otopr.pl Grupy dyskusyjne jak długo należy gotować?

jak długo należy gotować?

1
Data: 9 listopad 2008, 10:11
Temat:

jak długo należy gotować?

Autor: Tomek

Jak długo gotuje się brukselkę w osolonej wodzie, żeby była nierozgotowana?
az

2
Data: 9 listopad 2008, 10:42
Temat:

Re: jak długo należy gotować?

Autor: ! JÓSIEFF

Tomek pisze:


Jak długo gotuje się brukselkę w osolonej wodzie, żeby była nierozgotowana?
az



najlepiej tak długo aż bedzie ugotowana i twarda zarazem

3
Data: 9 listopad 2008, 19:43
Temat:

Re: jak długo należy gotować?

Autor: Tomek

Tomek pisze:


Jak długo gotuje się brukselkę w osolonej wodzie, żeby była nierozgotowana?
az



czy nikt nie gotował :(

4
Data: 9 listopad 2008, 20:03
Temat:

EčڑŰ7VvňćĆ[÷’v÷F÷v`

Autor: Zͅ‘ĺÎͅ܀

In article , Tomek
wrote:


Tomek pisze:
> Jak długo gotuje się brukselkę w osolonej wodzie, żeby była nierozgotowana?
> az

czy nikt nie gotował :(



Nikt pewnie nie mierzył czasu. Gotować, aż będzie gotowa. Brukselki są
różne.

Władysław

5
Data: 10 listopad 2008, 05:40
Temat:

Re: jak długo należy gotować?

Autor: D___I___A_

Tomek pisze:


Jak długo gotuje się brukselkę w osolonej wodzie, żeby była nierozgotowana?
az



wiesz, to jakby zapytać, jak grube kromki chleba należy kroić, nie
możesz sam spróbować, przetestować, brukselka to nie trufle, jak będzie
twarda jak dupa tfojego starego, to podgotujesz jeszcze i wtedy zmięknie
,jak fujara tfojej matóli

--


MODERACJĘ USENETU PROWADZI :




NADMOCOSILNY WYKURWISTAN APEDECJI




alt.pl.dupa




WEJDŹ, PRZECZYTAJ, WYPIERDALAJ!




BOELS .E. BUBB




! ÓÓÓ !

6
Data: 10 listopad 2008, 17:49
Temat:

Re: jak długo należy gotować?

Autor: TomekD


"Tomek" wrote in message
news:gf69gj$9i8$1@news.onet.pl...


Jak długo gotuje się brukselkę w osolonej wodzie, żeby była nierozgotowana?



Problem nie tylko w czasie...
Brukselkę obierz, ponacinaj od strony głąba na krzyż do połowy.
Wrzuć do garnka, dodaj sól i z łyżeczkę cukru (0.5kg brukselki).
Zalaj wrzątkiem, pełna moc palnika, jak się zagotuje zmniejszyć moc na tyle aby
sobie bulgotało spokojnie.
Po +/- 25 minutach od zagotowania powinno być idealnie, sprawdzić
organoleptycznie,
Gotować koniecznie BEZ POKRYWKI !
Podawać z przyrumienioną tarta bułką z masłem ewentualnie same masło.

TomekD


7
Data: 10 listopad 2008, 17:57
Temat:

Re: jak długo należy gotować?

Autor: Magdalena

TomekD wrote:


Po +/- 25 minutach od zagotowania powinno być idealnie, sprawdzić
organoleptycznie,




po 25 minutach to bedzie wygotowany wior bez zadnych wartosci
odzywczych. Brukselke gotuje sie moze 5 - 6 minut po wrzuceniu do wrzatku.


Gotować koniecznie BEZ POKRYWKI !



Dlaczego? Ja uzywam pokrywki, mala ilosc wody, i gotuje - paruje tylko
kilka minut.

MB

8
Data: 10 listopad 2008, 18:36
Temat:

Re: jak długo należy gotować?

Autor: TomekD


"Magdalena Bassett" wrote in message
news:a8-dne-EFdp_-oXUnZ2dnUVZ_sDinZ2d@posted.townsendcommunicationinc...


TomekD wrote:


Po +/- 25 minutach od zagotowania powinno być idealnie, sprawdzić
organoleptycznie,



po 25 minutach to bedzie wygotowany wior bez zadnych wartosci odzywczych.
Brukselke gotuje sie moze 5 - 6 minut po wrzuceniu do wrzatku.


Gotować koniecznie BEZ POKRYWKI !



Dlaczego? Ja uzywam pokrywki, mala ilosc wody, i gotuje - paruje tylko kilka
minut.



