otopr.pl Grupy dyskusyjne Re: Jak smażyc skórkę pomarańczową?

Re: Jak smażyc skórkę pomarańczową?

1
Data: 20 kwiecień 2005, 13:59
Temat:

Re: Jak smażyc skórkę pomarańczową?

Autor: Marek W. <


Użytkownik "medea" napisał w wiadomości
news:d45gbl$k5f$1@proxy.provider.pl...


Chcę nasmażyć skórkę pomarańczową, żeby była jako dodatek do ciast, a
konkretnie do jabłek na szarlotkę. Jak się smaży skórkę? Trzeba ją
najpierw wysuszyć (coś mi chodzi po głowie, że moja mam tak robiła),
dodać cukru i smażyć na jakimś tłuszczu czy bez? Pomóżcie.



Szklanka wody + szklanka cukru
dodac skórke i dotować az syrop
bedzie zastygać
(wystarczy kapnac kropelke na jakis talerzyk)

Marek



2
Data: 20 kwiecień 2005, 14:02
Temat:

Jak smażyc skórkę pomarańczową??

Autor: medea

Chcę nasmażyć skórkę pomarańczową, żeby była jako dodatek do ciast, a
konkretnie do jabłek na szarlotkę. Jak się smaży skórkę? Trzeba ją
najpierw wysuszyć (coś mi chodzi po głowie, że moja mam tak robiła),
dodać cukru i smażyć na jakimś tłuszczu czy bez? Pomóżcie.

Pozdrawiam
Ewa

3
Data: 20 kwiecień 2005, 15:09
Temat:

Re: Jak smażyc skórkę pomarańczową?

Autor: Marek W. <


Użytkownik "medea" napisał w wiadomości
news:d45khs$n6t$1@proxy.provider.pl...


Marek W. napisał(a):

> Szklanka wody + szklanka cukru
> dodac skórke i dotować az syrop
> bedzie zastygać
> (wystarczy kapnac kropelke na jakis talerzyk)

Ale na ile skórek te proporcje? Bo ja będę miała co najwyżej z dwóch
pomarańczy ;-)



A bo ja wiem...
ile sie zmieści albo dokad sie nie zacznie przypalać..


Marek



4
Data: 20 kwiecień 2005, 15:13
Temat:

Re: Jak smażyc skórkę pomarańczową??

Autor: medea

Marek W. napisał(a):


Szklanka wody + szklanka cukru
dodac skórke i dotować az syrop
bedzie zastygać
(wystarczy kapnac kropelke na jakis talerzyk)



Ale na ile skórek te proporcje? Bo ja będę miała co najwyżej z dwóch
pomarańczy ;-)

Pozdrawiam
Ewa

5
Data: 21 kwiecień 2005, 07:42
Temat:

Re: Jak smażyc skórkę pomarańczową?

Autor: Kyllyan

A ja nie smażę. Siekam drobno i przesypuję cukrem, dokładając skórki i
cukier w miarę konsumpcji pomarańcz. Co jakiś czas pomieszam. I w takiej
postaci dodaję do ciast.


--
Sławomir J Marusiński
Gdańsk
WŻCh "Radość"



6
Data: 21 kwiecień 2005, 07:42
Temat:

Re: Jak smażyc skórkę pomarańczową?

Autor: batory


Użytkownik "medea" napisał w wiadomości
news:d45khs$n6t$1@proxy.provider.pl...


Marek W. napisał(a):

> Szklanka wody + szklanka cukru
> dodac skórke i dotować az syrop
> bedzie zastygać
> (wystarczy kapnac kropelke na jakis talerzyk)

Ale na ile skórek te proporcje? Bo ja będę miała co najwyżej z dwóch
pomarańczy ;-)


Jak będziesz miała tylko z dwóch to w ogóle nie warto zaczynać. W dawnych
czasach, gdy pomarańcze były rarytasem, skórki sie suszyło. I dopiero jak
się ich nazbierała odpowiednia ilość to się je moczyło (dość długo - dobę?)
i dopiero smażyło.
Pozdrawiam - Agnieszka



7
Data: 21 kwiecień 2005, 09:46
Temat:

Re: Jak smażyc skórkę pomarańczową?

