chrzan

1
Data: 5 kwiecień 2007, 09:51
Temat:

chrzan

Autor: Anka P.

Witam

Jako, że przygotowania przedświąteczne pewnie u większości już w pełni,
chciałabym się dowiedzieć jak przygotowujecie chrzan świąteczny.
Przed chwilą właśnie skończyłam robić ćwikłę z chrzanem i chrzan, a w
trakcie naszło mnie banalne acz nurtujące pytanie.
Jakie są sposoby przygotowania chrzanu na stół świąteczny?
Moja teściowa podaje po prostu taki ze słoiczka nic z nim wcześniej nie
robiąc.
Ja chrzanu nie trę, też robię słoiczkowy, ale najpierw gotuję jajka na
twardo, przepuszczam przez maszynkę, mieszam z chrzanem, doprawiam
cukrem, solą, pieprzem, czasem daję parę kropel soku z cytryny.
Gdzieś widziałam przepis ze śmietaną... i jestem ciekawa na ile sposobów
można przygotować zwykły chrzan :-).

Pozdrawiam
--
Anka P.

2
Data: 5 kwiecień 2007, 10:16
Temat:

Re: chrzan

Autor: MONI|



Jako, że przygotowania przedświąteczne pewnie u większości już w pełni,
chciałabym się dowiedzieć jak przygotowujecie chrzan świąteczny.
Przed chwilą właśnie skończyłam robić ćwikłę z chrzanem i chrzan, a w
trakcie naszło mnie banalne acz nurtujące pytanie.
Jakie są sposoby przygotowania chrzanu na stół świąteczny?
Moja teściowa podaje po prostu taki ze słoiczka nic z nim wcześniej nie
robiąc.
Ja chrzanu nie trę, też robię słoiczkowy, ale najpierw gotuję jajka na
twardo, przepuszczam przez maszynkę, mieszam z chrzanem, doprawiam
cukrem, solą, pieprzem, czasem daję parę kropel soku z cytryny.
Gdzieś widziałam przepis ze śmietaną... i jestem ciekawa na ile sposobów
można przygotować zwykły chrzan :-).



Ja mieszam chrzan ze śmietaną chwile przed podaniem na stół.

Monika



3
Data: 5 kwiecień 2007, 11:57
Temat:

Re: chrzan

Autor: batory



Gdzieś widziałam przepis ze śmietaną... i jestem ciekawa na ile sposobów
można przygotować zwykły chrzan :-).


1. Chrzan + śmietana (gęsta) + trochę soli + trochę cukru
2. Chrzan + śmietana (niewiele) + borówki
3. Chrzan + śmietana (niewiele) + żurawina
Oczywiście chrzan słoiczkowy, ja używam "mosso" ostry
Pzdr - Agnieszka



4
Data: 5 kwiecień 2007, 12:34
Temat:

Re: chrzan

Autor: gdaMa

Pewnego wiosennego dnia, *batory* wyszczebiotał(a):


2. Chrzan + śmietana (niewiele) + borówki



O! to to mnie zaintrygowało :) Musze przetestować, bo już nam się borówki w
czystej postaci znudziły. [1]


[1] dostałam swego czasu 30 kg do przerobienia...

--
Pozdrawiam *gdaMa* (Magda)


5
Data: 5 kwiecień 2007, 16:50
Temat:

Re: chrzan

Autor: Magdalena

Anka P. wrote:



Gdzieś widziałam przepis ze śmietaną... i jestem ciekawa na ile sposobów
można przygotować zwykły chrzan :-).

Pozdrawiam




Chrzan z bita smietana bez cukru, chrzan z zurawinami, chrzan z kwasna
smietana.
Ja robie sama chrzan w taki sposob: korzenie czyszcze, kroje w kawalki,
wsadzam do blendera, dodaje troche bialego wina, po zmieleniu do malych
sloikow i do lodowki. Trzyma okolo miesiaca.

MB

6
Data: 5 kwiecień 2007, 17:08
Temat:

Re: chrzan

Autor: Panslavist


"Anka P." wrote in message
news:ev2a1e$ih8$1@nemesis.news.tpi.pl...


Wszystko zależy od tego, co i do czego z chrzanu ma być zrobione, wtedy


receptura jest adekwatna do potrzeb. Najprościej i bez łez można końcowy
efekt uzyskać kupując chrzan tarty, łagodny lub ostry w sklepie. Tu tez
najlepiej dobierać ostrość możliwościami przewodu pokarmowego domowników.
Taki chrzan - prosto ze słoika nadaje się na chleb z salcesonem lub do
golonki. Ostry do sosów, tych zimnych jak i gorących.