Dla mnie z założenia brukselka ma być smaczna i ugotowana (jednocześnie będąc
nierozgotowaną).
Na wpół surowa brukselka to utrata sporej ilości wrażeń smakowych !
Powinna rozpływać się w ustach a dodatek tłuszczu i cukru pomagać w wyciagnięciu
smaku warzywa i ukryciu lekkiej goryczki.
Wypraszam sobie wióra i chętnie poświęcam parę wartości odżywczych dla
przyjmności smaku :-)

Moja brukselka podczas gotowania pokryta jest cały czas wodą.
Bez pokrywki - mniej traci naturalny kolor, łatwiej ja ugotować nierozgotowując
jednocześnie (w czym pomaga też nacinanie).
Przy najbliżej okazji spróbuję jak smakuje u mnie po gotowaniu 5-6 minut - być
może jednak coś tracę ?!
Pozostaje jeszcze wersja spiskowa że po drugiej stronie globu brukselka
zachowuje się inaczej niż u nas - tak jak tam i tutaj mamy prezydenta ale
troszkę się różnią :-)

TomekD


9
Data: 10 listopad 2008, 19:32
Temat:

Re: jak długo należy gotować?

Autor: Magdalena

TomekD wrote:



"Magdalena Bassett" wrote in message
news:a8-dne-EFdp_-oXUnZ2dnUVZ_sDinZ2d@posted.townsendcommunicationinc...

Dla mnie z założenia brukselka ma być smaczna i ugotowana (jednocześnie
będąc nierozgotowaną).



Oj to to, dlatego wlasnie 5-6 minut w malej ilosci wody pod pokrywka w
zupelnosci wystarcza i witaminy i inne mineraly nie zostana do konca
wyplukane.



Moja brukselka podczas gotowania pokryta jest cały czas wodą.
Bez pokrywki - mniej traci naturalny kolor,



Zielonkawy kolor uzyskuje sie przez dodanie cukru, jak wspominasz, i jak
rowniez przez krotkie gotowanie. Gotowana za dlugo robi sie szarozielona.


łatwiej ja ugotować
nierozgotowując jednocześnie (w czym pomaga też nacinanie).



Nigdy nie probowalam nacinac, sprobuje nastepnym razem, moze to pozwoli
na jeszcze krotsze gotowanie.


Przy najbliżej okazji spróbuję jak smakuje u mnie po gotowaniu 5-6 minut
- być może jednak coś tracę ?!



Doceniam Twoja postawe, mam nadzieje, ze bedzie Ci smakowala.


Pozostaje jeszcze wersja spiskowa że po drugiej stronie globu brukselka
zachowuje się inaczej niż u nas



Owszem, i woda w zlewie kreci sie w odwrotna strone

- tak jak tam i tutaj mamy prezydenta


ale troszkę się różnią :-)



Owszem, nasz ma mozg.

MB

10
Data: 10 listopad 2008, 20:16
Temat:

Re: jak długo należy gotować?

Autor: TomekD


"Magdalena Bassett" wrote in message
news:SP-dnck1kLig44XUnZ2dnUVZ_gednZ2d@posted.townsendcommunicationinc...



Nigdy nie probowalam nacinac, sprobuje nastepnym razem, moze to pozwoli na
jeszcze krotsze gotowanie.


Przy najbliżej okazji spróbuję jak smakuje u mnie po gotowaniu 5-6 minut -
być może jednak coś tracę ?!



Doceniam Twoja postawe, mam nadzieje, ze bedzie Ci smakowala.


Pozostaje jeszcze wersja spiskowa że po drugiej stronie globu brukselka
zachowuje się inaczej niż u nas



Owszem, i woda w zlewie kreci sie w odwrotna strone

- tak jak tam i tutaj mamy prezydenta


ale troszkę się różnią :-)



Owszem, nasz ma mozg.




Z moich prób wychodziło że brukselka bez nacinania gotuje się mniej równo - od
głąba zawsze będzie bardziej twarda, warto spróbować ponacinać...
Tej brukselki to masz w garnku na 6 minut to masz pojedynczą warstwę czy więcej,
zalewasz wrzątkiem do połowy (?), dalej te 6 minut - może jakoś inaczej ?

Co do tematów pozakuchennych, woda oczywiście kręci się u Was w odwrotną
stronę - wystarczy sobie narysować globus i wir w zlewie w kuchni (żeby nie było
NTG) - no i patrzeć z tej jedynej właściwej strony :-)

TomekD




11
Data: 10 listopad 2008, 20:51
Temat:

Re: jak długo należy gotować?

Autor: Magdalena

TomekD wrote:



Tej brukselki to masz w garnku na 6 minut to masz pojedynczą warstwę czy
więcej, zalewasz wrzątkiem do połowy (?), dalej te 6 minut - może jakoś
inaczej ?



