otopr.pl Grupy dyskusyjne Co z mielonego mięsa wołowego ?

Co z mielonego mięsa wołowego ?

1
Data: 3 październik 2007, 17:17
Temat:

Co z mielonego mięsa wołowego ?

Autor: Madzik


Mamy w zamrażalce niezłą ilość zmielonych i zamrożonych kulek wołowiny (
mamy bo koty muszą na dietę przejść z racji problemów urologicznych ) więc
musimy troszkę podjeść tego specjału kociego . No i absolutnie nie mam
koncepcji co w miarę mało skomplikowanego zrobić . Dodam, że brak mi
wyobraźni kulinarnej i nie przepadam, ani nie bardzo dysponuje czasem, więc
bardzo proszę szanownych grupowiczów o poradę, może macie jakieś wypróbowane
swoje pomysły :)

pozdrawiam

Magda
--
http://fotogalerie.pl/galeria/g_madzik68



2
Data: 3 październik 2007, 17:20
Temat:

Re: Co z mielonego mięsa wołowego ??

Autor: Ikselka

Madzik pisze:


Mamy w zamrażalce niezłą ilość zmielonych i zamrożonych kulek wołowiny (
mamy bo koty muszą na dietę przejść z racji problemów urologicznych ) więc
musimy troszkę podjeść tego specjału kociego . No i absolutnie nie mam
koncepcji co w miarę mało skomplikowanego zrobić .



Kotom dać :-)


Dodam, że brak mi
wyobraźni kulinarnej i nie przepadam, ani nie bardzo dysponuje czasem, więc
bardzo proszę szanownych grupowiczów o poradę, może macie jakieś wypróbowane
swoje pomysły :)



Hmmm, jeszcze nie przyrządzałam kociego żarcia :-D

A czemu musicie kocie specjały zajadac?


--
XL wiosenna


3
Data: 3 październik 2007, 17:23
Temat:

Re: Co z mielonego miêsa wo³owego ??

Autor: Magdalena

Madzik wrote:


Mamy w zamra¿alce niez³± ilo¶æ zmielonych i zamro¿onych kulek wo³owiny (
mamy bo koty musz± na dietê przej¶æ z racji problemów urologicznych ) wiêc
musimy troszkê podje¶æ tego specja³u kociego . No i absolutnie nie mam
koncepcji co w miarê ma³o skomplikowanego zrobiæ . Dodam, ¿e brak mi
wyobra¼ni kulinarnej i nie przepadam, ani nie bardzo dysponuje czasem, wiêc
bardzo proszê szanownych grupowiczów o poradê, mo¿e macie jakie¶ wypróbowane
swoje pomys³y :)

pozdrawiam

Magda




Zupa z klopsikami
Pieczen rzymska
Mielone kotlety
Sos do lasagne
Zapiekanka ziemniaczano-miesno-serowa

MB

4
Data: 3 październik 2007, 18:09
Temat:

Re: Co z mielonego mięsa wołowego ?

Autor: Madzik


Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości
news:fe0ce6$59q$1@nemesis.news.tpi.pl...


Kotom dać :-)



No troszku dostaną, znaczy jeden, bo jeden tylko je .


Hmmm, jeszcze nie przyrządzałam kociego żarcia :-D



Nie kocie, a dla kotów :D


A czemu musicie kocie specjały zajadac?



Bo musimy ograniczyć im to co jadały do tej pory i przestawić na
weterynaryjną karme z racji kryształków, piasku i stanów zapalnych dróg
moczowych .
A że ilość jest dosyć spora, to nie chcę by lezało za długo no i poza tym to
mam też taką fantazję, bo co, tylko rude futro będzie się objadać wołowinką
;)


Magda



5
Data: 3 październik 2007, 19:04
Temat:

Re: Co z mielonego mięsa wołowego ??

Autor: Ikselka

Madzik pisze:


Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości
news:fe0ce6$59q$1@nemesis.news.tpi.pl...


Kotom dać :-)



No troszku dostaną, znaczy jeden, bo jeden tylko je .



