otopr.pl Grupy dyskusyjne Ekspres i spienianie mleka na cappucino

Ekspres i spienianie mleka na cappucino

1
Data: 21 wrzesień 2002, 17:39
Temat:

Ekspres i spienianie mleka na cappucino

Autor: Arek

Witam!
Kupilem ekspres cisnieniowy i chcialbym zrobic cappucino, ale mleko sie nie
chce spienic. Jakiego rodzaju musi byc mleko? Probowalem juz 0, 0,5 i 3,2%
wszystkie UHT i nic. Moze nie moze byc UHT?
pozdrawiam
Arek



2
Data: 22 wrzesień 2002, 10:33
Temat:

Re: Ekspres i spienianie mleka na cappucino

Autor: slawek@alt

Sat, 21 Sep 2002 17:39:52 +0200, "Arek"
napisal:


Witam!
Kupilem ekspres cisnieniowy i chcialbym zrobic cappucino, ale mleko sie nie
chce spienic. Jakiego rodzaju musi byc mleko?



Czesc,
mam taki ekspres od 3 lat i na poczatku tez nie udawalo mi sie spienic
mleka, jedynie podgrzac je porzadnie :( Przyszla mi z pomoca znajoma,
ktora podpowiedziala, ze nalezy troche POSLODZIC TO MLEKO przed
spienieniem!
Pianka wychodzi piekna (w zaleznosci od tego ile/ czy lubisz slodzic
kawe)
A zeby calkiem sobie dogodzic - posypuje na te pianke w filizance
troche czekolady w proszku (albo jeszcze lepiej utartej prawdziwej
mlecznej...)

Udanych eksperymentow


- Agnieszka (chwilowo przy Slawku ;)))

3
Data: 22 wrzesień 2002, 13:48
Temat:

Re: Ekspres i spienianie mleka na cappucino

Autor: Mike M

Witam,
U mnie dziala jezeli mleko lekko oslodzone i wlane do pojemnika ktory byl
"na lodzie" przez pare minut .
Pozdrawiam zza wody
Maciek
"Arek" wrote in message
news:ami3su$kmq$2@news.tpi.pl...


Witam!
Kupilem ekspres cisnieniowy i chcialbym zrobic cappucino, ale mleko sie


nie


chce spienic. Jakiego rodzaju musi byc mleko? Probowalem juz 0, 0,5 i 3,2%
wszystkie UHT i nic. Moze nie moze byc UHT?
pozdrawiam
Arek






4
Data: 22 wrzesień 2002, 17:37
Temat:

Re: Ekspres i spienianie mleka na cappucino

Autor: katarzyna


"Slawek Lipski" wrote in message
news:3d8d7c95.3686883@news.tpi.pl...


Przyszla mi z pomoca znajoma,
ktora podpowiedziala, ze nalezy troche POSLODZIC TO MLEKO przed


spienieniem!<

e tam, porzadny ekspres spienia kazde mleko, rowniez sojowe, bez zadnych
dodatkow.
katarzyna







5
Data: 22 wrzesień 2002, 23:33
Temat:

Re: Ekspres i spienianie mleka na cappucino

Autor: Arek

Dzieki za wszystkim za pomoc. Sprawdzilem. Poslodzenie tylko lekko pomaga.
Trzeba by wyjasnic kwestie pojecia piekna pianka. U mnie nawet bez
poslodzenia wychodzi cos na ksztalt lekkiej pianki. Pianka ta stanowi moze
10-20% calej obj. mleka. Jest przy tym dosc delikatna i dlugo nie utrzymuje
sie. Chodzi mi o uzyskanie (wzglednie) duzej ilosci gestej i utrzymujacej
sie pianki. Takiej ze jesli posypac ja cukrem utrzymuje sie on na wierzchu.
Czy po doslodzeniu (lub z uzyciem dobrych ekspresow) uzyskujecie cos
takiego? Ja zaczynam watpic w mozliwosci wytworzenia takiej pianki przy
pomocy nieprofesjonalnego ekspresu. Od czego wlasciwie zalezy wytwarzanie
piany z mleka? Temperatura, napowietrzenie, gwaltowne ogrzanie? Czym roznia
sie DOBRE ekspresy od tych gorszych? Moj ma 15 barow i nic specjalnie z tego
nie wychodzi. Moze istota zagadnienia jest temperatura wytw. pary lub jej
cisnienie? Poza tym u mnie jest tylko zwykla rurka z ktorej wydobywa sie
para. Brakuje takiej specjalnej grubszej koncowki. Moze to by cos zmienilo?
pozdrawiam
Arek



