chruściki

1
Data: 25 wrzesień 2001, 21:24
Temat:

chruściki

Autor: cinas

poprosze przepis na bardzo bobre chruściki z gory dziękuje
ania



2
Data: 25 wrzesień 2001, 21:48
Temat:

Re: chruściki

Autor: Joanna Dus


Użytkownik "cinas" napisał w wiadomości
news:9oqlg7$lko$1@news.tpi.pl...


poprosze przepis na bardzo bobre chruściki z gory dziękuje
ania



http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/tlusty_czwartek.htm#Faworki
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl



3
Data: 26 wrzesień 2001, 00:29
Temat:

Re: chruściki?

Autor: Magdalena



cinas wrote:



poprosze przepis na bardzo bobre chruściki z gory dziękuje
ania



Faworki
420 gr maki
3 lyzki kwasnej smietany
3 zoltka
1 jajko
3 lyzeczki masla
Polaczyc skladniki i wyrobic az jedwabiste, miekkie i gladziutkie.
Rozwalkowac cieniutko, ciac na pasy i przewijac, albo zrobic roze
faworkowe. Smazyc w glebokim tluszczu, przekladac na reczniki papierowe
do ostygniecia, posypac cukrem pudrem, gdy przestygna.
Magdalena Bassett

4
Data: 27 wrzesień 2001, 10:58
Temat:

Re: chruściki

Autor: Jola L-L <


Użytkownik cinas w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9oqlg7$lko$1@news.tpi.pl...


poprosze przepis na bardzo bobre chruściki z gory dziękuje
ania



z tej malej ilosci ciasta wychodzi cudowna gora faworkow:))))

FAWORKI


1,75 szkl. maki
3 zoltka
jajko
pol lyzeczki sody oczyszczonej
pol szkl. smietany
lyzka alkoholu( rum, wodka itp)
szczypta soli
75 dkg smalcu do smazenia
cukier puder z cukrem waniliowym do posypania



Make przesiac, dodac zoltka, jajko, sode, alkohol i smietane, wyrabiamy
gladkie ciasto.
Z ciasta oddzielamy mniej wiecej cwiartke reszte przykrywamy miseczka. Te
cwiartke walkujemy jak najcieniej, bo od tego zalezy jakosc faworkow.
Walkujemy az ciasto bedzie wrecz...przezroczyste.Krajemy je wtedy w paski
szer.3 cm. Te paski z kolei dzielimy na ukosne kawalki dl. 8-12 cm (jak
wychodzi).W srodku robimy 2-3 cm naciecie wzdluz i przewijamy faworek przez
srodek tak aby polowa byla na lewa a polowa na prawa strone( to dla tych co
pierwszy raz:))))
Topimy smalec w szerokim plaskim rondlu( najlepiej nie wrzucac od razu
calego tluszczu). Smazenie rozpoczynamy dopiero wtedy , gdy rzucony maly
kawaleczek ciasta natychmiast zwija sie , rosnie i zolknie. Smazenie na nie
dosc rozgrzanym tluszczu powoduje , ze chrust przesiaka tluszczem.
Wyjmowac na warstwe papierowych serwetek do odsaczenia, po czym na polmisek
i posypujemy przez sitko cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.


Jola L-L








Tematy powiązane z chruściki:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24