A drugi ma umrzeć z głodu?
;-P




Hmmm, jeszcze nie przyrządzałam kociego żarcia :-D



Nie kocie, a dla kotów :D



Żartowałam, jasne. Powiem szczerze, że myślałam już nawet przez chwilę,
że te koty - to Twoi najbliźsi... U mnie w domu zwracamy się do tak do
siebie, np. "kocie, wiesz co"...
Więc pomyślalam nawet, że sie pochorowaliście na te drogi moczowe...
tylko mi ta wołowina nie pasowała jako jedyne lekarstwo :-D


A czemu musicie kocie specjały zajadac?



Bo musimy ograniczyć im to co jadały do tej pory i przestawić na
weterynaryjną karme z racji kryształków, piasku i stanów zapalnych dróg
moczowych .
A że ilość jest dosyć spora, to nie chcę by lezało za długo no i poza tym to
mam też taką fantazję, bo co, tylko rude futro będzie się objadać wołowinką
;)



Tyz prowda :-)

--
XL wiosenna


6
Data: 3 październik 2007, 20:20
Temat:

Re: Co z mielonego mięsa wołowego ??

Autor: Max w kuch

Madzik napisał(a):


Mamy w zamrażalce niezłą ilość zmielonych i zamrożonych kulek wołowiny (
mamy bo koty muszą na dietę przejść z racji problemów urologicznych ) więc
musimy troszkę podjeść tego specjału kociego . No i absolutnie nie mam
koncepcji co w miarę mało skomplikowanego zrobić . Dodam, że brak mi
wyobraźni kulinarnej i nie przepadam, ani nie bardzo dysponuje czasem, więc
bardzo proszę szanownych grupowiczów o poradę, może macie jakieś wypróbowane
swoje pomysły :)

pozdrawiam

Magda



Proponuje spaghetti z pulpecikami. Jedno z moich ulubionych.

Max

7
Data: 3 październik 2007, 21:17
Temat:

Re: Co z mielonego mięsa wołowego ?

Autor: Madzik



Proponuje spaghetti z pulpecikami. Jedno z moich ulubionych.



A dokładniejszy przepis mogłabym prosić ?

:)

Magda



8
Data: 3 październik 2007, 22:08
Temat:

Re: Co z mielonego mięsa wołowego ??

Autor: Max w kuch

Madzik napisał(a):


Proponuje spaghetti z pulpecikami. Jedno z moich ulubionych.



A dokładniejszy przepis mogłabym prosić ?

:)

Magda




Mowiąc najprościej - połączenie dwóch przepisow - spaghetti bolognese i
kotlety mielone w wersji mini.


A w wersji pełniejszej:

- czerstwa bułka
- 2 jajka
- 0,5 kg mięsa mielonego
- mleko
- bułka tarta

Bułke moczymy w mleku, jak bedzie nasiąknięta i miękka to odciskamy,
mieszamy z mielonym mięsem i jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wyrabiamy kulki mniej więcej wielkości orzechów włoskich, lekko
obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. W razie braku
czerstwej bułki można ją zastąpić bułką tartą.

W międzyczasie robimy sos do spaghetti ( w zależnosci od
chęci/umiejętnosci/czasu albo z proszku/słoika albo od podstaw ) i
gotujemy makaron.

Jak sos będzie gotowy dodajemy pulpeciki i dusimy to razem jakieś pięć
minut. Teraz w zależności od upodobań albo wykładamy makaron na talerz,
polewamy sosem z pulpetami i posypujemy parmezanem ( lub innym twardym
żółtym serem ), albo besialsko mieszamy wszystko na patelni i dopiero
wtedy podajemy. Nie jest to już takie estetyczne, ale niektórzy ( w tym
ja :) ) tak właśnie wolą. Otwieramy butelkę wytrawnego czerwonego wina i
delektujemy się smakiem.

Pozdrawiam,
Max

9
Data: 3 październik 2007, 22:43
Temat:

Re: Co z mielonego mi?sa wo?owego ?

