otopr.pl Grupy dyskusyjne Jak zrobic kapuste kiszona?

Jak zrobic kapuste kiszona?

1
Data: 24 sierpień 2002, 14:51
Temat:

Jak zrobic kapuste kiszona?

Autor: ::: Solana

Z opowiadan mojej Mamy wynika, ze wymaga to wielu skomplikowanych zabiegow. Sama
nigdy nie kisilam kapusty, moze macie jakies sprawdzone przepisy?

dzieki!
magda



2
Data: 24 sierpień 2002, 16:31
Temat:

Re: Jak zrobic kapuste kiszona?

Autor: Adiola


Użytkownik "::: Solana :::" napisał w wiadomości
news:ak7v6r$t83$1@news.onet.pl...


Z opowiadan mojej Mamy wynika, ze wymaga to wielu skomplikowanych


zabiegow. Sama


nigdy nie kisilam kapusty, moze macie jakies sprawdzone przepisy?



Usunac z kapusty zwiedle liscie, kapuste umyc, poszatkowac, ugniatac w
kamionkowym naczyniu przesypujac sola, zabezpieczyc talerzykiem, przygniesc
czyms ciezkim ( kamien ), odstawic w chlodne i zaciemnione miejsce na kilka
dni. Mozesz dodac do niej ulubine ziola, kminek, starta marchewke. Gotowe
:-))), wiec zajadac ze smakiem. Ja czasem kisze jedna glowke, na potrzeby
biezace :-).

Pozdr.
Adiola



3
Data: 24 sierpień 2002, 16:32
Temat:

Re: Jak zrobic kapuste kiszona?

Autor: yeti


Użytkownik "::: Solana :::" napisał w wiadomości
news:ak7v6r$t83$1@news.onet.pl...


Z opowiadan mojej Mamy wynika, ze wymaga to wielu skomplikowanych


zabiegow. Sama


nigdy nie kisilam kapusty, moze macie jakies sprawdzone przepisy?

dzieki!
magda


u mnie w domu robienie kiszonej kapusty zajmowało cały jeden dzien...
potrzebna jest poszatkowana kapusta u mnie około 12 główek. Poszatkowana
zajmowała około jednej wanienki. Poszatkowaną kapustę solisz wtedy zmniejsza
sie jej objętość.
Odpowiednia ilość marchewki około 3 do 4 kg - trzeba potrzeć u mnie
wychodziła jedna miska
tyle samo cebuli pokrojonej w krążki
kminek
u mnie kisiło sie na dwa sposoby
1. mieszało sie wszystko razem, czekało ze dwie godziny aż kapusta puści
soki i do wiaderka, wyłożonego kapuścianymi liśćmi. Wiaderko kwadratowe
było, pojemności około 10l. Wkładając kapuste do wiaderka trzeba było ją
bardzo dobrze ugniatać - tak ze puszczała sok. jak już było pełne to znowu
warstwa liści kapusty i deseczka a na deseczce litrowy słoik z wodą,
przykryć szczelnie kawałkiem najlepiej lnianego materiału i do piwnicy. Tak
zakiszoną kapuche jedliśmy prawie cała zime.
2. Można też układać we wiaderku wszystko warstwami posolona kapusta,
troche marchewki, cebula i kminek i następna warstwa.
Pozdrawiam Yeti




4
Data: 24 sierpień 2002, 16:55
Temat:

Re: Jak zrobic kapuste kiszona?

Autor: Anna

można do takiej kiszonej kapusty włożyć całe jabłka - są super!
Anna



5
Data: 24 sierpień 2002, 17:04
Temat:

Re: Jak zrobic kapuste kiszona?

Autor: b_moryl@dv


----- Original Message -----
From: "Anna"
To:
Sent: Saturday, August 24, 2002 4:55 PM
Subject: Re: Jak zrobic kapuste kiszona?



można do takiej kiszonej kapusty włożyć całe jabłka - są super!
Anna


mozna tez, jak Wegrzy, dolozyc cale straki (bez gniazd nasiennych) ostrej
papryki - tez jest super :-)
Herbatka efemeryczna


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia


6
Data: 24 sierpień 2002, 21:36
Temat:

Re: Jak zrobic kapuste kiszona?

