otopr.pl Grupy dyskusyjne Jak obsypać boki tortu??

Jak obsypać boki tortu??

1
Data: 8 wrzesień 2007, 18:00
Temat:

Jak obsypać boki tortu??

Autor: Alek

Boki tortu po posmarowaniu kremem zwykle są obsypywane okruszkami
ciasta lub innymi paprochami. Jak to się robi? Tortu obrócić o 90°
nie mogę bo się rozjedzie, więc pewnie trzeba te farfocle zmusić
do lotu poziomego i to z energią wystarczającą do wbicia się tych
lekkich drobin w wartswę kremu ale jak? Dodatkowym utrudnieniem
jest to, że chcemy obsypać tylko boki zaś górnej płaszcztzny tortu
nie chcemy tym pobrudzić. Pomożecie?


2
Data: 8 wrzesień 2007, 18:04
Temat:

Re: Jak obsypać boki tortu?

Autor: Panslavist


"Alek" wrote in message
news:fbuh18$em7$1@news.onet.pl...


Boki tortu po posmarowaniu kremem zwykle są obsypywane okruszkami
ciasta lub innymi paprochami. Jak to się robi? Tortu obrócić o 90°
nie mogę bo się rozjedzie, więc pewnie trzeba te farfocle zmusić
do lotu poziomego i to z energią wystarczającą do wbicia się tych
lekkich drobin w wartswę kremu ale jak? Dodatkowym utrudnieniem
jest to, że chcemy obsypać tylko boki zaś górnej płaszcztzny tortu
nie chcemy tym pobrudzić. Pomożecie?




Z wylotu odkurzacza...



3
Data: 8 wrzesień 2007, 18:31
Temat:

Re: Jak obsypać boki tortu??

Autor: Ikselka

Alek pisze:


Boki tortu po posmarowaniu kremem zwykle są obsypywane okruszkami
ciasta lub innymi paprochami. Jak to się robi? Tortu obrócić o 90°
nie mogę bo się rozjedzie, więc pewnie trzeba te farfocle zmusić
do lotu poziomego i to z energią wystarczającą do wbicia się tych
lekkich drobin w wartswę kremu ale jak? Dodatkowym utrudnieniem
jest to, że chcemy obsypać tylko boki zaś górnej płaszcztzny tortu
nie chcemy tym pobrudzić. Pomożecie?



Niestety, skuteczny jest tu tylko obrót tortu wkomponowany rytmicznie w
rzut poziomy farfoclami z dużą siłą F na krótkiej drodze s z
przyspieszeniem a malejącym do zera w krótkim czasie t do kwadratu,
inaczej nie pokonasz przyspieszenia ziemskiego g i siły ciężkości
ściągającej farfocle w dół szybciej, niż byś sobie tego życzył...
:-D
I zastosuj osłonę przeciwrozpryskową za tortem, jak również płaszczyznę
zbierającą pod.
Niestety, wszystko to potraktuj serio :-)


--
XL wiosenna
==============================================================================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTuXQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm


4
Data: 8 wrzesień 2007, 19:02
Temat:

Re: Jak obsypać boki tortu??

Autor: Magdalena

Alek wrote:


Boki tortu po posmarowaniu kremem zwykle są obsypywane okruszkami
ciasta lub innymi paprochami. Jak to się robi? Tortu obrócić o 90°
nie mogę bo się rozjedzie, więc pewnie trzeba te farfocle zmusić
do lotu poziomego i to z energią wystarczającą do wbicia się tych
lekkich drobin w wartswę kremu ale jak? Dodatkowym utrudnieniem
jest to, że chcemy obsypać tylko boki zaś górnej płaszcztzny tortu
nie chcemy tym pobrudzić. Pomożecie?




Dosc trudno to opisac. Tort stoi na talerzu lub podstawce o tej samej
srednicy, co tort, talerz stoi na powierzchni wylozonej pergaminem.
Talerz z tortem jest ustawiony na wieczku do sloika, zeby latwo nim
krecic. Boki tortu sa umazane kremem. W miseczce masz sporo okruchow.


Nabierasz pelna dlon okruchow i przykladasz ja do boku tortu, prawie


nie dotykajac, a druga reka krecisz talerz umieszczony na wieczku.
Wiekszosc okruchow spadnie na pergamin, czesc sie przyklei. Robisz to
kilka razy, przesypujac okruchy z pergaminu do miseczki, az masz caly
tort naokolo rowno osypany. Mozesz w ten sposob kontrolowac, jak wysoko
boki chcesz miec osypane. Potem oczysc pedzelkiem brzeg talerza na
ktorym stoi tort, z kremu wycisnij wzorek naokolo w miejscu, gdzie
okruchy sie koncza. I juz.

