otopr.pl Grupy dyskusyjne kabaczek, patison i cukinia-to to samo?

kabaczek, patison i cukinia-to to samo?

1
Data: 16 lut 2001, 21:00
Temat:

kabaczek, patison i cukinia-to to samo?

Autor: rena

cukinia to taka dluga ciemno-zielona?
a kabaczek to to samo, co patison, czyli taki bialy plaski talerz, co
wyglada jako ufo?


--
Rena

PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl




2
Data: 16 lut 2001, 21:42
Temat:

Re: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?

Autor: Jerzy <007

Użytkownik rena w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3a8d85e7$1@news.vogel.pl...
[...]


a kabaczek to to samo, co patison, czyli taki bialy plaski talerz, co
wyglada jako ufo?


Rena
Widziałaś UFO? Naprawdę?
pozdr. Jerzy




3
Data: 16 lut 2001, 23:33
Temat:

Re: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?

Autor: busek


Użytkownik "rena" napisał w wiadomości
news:3a8d85e7$1@news.vogel.pl...


cukinia to taka dluga ciemno-zielona?
a kabaczek to to samo, co patison, czyli taki bialy plaski talerz, co
wyglada jako ufo?



Witam

Nie, to nie jest to samo .

Kabaczek i cukina należą do rodziny dyniowatych, cukinia jest zielona w
białe centki a kabaczek(oberżyna) jest fioletowy.
Kabaczek i cukinia mają kształt wydłużony , walcowaty zwężony u nasady.

Patison to jest to własnie warzywo podobne do UFO o jasnoszarym kolorze


Pozdrawiam

ps nie pamiętam do jakiej rodziny warzyn należy patison ale do poniedziałku
sprawdzę

pozdrawiam busek



4
Data: 17 lut 2001, 07:49
Temat:

Re: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?

Autor: Gandalf

Użytkownik "rena" napisał w wiadomości
news:3a8d85e7$1@news.vogel.pl...


cukinia to taka dluga ciemno-zielona?




A długa, żółta, to chyba też cukinia.



Pozdrawiam,
Gandalf (AB)



5
Data: 17 lut 2001, 09:46
Temat:

Re: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?

Autor: rena

drogi jerzy - witaj w moim kill-file'u!!!:) nareszcze przestane czytac te
glupkowate posty.



6
Data: 17 lut 2001, 09:47
Temat:

Re: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?

Autor: rena


Kabaczek i cukina należą do rodziny dyniowatych, cukinia jest zielona w
białe centki a kabaczek(oberżyna) jest fioletowy.




nie - obrerzyna to nie baklazan? a baklazan to nie kabaczek!



7
Data: 17 lut 2001, 10:52
Temat:

Re: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?

Autor: Joanna Dus


Użytkownik "Gandalf" napisał w wiadomości
news:96l78h$6k6$1@news.tpi.pl...


Użytkownik "rena" napisał w wiadomości
news:3a8d85e7$1@news.vogel.pl...
> cukinia to taka dluga ciemno-zielona?

A długa, żółta, to chyba też cukinia.



Jak dobrze dojrzeje na polu to tak, ale wtedy nadaje się tylko na nasiona...
To tak jak z ogórkiem - tych dojrzałych się już nie jada...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl



8
Data: 17 lut 2001, 12:06
Temat:

Re: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?

Autor: Gandalf

Użytkownik "Joanna Duszczyńska" napisał w
wiadomości news:96lhpm$j74$1@news.onet.pl...


Użytkownik "Gandalf" napisał w wiadomości
news:96l78h$6k6$1@news.tpi.pl...




> A długa, żółta, to chyba też cukinia.




Jak dobrze dojrzeje na polu to tak, ale wtedy nadaje się tylko na


nasiona...


To tak jak z ogórkiem - tych dojrzałych się już nie jada...




No to postępuję niezgodnie z zasadami. Bo od zbiorów, tylko


takie żółte zostały mi do stycznia. Całkiem smaczne swoją drogą...

Lubię zapiekankę z cukinii z ryżem:

1 kg cukinii (może być zielona, choć u mnie zawsze żółta ;-) )
ok. 100 g tartego, żółtego sera
1 szklanka ryżu
2 duże cebule
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju (z pestek winogron, albo z oliwek)
suszona bazylia, natka pietruszki, koperek, sól

Sos
2-3 łyżki oleju
1 łyżka mąki
pół szklanki wody
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
mała marchewka, mała pietruszka, nieco selera
pieprz, sól


Ugotować ryż na sypko. Cukinię obrać i oczyścić z nasion, zetrzeć


na grubej tarce. Wymieszać z ryżem, podsmażoną na oleju, drobno
pokrojoną cebulą i sosem sojowym. Masę włożyć do natłuszczonego,
żaroodpornego naczynia.


W innym naczyniu przygotować zasmażkę z mąki i oleju, dodać pół


szklanki wody, koncentrat pomidorowy oraz starte na tarce marchewkę,
pietruszkę i seler. Dodać soli, pieprzu, suszonej bazylii do smaku i
poddusić pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie. Nie powinno
być zbyt gęste, w razie potrzeby uzupełnić wygotowaną wodę.


