otopr.pl Grupy dyskusyjne gotowanie ryżu/ziem? niaków - co zamiast? soli??

gotowanie ryżu/ziem? niaków - co zamiast? soli??

1
Data: 12 maj 2007, 19:34
Temat:

gotowanie ryżu/ziem? niaków - co zamiast? soli??

Autor: Bremse

Witam,
jako że całkowicie musiałem odstawić sól, to chciałem się zapytać
czego można używać zamiast niej do przyprawiania wody do gotowania
ziemniaków lub ryżu? O ile ziemniaki bez soli są jako tako zjadliwe,
to już mdły ryż mnie odrzuca. Jakieś propozycje?

--
pozdrawiam
Bremse

2
Data: 12 maj 2007, 19:41
Temat:

Re: gotowanie =?iso-8859-2?q?ry=BFu/ziemniak=F3w?= - co zamiast soli?

Autor: akata

Dnia Sat, 12 May 2007 19:34:51 +0200, Bremse napisał(a):


Witam,
jako że całkowicie musiałem odstawić sól, to chciałem się zapytać
czego można używać zamiast niej do przyprawiania wody do gotowania
ziemniaków lub ryżu? O ile ziemniaki bez soli są jako tako zjadliwe,
to już mdły ryż mnie odrzuca. Jakieś propozycje?



Polecam rozmaryn lub tymianek. Mój TŻ soli sobie już na talerzu.
Na oko "dwa sypy" tymianku
lub jeden syp rozmarynu, chyba, że używasz swieżych, wtedy proporcje
będą inne, na korzyść tych suszonych.

--
nothing is good enough


3
Data: 12 maj 2007, 19:43
Temat:

Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?

Autor: Patrycja <


Użytkownik "Bremse" napisał w wiadomości
news:m6ub43lq0osf3vaahn6n48d80139ddtgb6@4ax.com...


Witam,
jako że całkowicie musiałem odstawić sól, to chciałem się zapytać
czego można używać zamiast niej do przyprawiania wody do gotowania
ziemniaków lub ryżu? O ile ziemniaki bez soli są jako tako zjadliwe,
to już mdły ryż mnie odrzuca. Jakieś propozycje?

--
pozdrawiam
Bremse


moze gotuj w wodzie z kostka rosolowa? tak tez jest zdaje sie sol.. moze byc
w takiej postaci, czy kostki tez odpadaja? bo ryz gotowany w bulionie jest
calkiem ok.



4
Data: 12 maj 2007, 19:50
Temat:

Eč(śŒž'œžoÝKޚY[[šXZüݲ‰b

Autor: Konrad Kos

** Bremse wrote:


Witam,
jako że całkowicie musiałem odstawić sól,



Ale sól w dowolnej postaci?


to chciałem się zapytać czego można używać zamiast niej do
przyprawiania wody do gotowania ziemniaków lub ryżu?



No żeby coś osolić to musi być sól zasadniczo. ;)


O ile ziemniaki bez soli są jako tako zjadliwe, to już mdły ryż mnie
odrzuca. Jakieś propozycje?



Co do ryżu to może po hindusku, od groma przepisów jest, np.:
http://www.sailusfood.com/categories/rice_recipes/

--


+ ' .-. .


, * ) )


http://kosmosik.net/ . . '-' . kK

5
Data: 12 maj 2007, 20:04
Temat:

Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zami? ast soli??

Autor: Ikselka

Bremse napisał(a):


Witam,
jako że całkowicie musiałem odstawić sól, to chciałem się zapytać
czego można używać zamiast niej do przyprawiania wody do gotowania
ziemniaków lub ryżu? O ile ziemniaki bez soli są jako tako zjadliwe,
to już mdły ryż mnie odrzuca. Jakieś propozycje?