MB

5
Data: 8 wrzesień 2007, 19:32
Temat:

Re: Jak obsypać boki tortu??

Autor: Alek

Użytkownik "Magdalena Bassett" napisał



Dosc trudno to opisac. Tort stoi na talerzu lub podstawce o tej samej
srednicy, co tort, talerz stoi na powierzchni wylozonej pergaminem.
Talerz z tortem jest ustawiony na wieczku do sloika, zeby latwo nim
krecic. Boki tortu sa umazane kremem. W miseczce masz sporo okruchow.
Nabierasz pelna dlon okruchow i przykladasz ja do boku tortu, prawie
nie dotykajac, a druga reka krecisz talerz umieszczony na wieczku.
Wiekszosc okruchow spadnie na pergamin, czesc sie przyklei. Robisz to
kilka razy, przesypujac okruchy z pergaminu do miseczki, az masz caly
tort naokolo rowno osypany. Mozesz w ten sposob kontrolowac, jak wysoko
boki chcesz miec osypane. Potem oczysc pedzelkiem brzeg talerza na
ktorym stoi tort, z kremu wycisnij wzorek naokolo w miejscu, gdzie
okruchy sie koncza. I juz.



Dzięki za opis. Jednak wygląda mi to na czynność dość skomplikowaną
manualnie. Będę musiał poćwiczyć.
A jak w przypadku posypki która nie jest taka lekka i puszysta jak
okruchy, np. krokant? Jak będę przechylał dłoń żeby to przytulić do
tortu to mi się to wysypie z ręki nim dotrze do kremu?


6
Data: 8 wrzesień 2007, 19:55
Temat:

Re: Jak obsypać boki tortu??

Autor: Ikselka

Alek pisze:


Użytkownik "Magdalena Bassett" napisał


Dosc trudno to opisac. Tort stoi na talerzu lub podstawce o tej samej
srednicy, co tort, talerz stoi na powierzchni wylozonej pergaminem.
Talerz z tortem jest ustawiony na wieczku do sloika, zeby latwo nim
krecic. Boki tortu sa umazane kremem. W miseczce masz sporo okruchow.
Nabierasz pelna dlon okruchow i przykladasz ja do boku tortu, prawie
nie dotykajac, a druga reka krecisz talerz umieszczony na wieczku.
Wiekszosc okruchow spadnie na pergamin, czesc sie przyklei. Robisz to
kilka razy, przesypujac okruchy z pergaminu do miseczki, az masz caly
tort naokolo rowno osypany. Mozesz w ten sposob kontrolowac, jak wysoko
boki chcesz miec osypane. Potem oczysc pedzelkiem brzeg talerza na
ktorym stoi tort, z kremu wycisnij wzorek naokolo w miejscu, gdzie
okruchy sie koncza. I juz.



Dzięki za opis. Jednak wygląda mi to na czynność dość skomplikowaną
manualnie. Będę musiał poćwiczyć.
A jak w przypadku posypki która nie jest taka lekka i puszysta jak
okruchy, np. krokant? Jak będę przechylał dłoń żeby to przytulić do
tortu to mi się to wysypie z ręki nim dotrze do kremu?



Przecież mówilam, że rzutem poziomym - żadne tam dotykanie.

--
XL wiosenna
==============================================================================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTuXQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm


7
Data: 8 wrzesień 2007, 20:59
Temat:

Re: Jak obsypać boki tortu?

Autor: Barbara K.

Użytkownik "Magdalena Bassett" napisał w
wiadomości news:13e5lcfi3u60a94@corp.supernews.com...


Nabierasz pelna dlon okruchow i przykladasz ja do boku tortu, prawie nie
dotykajac, a druga reka krecisz talerz umieszczony na wieczku.



Nigdy na to nie wpadłam. Moja Babcia zawsze obsypywała tort orzechowy
zmielonymi orzechami rzucając je, ale chodziło jej o obsypanie całego tortu.
Muszę wypróbować następnym razem, kiedy bedę piekła ten tort. Orzechy są
lekkie, więc powinny łatwo się przykleić do boków zanim spadną z ręki.
Dzięki za pomysł :-)

Pozdrawiam
Barbara i Marysia - pieczemy dziś eksperymentalnie "chlebek turecki"



8
Data: 8 wrzesień 2007, 21:31
Temat:

Re: Jak obsypać boki tortu?

Autor: Panslavist


"Ikselka" wrote in message
news:fbuo37$loq$1@nemesis.news.tpi.pl...


