otopr.pl Grupy dyskusyjne Jakie mięso na szaszłyki? ?

Jakie mięso na szaszłyki? ?

1
Data: 5 czerwiec 2007, 16:44
Temat:

Jakie mięso na szaszłyki? ?

Autor: Kajetana_K

Pytanie na szybko:
jakie mięso (jaka część karku) najlepsze jest na szaszłyki z grilla?
i jak marynujecie mięso? najpierw w całości potem w kawałki i na patyk, czy
nadziane się moczy?

I pytanie nr 2:
Jak długo grilluje się ziemniak w folii (taki nie za duży)?

--
Pozdrawiam

K
przed swoim pierwszy grillem (jako organizator)


2
Data: 5 czerwiec 2007, 16:52
Temat:

Re: Jakie =?ISO-8859-2?B?bWnqc28=?= na =?ISO-8859-2?B?c3phc3qz?= =?ISO-8859-2?B?eWtpPw==?=

Autor: Konrad Kos

** Kajetana_Kinga wrote:


I pytanie nr 2:
Jak długo grilluje się ziemniak w folii (taki nie za duży)?



Dopóki nie jest miękki. :) Ok. 20 min., sprawdzaj widelcem.

--


+ ' .-. .


, * ) )


http://kosmosik.net/ . . '-' . kK

3
Data: 5 czerwiec 2007, 16:58
Temat:

Re: Jakie mięso na szaszłyki??

Autor: Kajetana_K



Dopóki nie jest miękki. :) Ok. 20 min., sprawdzaj widelcem.


Dzięki :)
Zawsze jadłam, nigdy nie grillowalam, w elektrycznym piekł się z godzinę albo i
dłużej, a chciałam wiedzieć w którym momencie je wstawić na grilla.

Pozdrawiam

K


4
Data: 6 czerwiec 2007, 08:13
Temat:

Re: Jakie mięso na szaszłyki?

Autor: Misiek


Użytkownik "Kajetana_Kinga" napisał w
wiadomości news:f43ss5$9bc$1@inews.gazeta.pl...


Pytanie na szybko:
jakie mięso (jaka część karku) najlepsze jest na szaszłyki z grilla?
i jak marynujecie mięso? najpierw w całości potem w kawałki i na patyk,
czy nadziane się moczy?

I pytanie nr 2:
Jak długo grilluje się ziemniak w folii (taki nie za duży)?

--
Pozdrawiam



1. Poledwica wolowa (piecze sie krotko.. w zaleznosci od spodziewanych
efektow - krwisty, srednio krwisty, wypieczony)
2. poledwica wieprzowa
3. schab
4. karczek
Takie widzialem "gotowe" w sklepach :-) i w przepisach
oczywiscie moze rowniez byc mieso drobiowe...
5. Poledwica barania...
6. Udziec barani

w przypadku 1 i 2 slonina/boczek musza byc w dosc cienkie plasterki
pokrojone i dosc mocno scisniete miesem

pytanie nr. 2
w piekarniku pieklem od 20-35 minut ziemniaki przekrojone na pol, obrane
wczesniej, posmarowane maslem, posypane pieprzem i sola
Sredniej wielkosci ziemniaki.
w folii nawet do 45 minut... zaleznie od wielkosci, ale wtedy w calosci
ziemniaki wkladalem... raz obrane, innym razem jedynie wyszorowane tylko
a na grillu... nie robilem.. Wpadlem jedynie na taki pomysl:
"wstepnie" obgotowane ziemniaki (polowa czasu gotowania) zawijam w folie,
dodajac maslo na wierch kazdego ziemniaka i... juz krocej sie griluja :-)
(lub w piekarniku wczesniej podpieczone) - jesli na czasie Ci zalezy.. Ale
jak dla mnie sam urok to wlasnie to wyczekiwanie na zarcie z grilla :-)
(hehehe niektorzy niedoczekaja raczac sie piwkiem "po drodze" hehehe)
Mozna i tak jak napisali inni, cos na ksztalt pieczonego w ognisku... Wtedy
zalezy juz od wielkosci glownie



5
Data: 6 czerwiec 2007, 11:09
Temat:

Re: Jakie mięso na szaszłyki??

Autor: Kajetana_K


Użytkownik "Misiek" napisał w wiadomości
news:f45jal$9ek$1@atlantis.news.tpi.pl...


1. Poledwica wolowa (piecze sie krotko.. w zaleznosci od spodziewanych
efektow - krwisty, srednio krwisty, wypieczony)
2. poledwica wieprzowa
3. schab
4. karczek
Takie widzialem "gotowe" w sklepach :-) i w przepisach
oczywiscie moze rowniez byc mieso drobiowe...
5. Poledwica barania...
6. Udziec barani

w przypadku 1 i 2 slonina/boczek musza byc w dosc cienkie plasterki pokrojone
i dosc mocno scisniete miesem

pytanie nr. 2
w piekarniku pieklem od 20-35 minut ziemniaki przekrojone na pol, obrane
wczesniej, posmarowane maslem, posypane pieprzem i sola
Sredniej wielkosci ziemniaki.
w folii nawet do 45 minut... zaleznie od wielkosci, ale wtedy w calosci
ziemniaki wkladalem... raz obrane, innym razem jedynie wyszorowane tylko
a na grillu... nie robilem.. Wpadlem jedynie na taki pomysl:
"wstepnie" obgotowane ziemniaki (polowa czasu gotowania) zawijam w folie,
dodajac maslo na wierch kazdego ziemniaka i... juz krocej sie griluja :-) (lub
w piekarniku wczesniej podpieczone) - jesli na czasie Ci zalezy.. Ale jak dla
mnie sam urok to wlasnie to wyczekiwanie na zarcie z grilla :-)
(hehehe niektorzy niedoczekaja raczac sie piwkiem "po drodze" hehehe)
Mozna i tak jak napisali inni, cos na ksztalt pieczonego w ognisku... Wtedy
zalezy juz od wielkosci glownie



Dzięki wielkie
20 minut to jeszcze ok, po prostu nie wiedziałam czy wkładać je na grilla pół
godziny przed mięsem czy równo czy trochę po mięsie :)
Ontopicznie: te świece na komary to się sprawdzają?

Pozdrawiam

K



Tematy powiązane z Jakie mięso na szaszłyki? ?:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24