Pozostają tylko zioła dla ożywienia smaku - spróbuj np. pieprzu
ziołowego, curry itp. Tylko sprawdzaj na opakowaniu, czy mieszanka nie
zawiera soli. Posypuje się ryż PO ugotowaniu - dla smaku.
--
XL wiosenna
........................
Uwaga: to konto jest kontynuacją poprzedniego, którego profil znajdziesz
tu:
http://groups.google.com/groups/profile?enc_user=FrFwyBQAAAA-5PM3SkF7hgkuNFs7WOaEOPANdqfI6prRsqjc7uCt1A



6
Data: 12 maj 2007, 20:10
Temat:

Re: gotowanie ryżu/ziem? niaków - co zamiast? soli??

Autor: Bremse

On Sat, 12 May 2007 19:41:55 +0200, akata wrote:


Polecam rozmaryn lub tymianek. Mój TŻ soli sobie już na talerzu.
Na oko "dwa sypy" tymianku
lub jeden syp rozmarynu, chyba, że używasz swieżych, wtedy proporcje
będą inne, na korzyść tych suszonych.



Dziękuje za informacje, będę próbował - może moje posiłki będą
wreszcie bardziej zjadliwe :-)

--
pozdrawiam
Bremse

7
Data: 12 maj 2007, 20:15
Temat:

Re: gotowanie ryżu/ziem? niaków - co zamiast? soli??

Autor: Bremse

On Sat, 12 May 2007 19:43:58 +0200, "Patrycja" wrote:


moze gotuj w wodzie z kostka rosolowa? tak tez jest zdaje sie sol.. moze byc
w takiej postaci, czy kostki tez odpadaja? bo ryz gotowany w bulionie jest
calkiem ok.



Niby wszelką nadmiarową sól powinienem odstawić, a że w słodyczach i
typowym żarciu (pieczywo, przetwory itd.) też jej "trochę" jest, to
muszę ograniczyć dosalanie całej reszty.

--
pozdrawiam
Bremse

8
Data: 12 maj 2007, 20:27
Temat:

Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?

Autor: Panslavist


"Bremse" wrote in message
news:m6ub43lq0osf3vaahn6n48d80139ddtgb6@4ax.com...

Rozgrzać na głębokiej patelni olej, zrumienić ryż i zalać go pewną ilościa
wody, nakryć pokrywą i potrzymać na małym ogniu aby spęczniał.



9
Data: 12 maj 2007, 20:32
Temat:

Re: gotowanie ryżu/ziem? niaków - co zamiast? soli??

Autor: Bremse

On Sat, 12 May 2007 19:50:32 +0200, Konrad Kosmowski wrote:


Witam,
jako że całkowicie musiałem odstawić sól,



Ale sól w dowolnej postaci?



Najlepiej by było. Przy ciśnieniu 125-135/80 po prostu ograniczyłem
spożycie, przy 140-160/85 musiałem ją po prostu odstawić. Już nawet
wcinam tyle owoców i warzyw (szczególnie pomidorów) jak nigdy dotąd -
po paru tygodniach bez nadmiaru soli (a właściwie to sodu) mam
ciśnienie w okolicach 135/85 :-) Tylko, że ten ryż taki mdły...


to chciałem się zapytać czego można używać zamiast niej do
przyprawiania wody do gotowania ziemniaków lub ryżu?



No żeby coś osolić to musi być sól zasadniczo. ;)



Przyprawić, nie osolić :P


O ile ziemniaki bez soli są jako tako zjadliwe, to już mdły ryż mnie
odrzuca. Jakieś propozycje?



Co do ryżu to może po hindusku, od groma przepisów jest, np.:
http://www.sailusfood.com/categories/rice_recipes/



No jest tego trochę, jakieś mleko kokosowe i te sprawy... Hmm, ja
bardzo prosty facet jestem, szczególnie w kuchni, więc jakby ten ryż
był też w takiej prostej postaci, to bym się ucieszył.

--
pozdrawiam
Bremse

10
Data: 12 maj 2007, 20:39
Temat:

Re: gotowanie ryżu/ziem? niaków - co zamiast? soli??

