otopr.pl Grupy dyskusyjne Jak długo gotować rosół?

Jak długo gotować rosół?

1
Data: 12 październik 2001, 20:48
Temat:

Jak długo gotować rosół?

Autor: NELLA

Witajcie,

Jak długo gotować , aby rosół miał wspaniały smak i aromat i wygląd
(klarowny). ?
Na jak mocnym gazie?
Co można ciekawego dodac do rosołu, coś co lekko go zmieni , ubarwi?

Ania



2
Data: 12 październik 2001, 20:57
Temat:

Re: Jak długo gotować rosół?

Autor: ostry

Od tego typu spraw najlepszy jest Włodek Los :)
Generalnie - po pierwsze primo : składniki - czyli kura i wołowina,
przypieczona cebula, marchew, seler, pietrucha
Szumujesz, a potem na pyrkającym ogniu długo gotujesz - pewnie jak się kura
będzie prawie rozlatywała :)
A jeśli klarujesz rosół to pewnie wiesz jak i kiedy to zrobić ?:)


--
ostry



3
Data: 12 październik 2001, 21:04
Temat:

Re: Jak długo gotować rosół?

Autor: Monique

Użytkownik "NELLA" napisał w


Jak długo gotować , aby rosół miał wspaniały smak i aromat i wygląd
(klarowny). ?


trzeba go po prostu próbować i sprawdzać smak...:-)) (ale pomogłam nie?:-)))


Na jak mocnym gazie?


bardzo malutkim. Jak się będzie bałwanił to nie będzie klarowny


Co można ciekawego dodac do rosołu, coś co lekko go zmieni , >ubarwi?


moja mama dodawała suszonego grzybka, albo opieczoną nad ogniem małą
cebulkę - ale ja jakoś wolałam bez tych dodatków

Pozdr.
Monika



4
Data: 12 październik 2001, 21:04
Temat:

Re: Jak długo gotować rosół?

Autor: NELLA


Kolega "ostry"
"> Generalnie - po pierwsze primo : składniki - czyli kura i wołowina,"


A jeśli jest tylko kurczak? Czy to też się nazywa rosół?


Poza tym , gdzie można zdobyć kurę (chyba tylko na targu). A w ogóle to
jaką ma wyższość kura nad kurczakiem w rosole?

A czy rosół powinien być ostry?

Może wyklarujesz mi to?

Bardzo dziękuje za porady.

Ania :) ;)





5
Data: 12 październik 2001, 21:15
Temat:

Re: Jak długo gotować rosół?

Autor: ostry



>>A jeśli jest tylko kurczak? Czy to też się nazywa rosół?



Nie, to już będzie imitacja rosołu :)


Poza tym , gdzie można zdobyć kurę (chyba tylko na targu). A w ogóle to
jaką ma wyższość kura nad kurczakiem w rosole?



Mięso, tłuszcz i wiele innch rzeczy.


A czy rosół powinien być ostry?


Nie, lekko słony


Może wyklarujesz mi to?



Nie umiem klarować ( hlip, hlip ) ale wiem że używa się białka i płutna.


Bardzo dziękuje za porady.



Do usług


Ania :) ;)




--
ostry ?:)



6
Data: 12 październik 2001, 21:15
Temat:

Re: Jak długo gotować rosół?

Autor: NELLA

Smacznego!

"Monique" napisała, że:

"> moja mama dodawała suszonego grzybka, albo opieczoną nad ogniem małą


cebulkę - ale ja jakoś wolałam bez tych dodatków"





A ja dodałam właśnie pieczarkę ( tylko taki miałam grzybek; reszta w


occie) . Poza tym w paczuszce z włoszczyzną była jeszcze kapusta tzw.
pekińska , tez ja dodałam. Profanacja ?
Mam nadzieję , że jakos wyjdzie ( sa to sladowe ilości)

Ania





7
Data: 12 październik 2001, 21:26
Temat:

Re: Jak długo gotować rosół?

Autor: Monique

Użytkownik "NELLA" napisał w wiadomości
news:9q7flp$f3b$1@h1.uw.edu.pl...


>>A ja dodałam właśnie pieczarkę ( tylko taki miałam grzybek; reszta w
occie) . Poza tym w paczuszce z włoszczyzną była jeszcze kapusta tzw.
pekińska , tez ja dodałam. Profanacja ?


a właśnie, mama jeszcze dodawała kawałek kapusty włoskiej i potem jeszcze to
jadła! (zazwyczaj jak jadła ta kapustę ugotowaną w rosole, to musiałam
szybciutko opuścić kuchnię:-)))


Mam nadzieję , że jakos wyjdzie ( sa to sladowe ilości)


oczywiście, że wyjdzie! a do rosołku najlepszy makaron domowej roboty...mmmm
rozmarzyłam się:-)

Pozdr.
Monika



8
Data: 12 październik 2001, 22:02
Temat:

Re: Jak długo gotować rosół?

