otopr.pl Grupy dyskusyjne Jak zrobic dobry smalec ?

Jak zrobic dobry smalec ?

1
Data: 20 lipiec 2003, 15:55
Temat:

Jak zrobic dobry smalec ?

Autor: Ajgor

Witam

Ma do Was pytanie o nietypowe jedzonko ;)

Jakie zrobic dobry smalec (taki domowy) zeby mial duzo skwarkow i
wyjatkowy smak. ?
Chodzi mi o jakies szczegolne przyprawy i wskazowki.

Ajgor


2
Data: 20 lipiec 2003, 18:02
Temat:

Re: Jak zrobic dobry smalec ?

Autor: maruda - R

2003-07-20 15:55, osoba przedstawiająca się jako 'Ajgor', zachciała
zauważyć:


Witam

Ma do Was pytanie o nietypowe jedzonko ;)

Jakie zrobic dobry smalec (taki domowy) zeby mial duzo skwarkow i
wyjatkowy smak. ?
Chodzi mi o jakies szczegolne przyprawy i wskazowki.



Właśnie taki wczoraj zrobiłem. Pyszotka.

Świeżą słoninkę (nie wędzoną), kroimy na drobną kosteczkę (do 5mmm).
Dobrą jakościowo słoninę można kupić w makro. Na 0,5kg słoniny wsypujemy
łyżkę soli i starannie mieszamy. Do garnka wlewamy ćwierć szkalnki wody


i wrzucamy słoninkę. Wytapiamy, mieszając od czasu do czasu. Jak


swarki będą miały lekko złotawy kolor, wrzucamy jabłko lub dwa
(pokrojone w ćwiartki, bez pestek); całą cebulę (nie krojona), 3-5
ząbków czosnku (bez łupin, ale nie krojony) i kilka liści bobkowych.
Kiedy skwarki osiągną pożądaną wielkość i kolor, zdejmujemy garnek z
ognia i dosypujemy przypraw (majeranek lub bazylia, pieprz, tymianek,
cząber, mogą być ze dwa goździki, ziarna jałowca, słowem, co kto lubi).

Jabłka, cebulę i czosnek wyjmujemy.

Smalec można odcedzić przez sito (taki jest najtrwalszy).

Jeżeli chcemy zostawić w nim skwarki i cebulę, to drobno pokrojoną
cebulę wrzucamy pod koniec wytapiania. Przelewamy do słojów lub naczń
kamionkowych. Zastygający smalec mieszamy od czasu do czasu, by
przyprawy i skwarki równo się w nim rozłożyły.

Uwaga:
obecność cebuli skraca trwałość smalcu (poza chłodziarką - do ok. 10 dni).


R.


3
Data: 20 lipiec 2003, 18:49
Temat:

Re: Jak zrobic dobry smalec ?

Autor: Kzysio

Użytkownik "Ajgor" napisał w wiadomości
news:bfe701$dl1$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl


Witam



Cześć:)


Ma do Was pytanie o nietypowe jedzonko ;)



Widzę, że wiesz co dobre;) Proste potrawy są najlepsze.


Jakie zrobic dobry smalec (taki domowy) zeby mial duzo skwarkow i
wyjatkowy smak. ?
Chodzi mi o jakies szczegolne przyprawy i wskazowki.



Ależ proszę bardzo:

2 ząbki zmiażdżonego czosnku
1 drobno pokrojona cebula
1/4 szklanki oleju
Podsmażyć razem do momentu gdy cebula będzie miękka. Następnie dodać:
1/3 szklanki margaryny
1/2 łyżeczki soli
Utrzymywać na ogniu do rozpłynięcia się margaryny. Potem odstawić i wlać do
małego pojemnika. Przechowywać w lodówce. Podawać z chlebem.
Przepis z "Naturalna Kuchnia Wegetariańska cz. 2" wyd. Fundacja Źródła Życia

Pyszota, smacznego.

--


_/ _/ _/_/_/ _/ _/ _/_/_/ _/ _/_/ ... ...


_/ _/ _/ _/_/ _/ _/ _/ _/ . Pozdrawiam Kzysio .


_/_/ _/ _/ _/ _/ _/ _/ . www.kzysio.republika.pl .


_/ _/ _/_/_/ _/ _/_/_/ _/ _/_/ ... meil na WWW ...


4
Data: 20 lipiec 2003, 18:55
Temat:

Re: Jak zrobic dobry smalec ?

Autor: troll_alex


Użytkownik "Kzysio"
napisał w wiadomości news:bfeh8v$s64$1@nemesis.news.tpi.pl...


Widzę, że wiesz co dobre;) Proste potrawy są najlepsze.


[..]


1/3 szklanki margaryny


Jaki jajcaz z tego Kzysia! Margaryna to gówno! Macie swoją grupę, to tam
piszcie o swoich zboczeniach.
troll_alex




5
Data: 20 lipiec 2003, 19:12
Temat:

Re: Jak zrobic dobry smalec ?