Autor: Bremse

On Sat, 12 May 2007 20:04:33 +0200, Ikselka wrote:


Pozostają tylko zioła dla ożywienia smaku - spróbuj np. pieprzu
ziołowego, curry itp. Tylko sprawdzaj na opakowaniu, czy mieszanka nie
zawiera soli. Posypuje się ryż PO ugotowaniu - dla smaku.



Spróbuję w takim razie z przyprawami. Na pewno nie ma czegoś, co można
dodać po prostu do wody? Do gotującego się ryżu lub ziemniaków?

--
pozdrawiam
Bremse

11
Data: 12 maj 2007, 20:48
Temat:

Re: gotowanie ryżu/ziem? niaków - co zamiast? soli??

Autor: Bremse

On Sat, 12 May 2007 20:27:34 +0200, "Panslavista" wrote:


Rozgrzać na głębokiej patelni olej, zrumienić ryż i zalać go pewną ilościa
wody, nakryć pokrywą i potrzymać na małym ogniu aby spęczniał.



Niestety muszę też ograniczać smażenie i jeść więcej surowych,
ewentualnie gotowanych potraw. Zatem ryż wolałbym gotować.

--
pozdrawiam
Bremse

12
Data: 12 maj 2007, 20:50
Temat:

Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zami? ast soli??

Autor: Ikselka

Bremse napisał(a):


On Sat, 12 May 2007 20:27:34 +0200, "Panslavista" wrote:



Rozgrzać na głębokiej patelni olej, zrumienić ryż i zalać go pewną ilościa
wody, nakryć pokrywą i potrzymać na małym ogniu aby spęczniał.




Niestety muszę też ograniczać smażenie i jeść więcej surowych,
ewentualnie gotowanych potraw. Zatem ryż wolałbym gotować.


Zatem gotuj/duś ryż z warzywami i np. mięsem - zyska smak, jak składnik
potrawy.


:-)


--
XL wiosenna
........................
Uwaga: to konto jest kontynuacją poprzedniego, którego profil znajdziesz
tu:
http://groups.google.com/groups/profile?enc_user=FrFwyBQAAAA-5PM3SkF7hgkuNFs7WOaEOPANdqfI6prRsqjc7uCt1A



13
Data: 12 maj 2007, 21:00
Temat:

Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?

Autor: Panslavist


"Bremse" wrote in message
news:bi2c43hno1tc33fd345u80tkv0gpjnprp8@4ax.com...


On Sat, 12 May 2007 20:27:34 +0200, "Panslavista" wrote:

>Rozgrzać na głębokiej patelni olej, zrumienić ryż i zalać go pewną


ilościa


>wody, nakryć pokrywą i potrzymać na małym ogniu aby spęczniał.

Niestety muszę też ograniczać smażenie i jeść więcej surowych,
ewentualnie gotowanych potraw. Zatem ryż wolałbym gotować.



Tego oleju jest niewiele - chodzi o lekkie zażółcenie ryżu - zmienia
radykalnie smak i jest zjadliwy bez soli.
Oczywiście, że jest ugotowany. Od ilości wody zależy czy będzie sypki czy
rozklejony.




14
Data: 12 maj 2007, 21:03
Temat:

Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?

Autor: yuras


Użytkownik "Bremse" napisał w wiadomości
news:m6ub43lq0osf3vaahn6n48d80139ddtgb6@4ax.com...


Witam,
jako że całkowicie musiałem odstawić sól, to chciałem się zapytać
czego można używać zamiast niej do przyprawiania wody do gotowania
ziemniaków lub ryżu? O ile ziemniaki bez soli są jako tako zjadliwe,
to już mdły ryż mnie odrzuca. Jakieś propozycje?

--
pozdrawiam
Bremse





15
Data: 12 maj 2007, 21:07
Temat:

Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?

Autor: yuras


Użytkownik "Bremse" napisał w wiadomości
news:m6ub43lq0osf3vaahn6n48d80139ddtgb6@4ax.com...


