otopr.pl Grupy dyskusyjne karczek na grilla

karczek na grilla

1
Data: 22 czerwiec 2004, 15:41
Temat:

karczek na grilla

Autor: mistasz

Witam wszystkich
Nigdy nie udalo mi sie jeszcze samemu przyprawic karczku na grilla tak aby
wyszedl mieki i soczysty. Robie wedlug przepisu (przyprawy + olej) i za
kazdym razem co probowalem wychodzi mi podeszwa. Natomiast kupione gotowe
mieso na grilla wychodzi mi dobrze, mieciutke i soczyste.
Czy jest mozliwe zrobic samemu podobny karczek? Przekopalem Google ale nie
znalazlem odpowiedzi na to pytanie.
Prosze o przepis jak prawidlowo przyprawic karczek na grilla aby wyszedl
smaczny, oraz na co zwracac uwage aby nie zrobic z niego podeszwy. (Prosze
wziazc pod uwage ze jestem laikiem w sprawach kuchni ;))
Pozdrowka dla calej grupy


Mistasz





2
Data: 22 czerwiec 2004, 16:08
Temat:

Re: karczek na grilla

Autor: gdaMa

Ja używam do marynaty tylko soli, dużo czosnku, majeranku i olej, po
wymieszaniu smaruje tym plastry karkówki i pozostawiam w spokoju na 24
godziny w lodówce (zdarza się i na 48). Nigdy (po takim czasie) nie
miałam twardego mięsa.

--
Pozdrawiam,
gdaMa (Magda)


3
Data: 22 czerwiec 2004, 16:52
Temat:

Re: karczek na grilla

Autor: Madzik

karczek pokrojony w plastry i potłuczony daję do miseczki
i zalewam zalewą (na 1 kg mięsa):
oliwa z oliwek,
pokrojona w plastry cebula (2 cebule) przekładam mięso z cebulą na zmianę,
zgniecione ząbki czosnku (4-5) też wkładam miedzy mięso
przyprawa z grilla kamisa
marynata do grilla chyba też kamisa

i taką gotową zaprawę wsadzam do lodówki przykrywam folią spożywczą
(przeźroczystą) zeby nie wyschło i zostawiam na 24 godziny.

jak bedziesz grillował mięsko daj też na grilla tę cebulkę z marynaty -
pychotka
powodzenia w grillowaniu
pozdr
madzia

p.s tak na marginesie jeśli masz gdzieś możliwość kupna małych oscypków to
wrzuć je owinięte w sreberko na 10 min - mniam mniam do piwa :)



4
Data: 22 czerwiec 2004, 18:18
Temat:

Re: karczek na grilla

Autor: firma

Użytkownik "mistasz" napisał w wiadomości


Nigdy nie udalo mi sie jeszcze samemu przyprawic karczku na grilla tak aby
wyszedl mieki i soczysty. Robie wedlug przepisu (przyprawy + olej) i za
kazdym razem co probowalem wychodzi mi podeszwa. Natomiast kupione gotowe
mieso na grilla wychodzi mi dobrze, mieciutke i soczyste.
Czy jest mozliwe zrobic samemu podobny karczek? Przekopalem Google ale nie
znalazlem odpowiedzi na to pytanie.
Prosze o przepis jak prawidlowo przyprawic karczek na grilla aby wyszedl
smaczny, oraz na co zwracac uwage aby nie zrobic z niego podeszwy. (Prosze
wziazc pod uwage ze jestem laikiem w sprawach kuchni ;))



Jesli chodzi o przyprawianie to ja daje w marynate: olej, czosnek, sol i
sporo pieprzu ziolowego - wystarczy.
Oczywiscie miesko mocno rozbite - dobrze jak ma sporo tluszczyku ale nie
zeby nie bylo zylaste.
Jesli zas chodzi o twardosc to nie ma nic wspolnego z przyprawami !
Oczywiscie lepiej jak dlugo polezy, ale nieraz robilem 2 godziny przed
imprezka i tez twardy nie byl.

Chodzi tu o ta aby grill byl naprawde mocno i rowno rozpalony. Nie osczedzac
na weglu ! Jak juz wszystkie wegle sa mocno czerwone to rozprowadzic rowno w
misce grilla.
I teraz najwazniesze - smazyc nisko nad weglem i krotko z obu stron. Ja
smaze (chociaz w tym roku jeszcze nie otwieralem sezonu grillowego) pewnie
ok 1 min z kazdej strony.