Autor: Konrad Kos

** Madzik wrote:


Mamy w zamra?alce niez?? ilo?? zmielonych i zamro?onych kulek wo?owiny ( mamy
bo koty musz? na diet? przej?? z racji problem?w urologicznych ) wi?c musimy
troszk? podje?? tego specja?u kociego . No i absolutnie nie mam koncepcji co
w miar? ma?o skomplikowanego zrobi? . Dodam, ?e brak mi wyobra?ni kulinarnej
i nie przepadam, ani nie bardzo dysponuje czasem, wi?c bardzo prosz?
szanownych grupowicz?w o porad?, mo?e macie jakie? wypr?bowane swoje pomys?y
:)



Ja monotematycznie:

- smażone na woku z fasolką szparagową i czilli
- smażone na woku z kiełkami zielonego groszku i kiełkami sojowymi
- smażone na woku z tofu i grzybami shitake

Do wszystkiego oczywiście odpowiednie dodatki i sosy.

:P

--


+ ' .-. .


, * ) )


http://kosmosik.net/ . . '-' . kK

10
Data: 4 październik 2007, 08:40
Temat:

Re: Co z mielonego mięsa wołowego ??

Autor: Roman Rump

Madzik dość niespodziewanie napisał(a):


Mamy w zamrażalce niezłą ilość zmielonych i zamrożonych kulek
wołowiny ( mamy bo koty muszą na dietę przejść z racji problemów
urologicznych ) więc musimy troszkę podjeść tego specjału kociego .
No i absolutnie nie mam koncepcji co w miarę mało skomplikowanego
zrobić . Dodam, że brak mi wyobraźni kulinarnej i nie przepadam, ani
nie bardzo dysponuje czasem, więc bardzo proszę szanownych
grupowiczów o poradę, może macie jakieś wypróbowane swoje pomysły :)

pozdrawiam

Magda




Elementarne drogi Watsonie:
Hamburgery


Mam taki nieortodoksyjny przepis, gdzie dodaje się sera i sosu Worcester.
Rodzina zajada dowolne ilości.

--
Roman Rumpel GG 9429617 Skype: rumpel.roman
"kiedy zażywam żeń-szeń, to pamiętam, gdzie położyłem Viagrę"
C Hollywood Homicide
www.ip.biz.pl


11
Data: 4 październik 2007, 10:55
Temat:

Re: Co z mielonego mięsa wołowego ??

Autor: Gosia Plit

Roman Rumpel pisze:


Mam taki nieortodoksyjny przepis, gdzie dodaje się sera i sosu
Worcester. Rodzina zajada dowolne ilości.




No, ta daj ten przepis, a nie kusisz ;-)




--

Gosia

12
Data: 4 październik 2007, 11:09
Temat:

Re: Co z mielonego mięsa wołowego ??

Autor: mario

Roman Rumpel napisał(a):


Madzik dość niespodziewanie napisał(a):


Mamy w zamrażalce niezłą ilość zmielonych i zamrożonych kulek
wołowiny ( mamy bo koty muszą na dietę przejść z racji problemów
urologicznych ) więc musimy troszkę podjeść tego specjału kociego .
No i absolutnie nie mam koncepcji co w miarę mało skomplikowanego
zrobić . Dodam, że brak mi wyobraźni kulinarnej i nie przepadam, ani
nie bardzo dysponuje czasem, więc bardzo proszę szanownych
grupowiczów o poradę, może macie jakieś wypróbowane swoje pomysły :)

pozdrawiam

Magda




Elementarne drogi Watsonie:
Hamburgery


Mam taki nieortodoksyjny przepis, gdzie dodaje się sera i sosu
Worcester. Rodzina zajada dowolne ilości.



albo Pljeskavice. :-)

pozdrawiam
mario

13
Data: 4 październik 2007, 11:16
Temat:

Re: Co z mielonego mięsa wołowego ??

Autor: Roman Rump

Gosia Plitmik dość niespodziewanie napisał(a):


Roman Rumpel pisze:


Mam taki nieortodoksyjny przepis, gdzie dodaje się sera i sosu
Worcester. Rodzina zajada dowolne ilości.



No, ta daj ten przepis, a nie kusisz ;-)



Dam, ale muszę w tym celu go wziąć z domu - wstukam trochę później


--
Roman Rumpel GG 9429617 Skype: rumpel.roman
"kiedy zażywam żeń-szeń, to pamiętam, gdzie położyłem Viagrę"
C Hollywood Homicide
www.ip.biz.pl


14
Data: 4 październik 2007, 11:47
Temat:

Re: Co z mielonego mięsa wołowego?= ?