Witam,
jako że całkowicie musiałem odstawić sól, to chciałem się zapytać
czego można używać zamiast niej do przyprawiania wody do gotowania
ziemniaków lub ryżu? O ile ziemniaki bez soli są jako tako zjadliwe,
to już mdły ryż mnie odrzuca. Jakieś propozycje?


Dodaj do ziemniakow czosnek ,bardzo poprawia smak tych starych ziemniakow i
naprawde poprawia smak.



16
Data: 12 maj 2007, 21:15
Temat:

Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?

Autor: Tomasz Dry

Użytkownik "Konrad Kosmowski" napisał w wiadomości
news:20070512195032.171d7e8a@localhost.localdomain...


** Bremse wrote:


Witam,
jako że całkowicie musiałem odstawić sól,



Ale sól w dowolnej postaci?



Cóż. Sól - to sól. Czyli chlorek sodu. Niezależnie od postaci.
I jest to jak dotąd jedyna znana słona substancja zdatna do przyprawiania
potraw...

T. D.



17
Data: 12 maj 2007, 21:23
Temat:

Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?

Autor: Panslavist


"yuras" wrote in message
news:f253gv$4va$2@nemesis.news.tpi.pl...



Użytkownik "Bremse" napisał w wiadomości
news:m6ub43lq0osf3vaahn6n48d80139ddtgb6@4ax.com...
> Witam,
> jako że całkowicie musiałem odstawić sól, to chciałem się zapytać
> czego można używać zamiast niej do przyprawiania wody do gotowania
> ziemniaków lub ryżu? O ile ziemniaki bez soli są jako tako zjadliwe,
> to już mdły ryż mnie odrzuca. Jakieś propozycje?
Dodaj do ziemniakow czosnek ,bardzo poprawia smak tych starych ziemniakow


i


naprawde poprawia smak.



E tam - zielony koperek - do gotowania grube łodygi, które się odrzuca - a
po ugotowaniu posiekane listki koperku.



18
Data: 12 maj 2007, 21:31
Temat:

Re: gotowanie ryżu/ziem? niaków - co zamiast? soli??

Autor: Bremse

On Sat, 12 May 2007 20:53:48 +0200, Konrad Kosmowski wrote:


No wszystko co jest aromatyczne (tzn. jeżeli chodzi o ryż), tak jak
lubisz. Np.:

1. Rozgrzej olej na głębokiej patelni.
2. Wrzuć kilka goździków, ze 3 nasiona zielonego kardamonu, łyżeczkę
kilka kulek czarnego pieprzu, średnią (kilka cm) laskę cynamonu,
przesmażaj ok. 2 min.
3. Dodaj posiekane szalotki, półtorej szklanki ryżu (patrz niżej) i dwie
łyżki cukru, przesmaż ok. 2 min. aby cukier się rozpuścił i szalotki
zbrązowiały lekko.
4. Zalej trzema szklankami wody i doprowadź do wrzenia, zamieszaj. Gotuj
pod przykryciem na minimalnym ogniu aż ryż się zrobi i pochłonie
wodę.

Ryż długoziarnisty (i żaden tam parboiled), solidnie przepłukany i
namoczony pół godzinki w zimnej wodzie.



O połowie rzeczy nie wiedziałem, że istnieją lub że są do jedzenia
(goździki, kardamon, szalotki).Coś mi się zdaje, że będę musiał się
wreszcie nauczyć gotować. No chyba, że masz też tak kulinarnie
utalentowaną siostrę* na zbyciu. Jeśli jest blondynką, rozmiar buta
36-39 i lubi czeskie kino, to wezmę za dwa wielbłądy, ewentualnie
patelnię (czy co tam chcesz) dorzucę.
W każdym bądź razie dziękuję za odnośnik do strony z filmikami z
instrukcjami gotowania dla opornych.

--
pozdrawiam
Bremse
(poprzednia istota jajnikonośna umiała gotować, ale za to podstępnie
chciała zabić mnie kawą - co rusz mi proponowała...)

19
Data: 12 maj 2007, 21:37
Temat:

Re: gotowanie ryżu/ziem? niaków - co zamiast? soli??

