otopr.pl Grupy dyskusyjne Jesiotr - jak przyrządzić?= -Odpowiedz?

Jesiotr - jak przyrządzić?= -Odpowiedz?

1
Data: 30 czerwiec 2000, 12:18
Temat:

Jesiotr - jak przyrządzić?= -Odpowiedz?

Autor: piotrowicz

Mysle ze bedzie ci smakowal

Jesiotr o wadze 1.5-2 kg
I
Pieczony
Jesiotra sparzyc goraca woda, żeby skóra latwiej zeszla. Nasolic i odstawic na 2-3 godziny. Piec w piekarniku podkładajac duzo masla. Gdy maslo sie przesmazy dolac kilka lyzek rosolu lub wody oraz wloszczyzne i tym smakiem polewac rybe w czasie pieczenia. Podawac z sosem kaparowym lub wloskim. Doskonaly jest na zimno z sosem chrzanowym lub musztardowym.
II
Duszony (fricandeau z jesiotra)
Obieramy ze skóry, szpikujemy slonina. Posolic, popieprzyc, wlozyc do rondla. Dodac cebule, marchewke, pietruszke, kawalek selera. Podlac rosolem lub woda, dusic przez godzine. (Mozna na ostatnie 10-15 minut wyjac wloszczyzne i dodac smietane, czesto plewac a na koniec dodac sporo koperku-juz nie gotowac- wtedy mamy jesiotra w smietanie.)Po wyjeciu polac go smakiem przetartym przez sito. Podawac z pieczonymi ziemniakami.

Sos wloski AD 1904
Kawalek szynki drobno pokroic, dodac kilka szalotek i udusic z lyzka masla, wlac kieliszek bialego wina i 2 lyzki bulionu zagotowac i przefasowac. Nastepnie sos posolic, dodac troche posiekanych pieczarek i kilka calych szalotek, zagotowac razem a przed podaniem dodac troche zielonej pietruszki.
Sos kaparowy AD 1904
Kawałek masla zrumienic z lyzka maki i z cebula drobno pokrajana, roaprowadzic rosolem, dodac soli, pieprzu, troche cukru i soku z cytryny (moze lepiej octu ryzowego-moje) aby byl slodko-kwasny - zagotowac a na pol godziny przed podaniem wsypac garsc kaparow, nie gotujac.

Smacznego
eRPe
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/


Tematy powiązane z Jesiotr - jak przyrządzić?= -Odpowiedz?:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24