otopr.pl Grupy dyskusyjne Ćwikła z chrzanem , krem chrzanowy

Ćwikła z chrzanem , krem chrzanowy

1
Data: 12 grudzień 2006, 16:33
Temat:

Ćwikła z chrzanem , krem chrzanowy

Autor: nightmen <

Witam szukam sprawdzonego przepisu na ćwikłę z chrzanem i krem chrzanowy ,
wiem , wiem google ale moze ma ktoś sprawdzony przepis dokładny
Pozdrawiam JULIUSZ



2
Data: 12 grudzień 2006, 18:21
Temat:

Re: Ćwikła z chrzanem , krem chrzanowy

Autor: Ovo


"nightmen" wrote in message
news:elmi3d$kgq$1@news.onet.pl...


Witam szukam sprawdzonego przepisu na ćwikłę z chrzanem i krem chrzanowy ,
wiem , wiem google ale moze ma ktoś sprawdzony przepis dokładny
Pozdrawiam JULIUSZ




Gotujesz obrane buraki, ścierasz na papkę taką jak surowe ziemniaki na


placki, zakwaszasz octem, dodajesz podobnie utarty chrzan i kminek do smaku.
Kminek może być mielony, ale tradycyjnie bywał w całości.


Gdy chrzan jest ze sklepu wybierasz ostry i bez czarnej rzodkwi i nie


zakwaszasz, gdyż chrzan jest stabilizowany octem lub kwasem cytrynowym.
Najlepiej jak trochę postoi w chłodziarce.



3
Data: 12 grudzień 2006, 18:29
Temat:

Re: Ćwikła z chrzanem , krem chrzanowy

Autor: Panslavist


"Ovo" wrote in message
news:elmoki$ess$1@nemesis.news.tpi.pl...



"nightmen" wrote in message
news:elmi3d$kgq$1@news.onet.pl...


Witam szukam sprawdzonego przepisu na ćwikłę z chrzanem i krem chrzanowy
, wiem , wiem google ale moze ma ktoś sprawdzony przepis dokładny
Pozdrawiam JULIUSZ



Gotujesz obrane buraki, ścierasz na papkę taką jak surowe ziemniaki na
placki, zakwaszasz octem, dodajesz podobnie utarty chrzan i kminek do
smaku. Kminek może być mielony, ale tradycyjnie bywał w całości.
Gdy chrzan jest ze sklepu wybierasz ostry i bez czarnej rzodkwi i nie
zakwaszasz, gdyż chrzan jest stabilizowany octem lub kwasem cytrynowym.
Najlepiej jak trochę postoi w chłodziarce.




Jest jeszcze jedna możliwość - gotując barszcz czysty na rosole kroimy


buraki w grube plastry, które ścieramy na papkę. Robimy białą zasmażkę i
dodajemy starte buraki, solimy i pieprzymy, podajemy do ziemniaków na
gorąco.


To samo robimy w przypadku barszczu czystego na wywarze z warzyw z tym,


że prócz buraczków zasmażanych możemy zrobić także ćwikłę - o ile wywar był
bez tłuszczu do czasu wyjęcia buraków z wywaru.



4
Data: 12 grudzień 2006, 18:37
Temat:

Re: Ćwikła z chrzanem , krem chrzanowy

Autor: Ovo


"Panslavista" wrote in message
news:elmoul$3st$1@atlantis.news.tpi.pl...



"Ovo" wrote in message
news:elmoki$ess$1@nemesis.news.tpi.pl...



"nightmen" wrote in message
news:elmi3d$kgq$1@news.onet.pl...


Witam szukam sprawdzonego przepisu na ćwikłę z chrzanem i krem chrzanowy
, wiem , wiem google ale moze ma ktoś sprawdzony przepis dokładny
Pozdrawiam JULIUSZ



Gotujesz obrane buraki, ścierasz na papkę taką jak surowe ziemniaki na
placki, zakwaszasz octem, dodajesz podobnie utarty chrzan i kminek do
smaku. Kminek może być mielony, ale tradycyjnie bywał w całości.
Gdy chrzan jest ze sklepu wybierasz ostry i bez czarnej rzodkwi i nie
zakwaszasz, gdyż chrzan jest stabilizowany octem lub kwasem cytrynowym.
Najlepiej jak trochę postoi w chłodziarce.