Autor: NELLA


Doradca d/s rosołu "ostry" napisał:


>Nie, to już będzie imitacja rosołu :)




W takim razie właśnie gotuję namiastkę z dodatkiem pieczarki i kapusty


pekińskiej.


Gotowanie rosołu / namiastki rzadko mi sie zdarza o tej porze , ale czytam


ksiązkę Laury Esquivel "Przepiórki w płatkach róży" , a tam historia miłosna
przeplata sie z przepisami kulinarnymi. Prawdziwa Sztuka kulinarna.
Większośc to potrawy meksykańskie ( taj jak autorka).


W powieści Tita, główna bohaterka gotuje rosół, ale na ogonach wołowych :

"(...) Należy wlać więcej wody niz na zwykła zupę, pamietając, że będziemy
gotować rosół. Ale prawdziwy rosół musi byc esencjonalny, nie wodnisty.
Rosołem można wyleczyć kazdą przypadłośc fizyczną czy psychiczną(...)"


To był fragment z w/w ksiązki.


Czy zgadzasz sie z twierdzeniem o właściwościach leczniczych rosołku?

Dziękuję za usługi doradcze.

Ania











9
Data: 12 październik 2001, 22:36
Temat:

Re: Jak długo gotować rosół?

Autor: Marta


Użytkownik "NELLA" napisał w wiadomości
news:9q7e27$edj$1@h1.uw.edu.pl...


Witajcie,

Jak długo gotować , aby rosół miał wspaniały smak i aromat i wygląd
(klarowny). ?
Na jak mocnym gazie?
Co można ciekawego dodac do rosołu, coś co lekko go zmieni , ubarwi?



Witam

zeby byl klarowny to zalewa sie miesko zimna woda (kawalek kuraka +
wolowinka) gotuje sie to az sie ta okropna piana zmyje ew mozna ja sciagnac
lyzka, wrzuca pieprz marchewke, pietruszke, seler, suszonego grzybka,
kawalek kapustki mh i gotuje az miesko bedzie latwo odchodzic od kosci, na
koniec soli ja jeszcze dodaje kostke rosolowa....

Ja tak robie i wychodzi pyszny, pysznosci dodaje jeszcze (jak dla mnei)
cieniutki makaron + zielona pieruszecka i kawalek marchewki ale to juz na
talerzu


Pozdrawiam
Marta



10
Data: 12 październik 2001, 22:55
Temat:

Re: Jak długo gotować rosół?

Autor: Castle


> Co można ciekawego dodac do rosołu, coś co lekko go


zmieni , >ubarwi?


moja mama dodawała suszonego grzybka, albo opieczoną nad


ogniem małą


cebulkę - ale ja jakoś wolałam bez tych dodatków



a ja podpatrzylam jak sasiad daje 1/8 buraczka
kiedy rosol sie gotuje burak zabarwia go na zolto

teraz sama dodaje lyzke soku z burakow ciiiiii

Castle



11
Data: 13 październik 2001, 01:00
Temat:

Re: Jak długo gotować rosół?

Autor: WW






> Co można ciekawego dodac do rosołu, coś co lekko go zmieni , >ubarwi?



Burak surowy, maly. Wyciaga sie go jak konczysz gotowac rosol bo ci go
zabarwi. Daje klarownosc, i zolty kolor. i fajny zapach.
--

<<<<<<>>>>>>
http://www.wwierdak.rtk.net.pl/index.htm
http://www.wwierdak.free.komrel.net/akwarium








12
Data: 13 październik 2001, 08:49
Temat:

Re: Jak d³ugo?= gotowaæ? rosó³??

Autor: wlos@tele.

NELLA wrote:


Witajcie,

Jak d"ugo gotowaæ , aby rosó" mia" wspania"y smak i aromat i wygl±d
(klarowny). ?



Dlugo. Jak wolowy, to przynajmniej dwie godziny. A mozna np. zrobic
wywar na kosciach, potem ugotowac w tym mieso, potem w tym kure etc.


Na jak mocnym gazie?



Jak najslabszym.


Co mo¿na ciekawego dodac do roso"u, co¶ co lekko go zmieni , ubarwi?



Przyprawy -- lisc bobkowy, ziele angielskie, pieprz, kwiat muszkatolowy.
Ja akurat nie bardzo to lubie, ale wiele prepisow to zaleca.z

Tzw. rumiane. Maly kawalek watroby wolowej, marchewki, pietruszki,
cebuli, selera posiekac, podsmazyc na tluszczu ebranym rosolu, az
bedziez rumiane, zalac rosolem, podgotowac i dodac do rosolu aby nadac m
u barwe.

Wladyslaw


Tematy powiązane z Jak długo gotować rosół?:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24