Autor: KasiaA


Użytkownik "medea" napisał w wiadomości
news:d45gbl$k5f$1@proxy.provider.pl...


Chcę nasmażyć skórkę pomarańczową, żeby była jako dodatek do ciast, a
konkretnie do jabłek na szarlotkę. Jak się smaży skórkę? Trzeba ją
najpierw wysuszyć (coś mi chodzi po głowie, że moja mam tak robiła), dodać
cukru i smażyć na jakimś tłuszczu czy bez? Pomóżcie.



Skórkę się suszy jeśli zbiera się ją przez dłuższy czas. Świeżą skórkę
trzeba moczyć zmieniając wodę. Potem się ją gotuję, ja równiez kilka razy
zmieniam wodę - mam większą pewność że wygotowywane chemikalia nie wejdą mi
z powrotem w skórkę. Ugotowaną skórkę poddaję wstępnej obróbce - mianowicie
wycinam (wygarnaim) białą warstę wewnętrzną. Są dwie szkoły - wycinać ją i
nie wycinać, ja jestem reprezentantką tej pierwszej. Potem skórkę kroję w
kosteczkę. Cukier w ilości mniej więcej dwa razy tyle (objętościowo) co
skórki zalewam odrobiną wody - tyle żeby cukier cały namókł, zagotowuję i
wrzucam skórkę. Gotuję po trochu przez 2-3 dni aż skórka zacznie być
szklista.

Co do ilości, uważam, ze skórka z dwóch pomarańczy to wcale nie jest mało.

Kasia



8
Data: 21 kwiecień 2005, 14:44
Temat:

Re: Jak smażyc skórkę pomarańczową??

Autor: medea

KasiaA napisał(a):


Skórkę się suszy jeśli zbiera się ją przez dłuższy czas. Świeżą skórkę
trzeba moczyć zmieniając wodę. Potem się ją gotuję, ja równiez kilka razy



Dzięki za wskazówki.

Ewa

9
Data: 21 kwiecień 2005, 15:35
Temat:

Re: Jak smażyc skórkę pomarańczową?

Autor: KasiaA

Użytkownik "medea" napisał w wiadomości
news:d4875o$iu5$1@proxy.provider.pl...


KasiaA napisał(a):


Skórkę się suszy jeśli zbiera się ją przez dłuższy czas. Świeżą skórkę
trzeba moczyć zmieniając wodę. Potem się ją gotuję, ja równiez kilka razy





Dodam jeszcze, bo czytając ten cytowany fragment zauwazyłam, ze wyraziłam
się nieprecyzyjnie, że skórkę suszoną tez się moczy, raz żeby przywrócic ją
do stanu pierwotnego, dwa żeby wymoczyć z niej chemikalia.

Kasia



10
Data: 21 kwiecień 2005, 16:06
Temat:

Re: Jak smażyc skórkę pomarańczową?

Autor: Kyllyan


Świeżą skórkę
trzeba moczyć zmieniając wodę. Potem się ją gotuję, ja równiez kilka razy
zmieniam wodę


i ona jeszcze później czymś pachnie??
--
Sławomir J Marusiński
Gdańsk
WŻCh "Radość"
.-



11
Data: 21 kwiecień 2005, 16:08
Temat:

Re: Jak smażyc skórkę pomarańczową?

Autor: zlota rypk


Użytkownik "Kyllyan" napisał w wiadomości
news:d48c0m$hme$1@news.onet.pl...


i ona jeszcze później czymś pachnie??


nadal tym samym - chemią


--
Sławomir J Marusiński
Gdańsk
WŻCh "Radość"


Już nie agent?

+++



Tematy powiązane z Re: Jak smażyc skórkę pomarańczową?:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24