Autor: Kzysio

Użytkownik "troll_alex" napisał w wiadomości
news:bfehi5$h8q$1@atlantis.news.tpi.pl


Jaki jajcaz z tego Kzysia! Margaryna to gówno!



Ale z Ciebie jest znawca... Słonina, to dopiero jest gówno...


Macie swoją grupę, to tam
piszcie o swoich zboczeniach.



Czy ja o czymś nie wiem? W opisie czytam "uroki kuchni i rozkosze
podniebienia" To chyba właściwa grupa...
A tak przy okazji, skoro już mówimy o zboczeniach, (powiem to cicho) chyba
nie żywisz się mięsem?... brr... na samą myśl ciarki mnie przeszły.

--


_/ _/ _/_/_/ _/ _/ _/_/_/ _/ _/_/ ... ...


_/ _/ _/ _/_/ _/ _/ _/ _/ . Pozdrawiam Kzysio .


_/_/ _/ _/ _/ _/ _/ _/ . www.kzysio.republika.pl .


_/ _/ _/_/_/ _/ _/_/_/ _/ _/_/ ... meil na WWW ...


6
Data: 20 lipiec 2003, 19:44
Temat:

Re: Jak zrobic dobry smalec ?

Autor: TMK


Uzytkownik "Ajgor" napisal w wiadomosci
news:bfe701$dl1$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl...


Witam

Ma do Was pytanie o nietypowe jedzonko ;)

Jakie zrobic dobry smalec (taki domowy) zeby mial duzo skwarkow i
wyjatkowy smak. ?
Chodzi mi o jakies szczegolne przyprawy i wskazowki.

Ajgor


Ja robie bez skwarek


ok kg szynki wieprzowej lub lopatki nacieram majerankiem pieprzem,


lubczykiem i sola daje 1,5 kostki smalcu i pieke w piekarniku. cebule dodaje
nieco pozniej. Produkt uboczny miesko do kanapek i obiadu.Smalec ma niestety
wade
blyskawicznie znika z lodowki;(
TMK



7
Data: 20 lipiec 2003, 19:59
Temat:

Re: Jak zrobic dobry smalec ?

Autor: troll_alex


Użytkownik "Kzysio"
napisał w wiadomości news:bfeija$ls6$1@atlantis.news.tpi.pl...


Czy ja o czymś nie wiem? W opisie czytam "uroki kuchni i rozkosze
podniebienia" To chyba właściwa grupa...
A tak przy okazji, skoro już mówimy o zboczeniach, (powiem to cicho) chyba
nie żywisz się mięsem?... brr... na samą myśl ciarki mnie przeszły.


To jest równie dobre pytanie, gdy homoseksualista pyta się normalnego
mężczyzny... "chyba nie współżyjesz z kobietą??... brr... na samą myśl
ciarki mnie przeszły."
troll_alex



8
Data: 20 lipiec 2003, 20:05
Temat:

Re: Jak zrobic dobry smalec ?

Autor: maruda - R

2003-07-20 19:12, osoba przedstawiająca się jako 'Kzysio', zachciała
zauważyć:


Użytkownik "troll_alex" napisał w wiadomości
news:bfehi5$h8q$1@atlantis.news.tpi.pl


Jaki jajcaz z tego Kzysia! Margaryna to gówno!




Ale z Ciebie jest znawca... Słonina, to dopiero jest gówno...



Macie swoją grupę, to tam
piszcie o swoich zboczeniach.




Czy ja o czymś nie wiem? W opisie czytam "uroki kuchni i rozkosze
podniebienia" To chyba właściwa grupa...
A tak przy okazji, skoro już mówimy o zboczeniach, (powiem to cicho) chyba
nie żywisz się mięsem?... brr... na samą myśl ciarki mnie przeszły.



Tak troszkę złośliwie zapytam (bo podobnoż o zdrowie chodzi), jak usunąć
sole niklu z margaryny? I czy wiesz, jak wygląda produkcja margaryny?

Tak tak odnośnie źródła przepisu: Wegetariańska cz. 2" wyd. Fundacja Źródła Życia>.
Naturalna w kontekście margaryny trąci hipokryzją.


R.


9
Data: 20 lipiec 2003, 20:13
Temat:

Re: Jak zrobic dobry smalec ?

Autor: Kzysio

Użytkownik "maruda - Ryszard" napisał
w wiadomości news:bfeljf$c3g$1@nemesis.news.tpi.pl


Tak troszkę złośliwie zapytam



Lubię złośliwe pytania;)
Ale w Twoim pytaniu nie dostrzegłem nic złośliwego, wydaje mi się jak
najbardziej sensowne.


(bo podobnoż o zdrowie chodzi),



Mi nie chodzi o zdrowie. Tzn. nie chodzi mi o zdrowie w Twoim rozumieniu, bo
domyślam się, że masz na myśli zdrowie spożywających, mi chodzi raczej o
zdrowie spożywanych.


jak usunąć sole niklu z margaryny? I czy wiesz, jak wygląda produkcja


margaryny?

