otopr.pl Grupy dyskusyjne Jablka na szarlotke

Jablka na szarlotke

1
Data: 7 sierpień 2002, 11:37
Temat:

Jablka na szarlotke

Autor: Lilla

Jak robicie takie zapasy z jablek na zime, aby mozna bylo uzyc do szarlotki
gotowych jablek ze sloika?
Z tego co wiem, to trzeba ich rozgotowac z dodatkiem cukru i gorace
nakladac w sloiki, a potem pasteryzowac.
A moze pasteryzacja jest niekonieczna?

Pozdrawiam
Lilla


2
Data: 7 sierpień 2002, 11:53
Temat:

Re: Jablka na szarlotke

Autor: Wkn


Użytkownik Lilla w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:aiqpnh$jho$1@news2.tpi.pl...


Jak robicie takie zapasy z jablek na zime, aby mozna bylo uzyc do


szarlotki


gotowych jablek ze sloika?
Z tego co wiem, to trzeba ich rozgotowac z dodatkiem cukru i gorace
nakladac w sloiki, a potem pasteryzowac.
A moze pasteryzacja jest niekonieczna?

Pozdrawiam
Lilla



papierówki, a jeszcze lepiej antonóki udusić z cukrem i odrobią wody na mus,
napakować do sporych słoików, dobrze zakręcić, odwrócić do góry dnem.
Wytrzymają bez problemu do następnych zbiorów.

wkn



3
Data: 7 sierpień 2002, 11:57
Temat:

Re: Jablka na szarlotke

Autor: Lilla

Użytkownik "Wkn" napisała:


papierówki, a jeszcze lepiej antonóki udusić z cukrem i odrobią wody na mus,
napakować do sporych słoików, dobrze zakręcić, odwrócić do góry dnem.
Wytrzymają bez problemu do następnych zbiorów.



To super, bo nie lubie pasteryzowac :)

Pozdrawiam
Lilla


4
Data: 7 sierpień 2002, 12:18
Temat:

Re: Jablka na szarlotke

Autor:


Jak robicie takie zapasy z jablek na zime, aby mozna bylo uzyc do szarlotki
gotowych jablek ze sloika?
Z tego co wiem, to trzeba ich rozgotowac z dodatkiem cukru i gorace
nakladac w sloiki, a potem pasteryzowac.
A moze pasteryzacja jest niekonieczna?

Pozdrawiam
Lilla


Ja tylko rozgotowuje, obrane i oczyszczone, bez cukru, ( to i do miesa sie nada
ten mus), skladam gorace i nie pasteryzuje. Tyle, ze sloiki musza byc naprawde
czyste, na przyklad wyprazone w piekarniku, a zakretki wygotowane.Qd

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

5
Data: 7 sierpień 2002, 12:25
Temat:

Re: Jablka na szarlotke

Autor: Krystyna C

Lilla napisala:


Jak robicie takie zapasy z jablek na zime, aby mozna bylo uzyc do szarlotki
gotowych jablek ze sloika?
Z tego co wiem, to trzeba ich rozgotowac z dodatkiem cukru i gorace
nakladac w sloiki, a potem pasteryzowac.
A moze pasteryzacja jest niekonieczna?



Rozgotowuję bez cukru, ale z cynamonem i goździkami.
Jak gorace wlejesz do słoika i postawisz "na głowie" do
zassania, to może sie obejść bez pasteryzacji (tak robiłam
Twoje śliwki w jabłkach). Ale zwykły mus pasteryzuję.

Krycha


6
Data: 7 sierpień 2002, 13:10
Temat:

Re: Jablka na szarlotke

Autor: Lilla

Użytkownik "Krystyna Chiger" napisała:


Rozgotowuję bez cukru, ale z cynamonem i goździkami.



To pewnie dla lepszego smaku.


Jak gorace wlejesz do słoika i postawisz "na głowie" do
zassania, to może sie obejść bez pasteryzacji (tak robiłam
Twoje śliwki w jabłkach). Ale zwykły mus pasteryzuję.



A czym sie rozni zwykly mus z jablek od takich rozgotowanych?

Pozdrawiam
Lilla


7
Data: 7 sierpień 2002, 13:44
Temat:

Re: Jablka na szarlotke

Autor: Krystyna C

Lilla napisala:


A czym sie rozni zwykly mus z jablek od takich rozgotowanych?



Chyba niczym - tzn. ja go trochę odparowuję.

Krycha


8
Data: 9 sierpień 2002, 09:56
Temat:

Re: Jablka na szarlotke

Autor: Pozytyfka



Lilla wrote:



U¿ytkownik "Wkn" napisa³a:
> papierówki, a jeszcze lepiej antonóki udusiæ z cukrem i odrobi± wody na mus,
> napakowaæ do sporych s³oików, dobrze zakrêciæ, odwróciæ do góry dnem.
> Wytrzymaj± bez problemu do nastêpnych zbiorów.

To super, bo nie lubie pasteryzowac :)

Pozdrawiam
Lilla


tez nie lubie pasteryzowac ale wole takie:
obrane jablka tre na grubej tarce, do sloikow, na wierz cukier, gozdziki
itp i pasteryzuje. do szarlotki idealne
pozdrawiam
Joanna

9
Data: 9 sierpień 2002, 10:06
Temat:

Re: Jablka na szarlotke

Autor: Lilla

Użytkownik "Pozytyfka" napisała:


tez nie lubie pasteryzowac ale wole takie:
obrane jablka tre na grubej tarce, do sloikow, na wierz cukier, gozdziki
itp i pasteryzuje. do szarlotki idealne



Wiem, bo ja tez najbardziej lubie szarlotke z jablek utartych na tarce :)
Moze sie zmusze, aby troche takich sloikow zapasteryzowac.

Pozdrawiam
Lilla


10
Data: 9 sierpień 2002, 13:32
Temat:

Re: Jablka na szarlotke

Autor: B.Z.

I jest jeszce jeden przepis
obrac, pokroic, posypac cukrem i zostawic do nastepnego dnia.
Potem wolno gotowac. Beda jablka w kawalkach
nie rozgotowane, ja takie wole.
Jak sie gorace wlozy do wyparzonych sloikow
nie potrzeba pasteryzowac.
To jest podobno przepis litewski.
Mozna to samo robic z mieszanych owocow:
jablka, groszki i sliwki - jest super!
Pozdrawiam
Barbara

Lilla wrote:



Jak robicie takie zapasy z jablek na zime, aby mozna bylo uzyc do szarlotki
gotowych jablek ze sloika?
Z tego co wiem, to trzeba ich rozgotowac z dodatkiem cukru i gorace
nakladac w sloiki, a potem pasteryzowac.
A moze pasteryzacja jest niekonieczna?

Pozdrawiam
Lilla

11
Data: 9 sierpień 2002, 14:16
Temat:

Re: Jablka na szarlotke

Autor: Lilla

Użytkownik "B.Z." napisała:
[...]


To jest podobno przepis litewski.
Mozna to samo robic z mieszanych owocow:
jablka, groszki i sliwki - jest super!



Dobrze wiedziec, ze mozna to zrobic jeszcze inaczej - dzieki :)

Pozdrawiam
Lilla



Tematy powiązane z Jablka na szarlotke:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24