Autor: ::: Solana


"yeti" skrev i meddelandet
news:ak85e8$9o2$1@news.onet.pl...


u mnie w domu robienie kiszonej kapusty zajmowało cały jeden dzien...
potrzebna jest poszatkowana kapusta u mnie około 12 główek.



Dzieki! Przepis juz zapisalam. Nie mam niestety na razie takiego naczynia.

Zaczne najpierw eksperymentowac z mniejsza iloscia.

Czy kapusta podczas kiszenia i przechowywania musi byc w jakiejs temperaturze?

magda



7
Data: 24 sierpień 2002, 21:39
Temat:

Re: Jak zrobic kapuste kiszona?

Autor: ::: Solana


"Adiola" skrev i meddelandet news:ak85a2$ggm$1@pingwin.acn.pl...


odstawic w chlodne i zaciemnione miejsce na kilka dni.



Lodowka moze byc?


Mozesz dodac do niej ulubine ziola, kminek, starta marchewke. Gotowe
:-))), wiec zajadac ze smakiem. Ja czasem kisze jedna glowke, na potrzeby
biezace :-).



No wlasnie, zaczne chyba od glowki......

A co to znaczy "poszatkowac"? Jakiej grubosci paski maja to byc? Mozna wrzucic
do maszyny tnacej na plasterki?

Dzieki serdecznie,
magda



8
Data: 25 sierpień 2002, 01:24
Temat:

Re: Jak zrobic kapuste kiszona?

Autor: yeti




Dzieki! Przepis juz zapisalam. Nie mam niestety na razie takiego naczynia.

Zaczne najpierw eksperymentowac z mniejsza iloscia.

Czy kapusta podczas kiszenia i przechowywania musi byc w jakiejs


temperaturze?



magda


widziałam gdzieś w sklepach takie kamionkowe baryłki też sie nadają do
kiszenia np. kapusty.
podczas kiszenia - temperatura otoczenia.
a do przechowywania - lodówka raczej nie... pywnica jak już, tam panuje dość
umiarkowana temperata.
pozdrownienia Yeti



9
Data: 25 sierpień 2002, 01:50
Temat:

Re: Jak zrobic kapuste kiszona?

Autor: ladzk@waw.

On Sat, 24 Aug 2002 21:36:00 +0200, "::: Solana :::"
wrote:



Czy kapusta podczas kiszenia i przechowywania musi byc w jakiejs temperaturze?



Raczej w chlodzie - okolo 10-15 stopni, piwniczka jest dobrym
miejscem. Zbyt wysoka temperatura moze spowodowac zbyt intensywna
fermentacje mlekowa (i mamy zajzajer a nie kapyste) albo wrecz inne
rodzaje fermentacji - drozdze albo inne swinstwa moga zaczac pracowac.

I jeszcze jedna uwaga - trzeba na poczatku ustalic do czego ma byc ta
kapusta - inaczej sie robi kapuste na surowki a inaczej na bigos -
pierwsza z kapusty ciut mlodszej badz z samych srodkow glowki, jasnych
- druga z kapusty pozniejszei z wieksza iloscia lisci w kolorze
zielonym. Bigosowa do surowki ma za ciezki smak, surowkowa do bigosu
za malo konkretny. Ale to juz szczegoliki - na poczatek faktycznie na
jednej glowcew kamiennym garnku przecwiczyc sam proces kiszenia.

--
Darek

10
Data: 25 sierpień 2002, 08:21
Temat:

Re: Jak zrobic kapuste kiszona?

Autor: Michal Jan

Super. Wlasnie sie zastanawialem co by tu jeszcze przetworzyc...
A czy taka kapuste mozna jakos zapakowac w sloiki i przechowac do zimy, czy
raczej sie do tego nie nadaje?

Michal

Użytkownik "Adiola" napisał w wiadomości
news:ak85a2$ggm$1@pingwin.acn.pl...



Użytkownik "::: Solana :::" napisał w wiadomości
news:ak7v6r$t83$1@news.onet.pl...
> Z opowiadan mojej Mamy wynika, ze wymaga to wielu skomplikowanych
zabiegow. Sama
> nigdy nie kisilam kapusty, moze macie jakies sprawdzone przepisy?
>

Usunac z kapusty zwiedle liscie, kapuste umyc, poszatkowac, ugniatac w
kamionkowym naczyniu przesypujac sola, zabezpieczyc talerzykiem,


przygniesc


czyms ciezkim ( kamien ), odstawic w chlodne i zaciemnione miejsce na


kilka


dni. Mozesz dodac do niej ulubine ziola, kminek, starta marchewke. Gotowe
:-))), wiec zajadac ze smakiem. Ja czasem kisze jedna glowke, na potrzeby
biezace :-).