Autor: panta_rei

Świadomie, albo i nie Roman Rumpel napisał(a):


Mam taki nieortodoksyjny przepis, gdzie dodaje się sera i sosu
Worcester. Rodzina zajada dowolne ilości.



No, ta daj ten przepis, a nie kusisz ;-)



Dam, ale muszę w tym celu go wziąć z domu - wstukam trochę później



Tam zaraz przepis, ja poproszę do Pucka mały słoiczek na spróbowanie!

W sumie to już za tydzień wsiadam na pokład jeszcze na zalewajce i
płyne ;)

Pozdrawiam.
--


Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************




15
Data: 4 październik 2007, 12:00
Temat:

Re: Co z mielonego mięsa wołowego ??

Autor: Roman Rump

panta_rei dość niespodziewanie napisał(a):


ja poproszę do Pucka mały słoiczek na spróbowanie!



Hamburgery w słoiku? - raczej niedasie. Ala na SIZie okołoBoatshowowym
mozemy spróbować ;)



W sumie to już za tydzień wsiadam na pokład jeszcze na zalewajce i
płyne ;)



Ja też już się myślami zbieram, zwłaszcza, ze potem Zawias :)



--
Roman Rumpel GG 9429617 Skype: rumpel.roman
"kiedy zażywam żeń-szeń, to pamiętam, gdzie położyłem Viagrę"
C Hollywood Homicide
www.ip.biz.pl


16
Data: 4 październik 2007, 12:14
Temat:

Re: Co z mielonego mięsa wołowego?= ?

Autor: panta_rei

Świadomie, albo i nie Roman Rumpel napisał(a):


ja poproszę do Pucka mały słoiczek na spróbowanie!



Hamburgery w słoiku? - raczej niedasie.



Wykręcasz się! ;)
są różne słoiczki i różne "małe"


Ala na SIZie okołoBoatshowowym
mozemy spróbować ;)



Nie bywam :(


W sumie to już za tydzień wsiadam na pokład jeszcze na zalewajce i
płyne ;)



Ja też już się myślami zbieram, zwłaszcza, ze potem Zawias :)



ehhh :/

Pozdrawiam.
--


Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************




17
Data: 8 październik 2007, 11:42
Temat:

Re: Co z mielonego mięsa wołowego ??

Autor: Misiek


Użytkownik "Max w kuchni" napisał w wiadomości
news:4703F6C8.8030106@gmail.com...


Madzik napisał(a):


Proponuje spaghetti z pulpecikami. Jedno z moich ulubionych.



A dokładniejszy przepis mogłabym prosić ?

:)

Magda



Mowiąc najprościej - połączenie dwóch przepisow - spaghetti bolognese i
kotlety mielone w wersji mini.


A w wersji pełniejszej:

- czerstwa bułka
- 2 jajka
- 0,5 kg mięsa mielonego
- mleko
- bułka tarta

Bułke moczymy w mleku, jak bedzie nasiąknięta i miękka to odciskamy,
mieszamy z mielonym mięsem i jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wyrabiamy kulki mniej więcej wielkości orzechów włoskich, lekko obtaczamy
w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. W razie braku czerstwej
bułki można ją zastąpić bułką tartą.

W międzyczasie robimy sos do spaghetti ( w zależnosci od
chęci/umiejętnosci/czasu albo z proszku/słoika albo od podstaw ) i
gotujemy makaron.

Jak sos będzie gotowy dodajemy pulpeciki i dusimy to razem jakieś pięć
minut. Teraz w zależności od upodobań albo wykładamy makaron na talerz,
polewamy sosem z pulpetami i posypujemy parmezanem ( lub innym twardym
żółtym serem ), albo besialsko mieszamy wszystko na patelni i dopiero
wtedy podajemy. Nie jest to już takie estetyczne, ale niektórzy ( w tym ja
:) ) tak właśnie wolą. Otwieramy butelkę wytrawnego czerwonego wina i
delektujemy się smakiem.



Tyle ze jesli wolowina byla chuda trzeba by dodac albo wieprzowego z
tluszczem, albo wrecz mielony boczek ...



Tematy powiązane z Co z mielonego mięsa wołowego ?:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24