OK, robie tak: mam plaski, szeroki garnek w ktorym miesci sie porcja
brukselki na 2 osoby w pojedynczej warstwie.

Przycinam koniec glaba, odrzucajac 2-3 wierzchnie listki, dodaje do wody
sol i cukier, doprowadzam do wrzenia, wrzucam brukselke, przykrywam,
gotuje na wysokim ogniu 5 minut od wrzucenia.


no i patrzeć z tej jedynej właściwej strony :-)




nie ma "jedynej wlasciwej" strony - jest to calkowicie subiektywne.
Dopiero po odrzuceniu ksenofobicznego "jedyne wlasciwe" uwalniasz sie z
kieratu geografii i stajesz sie obywatelem swiata :)

czego i Tobie serdecznie ....

MB

12
Data: 10 listopad 2008, 20:51
Temat:

Re: jak długo?= należy? gotować?

Autor: panta_rei

Świadomie, albo i nie TomekD napisał(a):


Co do tematów pozakuchennych, woda oczywiście kręci się u Was w odwrotną
stronę - wystarczy sobie narysować globus i wir w zlewie w kuchni (żeby nie było
NTG) - no i patrzeć z tej jedynej właściwej strony :-)



Hmmm, czy aby na pewno ona mieszka po tamtej stronie *równika*?

Pozdrawiam.
--


Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************




13
Data: 10 listopad 2008, 20:53
Temat:

Re: jak długo należy gotować?

Autor: Magdalena

panta_rei wrote:


Hmmm, czy aby na pewno ona mieszka po tamtej stronie *równika*?

Pozdrawiam.



W okolicach Seattle
MB

14
Data: 10 listopad 2008, 20:57
Temat:

Re: jak długo?= należy? gotować?

Autor: panta_rei

Świadomie, albo i nie Magdalena Bassett napisał(a):


panta_rei wrote:


Hmmm, czy aby na pewno ona mieszka po tamtej stronie *równika*?

Pozdrawiam.



W okolicach Seattle



To znaczy, że w tą samą stronę wiry nam się kręcą w zlewie ;)

Pozdrawiam.
PS. Port Townsend?
--


Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************




15
Data: 10 listopad 2008, 21:22
Temat:

Re: jak długo należy gotować?

Autor: JerzyN <00

Magdalena Bassett pisze:


TomekD wrote:



Tej brukselki to masz w garnku na 6 minut to masz pojedynczą warstwę
czy więcej, zalewasz wrzątkiem do połowy (?), dalej te 6 minut - może
jakoś inaczej ?



OK, robie tak: mam plaski, szeroki garnek w ktorym miesci sie porcja
brukselki na 2 osoby w pojedynczej warstwie.

Przycinam koniec glaba, odrzucajac 2-3 wierzchnie listki, dodaje do wody
sol i cukier, doprowadzam do wrzenia, wrzucam brukselke, przykrywam,
gotuje na wysokim ogniu 5 minut od wrzucenia.


[...]

Martha zaleca jeszcze wrzucić na chwile do wody z lodem aby odzyskała kolor.
pozdr. Jerzy

16
Data: 10 listopad 2008, 21:27
Temat:

EčڑŰ7VvňćĆ[÷’v÷F÷v`

Autor: Zͅ‘ĺÎͅ܀



Owszem, nasz ma mozg.



Nie przesadzasz? EOT

Władysław

17
Data: 10 listopad 2008, 21:44
Temat:

Re: jak długo należy gotować?

Autor: Tomek

Tomek pisze:


Jak długo gotuje się brukselkę w osolonej wodzie, żeby była nierozgotowana?
az



ugotowałem tak ja radziliście, wszystko było ok poza smakiem, nie wiem
dlaczego ale czuć było sporą goryczkę, czy to wina odmiany brukselki,
czy tak ma być?
az

18
Data: 10 listopad 2008, 22:38
Temat:

Re: jak długo należy gotować?

Autor: TomekD


"Magdalena Bassett" wrote in message
news:6v6dneM0JLFdDYXUnZ2dnUVZ_gGdnZ2d@posted.townsendcommunicationinc...



OK, robie tak: mam plaski, szeroki garnek w ktorym miesci sie porcja brukselki
na 2 osoby w pojedynczej warstwie.

Przycinam koniec glaba, odrzucajac 2-3 wierzchnie listki, dodaje do wody sol i
cukier, doprowadzam do wrzenia, wrzucam brukselke, przykrywam, gotuje na
wysokim ogniu 5 minut od wrzucenia.


no i patrzeć z tej jedynej właściwej strony :-)




nie ma "jedynej wlasciwej" strony - jest to calkowicie subiektywne. Dopiero po
odrzuceniu ksenofobicznego "jedyne wlasciwe" uwalniasz sie z kieratu geografii
i stajesz sie obywatelem swiata :)

czego i Tobie serdecznie ....