Alek pisze:
> Użytkownik "Magdalena Bassett" napisał
>> Dosc trudno to opisac. Tort stoi na talerzu lub podstawce o tej samej
>> srednicy, co tort, talerz stoi na powierzchni wylozonej pergaminem.
>> Talerz z tortem jest ustawiony na wieczku do sloika, zeby latwo nim
>> krecic. Boki tortu sa umazane kremem. W miseczce masz sporo okruchow.
>> Nabierasz pelna dlon okruchow i przykladasz ja do boku tortu, prawie
>> nie dotykajac, a druga reka krecisz talerz umieszczony na wieczku.
>> Wiekszosc okruchow spadnie na pergamin, czesc sie przyklei. Robisz to
>> kilka razy, przesypujac okruchy z pergaminu do miseczki, az masz caly
>> tort naokolo rowno osypany. Mozesz w ten sposob kontrolowac, jak wysoko
>> boki chcesz miec osypane. Potem oczysc pedzelkiem brzeg talerza na
>> ktorym stoi tort, z kremu wycisnij wzorek naokolo w miejscu, gdzie
>> okruchy sie koncza. I juz.
>
> Dzięki za opis. Jednak wygląda mi to na czynność dość skomplikowaną
> manualnie. Będę musiał poćwiczyć.
> A jak w przypadku posypki która nie jest taka lekka i puszysta jak
> okruchy, np. krokant? Jak będę przechylał dłoń żeby to przytulić do
> tortu to mi się to wysypie z ręki nim dotrze do kremu?
>
>
Przecież mówilam, że rzutem poziomym - żadne tam dotykanie.



Kiedy kobiety lubią dotykanie...



9
Data: 8 wrzesień 2007, 23:10
Temat:

Re: Jak obsypać boki tortu??

Autor: Ikselka

Panslavista pisze:


Kiedy kobiety lubią dotykanie...



...tortu? - tak, owszem, a potem paluszki oblizywać :-D
Tylko bez skojarzeń, tylko bez skojarzeń proszę!


:-P




--
XL wiosenna
==============================================================================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTuXQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm


10
Data: 8 wrzesień 2007, 23:55
Temat:

Re: Jak obsypać boki tortu?

Autor: P.Iwo


Użytkownik "Alek" napisał w
wiadomości news:fbuh18$em7$1@news.onet.pl...


Boki tortu po posmarowaniu kremem zwykle są obsypywane okruszkami
ciasta lub innymi paprochami. Jak to się robi?




Ja to zazwyczaj robię tak: biorę zwykły noż (nie za duży), nabieram trochę
kruszynek i delikatnie "obkładam" obsypką tort. Prosto i skutecznie :)

pozdrawiam,
P.Iwo



11
Data: 9 wrzesień 2007, 00:47
Temat:

Re: Jak obsypać boki tortu?

Autor: Panslavist


"Alek" wrote in message
news:fbuh18$em7$1@news.onet.pl...


Boki tortu po posmarowaniu kremem zwykle są obsypywane okruszkami
ciasta lub innymi paprochami. Jak to się robi? Tortu obrócić o 90°
nie mogę bo się rozjedzie, więc pewnie trzeba te farfocle zmusić
do lotu poziomego i to z energią wystarczającą do wbicia się tych
lekkich drobin w wartswę kremu ale jak? Dodatkowym utrudnieniem
jest to, że chcemy obsypać tylko boki zaś górnej płaszcztzny tortu
nie chcemy tym pobrudzić. Pomożecie?



Trzeba poczekać z dekoracją aż warstwy się zwiążą i schłodzić w
chłodziarce - wtedy będzie można bezpiecznie po pokryciu boków kremem, czy
inną masą przechylić tort i posypywać bez problemu.



12
Data: 9 wrzesień 2007, 10:28
Temat:

Re: Jak obsypać boki tortu??

Autor: Ikselka

Panslavista pisze:


"Alek" wrote in message
news:fbuh18$em7$1@news.onet.pl...


Boki tortu po posmarowaniu kremem zwykle są obsypywane okruszkami
ciasta lub innymi paprochami. Jak to się robi? Tortu obrócić o 90°
nie mogę bo się rozjedzie, więc pewnie trzeba te farfocle zmusić
do lotu poziomego i to z energią wystarczającą do wbicia się tych
lekkich drobin w wartswę kremu ale jak? Dodatkowym utrudnieniem
jest to, że chcemy obsypać tylko boki zaś górnej płaszcztzny tortu
nie chcemy tym pobrudzić. Pomożecie?



Trzeba poczekać z dekoracją aż warstwy się zwiążą i schłodzić w
chłodziarce - wtedy będzie można bezpiecznie po pokryciu boków kremem, czy
inną masą przechylić tort i posypywać bez problemu.




Tylko że się nie lepi już wtedy... i trzeba przyciskać farfocle, a to
jest żmudne i trudne.

--
XL wiosenna
==============================================================================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTuXQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm


13
Data: 9 wrzesień 2007, 10:38
Temat:

Re: Jak obsypać boki tortu?