6
Data: 23 wrzesień 2002, 09:25
Temat:

Re: Ekspres i spienianie mleka na cappucino

Autor: Adrian Sie

Arek wrote:
: Dzieki za wszystkim za pomoc. Sprawdzilem. Poslodzenie tylko lekko pomaga.
: Trzeba by wyjasnic kwestie pojecia piekna pianka. U mnie nawet bez
: poslodzenia wychodzi cos na ksztalt lekkiej pianki. Pianka ta stanowi moze
: 10-20% calej obj. mleka. Jest przy tym dosc delikatna i dlugo nie utrzymuje
: sie. Chodzi mi o uzyskanie (wzglednie) duzej ilosci gestej i utrzymujacej
: sie pianki. Takiej ze jesli posypac ja cukrem utrzymuje sie on na wierzchu.
Ciach...

Ogolnie to jaka pianke uzyskasz zalezy od ekspresu ale i samego
"preparatu". Ogolnie im wiecej tluszczu (ale bez przesady) w
mleku/smietance tym lepsza pianka. Ekspresy 15b sobie juz jakos radza ale
szwyniejsza mozesz uzyskac tylko w przeplywowych (takich z wlasnym
pojemnikiem) - NIE MOWIE TUTAJ o malych sklepowych z pojemnikiem (nawet
15b) - to raczej tylko przechowalnia bakterii. Mleko/smietanka musi byc
schlodzona (koniecznie) i najlepiej ubijac male ilosci.

Pozdrawiam
--
Adrian (Sauron) Siemieniak /~//_ .. Who can destroy The Thing,
sauron@rpg.pl / //__\ controls The Thing ... (DUNE)

7
Data: 20 październik 2002, 22:08
Temat:

Re: Ekspres i spienianie mleka na cappucino

Autor: Stempi

Robie to z UHT i tez mi wychodzi - po prostu masz za male cisnienie w dyszy.
daj do sprawdzenia w serwisie
Wojtek
Arek schrieb in im Newsbeitrag:
ami3su$kmq$2@news.tpi.pl...


Witam!
Kupilem ekspres cisnieniowy i chcialbym zrobic cappucino, ale mleko sie


nie


chce spienic. Jakiego rodzaju musi byc mleko? Probowalem juz 0, 0,5 i 3,2%
wszystkie UHT i nic. Moze nie moze byc UHT?
pozdrawiam
Arek






8
Data: 21 październik 2002, 08:16
Temat:

Re: Ekspres i spienianie mleka na cappucino

Autor: Stempi

Robie to z UHT i tez mi wychodzi - po prostu masz za male cisnienie w dyszy.
daj do sprawdzenia w serwisie
Wojtek
Arek schrieb in im Newsbeitrag:
ami3su$kmq$2@news.tpi.pl...


Witam!
Kupilem ekspres cisnieniowy i chcialbym zrobic cappucino, ale mleko sie


nie


chce spienic. Jakiego rodzaju musi byc mleko? Probowalem juz 0, 0,5 i 3,2%
wszystkie UHT i nic. Moze nie moze byc UHT?
pozdrawiam
Arek






9
Data: 21 październik 2002, 22:52
Temat:

Re: Ekspres i spienianie mleka na cappucino

Autor: arekpe1@po

czesc
kup sobie taki spieniacz firmy Bodum
ja przeczytałem o tym na tej grupie i moje marzenia się spełniły
fantastyczne urządzenie, pianka gęsta jak bita śmietana
używam mleka 3%
podgrzewam w mikrofali
mozna spienić mleko na 1 cappucino
jeśli chcesz większą pojemność wejdz na tę stronę
http://www.kawa.dikappa.pl/
tam w dziale spieniacze są 2 spore naczynia które można postawić na gazie
,podgrzać mleko i spienić( np na 4 kawki)
efekt murowany
żaden ekspres tak nie spieni.
tez arek

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl


Tematy powiązane z Ekspres i spienianie mleka na cappucino:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24