Zalać tym ryż z cukinią, posypać z wierzchu tartym serem i wstawić


do nagrzanego piekarnika. Piec aż ser się zarumieni.


Podawać na ciepło posypane zieleniną, do tego kiszony ogórek, albo


jakaś ostra surówka.

Pozdrawiam,
Gandalf (AB)




9
Data: 17 lut 2001, 13:40
Temat:

Re: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?

Autor: Dalida


Użytkownik "rena" napisał w wiadomości
news:3a8e39d3@news.vogel.pl...


> Kabaczek i cukina należą do rodziny dyniowatych, cukinia jest zielona w
> białe centki a kabaczek(oberżyna) jest fioletowy.


nie - obrerzyna to nie baklazan? a baklazan to nie kabaczek!




Bakłażan jest fioletowy, i inaczej nazywany jest oberżyną, a kabaczek jest
długi jak cukinia, tylko ma inny kolor - -chyba żółty. Pozdrawiam



10
Data: 17 lut 2001, 18:10
Temat:

Odp: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?

Autor: batory


Użytkownik rena w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3a8d85e7$1@news.vogel.pl...


cukinia to taka dluga ciemno-zielona?
a kabaczek to to samo, co patison, czyli taki bialy plaski talerz, co
wyglada jako ufo?


Nie chcę się wymądrzać, ale niestety muszę. (Nie kcem ale muszem). Wszystkie
3 należą do rodziny dyniowatych. Cukinia może być ciemnozielona albo żółta
(jaskrawo) i ta druga wcale nie jest przejrzała - to taki gatunek. W
zasadzie cukinię (i jedną i drugą) powinno się jeść gdy wielkością nie
przekracza sporego ogórka. Kabaczek może być większy a nawet całkiem duży.
Podobny jest do cukinii, ale kolor ma seledynowy. A patison jest taki jak
napisałaś. Pozdrawiam - Agnieszka



11
Data: 18 lut 2001, 00:08
Temat:

Re: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?

Autor: Ania Derej


"batory" wrote in message
news:3a8eb151@news.astercity.net...



Użytkownik rena w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3a8d85e7$1@news.vogel.pl...
> cukinia to taka dluga ciemno-zielona?
> a kabaczek to to samo, co patison, czyli taki bialy plaski talerz, co
> wyglada jako ufo?
>
Nie chcę się wymądrzać, ale niestety muszę. (Nie kcem ale muszem).


Wszystkie


3 należą do rodziny dyniowatych. Cukinia może być ciemnozielona albo żółta
(jaskrawo) i ta druga wcale nie jest przejrzała - to taki gatunek. W
zasadzie cukinię (i jedną i drugą) powinno się jeść gdy wielkością nie
przekracza sporego ogórka. Kabaczek może być większy a nawet całkiem duży.
Podobny jest do cukinii, ale kolor ma seledynowy. A patison jest taki jak
napisałaś. Pozdrawiam - Agnieszka



A oberzyny to takie fioletowe gruchy :)))
Ania



12
Data: 18 lut 2001, 10:57
Temat:

Re: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?

Autor: Kamas



cukinia to taka dluga ciemno-zielona?
a kabaczek to to samo, co patison, czyli taki bialy plaski talerz, co
wyglada jako ufo?




Kabaczek i cukina należą do rodziny dyniowatych, cukinia jest zielona w
białe centki a kabaczek(oberżyna) jest fioletowy.





To nie tak! Ponieważ z zamiłowania jestem botanikiem, działkowcem i


kucharzem, rzecz całą postaram sie wyjasnic dokładnie. Otóż zarówno
kabaczek, cukinia jak i patisson to odmiany dyni zwyczajnej, a na dodatek
cukinia (zuccini) to wychodowana we Włoszech odmiana kabaczka :-)).


Kabaczek nie ma nic wspólnego z oberżyną (bakłażanem), który należy do


tej samej rodziny co ziemniak, pomidor, czy papryka.


Kabaczek od cukinii najłatwiej odróżnic na grządce :-)), na straganie


już trudniej, ponieważ wychodowano wiele ich odmian.


Barwa nie jest tu decydująca; kabaczek może mieć barwę od kremowej


poprzez żółtą do ciemno-zielonej, cukinia przeważnie jest zielona, czasem w
jasne cętki.


Kabaczki zbieram wyrośnięte do ok 40 cm i przeważnie przyżądzam


faszerowane, cukinie zaś powinny być nie łuższe niż 20 cm, wówczas są
najsmaczniejsze.(na surowo).


Patisson rzeczywiście przypomina UFO :-)). Małe patissony do 6 cm


średnicy traktuje jak ogórki; kwaszę, marynuję, lub spożywam na surowo.
Większe dodaję do potraw typu leczo, lub przyżądzam jak placki ziemniaczane.

ps. pytanie do Sadyla.


Ja już tak chyba rok czytam grupę,więc już chyba mogę zabrać głos? :-))




pozdrawiam :-))


Sławomir J. Marusiński


ICQ# 14539957










13
Data: 18 lut 2001, 13:06
Temat:

Re: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?

