otopr.pl Grupy dyskusyjne dzem ,konfitura z jarzebiny?

dzem ,konfitura z jarzebiny?

1
Data: 19 wrzesień 2005, 14:40
Temat:

dzem ,konfitura z jarzebiny?

Autor: pamana

czy ktos spotkał cos z jarzebiny?jakis smarowacz?
moze ktos sam robi?chociaz wolałabym kupic;)

pomózcie!
thx
pzdr
p.

2
Data: 19 wrzesień 2005, 15:42
Temat:

Re: dzem ,konfitura z jarzebiny?

Autor: Marek W. <


Użytkownik "pamana" napisał w wiadomości
news:dgmbku$cog$1@news.dialog.net.pl...


czy ktos spotkał cos z jarzebiny?jakis smarowacz?
moze ktos sam robi?chociaz wolałabym kupic;)

pomózcie!
thx
pzdr
p.


Jarzębina to po przymrozkach...i jak ptaki nie zjedza pierwsze.:))

a co do smarowaczy to sa takie marmelady jabłkowo dyniowo jarzębinowe
bardzo smaczne do miesa
robi sie klasycznie tyle ze dynie trzeba do piekarnika przed zmiksowaniem
:)_)

Marek



3
Data: 19 wrzesień 2005, 18:54
Temat:

Re: dzem ,konfitura z jarzebiny?

Autor: maf


"pamana" wrote in message
news:dgmbku$cog$1@news.dialog.net.pl...


czy ktos spotkał cos z jarzebiny?jakis smarowacz?
moze ktos sam robi?chociaz wolałabym kupic;)


Dzem z jarzebiny
zrodlo:biblioteczka osrodka "nowoczesna gospodyni"
Jagody jarzebiny, zebrane po pierwszych przymrozkach, obgotowuje sie krotko
w dwoch wodach, obydwie odsaczajac. Przecier jablkowy w ilosci dwa razy
tyle, ile jest jarzebiny po obgotowaniu, zageszcza sie do polowy pierwotnej
ilosci i miesza z cukrem w ilosci odpowiadajacej wadze uzytych jagod i
przecieru razem. Na zageszczony przecier sypie sie jagody jarzebiny, kilka
razy zagotowuje wszystko razem, a gdy proba wykaze dostateczne krzepniecie,
przerywa sie gotowanie; goracy dzem zlewa sie do sloikow, obwiazuje i wynosi
w chlodne miejsce.
Smacznego
MarekF



4
Data: 19 wrzesień 2005, 21:12
Temat:

Re: dzem ,konfitura z jarzebiny?

Autor: Sowa


Użytkownik "pamana" napisał w wiadomości
news:dgmbku$cog$1@news.dialog.net.pl...


czy ktos spotkał cos z jarzebiny?jakis smarowacz?
moze ktos sam robi?chociaz wolałabym kupic;)



Można kupić bez problemu, robi np. Stovit.
Trzeba szukać na półkach obok żurawiny.

BTW - bardzo smaczny i na chleb i jako dodatek do serów, czy "kotletów".


--
Edyta Czyż


Sowa<<


... a tych pieprzonych materialistów rozstrzelamy.
... i zabierzemy im ich pieniądze.
/// /// z cyklu: nieopatrzne wyznania idealisty \\\ \\\



5
Data: 20 wrzesień 2005, 08:21
Temat:

Re: dzem ,konfitura z jarzebiny?

Autor: pamana



Można kupić bez problemu, robi np. Stovit.
Trzeba szukać na półkach obok żurawiny.

BTW - bardzo smaczny i na chleb i jako dodatek do serów, czy "kotletów".



no i to mi sie podoba ,dzięki :)
pzdr
p.



Tematy powiązane z dzem ,konfitura z jarzebiny?:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24