Autor: Bremse

On Sat, 12 May 2007 21:00:33 +0200, "Panslavista" wrote:


>Rozgrzać na głębokiej patelni olej, zrumienić ryż i zalać go pewną


ilościa


>wody, nakryć pokrywą i potrzymać na małym ogniu aby spęczniał.

Niestety muszę też ograniczać smażenie i jeść więcej surowych,
ewentualnie gotowanych potraw. Zatem ryż wolałbym gotować.



Tego oleju jest niewiele - chodzi o lekkie zażółcenie ryżu - zmienia
radykalnie smak i jest zjadliwy bez soli.
Oczywiście, że jest ugotowany. Od ilości wody zależy czy będzie sypki czy
rozklejony.



Wodę należy dolewać do ryżu w oleju, czy najpierw wylać olej i dopiero
zalać ryż?

--
pozdrawiam
Bremse

20
Data: 12 maj 2007, 21:38
Temat:

Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli??

Autor: Ewa (siost


Le samedi 12 mai 2007 ŕ 20:39:15, dans <642c431t82mbtk4sc97poqb70rffrmmcem@4ax.com> vous écriviez :



Spróbuję w takim razie z przyprawami. Na pewno nie ma czegoś, co można
dodać po prostu do wody? Do gotującego się ryżu lub ziemniaków?




Istnieja sole dietetyczne, w ktorej czesc jonow chloru jest zastapiona
jonami potasu np. tutaj :
http://www.zdrowieiwitalnosc.eu/product_info.php?products_id=506

jak rowniez
Manavita SC. Zakład produkcji soli niskosodowej
tel/fax. 0 52 581 17 84
85-303 Bydgoszcz, Piękna 13
pow.Bydgoszcz, woj. kujawsko-pomorskie


Te sole maja nieco inny smak, ale sola, i w miare przyzwoicie
zastepuja sol kuchenna.


Ewcia

--
Niesz
http://www.krolestwa.com


21
Data: 12 maj 2007, 21:47
Temat:

Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli??

Autor: bulka pary

"Tomasz Dryjanski" wrote in
message news:f25408$6c6$1@nemesis.news.tpi.pl...


> Ale sól w dowolnej postaci?

Cóż. Sól - to sól. Czyli chlorek sodu. Niezależnie od


postaci.


I jest to jak dotąd jedyna znana słona substancja zdatna do


przyprawiania


potraw...


-----------
Jest jeszcze NaK, chlorek potasu, uzywany do solenia w diecie
dla wysokocisnieniowcow. Wiem, bo w rodzinie uzywano.
Pytac w aptece. A w ogole, to lekarz powinien byl
poinformowac.
:))
zo


22
Data: 12 maj 2007, 21:55
Temat:

Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?

Autor: Panslavist


"Bremse" wrote in message
news:nj5c43d12n5gjc8l6bdbqgh9bri4itc0c1@4ax.com...


On Sat, 12 May 2007 21:00:33 +0200, "Panslavista" wrote:

>> >Rozgrzać na głębokiej patelni olej, zrumienić ryż i zalać go pewną
>ilościa
>> >wody, nakryć pokrywą i potrzymać na małym ogniu aby spęczniał.
>>
>> Niestety muszę też ograniczać smażenie i jeść więcej surowych,
>> ewentualnie gotowanych potraw. Zatem ryż wolałbym gotować.
>
>Tego oleju jest niewiele - chodzi o lekkie zażółcenie ryżu - zmienia
>radykalnie smak i jest zjadliwy bez soli.
>Oczywiście, że jest ugotowany. Od ilości wody zależy czy będzie sypki czy
>rozklejony.

Wodę należy dolewać do ryżu w oleju, czy najpierw wylać olej i dopiero
zalać ryż?



Gdy masz lekko natłuszczoną powierzchnię patelni - nie masz co wylewać.



23
Data: 12 maj 2007, 22:45
Temat:

Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?

Autor: Tomasz Dry

Użytkownik "bulka paryska" napisał w wiadomości
news:f255fn$5vu$1@news.onet.pl...


