otopr.pl Grupy dyskusyjne farsze do babeczek

farsze do babeczek

1
Data: 26 czerwiec 2004, 12:11
Temat:

farsze do babeczek

Autor: ...

Witajcie!
na zblizajaca sie impreze zaplanowalam zamiast ciast przeroznych zrobic
przeroznie nadziane babeczki. Jakie znacie farsze do babeczek-zarowno na
slodko jak i na przyslowiowe slono. Mam juz przepis na babeczki z budyniem i
owocami,
z galaretka, z bita smietana, z kremem czekoladowym a na slono z
pieczarkami. Macie jakies inne pomysly? Chcialabym by tych babeczek bylo
dosc duzo (beda to kruche babeczki) bo i ludzi bedzie sporo. Pozdrawiam i
bede wdzieczna za wszelkie sugestie. Pzdr. M.



2
Data: 26 czerwiec 2004, 13:10
Temat:

Re: farsze do babeczek

Autor: Basiek


Macie jakies inne pomysly?



Prosze bardzo:
nadzienie cytrynowe:
3 cytryny
100 g masła
100 g cukru pudru
4 jaja
szczypta soli
Ciasto kruche w foremkach zapiec 10 minut.
Z umytych cytryn zetrzeć skórkę, wycisnąć sok, zmiksować ze stopionym
masłem, jajkami, cukrem i solą.
Foremki napełnić cytrynową masą, piec jeszcze 15 minut.


nadzienie 2:
1 słoik galaretki z porzeczek
1/2 kg truskawek
125 ml śmietanki kremówki
płatki migdałowe
Śmietanę ubić, a w połowie ubijania dodać 2 łyżki cukru.
Migdały uprażyć bez tłuszczu.
Truskawki zanurzać w galaretce.
Babeczki cienko smarować galaretką, napełniać truskawkami.
Na wierzch kleks bitej śmietany. Posypać płatkami migdałowymi.


nadzienie 3:
4 żółtka
12,5 dkg cukru
szczypta soli
1/2 opakowania budyniu waniliowego
1/4 litra mleka
miąższ z 1 laski wanilii
20 dkg miękkiego masła
8 dkg cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżka curacao
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka likieru kawowego
koniak
Żółtka utrzeć z cukrem, solą i budyniem w proszku na puszystą masę.
Mleko zagotować z wanilią, połączyć żółtka z mlekiem, ubijając mocno
trzepaczką i raz zagotować.
Masło utrzeć z przesianym cukrem pudrem na pianę.
Gdy masło i krem waniliowy będą miały tę samą temperaturę to je połączyć (do
masła dodawać stopniowo krem).
Krem podzielić na 3 porcje.
1 - kakao i curacao
2 - kawa i likier kawowy
3 - koniak
Na każdą babeczkę wyłożyć inny krem (do lodówki).
Ozdobić owocami kandyzowanymi, posypką czekoladową, czekoladą.


To chyba byloby na tyle z mojego archiwum kuchennego.
Pozdrawiam.
Basiek.



3
Data: 26 czerwiec 2004, 16:05
Temat:

Re: farsze do babeczek

Autor: agatka


Użytkownik "..." napisał w wiadomości
news:cbjids$1ua$1@news.onet.pl...


Witajcie!
na zblizajaca sie impreze zaplanowalam zamiast ciast przeroznych zrobic
przeroznie nadziane babeczki. Jakie znacie farsze do babeczek-zarowno na
slodko jak i na przyslowiowe slono. Mam juz przepis na babeczki z budyniem


i


owocami,
z galaretka, z bita smietana, z kremem czekoladowym a na slono z
pieczarkami. Macie jakies inne pomysly? Chcialabym by tych babeczek bylo
dosc duzo (beda to kruche babeczki) bo i ludzi bedzie sporo. Pozdrawiam i
bede wdzieczna za wszelkie sugestie. Pzdr. M.


Na słono i vege:
- twaróg rozetrzeć ze śmietaną, czosnkiem i bazylią, dodać kruszone orzechy
włoskie
- gotowane jajka zmielić, dodać treochę majonezu i musztardy do smaku oraz
kapary odsączone
- bryndza/ feta pokruszona, czarne oliwki, coś zielonego (pietrucha, mięta)
agatka, skądinąd vege



4
Data: 26 czerwiec 2004, 21:41
Temat:

Re: farsze do babeczek

Autor: Aleksander

WITAM :)

znam pyszne nadzienie do babeczek i chyba najprostsze jakie moze byc. Otóz :
kupuje w sklepie mleko slodzone w puszce. Nastepnie gotuje je(zwyczajnie
wkladam zamkniete puszki do garnka z woda) przez okolo 5 godzin (zdaje sobie
,ze dlugo ale warto!!!). Po tym czasie niech mleko wystygnie. Potem
bezposrednio z puszek wykladasz na babeczki (idealnie takie toffi pasuje do
maslanych babeczek). Czasami "przystrajam" to jeszcze pokruszonymi orzechami
laskowymi i kawalkie m truskawki.
Moja caluska rodzina sie tym nadzieniem "zapycha" :))))

Aleksanderka :))))))



5
Data: 28 czerwiec 2004, 14:20
Temat:

Re: farsze do babeczek

Autor: Kinga 'Sło

Mam juz przepis na babeczki z budyniem i


owocami,
z galaretka, z bita smietana, z kremem czekoladowym a na slono z
pieczarkami. Macie jakies inne pomysly? Chcialabym by tych babeczek bylo
dosc duzo (beda to kruche babeczki) bo i ludzi bedzie sporo. Pozdrawiam i
bede wdzieczna za wszelkie sugestie. Pzdr. M.



W którejś z GW był przepis na b. proste babeczki, nie kruche, tylko z
czekolady, ale tak proste, że na pewno kiedyś je zrobię.
Do papierowych foremek do babeczek wlewamy ciepłą, roztopioną białą
czekoladę (w sumie w czekoladowym kolorze też morze być ;). Wkładamy do
lodówki, wyjmujemy zastygnięte, odklejamy papierek. Mamy formy na babeczki.
Podawało się to z musem żurawinowym, jeśli jesteś zainteresowana, to wrzucę
przepis. Ale przepisy na mus są chyba w każdym googlu ;)

A ja robię babeczki takie (na 20 sztuk średniej wielkości po 1 sklepowym
opakowaniu owoców), bardzo proste też:
Do form wylepionych kruchym ciastem wkładamy wymieszane mrożone jagody z
mrożonymi malinami. Posypać kruszonką. Wstawić na 15-20 minut do piekarnika.
Gotowe.

--
KingAM

'just one year of love is better than a lifetime alone'
* freddie mercury


6
Data: 29 czerwiec 2004, 10:31
Temat:

Re: farsze do babeczek

Autor: Agnieszka

z farszem lososiowo twarogowym:

ugniatasz twarog z posiekanym koperkiem,drobno pokrojonym
lososiem,przyprawiasz do smaku sola,pieprzem i lyzka stolowa chrzanu






Tematy powiązane z farsze do babeczek:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24