Pozdr.
Adiola






11
Data: 25 sierpień 2002, 08:43
Temat:

Re: Jak zrobic kapuste kiszona?

Autor: Krysia Tho



Super. Wlasnie sie zastanawialem co by tu jeszcze przetworzyc...
A czy taka kapuste mozna jakos zapakowac w sloiki i przechowac do zimy, czy
raczej sie do tego nie nadaje?

Michal



Moja Mama robila to na dwojaki sposob - w misce jakiesc robila
jak na kiszenie (patrz wyzej porady - miesazac, wartswami,
solic, kminek, marchew - wszystko to wedle przepisu, po bila to
troche zeby sok puscilo, miedlila to miedlila i potem nakladala
do sloikow, troche przygniatala, nakrywala stosowna przykrywka
tan na 3/4, zostawiala w temperaturze kuchennej (nie pokojowej,
bo w pokoju tego nie trzymala, hehe), po 2 dniach zakrecala i
juz. bakertii kiszacych wystarczalo zawsze na tyle, zeby
kap[ustke ukisic w sam raz na zime.
druga metoda - do wiekszych sloikow to wykonywac, mieszanie,
miedlenie, ubijane w sloiku i bardzo porzadne przyduszanie -
wtedy kazdy sloik kapuchy byl troche inny - jeden mial wiecej
kminku, inny marchewki, jeden bym mocniej meczony, drugi
mniej....

Krysia
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------


http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!


-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

12
Data: 26 sierpień 2002, 10:04
Temat:

Re: Jak zrobic kapuste kiszona?

Autor: ktabaczyns


Użytkownik "Krysia Thompson" napisał w
wiadomości news:esugmuk42rk899fa7lfqdaomuc39fr8nq8@4ax.com...



juz. bakertii kiszacych wystarczalo zawsze na tyle, zeby
kap[ustke ukisic w sam raz na zime.



Cześć!

Czy aby na pewno chodzi o bakterie?
Bo mnie uczono, że chodzi o enzymy
wytwarzające kwas mlekowy.

...ale może źle wiem...

Pozdrowienia. Krzysztof.


13
Data: 26 sierpień 2002, 10:10
Temat:

Re: Jak zrobic kapuste kiszona?

Autor: Krysia Tho

On Mon, 26 Aug 2002 10:04:21 +0200, "ktabaczynski"
wrote:



U?ytkownik "Krysia Thompson" napisa? w
wiadomo?ci news:esugmuk42rk899fa7lfqdaomuc39fr8nq8@4ax.com...



juz. bakertii kiszacych wystarczalo zawsze na tyle, zeby
kap[ustke ukisic w sam raz na zime.



Cze??!

Czy aby na pewno chodzi o bakterie?
Bo mnie uczono, ?e chodzi o enzymy
wytwarzaj?ce kwas mlekowy.

...ale mo?e ?le wiem...

Pozdrowienia. Krzysztof.




ja nieuczona, panie, ja tu tylko sprzatam ;)))

jak dla mnei moga byc enzymy. Byleby ukisily ;))

Kr
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------


http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!


-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

14
Data: 26 sierpień 2002, 11:48
Temat:

Re: Jak zrobic kapuste kiszona?

Autor: mishka

"ktabaczynski" wrote in
news:akcn8c$ql6$1@news2.tpi.pl:




Cześć!

Czy aby na pewno chodzi o bakterie?
Bo mnie uczono, że chodzi o enzymy
wytwarzające kwas mlekowy.

...ale może źle wiem...

Pozdrowienia. Krzysztof.


jak najbardziej bakterie, enzymy nie moga niczego wytwarzac jedynie moga
byc wytwarzane.A zapewne chodzi o bakterie z rodziny Lactobacillus lub
Bifidobacteraceae, ale glowy nie dam.
pozdrawiam-mishka


Tematy powiązane z Jak zrobic kapuste kiszona?:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24