otopr.pl Grupy dyskusyjne Jak zrobic farsz do pierogow z miesem, zeby byl "gladki"?

Jak zrobic farsz do pierogow z miesem, zeby byl "gladki"?

1
Data: 13 sierpień 2007, 12:14
Temat:

Jak zrobic farsz do pierogow z miesem, zeby byl "gladki"?

Autor: topek

Witam,
ostatnio robilem po raz pierwszy w zyciu pierogi z miesem. Nawet sie udaly,
rozawlil sie tylko jeden :> Mam jednak maly problem z farszem. Kupilem mieso
mielone (fifty-fity wolowina i ze swinki) zrobilem zgodnie z przepisem (z
cebula i marchewka) na patelni ale to mieso zrobilo sie takie "koralikowe".
Cos jak do spagetti bolognese. Jak zrobic, zeby ta masa miesna byla ladna,
gladka jak glina? Tzn taka jaka jada sie w barach mlecznych?

Z gory dzieki

topek -> jak zawsze pozdrawiajacy

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

2
Data: 13 sierpień 2007, 12:30
Temat:

Re: Jak zrobic farsz do pierogow z miesem, zeby byl "gladki"?

Autor: Felinity <

W piękny wiosenny poranek dnia Mon, 13 Aug 2007 10:14:35 +0000, istota
zwiewna znana jako topek napisała:


Jak zrobic, zeby ta
masa miesna byla ladna, gladka jak glina? Tzn taka jaka jada sie w
barach mlecznych?


Taki farsz trzeba zrobić z mięsa gotowanego, które potem się mieli i
dodaje do niego przyprawy. Tak przynajmniej robiła moja babcia i był
pyszny.

Pozdrawiam,
Fel


--
http://felinity.jogger.pl/

3
Data: 13 sierpień 2007, 12:50
Temat:

Re: Jak zrobic farsz do pierogow z miesem, zeby byl

Autor: topek


Taki farsz trzeba zrobić z mięsa gotowanego, które potem się mieli i
dodaje do niego przyprawy. Tak przynajmniej robiła moja babcia i był
pyszny.


A jak nie mam maszynki do mielenia tylko od razu mieso zmielone ale surowe?
Mam ugotowac juz to zmielone?

topek -> jak zawsze pozdrawiajacy


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

4
Data: 13 sierpień 2007, 13:01
Temat:

Re: Jak zrobic farsz do pierogow z miesem, zeby byl

Autor: MONI|



> Taki farsz trzeba zrobić z mięsa gotowanego, które potem się mieli i
> dodaje do niego przyprawy. Tak przynajmniej robiła moja babcia i był
> pyszny.
A jak nie mam maszynki do mielenia tylko od razu mieso zmielone ale


surowe?


Mam ugotowac juz to zmielone?



Nie, trzeba najpierw kawałek mięsa ugotować póżniej go rozdrobnić

może masz np. taki mikser ręczny z przystawką do siekania np. mięsa, mozna w
tym rozdrobnić mięso gotowane
np.

http://www.agd-rtv.net/product_info.php?manufacturers_id=15&products_id=5805&topSsid=66f53f6b13ade9e184897e4affa5e0ee

Pozdrawiam

Monika



5
Data: 13 sierpień 2007, 13:37
Temat:

Re: Jak zrobic farsz do pierogow z miesem, zeby byl

Autor: medea

topek pisze:


A jak nie mam maszynki do mielenia tylko od razu mieso zmielone ale surowe?
Mam ugotowac juz to zmielone?



Nie, to też będzie grudkowate. Do pierogów z mięsem najpierw się mięso
gotuje, potem mieli. Ja kroję na kawałki, dodaję podsmażoną cebulkę,
ugotowaną marchewkę, przyprawy, jajko i wszystko razem miksuję w
mikserze - wychodzi gładki farsz.

Pozdrawiam
Ewa

6
Data: 13 sierpień 2007, 14:10
Temat:

Re: Jak zrobic farsz do pierogow z miesem, zeby byl

Autor: Panslavist


"topek " wrote in message
news:f9pd24$8po$1@inews.gazeta.pl...


> Taki farsz trzeba zrobić z mięsa gotowanego, które potem się mieli i
> dodaje do niego przyprawy. Tak przynajmniej robiła moja babcia i był
> pyszny.
A jak nie mam maszynki do mielenia tylko od razu mieso zmielone ale


surowe?


Mam ugotowac juz to zmielone?

topek -> jak zawsze pozdrawiajacy



Przetrzeć podsmażone przez sito.



7
Data: 13 sierpień 2007, 14:14
Temat:

Re: Jak zrobic farsz do pierogow z miesem, zeby byl

Autor: Panslavist


"Panslavista" wrote in message
news:f9phon$n5t$1@atlantis.news.tpi.pl...