Do żurku, do ćwikły... Do sosu zimnego wiosennego - świeżo tarty chrzan


i posiekana rzodkiewka wymieszane z bardzo dobra gęstą śmietaną (trochę soli
do smaku) - cudowna rzecz - podane natychmiast - gdyz podchodzi sokiem z obu
składników - mozna uzyc znowu ze słoika - pamiętając jednak o tym, że
słoikowy jest zakwaszany.


Zimny sos do jajek na twardo - dobra świąteczna przekąska do wódki


czystej, lub na najnormalniesze śniadanie bez alkoholu.


Gorący sos - do ozorków gotowanych, do sztuki mięsa - rosołowe wołowe,


gotowane - pokrojone w plastry, do ziemniaków i buraczków + ogórek kiszony -
w tym przypadku rosół z makaronem z odrobiną przyprawy Maggi lub zielonego
lubczyku, ewentualnie przyprawy Tabasco.



7
Data: 5 kwiecień 2007, 17:15
Temat:

Re: chrzan

Autor: Panslavist


"Panslavista" wrote in message
news:ev33ef$fdi$1@atlantis.news.tpi.pl...



"Anka P." wrote in message
news:ev2a1e$ih8$1@nemesis.news.tpi.pl...

Wszystko zależy od tego, co i do czego z chrzanu ma być zrobione, wtedy
receptura jest adekwatna do potrzeb. Najprościej i bez łez można końcowy
efekt uzyskać kupując chrzan tarty, łagodny lub ostry w sklepie. Tu tez
najlepiej dobierać ostrość możliwościami przewodu pokarmowego domowników.
Taki chrzan - prosto ze słoika nadaje się na chleb z salcesonem lub do
golonki. Ostry do sosów, tych zimnych jak i gorących.
Do żurku, do ćwikły... Do sosu zimnego wiosennego - świeżo tarty chrzan
i posiekana rzodkiewka wymieszane z bardzo dobra gęstą śmietaną (trochę
soli do smaku) - cudowna rzecz - podane natychmiast - gdyz podchodzi
sokiem z obu składników - mozna uzyc znowu ze słoika - pamiętając jednak o
tym, że słoikowy jest zakwaszany.
Zimny sos do jajek na twardo - dobra świąteczna przekąska do wódki
czystej, lub na najnormalniesze śniadanie bez alkoholu.
Gorący sos - do ozorków gotowanych, do sztuki mięsa - rosołowe wołowe,
gotowane - pokrojone w plastry, do ziemniaków i buraczków + ogórek
kiszony - w tym przypadku rosół z makaronem z odrobiną przyprawy Maggi lub
zielonego lubczyku, ewentualnie przyprawy Tabasco.



Przypominam - chrzan, czosnek, seler - obniżają ciśnienie, seler - a raczej
kompot z niego - dodatkowo odchudza - jest moczopędny.
Jedz z głową - a nie tylko zębami, językiem i podniebieniem.



8
Data: 6 kwiecień 2007, 09:52
Temat:

Re: chrzan

Autor: Krzysztof


Użytkownik "Anka P." napisał w
wiadomości news:ev2a1e$ih8$1@nemesis.news.tpi.pl...


Witam

Jako, że przygotowania przedświąteczne pewnie u większości już w pełni,
chciałabym się dowiedzieć jak przygotowujecie chrzan świąteczny.
Przed chwilą właśnie skończyłam robić ćwikłę z chrzanem i chrzan, a w
trakcie naszło mnie banalne acz nurtujące pytanie.
Jakie są sposoby przygotowania chrzanu na stół świąteczny?
Moja teściowa podaje po prostu taki ze słoiczka nic z nim wcześniej nie
robiąc.
Ja chrzanu nie trę, też robię słoiczkowy, ale najpierw gotuję jajka na
twardo, przepuszczam przez maszynkę, mieszam z chrzanem, doprawiam cukrem,
solą, pieprzem, czasem daję parę kropel soku z cytryny.
Gdzieś widziałam przepis ze śmietaną... i jestem ciekawa na ile sposobów
można przygotować zwykły chrzan :-).