Wypróbuję sposób przy najbliższej okazji, dzięki !

Pewnie że nie ma 'jedynej właściwej strony' - było u mnie na końcu z :-) !
U Ciebie też jest na końcu zdania :) więc nie do końca traktuję serio propozycję
aby zlikwidować kierat geografii - ten po jego pięknej stronie.
W wersji kuchennej piękną stroną kieratu geografii jest mozliwość czerpania z
różnorodności pomysłów innych ku uciesze własnego podniebienia.
Byciem obywatelem nowego, globalnego świata z jedynie znanym i słusznym
globalnym (bez)smakiem BigMac-a oraz smaku #5 jest wizją nie do końca mnie
pociągającą...

TomekD


19
Data: 10 listopad 2008, 22:57
Temat:

Re: jak długo należy gotować?

Autor: TomekD


"Tomek" wrote in message
news:gfa6f4$41e$1@news.onet.pl...


Tomek pisze:


Jak długo gotuje się brukselkę w osolonej wodzie, żeby była nierozgotowana?
az



ugotowałem tak ja radziliście, wszystko było ok poza smakiem, nie wiem
dlaczego ale czuć było sporą goryczkę, czy to wina odmiany brukselki, czy tak
ma być?



Możliwych wersji jest kilka:
- zapomniałeś dodać masła ?
- zapomniałeś dodać cukru ?
- skatowałeś lub ktoś skatował brukselkę zanim ja ugotowałeś (trudne, może nawet
przemarznąć i jej nie zaszkodzi, jak jednak trzymać szczelnie zawiniętą folią to
się może się udać).
- nie lubisz brukselki (nie ma co się martwić, ja zaczałem zajadać się żurkiem i
barszczem dopiero grubo po trzydziestce, kubki smakowe podobno dopiero wtedy
dochodzą do pełnej formy lub jak twierdza inni jest wręcz odwrotnie :-)

TomekD


20
Data: 11 listopad 2008, 02:19
Temat:

Re: jak długo należy gotować?

Autor: Magdalena

panta_rei wrote:


W okolicach Seattle




To znaczy, że w tą samą stronę wiry nam się kręcą w zlewie ;)



kolega z Australii mowil, ze wszedzie kreca sie w te sama strone.
Wierzyc mu?



Pozdrawiam.
PS. Port Townsend?




Coraz cieplej :) tam czasami jezdze do kina.
MB

21
Data: 11 listopad 2008, 02:49
Temat:

Re: jak długo należy gotować?

Autor: Magdalena

TomekD wrote:


Byciem obywatelem nowego, globalnego świata z jedynie znanym i słusznym
globalnym (bez)smakiem BigMac-a oraz smaku #5 jest wizją nie do końca
mnie pociągającą...




No widzisz, roznimy sie w tym, jak widzimy swiat. Dla Ciebie globalnosc
oznacza nawalnice fastfoodow, a dla mnie globalnosc oznacza dostep do
egzotycznych kuchni, do skladnikow i wiedzy na temat gotowania, ktorej
bez globalnosci trudno by sie dokopac.

MB

22
Data: 11 listopad 2008, 11:07
Temat:

Re: jak długo?= należy? gotować?

Autor: panta_rei

Świadomie, albo i nie Magdalena Bassett napisał(a):


To znaczy, że w tą samą stronę wiry nam się kręcą w zlewie ;)



kolega z Australii mowil, ze wszedzie kreca sie w te sama strone.
Wierzyc mu?



Samemu sprawdzić najlepiej ;)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_Coriolisa


Coraz cieplej :) tam czasami jezdze do kina.



Eeeee, to już zgadywać trzeba :(

Pozdrawiam.
--


Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************




23
Data: 11 listopad 2008, 14:35
Temat:

Re: jak długo należy gotować?

Autor: Maciej Jas

Magdalena Bassett wrote:


panta_rei wrote:


W okolicach Seattle




To znaczy, że w tą samą stronę wiry nam się kręcą w zlewie ;)



kolega z Australii mowil, ze wszedzie kreca sie w te sama strone.
Wierzyc mu?




Nie tyle wszędzie w tę samą, co zależną znacznie bardziej od kształtu zlewu


i ruchu wody, niż od siły Coriolisa. Tak przynajmniej twierdzą w FAQ
pl.sci.fizyka: http://faq.jakubw.pl/fizyka/node41.html

--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski
open(h,${$|})?$_=.:fwdmvgy;split??;$=-=$=;while(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#I*"O*kn*/OkKE"1#N Ij*!'.


'K1Ij*kn*1l1I)Im!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1IjN*+'];$?+=!$S}


Tematy powiązane z jak długo należy gotować?:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24