Jest jeszcze jedna możliwość - gotując barszcz czysty na rosole kroimy
buraki w grube plastry, które ścieramy na papkę. Robimy białą zasmażkę i
dodajemy starte buraki, solimy i pieprzymy, podajemy do ziemniaków na
gorąco.
To samo robimy w przypadku barszczu czystego na wywarze z warzyw z tym,
że prócz buraczków zasmażanych możemy zrobić także ćwikłę - o ile wywar
był bez tłuszczu do czasu wyjęcia buraków z wywaru.



Ścieram wszystkie warzywa - zmieniają trochę smak, ale nadal jest dobry.
Zwłaszcza, że nigdy nie dodaję cukru do barszczu - słodycz daje większa
ilość cebuli, marchwi i pietruszki dając jednocześnie mocny wywar...



5
Data: 12 grudzień 2006, 19:27
Temat:

Re: Ćwikła z chrzanem , krem chrz? anowy?

Autor: BBjk

nightmen napisał(a):


Witam szukam sprawdzonego przepisu na ćwikłę z chrzanem i krem chrzanowy ,
wiem , wiem google ale moze ma ktoś sprawdzony przepis dokładny



Chrzan juz masz, kolej na ćwikłę.


Buraki pieczesz bez obierania ich. Gotowane są bez porównania gorsze.


Ostudzone obierasz, kroisz w cieniutkie plasterki lub ścierasz na tarce.
Dodajesz sparzony kminek, sól, chrzan świeżo utarty, ilość wg uznania,
zakwaszasz cytrynowym sokiem (lub winnym octem, lub tym i tym), można
dodać nieco surowego zakiszonego barszczu czerwonego i kieliszek wina
czerwonego, wytrawnego. Ćwikłę należy upchać ciasno w kamionkowym garnku
lub słoiku, powinna być pokryta sokiem i zostawić na dwa dni dojrzewania
w chłodnym miejscu, potem juz gotowa.
--
pa, BBjk

6
Data: 12 grudzień 2006, 21:30
Temat:

Re: Ćwikła z chrzanem , krem chrzanowy

Autor: Onet


Użytkownik "nightmen" napisał w
wiadomości news:elmi3d$kgq$1@news.onet.pl...


Witam szukam sprawdzonego przepisu na ćwikłę z chrzanem i krem chrzanowy ,
wiem , wiem google ale moze ma ktoś sprawdzony przepis dokładny
Pozdrawiam JULIUSZ Witam.


Chrzan :
Tarty chrzan w słoiku f-my "Rębek" 150 g , dodać 5 ugotowanych na twardo jaj
utartych na tarce (ja najbardziej lubię z samych żółtek, ale wtedy należy
dać ich odpowiednio więcej ),trochę cukru wg. smaku, odrobinę soli ( z solą
trzeba uważać, bo przesolony chrzan jest obrzydliwy w smaku - co prawda
zawsze można wtedy dodać więcej pozostałych składników ), no i parę łyżek
gęstej śmietany ( 22%), aby uzyskać odpowiadającą nam konsystencję.
Trzymając tak sporządzony chrzan w lodówce można spożywać go przez
tydzień.Oczywiście najlepszy byłby własnoręcznie utarty chrzan, sparzony
wrzątkiem i skropiony octem ( zwykłym spirytusowym). Ja jednak od lat używam
gotowego chrzanu i wg. mnie właśnie chrzan "Rębek" jest najlepszy.
Ćwikła :
Wyszorowane buraki, w łupinach, gotujemy lub pieczemy do miękkości.
Następnie, po wystudzeniu, obieramy, trzemy na tarce, dodajemy ze słoiczka
chrzan z octem ("Rębek"), w takiej ilości jaka nam smakowo odpowiada, trochę
ziaren kminku ( jak ktoś nie lubi- można zmielić), odrobina soli, jak mało
słodkie buraki to można dodać troszkę cukru. I do lodówki, można używać co
najmniej przez dwa tygodnie. Oczywiście można do utratych buraków dodać
własnoręcznie utarty, sparzony


i skropiony octem chrzan.


Smacznego - pozdrawiam - D.








Tematy powiązane z Ćwikła z chrzanem , krem chrzanowy:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24