"topek " wrote in message
news:f9pd24$8po$1@inews.gazeta.pl...
> > Taki farsz trzeba zrobić z mięsa gotowanego, które potem się mieli i
> > dodaje do niego przyprawy. Tak przynajmniej robiła moja babcia i był
> > pyszny.
> A jak nie mam maszynki do mielenia tylko od razu mieso zmielone ale
surowe?
> Mam ugotowac juz to zmielone?
>
> topek -> jak zawsze pozdrawiajacy

Przetrzeć podsmażone przez sito.



To samo można osiągnąć w moździeżu lub makutrze



8
Data: 13 sierpień 2007, 18:49
Temat:

Re: Jak zrobic farsz do pierogow z miesem, zeby byl "gladki"?

Autor: ikselka@wp

On 13 Sie, 12:14, "topek " wrote:


Jak zrobic, zeby ta masa miesna byla ladna,
gladka jak glina?



Mi=EAso musi by=E6 uduszone z cebul=B1 i musi by=E6 odparowany sos. Do nie=
go
dodaj troch=EA namoczonej w mleku bu=B3eczki (lub namocz j=B1 w pozosta=B3ym
sosie z duszenia mi=EAsa) - bez =BFadnego jajka - i zmiel dwa razy przez
=B6rednie sitko lub 1 raz przez sitko do pasztetu. Efekt gwarantowany.
No i - s=F3l i pieprz oraz odrobina czosnku granulowanego - koniecznie.


9
Data: 13 sierpień 2007, 18:57
Temat:

Re: Jak zrobic farsz do pierogow z miesem, zeby byl "gladki"?

Autor: Panslavist


wrote in message
news:1187023799.486340.70130@b79g2000hse.googlegroups.com...
On 13 Sie, 12:14, "topek " wrote:


Jak zrobic, zeby ta masa miesna byla ladna,
gladka jak glina?



Mięso musi być uduszone z cebulą i musi być odparowany sos. Do niego
dodaj trochę namoczonej w mleku bułeczki (lub namocz ją w pozostałym
sosie z duszenia mięsa) - bez żadnego jajka - i zmiel dwa razy przez
średnie sitko lub 1 raz przez sitko do pasztetu. Efekt gwarantowany.
No i - sól i pieprz oraz odrobina czosnku granulowanego - koniecznie.


Można dodać lyżkę mąki ziemniaczanej (do zimnego farszu - już gotowego i
dobrze wymieszać i wyrobić.



10
Data: 13 sierpień 2007, 23:54
Temat:

Re: Jak zrobic farsz do pierogow z miesem, zeby byl

Autor: topek


Nie, to też będzie grudkowate. Do pierogów z mięsem najpierw się mięso
gotuje, potem mieli. Ja kroję na kawałki, dodaję podsmażoną cebulkę,
ugotowaną marchewkę, przyprawy, jajko i wszystko razem miksuję w
mikserze - wychodzi gładki farsz.


W mikserze czyli w czyms takim:
http://www.bionovo.pl/images/neolab/image_01200.JPG


Czy takim z nozem sie krecacym?
http://www.aagd.pl/grafika/roboty/zelmer876.jpg



Bo ja mam w domu cos takiego (obydwa te urzadzenia w jednym):
http://i.frazpc.pl/pliki/2002/board_graf/114760052745179639.jpg


--
topek-> jak zawsze pozdrawiający

Przyszedł raz Breżniew, w dzień do fryzjera, A fryzjer uje*ał mu rękę,
Tyle jest spraw na tym świecie poważnych, by o nich napisać piosenkę

11
Data: 14 sierpień 2007, 07:52
Temat:

Re: Jak zrobic farsz do pierogow z miesem, zeby byl

Autor: Panslavist


"Goska" wrote in message
news:1187069797.009848.57780@d55g2000hsg.googlegroups.com...
On 13 Sie, 23:54, topek
wrote:


Czy takim z nozem sie


krecacym?http://www.aagd.pl/grafika/roboty/zelmer876.jpg

Z takim właśnie - tyle, że musisz dawać ten przyszły farsz w niezbyt
wielkich porcjach, a na koniec wymieszać i jeszcze raz rozdrobnić. W
ten sposób robiłam pulpeciki dla ciężko chorej osoby - farsz wyjdzie w
konsystencji omalże pasty..

Przy odrobinie cierpliwości można zemleć mięso w udarowym młynku do kawy...



12
Data: 14 sierpień 2007, 10:09
Temat:

Re: Jak zrobic farsz do pierogow z miesem, zeby byl

Autor: topek


> Czy takim z nozem sie krecacym?http://www.aagd.pl/grafika/roboty/zelmer87=
6=2Ejpg

Z takim w=B3a=B6nie -


A czego uzywalas jako elementu mielacego?
Tych 2 nozy?
http://images23.fotosik.pl/57/afc7bdfd69025a49.jpg



ten spos=F3b robi=B3am pulpeciki dla ci=EA=BFko chorej osoby - farsz wyjdzi=
e w
konsystencji omal=BFe pasty..