Autor: busek


Użytkownik "rena" napisał w wiadomości
news:3a8e39d3@news.vogel.pl...


> Kabaczek i cukina należą do rodziny dyniowatych, cukinia jest zielona w
> białe centki a kabaczek(oberżyna) jest fioletowy.


nie - obrerzyna to nie baklazan? a baklazan to nie kabaczek!




Witam

Tak tak tak tak oberzyna to nie bakłażan pisząc to akurat mi się skojarzyło
w myślach , tylko, nie wiem dlaczego tak się stało.

Oczywiście bakłażan to oberżyna i nie ma to nic wspólnego z kabaczkiem.

Przepraszam za wprowadzenie w błąd, bije się w piersi i dzięki za
sprostowanie.

Pozdrawiam busek









14
Data: 18 lut 2001, 15:40
Temat:

Re: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?

Autor: Pazurek



Dalida wrote:





Bakłażan jest fioletowy, i inaczej nazywany jest oberżyną,



jest i jasno fioletowy podobny jak cukinia ( chinski )i ciemno fioletowy w
kształcie gruszki ,i zielony ( tez chinski )po angielsku eggplant


a kabaczek jest
długi jak cukinia, tylko ma inny kolor - -chyba żółty. Pozdrawiam



sa i zołte ale i jasno zielone .
pozdrawiam Pazurek


15
Data: 20 lut 2001, 16:52
Temat:

Re: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?

Autor: Justyna N


Użytkownik "busek" napisał w wiadomości
news:96kbs1$neu$1@news.tpi.pl...



Użytkownik "rena" napisał w wiadomości
news:3a8d85e7$1@news.vogel.pl...
> cukinia to taka dluga ciemno-zielona?
> a kabaczek to to samo, co patison, czyli taki bialy plaski talerz, co
> wyglada jako ufo?

Witam

Nie, to nie jest to samo .

Kabaczek i cukina należą do rodziny dyniowatych, cukinia jest zielona w
białe centki a kabaczek(oberżyna) jest fioletowy.
Kabaczek i cukinia mają kształt wydłużony , walcowaty zwężony u nasady.

Patison to jest to własnie warzywo podobne do UFO o jasnoszarym kolorze


Pozdrawiam

ps nie pamiętam do jakiej rodziny warzyn należy patison ale do


poniedziałku


sprawdzę

pozdrawiam busek
ja również jestem ciekawa co jakiej rodziny należpatison i cukinia.





16
Data: 21 lut 2001, 11:44
Temat:

Re: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?

Autor: sadyl



"Justyna Nieć" wrote:



> ps nie pamiętam do jakiej rodziny warzyn należy patison ale do
poniedziałku
> sprawdzę
>
> pozdrawiam busek
> ja również jestem ciekawa co jakiej rodziny należpatison i cukinia.



dyniowate

sadyl

17
Data: 21 lut 2001, 11:45
Temat:

Re: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?

Autor: sadyl



sadyl wrote:



"Justyna Nieć" wrote:
>
> > ps nie pamiętam do jakiej rodziny warzyn należy patison ale do
> poniedziałku
> > sprawdzę
> >
> > pozdrawiam busek
> > ja również jestem ciekawa co jakiej rodziny należpatison i cukinia.

dyniowate



a bakłażan - psiankowate (jak ziemniaki, pomidory i papryka)

sadyl

18
Data: 22 lut 2001, 13:15
Temat:

Odp: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?

Autor: Dominik Ja

Kabaczek (oberżyna) jest fioletowy.
NIE jest. Kabaczek wygląda jak cukinia, tyle że jest jasnozielono-szary
(zresztą cukinia to odmiana kabaczka).
Oberżyna - czyli bakłażan jest fioletowa i ma kształt gruszki (mniej
więcej). Inna nazwa to gruszka miłosna.

Dominik Jan Domin


Użytkownik Justyna Nieć w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:96u3s8$l2a$1@zeus.polsl.gliwice.pl...



Użytkownik "busek" napisał w wiadomości
news:96kbs1$neu$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "rena" napisał w wiadomości
> news:3a8d85e7$1@news.vogel.pl...
> > cukinia to taka dluga ciemno-zielona?
> > a kabaczek to to samo, co patison, czyli taki bialy plaski talerz, co
> > wyglada jako ufo?
>
> Witam
>
> Nie, to nie jest to samo .
>
> Kabaczek i cukina należą do rodziny dyniowatych, cukinia jest zielona w
> białe centki a kabaczek(oberżyna) jest fioletowy.
> Kabaczek i cukinia mają kształt wydłużony , walcowaty zwężony u nasady.
>
> Patison to jest to własnie warzywo podobne do UFO o jasnoszarym kolorze
>
>
> Pozdrawiam
>
> ps nie pamiętam do jakiej rodziny warzyn należy patison ale do
poniedziałku
> sprawdzę
>
> pozdrawiam busek
> ja również jestem ciekawa co jakiej rodziny należpatison i cukinia.
>







Tematy powiązane z kabaczek, patison i cukinia-to to samo?:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24