otopr.pl Grupy dyskusyjne Farsze do kurczaka

Farsze do kurczaka

1
Data: 23 marzec 2005, 12:46
Temat:

Farsze do kurczaka

Autor: Kinga 'Sło

Postanowiłam zrobić kurczaka nadziewanego na Wielkanoc. Czy możecie
podzielić się pomysłami na farsz, innymi niż ten tradycyjny, którego
wyrzuciło mi google - nie lubię wątróbki.
Tak raczej na słodko chyba bardziej niż w innym smaku.
I co do takiego kurczaka się podaje?

To mój pierwszy raz z kurczakiem faszerowanym ;)


--
KingAM

'just one year of love is better than a lifetime alone'
[Freddie Mercury]


2
Data: 23 marzec 2005, 13:23
Temat:

Re: Farsze do kurczaka

Autor: Krystyna C

Kinga 'Słowotok' Macyszyn wrote:


Postanowiłam zrobić kurczaka nadziewanego na Wielkanoc. Czy możecie
podzielić się pomysłami na farsz, innymi niż ten tradycyjny, którego
wyrzuciło mi google - nie lubię wątróbki.
Tak raczej na słodko chyba bardziej niż w innym smaku.
I co do takiego kurczaka się podaje?



U mnie lubiany jest faszerowany suszonymi morelami. Wierzch moze być
smarowany konfiturą z imbirem, albo kontrastowo majerankiem i czosnkiem.
Podać mozna z ryżem albo z chałką (regionalnie ona się różnie nazywa,
myślę o takiej plecionej bułce, może strucla?)

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:


Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

3
Data: 23 marzec 2005, 14:25
Temat:

Re: Farsze do kurczaka

Autor: Kinga 'Sło



U mnie lubiany jest faszerowany suszonymi morelami. Wierzch moze być
smarowany konfiturą z imbirem, albo kontrastowo majerankiem i czosnkiem.
Podać mozna z ryżem albo z chałką (regionalnie ona się różnie nazywa,
myślę o takiej plecionej bułce, może strucla?)


Chałka, jak na słodko to konsekwentnie! :)
Wymyśliłam taki farsz: kuskus z miodem, morelami i rodzynkami. Zobaczymy,
jak mi to wyjdzie, wrażeniami podzielę się po świętach. Do tego surówka z
pomarańczy i sałaty, żadnych ziemniaków - ma być lekko i wiosennie.
Mam jeszcze pytanie - czy można mieszać smaki dań tak bardzo jak ja to
zrobię: na pierwsze żurek z białą kiełbasą i ziemniakami, na drugie kurczak
na słodko? Nikogo nie skręci?


--
KingAM

'just one year of love is better than a lifetime alone'
[Freddie Mercury]


4
Data: 23 marzec 2005, 20:00
Temat:

Re: Farsze do kurczaka

Autor: BaRMaN

Hejka!

ja w swieta zamierzam zrobic farsz egzotyczny: pomarancze, banany, suszona
papaje, anansy z puszki ;)
do tego odrobina dobrego czerwonego wina

pozdro
BaRMaN



5
Data: 24 marzec 2005, 20:02
Temat:

Re: Farsze do kurczaka

Autor: Kruszyzna

Pewnego pięknego dnia środa, 23 marca 2005 12:46=data użytkownik Kinga
'Słowotok' Macyszyn, sącząc kawkę, wyklepał:


Postanowiłam zrobić kurczaka nadziewanego na Wielkanoc. Czy możecie
podzielić się pomysłami na farsz, innymi niż ten tradycyjny, którego
wyrzuciło mi google - nie lubię wątróbki.
Tak raczej na słodko chyba bardziej niż w innym smaku.
I co do takiego kurczaka się podaje?

To mój pierwszy raz z kurczakiem faszerowanym ;)



Kuraka jako kuraka nie nadziewałam, natomiast nadziewałam część kuraka, a
konkretne cyc. Cyc przekrajałam na pół, robiłam taką jakby kieszonkę, a do
kieszonki ładowałam przyprawy i fetę. Cyc smarowałam oliwą, zawijałam w
folię i do piekarnika. Wychodziło bardzo smaczne :) Sos jakiś do tego by
się przydał. Nie mam pomysłu jaki. Może beszamelopodobny?

Krusz.
--
Kruszyna
#GG 3084947
"Primum non stresere..."

6
Data: 24 marzec 2005, 22:06
Temat:

Re: Farsze do kurczaka

Autor: Pelangi


Użytkownik "Kruszyzna" napisała:




Kuraka jako kuraka nie nadziewałam, natomiast nadziewałam część kuraka, a
konkretne cyc. Cyc przekrajałam na pół, robiłam taką jakby kieszonkę, a do
kieszonki ładowałam przyprawy i fetę. Cyc smarowałam oliwą, zawijałam w
folię i do piekarnika. Wychodziło bardzo smaczne :)



Z nieba mi spadlas ;-) Wlasnie mysle i mysle czym te cyce nadziac, a fety
akurat mam nadmiar. Jakie te przyprawy tam ladujesz? Moze jakies ziola
(bazylia?)?
Tyle, ze ja chce je usmazyc na patelni (bez panierki) i nie wiem czy ta feta
nie wyplynie..

--
P_ozdrowienia

PS. A jutro pieke ciasteczka piwne - tylko mam powaze obawy czy dotrwaja do
niedzieli ;-)



7
Data: 25 marzec 2005, 16:04
Temat:

Re: Farsze do kurczaka

Autor: Kruszyzna

Pewnego pięknego dnia w czwartek, 24 marca 2005 22:06 użytkownik Pelangi,
sącząc kawkę, wyklepał:



Z nieba mi spadlas ;-) Wlasnie mysle i mysle czym te cyce nadziac, a fety
akurat mam nadmiar. Jakie te przyprawy tam ladujesz? Moze jakies ziola
(bazylia?)?



Tak, bazylię też dałam, ale w ogóle, to zwyczajne, czyli sól, pieprz i
czosnek granulowany (to niekoniecznie). A, z tą solą to ostrożnie, feta
jest przecież słona jak diabli :)


Tyle, ze ja chce je usmazyc na patelni (bez panierki) i nie wiem czy ta
feta nie wyplynie..



Nie wiem, jak to się będzie sprawować na patelni. Ja piekłam w piekarniku.
Nie trzeba było tych cyców niczym związywać, same w sobie świetnie się
trzymały, a do tego utrzymywała je alufolia. Nic nie wypływało. Jeśli
chcesz spróbować z patelnią, to może mimo wszystko obwiąż je nitką. No i
sos! Sos mile widziany, bez niego są nieco suche.
Acha, część cyców zrobiłam z oscypkiem. Przyprawy takie same + oscypek do
środka. Też bardzo smaczne :)

Krusz.
--
Kruszyna
#GG 3084947
"Primum non stresere..."


Tematy powiązane z Farsze do kurczaka:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24