"Tomasz Dryjanski" wrote in
message news:f25408$6c6$1@nemesis.news.tpi.pl...


> Ale sól w dowolnej postaci?

Cóż. Sól - to sól. Czyli chlorek sodu. Niezależnie od


postaci.


I jest to jak dotąd jedyna znana słona substancja zdatna do


przyprawiania


potraw...


-----------
Jest jeszcze NaK, chlorek potasu, uzywany do solenia w diecie
dla wysokocisnieniowcow. Wiem, bo w rodzinie uzywano.
Pytac w aptece. A w ogole, to lekarz powinien byl
poinformowac.



Jeśli chlorek potasu, to raczej KCl.Ale smak ma obrzydliwy, i - moim
zdaniem - niezbyt słony.
Czasem można kupić mieszankę 30% KCl i 70% NaCl, "dietetyczną". Żeby uzyskać
zamierzony efekt smakowy, trzeba jej po prostu wsypać więcej. ;)

T. D.



24
Data: 12 maj 2007, 22:50
Temat:

Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli??

Autor: bulka pary

"Tomasz Dryjanski" wrote in
message news:f25992$o7j$1@nemesis.news.tpi.pl...


Jeśli chlorek potasu, to raczej KCl.Ale smak ma obrzydliwy,


i - moim


zdaniem - niezbyt słony.
Czasem można kupić mieszankę 30% KCl i 70% NaCl,


"dietetyczną". Żeby uzyskać


zamierzony efekt smakowy, trzeba jej po prostu wsypać


więcej. ;)
-------
KCl, oczywiscie :)
obrzydliwy, oczywiscie :)
można, oczywiście :))

lepsze to niz nic, mz.
pzdr. b


25
Data: 12 maj 2007, 22:53
Temat:

Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?

Autor: Panslavist


"Bremse" wrote in message
news:m6ub43lq0osf3vaahn6n48d80139ddtgb6@4ax.com...

http://allegro.pl/item194566691_garnek_do_gotowania_ryzu_3_2l_tefal.html



26
Data: 13 maj 2007, 01:28
Temat:

Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli??

Autor: Juf

Bremse napisał(a):


On Sat, 12 May 2007 19:50:32 +0200, Konrad Kosmowski wrote:


Witam,
jako że całkowicie musiałem odstawić sól,



Ale sól w dowolnej postaci?



Najlepiej by było.



"Mojemu organizmowi potrawy nauczyły się smakować" ;-) na długo przed tym,
kiedy zaistniała taka potrzeba. Kiedyś po prostu skosztowałem w gościnnej
okoliczności pomidorówki bez soli (znaczy takiej z solniczki, bo NaCl na
pewno zawierała;-) i ... była boska. Nagle poczułem więcej smaków. A poza
tym moje otoczenie tak soliło, że nie dało się tego znieść. Obecnie sól
stosuję tylko do pomidorów na surowo innych surówek, a i to nie zawsze jako
sól kuchenną tylko np. sol wieloskładnikową. Jak zresztą podpowiadają Ci
inni.

Powszechnie uważa się, że sól poprawia/wzmaga smak. Ja odkryłem na sobie, że
jej brak - rownież, ale oczywiście muszą występować inne stosownie "mocne"
smaki.


Przy ciśnieniu 125-135/80 po prostu ograniczyłem spożycie,



Przy okazji: to zupełnie dobre ciśnienie, czego się tu czepiać?
Rozrywkowe życie zaczyna się, gdy masz np 135-140/110, albo 160/120. Wtedy
dopiero jest
wesoło :-(.

Juf


27
Data: 13 maj 2007, 01:31
Temat:

Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?

Autor: Panslavist


"Juf" wrote in message
news:f25ih9$m2g$1@inews.gazeta.pl...

Dokładnie. Do solenia lepiej użyć soli do przetworów lub w ostateczności tej
modnej morskiej - nie polecam - gdyż nie ma już soli morskiej bez dioksyn i
innego syfu. Nie jest tego moze dużo ale i tak już jesteśmy zasilani przez
wiele źródeł, po co dodawać jeszcze jedno.