Najlepiej smakuje osobiście wykopany na łące
pod lasem. Może być kupiony w korzeniu na
targu. Ale zawsze osobiście tarty. Przyprawiony
tylko octem spirytusowym 10% i cukrem.
Reszta to pornografia a nie chrzan... :-)

Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.


9
Data: 6 kwiecień 2007, 10:14
Temat:

Re: chrzan

Autor: Felinity <

W piękny wiosenny poranek dnia Thu, 05 Apr 2007 10:16:48 +0200, istota
zwiewna znana jako "MONI|


Ja mieszam chrzan ze śmietaną chwile przed podaniem na stół.



Ja podobnie, przepis podobno z Litwy - na patelni podgrzewam leciutko
chrzan, aż do pierwszego zabulgotania delikatnego, wyłączam i łączę
szybko ze śmietaną, zwykle 12 lub 18%, aż się zrobi taki krem z niego.

Bardziej mi to smakuje od wszelkich ćwiklastych wynalazków ;-)
M.

--


/ Felinity / GG#5435158 http://felinity.jogger.pl \


//////////// toute la vie avec les fou :) \\\\\\\\\\\

10
Data: 6 kwiecień 2007, 14:52
Temat:

Re: chrzan

Autor: Lia

Dnia Fri, 6 Apr 2007 08:14:21 +0000 (UTC) w sprzyjających i
niepowtarzalnych okolicznościach przyrody grupowicz *Felinity * skreślił
oto te słowa:


Ja mieszam chrzan ze śmietaną chwile przed podaniem na stół.



Ja podobnie, przepis podobno z Litwy - na patelni podgrzewam leciutko
chrzan, aż do pierwszego zabulgotania delikatnego, wyłączam i łączę
szybko ze śmietaną, zwykle 12 lub 18%, aż się zrobi taki krem z niego.

Bardziej mi to smakuje od wszelkich ćwiklastych wynalazków ;-)



Czy to jemy na ciepło, czy na zimno też potem można?

Bo ja w tym roku się wzięłam i będę robić własnoręczny chrzan, i ten pomysł
mi sie podoba, a poza tym twojemu smakowi ufam :)


--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID iskanna@jabberpl.org

It's life's illusions I recall. I really don't know life at all.

11
Data: 6 kwiecień 2007, 15:42
Temat:

Re: chrzan

Autor: Felinity <

W piękny wiosenny poranek dnia Fri, 06 Apr 2007 14:52:00 +0200, istota
zwiewna znana jako Lia napisała:


Dnia Fri, 6 Apr 2007 08:14:21 +0000 (UTC) w sprzyjających i
niepowtarzalnych okolicznościach przyrody grupowicz *Felinity * skreślił
oto te słowa:


Ja mieszam chrzan ze śmietaną chwile przed podaniem na stół.



Ja podobnie, przepis podobno z Litwy - na patelni podgrzewam leciutko
chrzan, aż do pierwszego zabulgotania delikatnego, wyłączam i łączę
szybko ze śmietaną, zwykle 12 lub 18%, aż się zrobi taki krem z niego.

Bardziej mi to smakuje od wszelkich ćwiklastych wynalazków ;-)



Czy to jemy na ciepło, czy na zimno też potem można?

Bo ja w tym roku się wzięłam i będę robić własnoręczny chrzan, i ten
pomysł mi sie podoba, a poza tym twojemu smakowi ufam :)


Je się to dowolnie, ja najchętniej lekko ciepłe jeszcze, na świeżo, ale
spokojnie możesz to 1 dzień w lodówce przetrzymać. Pasuje do wszystkiego
- i do wędlin, i do mięs, ryby, czy kiełbasy białej.

I smacznego oczywiście, dobra kobieto :-)
M.


--


/ Felinity / GG#5435158 http://felinity.jogger.pl \


//////////// toute la vie avec les fou :) \\\\\\\\\\\

12
Data: 7 kwiecień 2007, 08:15
Temat:

Re: chrzan

Autor: cherokee <


"Anka P." wrote in message
news:ev2a1e$ih8$1@nemesis.news.tpi.pl...


i jestem ciekawa na ile sposobów można przygotować zwykły chrzan :-).



Pewnie duzo:) Moja babcia dodaje żółtko na twardo i smietane i jej chrzan po
prostu mozna jesc sam, łyzkami:) Oczywiscie pieprz i sol oraz kwasek do
smaku jesli komus bedzie czegos brakowac.

pozdr

cherokee




Tematy powiązane z chrzan:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24