Autor: Panslavist


"Ikselka" wrote in message
news:fc0b7h$rov$1@nemesis.news.tpi.pl...


Panslavista pisze:
> "Alek" wrote in message
> news:fbuh18$em7$1@news.onet.pl...
>> Boki tortu po posmarowaniu kremem zwykle są obsypywane okruszkami
>> ciasta lub innymi paprochami. Jak to się robi? Tortu obrócić o 90°
>> nie mogę bo się rozjedzie, więc pewnie trzeba te farfocle zmusić
>> do lotu poziomego i to z energią wystarczającą do wbicia się tych
>> lekkich drobin w wartswę kremu ale jak? Dodatkowym utrudnieniem
>> jest to, że chcemy obsypać tylko boki zaś górnej płaszcztzny tortu
>> nie chcemy tym pobrudzić. Pomożecie?
>
> Trzeba poczekać z dekoracją aż warstwy się zwiążą i schłodzić w
> chłodziarce - wtedy będzie można bezpiecznie po pokryciu boków kremem,


czy


> inną masą przechylić tort i posypywać bez problemu.
>
>
>
Tylko że się nie lepi już wtedy... i trzeba przyciskać farfocle, a to
jest żmudne i trudne.



Nie doczytałaś - po związaniu warst poziomych - boki smaruje się na gotowym
i z miejsca obsypuje - nachylenie 15° jest bezpieczne i wystarczy. Tego
problemu nie ma, gdy tort jest jednorodny np makowy (mak dodany do ciasta, a
nie jako masa)...



14
Data: 9 wrzesień 2007, 10:58
Temat:

Re: Jak obsypać boki tortu??

Autor: Alek

Użytkownik "Panslavista" napisał


> >
> > Trzeba poczekać z dekoracją aż warstwy się zwiążą i schłodzić
> > w chłodziarce - wtedy będzie można bezpiecznie po pokryciu
> > boków kremem, czy inną masą przechylić tort i posypywać bez
> > problemu.
>
> Tylko że się nie lepi już wtedy... i trzeba przyciskać farfocle, a to
> jest żmudne i trudne.

Nie doczytałaś - po związaniu warst poziomych - boki smaruje się na
gotowym
i z miejsca obsypuje - nachylenie 15° jest bezpieczne i wystarczy.



To na posmarowanie boków i dekorację trzeba by robić nową porcję
kremu? Bo jak przechować go w czasie gdy tort krzepnie? Jeśli
w lodówce to też stężeje i nie da się smarować a jeśli poza nią
to popłynie albo zacznie się psuć.


15
Data: 9 wrzesień 2007, 11:28
Temat:

Re: Jak obsypać boki tortu??

Autor: Ikselka

Panslavista pisze:


"Ikselka" wrote in message
news:fc0b7h$rov$1@nemesis.news.tpi.pl...


Panslavista pisze:


"Alek" wrote in message
news:fbuh18$em7$1@news.onet.pl...


Boki tortu po posmarowaniu kremem zwykle są obsypywane okruszkami
ciasta lub innymi paprochami. Jak to się robi? Tortu obrócić o 90°
nie mogę bo się rozjedzie, więc pewnie trzeba te farfocle zmusić
do lotu poziomego i to z energią wystarczającą do wbicia się tych
lekkich drobin w wartswę kremu ale jak? Dodatkowym utrudnieniem
jest to, że chcemy obsypać tylko boki zaś górnej płaszcztzny tortu
nie chcemy tym pobrudzić. Pomożecie?


Trzeba poczekać z dekoracją aż warstwy się zwiążą i schłodzić w
chłodziarce - wtedy będzie można bezpiecznie po pokryciu boków kremem,


czy


inną masą przechylić tort i posypywać bez problemu.




Tylko że się nie lepi już wtedy... i trzeba przyciskać farfocle, a to
jest żmudne i trudne.



Nie doczytałaś - po związaniu warst poziomych - boki smaruje się na gotowym
i z miejsca obsypuje - nachylenie 15° jest bezpieczne i wystarczy. Tego
problemu nie ma, gdy tort jest jednorodny np makowy (mak dodany do ciasta, a
nie jako masa)...




No tak, nie doczytałam. Ale problem pojawia się i tak, jak sygnalizuje
Alek - z przechowaniem tej "późniejszej" porcji masy. Tyle, że nie jest
żadnym kłopotem przechowanie jej w lodówce i wystawienie z niej godzinę
przed smarowaniem wierzchu tortu oraz "pokręcenie" troszkę mikserem w
ciepłej kąpieli wodnej - ale to dopiero po wyrównaniu temperatury w
całej masie po wyjęciu z lodówki.

--
XL wiosenna
==============================================================================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTuXQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm



Tematy powiązane z Jak obsypać boki tortu??:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24