28
Data: 13 maj 2007, 01:35
Temat:

Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?

Autor: Panslavist


"Juf" wrote in message
news:f25ih9$m2g$1@inews.gazeta.pl...

Dokładnie. Do solenia lepiej użyć soli do przetworów lub w ostateczności tej
modnej morskiej - nie polecam - gdyż nie ma już soli morskiej bez dioksyn i
innego syfu. Nie jest tego moze dużo ale i tak już jesteśmy zasilani przez
wiele źródeł, po co dodawać jeszcze jedno.



29
Data: 13 maj 2007, 14:27
Temat:

przy okazji: hydrolizat (was: gotowanie ryżu/zie? mniaków - co zamiast soli?)?

Autor: Marek

Cześć Tomasz Dryjanski
Sat, 12 May 2007 21:15:26 +0200 napisałeś:


Cóż. Sól - to sól. Czyli chlorek sodu. Niezależnie od postaci.
I jest to jak dotąd jedyna znana słona substancja zdatna do przyprawiania



calkiem powaznie - co to jest hydrolizat bialkowy, stosowany w przyprawie do
zup 'maggi' (przewaznie dawniej, teraz tylko w niektorych u innych tam juz
jest masa smieci)?
czy to tez jest z NaCl?
kupuje takowa maggi i tam jest tylko hydrolizat i woda. a slone, i owszem.

--
Pozdrawiam,
Marek
Gdy wszyscy wychodzą ci naprzeciw to znaczy, że idziesz pod prąd schodami
ruchomymi.

30
Data: 13 maj 2007, 15:10
Temat:

Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?

Autor: eM eL

"Bremse" wrote in message
news:m6ub43lq0osf3vaahn6n48d80139ddtgb6@4ax.com...


jako że całkowicie musiałem odstawić sól,



Z powodu..?


to chciałem się zapytać
czego można używać zamiast niej do przyprawiania wody do gotowania
ziemniaków lub ryżu?
O ile ziemniaki bez soli są jako tako zjadliwe,
to już mdły ryż mnie odrzuca. Jakieś propozycje?



Jesli zalecil Ci to lekarz, to, ehem, poszukaj innego lekarza. Takiego,
ktorypowie Ci, ze najwazneijsza jest sumaryczna ilosc spozywanej soli, a
wiec spokojnie mozesz dodawac sol do gotowania ziemniakow czy ryzu gdy
ograniczysz mnostwo produktow ktore spozywasz na codzien, a ktore zawieraja
czesto potworne ilosci soli. Przyklady takich produktow to miesa, wedliny,
maslo solone, pieczywo, ciasta i slodycze, wszelkie konserwy, warzywa i
jarzyny z puszek, sloikow, etc., ogorki konserwowane, kapusta kiszona, woda
mineralna, etc. Popatrz na zawartosc soli w tych produktach, i zamiast
wypicia np. butelki wody mineralnej ugotuj sobie ziemniali z sola a napij
sie kranowy... Ilosc soli uzywana do gotowania ziemniakow to pikus w
porownaniu do zawartosci soli w wielu ww produktach.
--






31
Data: 13 maj 2007, 15:50
Temat:

Re: przy okazji: hydrolizat (was: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?)

Autor: Panslavist


"Marek" wrote in message
news:1h5qmmcx1twqk$.dlg@markowy.serwer...

W przyprawach :"wyższego rzędu" podstawowym związkiem sodowym poza solą jest
glutoaminian sodowy - to on nabija ciśnienie wysokociśnieniowcom
(rewelacyjnie). Innym często używanym w kulinariach związkiem sodowym jest
kwaśny węglan sodowy (czyli soda oczyszczona) - ulubieniec kucharzy
restauracyjnych i w żywieniu zbiorowym.




Tematy powiązane z gotowanie ryżu/ziem? niaków - co zamiast? soli??:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24