No to swietnie :) O to mi chodzi.

A z jakiego miesa robilas? Swinka czy Krowka?


topek -> jak zawsze pozdrawiajacy

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

13
Data: 14 sierpień 2007, 11:58
Temat:

Re: Jak zrobic farsz do pierogow z miesem, zeby byl "gladki"?

Autor: batory


Użytkownik "topek " napisał w wiadomości
news:f9paub$s37$1@inews.gazeta.pl...


Witam,
ostatnio robilem po raz pierwszy w zyciu pierogi z miesem. Nawet sie
udaly,
rozawlil sie tylko jeden :> Mam jednak maly problem z farszem. Kupilem
mieso
mielone (fifty-fity wolowina i ze swinki) zrobilem zgodnie z przepisem (z
cebula i marchewka) na patelni ale to mieso zrobilo sie takie
"koralikowe".
Cos jak do spagetti bolognese. Jak zrobic, zeby ta masa miesna byla ladna,
gladka jak glina? Tzn taka jaka jada sie w barach mlecznych?

Z gory dzieki


ja robię tak: mięso wołowe z rosołu mielę wraz z surową cebulą. Kładę na
olej na patelkę i smażę aż cebula straci smak surowizny. Przyprawiam solą i
pieprzem, dolewam nieco rosołu, aby nie było suche.
Pozdrawiam - Agnieszka



14
Data: 14 sierpień 2007, 12:37
Temat:

Re: Jak zrobic farsz do pierogow z miesem, zeby byl

Autor: medea

topek pisze:


A czego uzywalas jako elementu mielacego?
Tych 2 nozy?



Tego obrotowego noża użyj i będzie dobrze



A z jakiego miesa robilas? Swinka czy Krowka?



To nie ma znaczenia. Jak dodasz w trakcie jajko i porządnie zmiksujesz,
to z każdego mięsa wyjdzie Ci gładka masa. Ja najczęściej robię z mięsem
indyczym pierogi.

Pozdrawiam
Ewa

15
Data: 14 sierpień 2007, 12:58
Temat:

Re: Jak zrobic farsz do pierogow z miesem, zeby byl

Autor: Panslavist


"Goska" wrote in message
news:1187088719.984179.200380@w3g2000hsg.googlegroups.com...
On 14 Sie, 10:09, "topek " wrote:


A z jakiego miesa robilas? Swinka czy Krowka?

topek -> jak zawsze pozdrawiajacy



Robiłam z cielęciny i indyka, ale jeśli ugotujesz do miękkosci, to
każde się nadaje.

Można z różnych mięs - mogą być mieszane, a nawet z ryby.
Gotujemy różne bazy zup na różnych mięsach - obiera się z kości i zamraża.
Po rozmrożeniu miele wszystko razem i robi się pierogi, uszka, naleśniki,
krokiety, gołabki lub kabaczki czy papryka, pomidory czy też cebula
faszerowana...



16
Data: 15 sierpień 2007, 03:22
Temat:

Re: Jak zrobic farsz do pierogow z miesem, zeby byl "gladki"?

Autor: ladzk@waw.

On Mon, 13 Aug 2007 10:30:28 +0000 (UTC), Felinity
wrote:


W piękny wiosenny poranek dnia Mon, 13 Aug 2007 10:14:35 +0000, istota
zwiewna znana jako topek napisała:


Jak zrobic, zeby ta
masa miesna byla ladna, gladka jak glina? Tzn taka jaka jada sie w
barach mlecznych?


Taki farsz trzeba zrobić z mięsa gotowanego, które potem się mieli i
dodaje do niego przyprawy. Tak przynajmniej robiła moja babcia i był
pyszny.



Mylisz sie - taki farsz robi sie z papieru toaletowego, odrobiny
tektury falistej oraz odpowiednich dawek maki ziemniaczanej i maki
krupczatki. Jak rozmoczony papier z tektura poddac zmiksowaniu w
mikserze z ostrymi koncami mieszadla to masa napewno bedzie tak gladka
jak w barach mlecznych...

Bo mnie osobiscie pierogi z nadzieniem tak gladkim jak w barach
mlecznych zastepuja niedostatek wraliwosci blednika - jak nie mam
ciagot do ptactwa ozdobnego w wyniku kolysania tak przyprawia mnie o
takie zainteresowania gladkie jak w barach mlecznych nadzienie
pierogow...

--
Darek


Tematy powiązane z Jak zrobic farsz do pierogow z miesem, zeby byl "gladki"?:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24