Nie interesuje mnie to, dlatego przykro mi, ale Ci nie pomogę.


Tak tak odnośnie źródła przepisu: Wegetariańska cz. 2" wyd. Fundacja Źródła Życia>.
Naturalna w kontekście margaryny trąci hipokryzją.



Taaa, zgadzam się z Tobą.

--


_/ _/ _/_/_/ _/ _/ _/_/_/ _/ _/_/ ... ...


_/ _/ _/ _/_/ _/ _/ _/ _/ . Pozdrawiam Kzysio .


_/_/ _/ _/ _/ _/ _/ _/ . www.kzysio.republika.pl .


_/ _/ _/_/_/ _/ _/_/_/ _/ _/_/ ... meil na WWW ...


10
Data: 20 lipiec 2003, 20:16
Temat:

Re: Jak zrobic dobry smalec ?

Autor: troll_alex


Użytkownik "Kzysio"
napisał w wiadomości news:bfem6n$dmu$1@nemesis.news.tpi.pl...


Mi nie chodzi o zdrowie. Tzn. nie chodzi mi o zdrowie w Twoim rozumieniu,


bo


domyślam się, że masz na myśli zdrowie spożywających, mi chodzi raczej o
zdrowie spożywanych.


Kzysiu, co ty piepzysz. My spozywamy tylko mięso zbadane pzez weterynaza!
troll_alex


11
Data: 20 lipiec 2003, 23:56
Temat:

Re: Jak zrobic dobry smalec ?

Autor: Ajgor

Dnia 2003-07-20 19:44, TMK przeslal(a) w wiadomosci:


Uzytkownik "Ajgor" napisal w wiadomosci
news:bfe701$dl1$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl...


Witam

Ma do Was pytanie o nietypowe jedzonko ;)

Jakie zrobic dobry smalec (taki domowy) zeby mial duzo skwarkow i
wyjatkowy smak. ?
Chodzi mi o jakies szczegolne przyprawy i wskazowki.

Ajgor



Ja robie bez skwarek
ok kg szynki wieprzowej lub lopatki nacieram majerankiem pieprzem,
lubczykiem i sola daje 1,5 kostki smalcu i pieke w piekarniku. cebule dodaje
nieco pozniej. Produkt uboczny miesko do kanapek i obiadu.Smalec ma niestety
wade
blyskawicznie znika z lodowki;(
TMK



Dzieki wszystkim za pomysly

Pozdro

Ajgor

PS: Teraz jestem na diecie :(( ale za 2, 3 tygodnie sobie zrobie i
pochwale sie :)


12
Data: 21 lipiec 2003, 13:08
Temat:

Re: Jak zrobic dobry smalec ?

Autor: Ewusek

Witam !
Ja przygotowuje smalec wg starej receptury mojej babci.
Kupuje sloninke, kroje ja w male kosteczki i wrzucam do garnka zeby sie
stapiala. W miedzy czasie kroje boczek i jak sloninka troche sie stopi to
dodaje boczek. Wszystko razem sie topi, nastepnie dodaje pokrojona w
kosteczke cebulke i zmiazdzony czosnek. Pod koniec dodaje jablko pokrojone
na cwiartki ale bez pestek (skorka trzyma jablko, zeby sie nie rozpadlo w
goracym smalcu). Po kilku minutach usuwam jablko ze smalcu. Sole wszystko
"na oko", dodaje troche pieprzu swiezo mielonego i przelewam do glinianego
garnuszka. Co pewien czas mieszam, zeby skwarki rownomiernie sie rozlozyly.
Rewelacyjnie zmakuje z chlebem biesiadnym i staropolskim.

POzdrawiam,\Ewusek



13
Data: 21 lipiec 2003, 16:00
Temat:

Re: Jak zrobic dobry smalec ?

Autor: agnicha



Kupuje sloninke, kroje ja w male kosteczki i wrzucam do garnka zeby sie
stapiala. W miedzy czasie kroje boczek i jak sloninka troche sie stopi to
dodaje boczek. Wszystko razem sie topi, nastepnie dodaje pokrojona w
kosteczke cebulke i zmiazdzony czosnek. Pod koniec dodaje jablko pokrojone
na cwiartki ale bez pestek (skorka trzyma jablko, zeby sie nie rozpadlo w
goracym smalcu). Po kilku minutach usuwam jablko ze smalcu. Sole wszystko
"na oko", dodaje troche pieprzu swiezo mielonego i przelewam do glinianego
garnuszka. Co pewien czas mieszam, zeby skwarki rownomiernie sie


rozlozyly.
A jka dodaję już po wyłącznie gazu pokrojone w drobniutką kostkę jabłko.
Jak smalec trochę przestygnie - dolewam odrobinę mleka - wtedy smalec ma
jedwabistą konsystencję i pięknie się rozsmarowuje.
agnicha




Tematy powiązane z Jak zrobic dobry smalec ?:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24