A teraz mi slinka pociekla jak sobie przypomnialem - Rewalacyjnie jest
rozciac bulke na pol i podpiec do brazowego od wewnetrznej strony (uwaga ze
zgraniem w czasie podpiekania buleczki i karku). Plaster miesa zlozony na
pol wsadzic miedzy buleczke posmarowac mieszanka musztardy i majonezu - Jesc
!
Tylko nie chodzi mi tutaj o taka standardowa bulke kajzerke - ale o taka
wiejska buleczke. Ewentualnie wroclawska.

No i do tego salatka opisana przeze mnie 4 posty dalej.

Pozdrawiam
Kuba





5
Data: 22 czerwiec 2004, 21:22
Temat:

Re: karczek na grilla

Autor: mistasz


I teraz najwazniesze - smazyc nisko nad weglem i krotko z obu stron. Ja
smaze (chociaz w tym roku jeszcze nie otwieralem sezonu grillowego) pewnie
ok 1 min z kazdej strony.



Widze powoli swoje bledy. W kazdym przepisie jest czosnek a ja czosnku nie
dawalem.
Czy ma on wlasnosci zmiekczajace mieso?
Druga sprawa to zalecne jest pieczenie z jednej strony ok. 1 min. Ja
trzymalem ok. 10 - 15 min. z jednej strony, moze wysuszalem mieso?



6
Data: 22 czerwiec 2004, 21:42
Temat:

Re: karczek na grilla

Autor: firma

Użytkownik "mistasz" napisał w wiadomości


Czy ma on wlasnosci zmiekczajace mieso?



Nie wiem.


Druga sprawa to zalecne jest pieczenie z jednej strony ok. 1 min. Ja
trzymalem ok. 10 - 15 min. z jednej strony, moze wysuszalem mieso?



Rany Julek ! Postaraj sie krocej. Czy jedna minuta to moze zalezec od wielu
czynnikow - jak tylko przestanie byc krwawe to jest gotowe do jedzenia.
Pamietaj o mocnym ogniu.
Daj znac czy sie udalo.

Pozdrawiam
Kuba


7
Data: 22 czerwiec 2004, 21:45
Temat:

Re: karczek na grilla

Autor: TOM




Chodzi tu o ta aby grill byl naprawde mocno i rowno rozpalony. Nie


osczedzac


na weglu ! Jak juz wszystkie wegle sa mocno czerwone to rozprowadzic rowno


w


misce grilla.
I teraz najwazniesze - smazyc nisko nad weglem i krotko z obu stron. Ja
smaze (chociaz w tym roku jeszcze nie otwieralem sezonu grillowego) pewnie
ok 1 min z kazdej strony.



Racja, twardość karkówki zależy tylko od sposobu grilowania. Szybko i
równomiernie to podstawa miękkości. Oczywiście mięsko musi być dobrze
rozbite najlepiej tak na 0.7 cm.
A jak sprawdzić czy jest gotowe?
Jeżeli spróbujesz wsadzić widelec w mięsko, celując między pręty rusztu i
przejdzie na wylot to znaczy, że już trzeba wołać gości :)

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

8
Data: 23 czerwiec 2004, 00:53
Temat:

Re: karczek na grilla

Autor: RaV

Witam.


Do tych slepowych dodają enzymu zmiękczającego mięso (do nabycia drogą kupna
w supermarketach).
Jak przegrilujesz będzie twarde i suche. Ale i marynara jest nie bez
znaczenia. Najlepsze rezultaty po zalewie z octu balsamicznego, oliwy (z
pestek winogron), soli, czosnku i majeranku (można dodać jałowcówki).
Najlepiej plastry grubości 7-10 mm. Bez klepania - lekko rozbite (mie po to
żeby były cieńsze lecz żeby rozbić mięso). Na gorącym grilu do zarumienienia
każdej ze stron. Jak pisze Kuba spawdzić widelcem.
Do tego sałatka z młodych małych ziemniaków, ogórka, kopru/szczypioru i
jogurtu.
MNIAMMMM.

Smacznego.




9
Data: 23 czerwiec 2004, 08:56
Temat:

Re: karczek na grilla

Autor: aga



mistasz wrote:


Prosze o przepis jak prawidlowo przyprawic karczek na grilla aby wyszedl
smaczny, oraz na co zwracac uwage aby nie zrobic z niego podeszwy.



To ja podam swój sprawdzony przepis na karkówkę w miodzie.
Potrzebna będzie oliwa, słodka papryka w proszku, dużo czosnku, duża
łyżka miodu (tak na ok. pół szklanki oliwy), łyżka musztardy, sól,
pieprz świeżo mielony, majeranek, oregano, można też wsypać zioła
prowansalskie. Plastry karkówki (ok. 1 cm grubości) rozbić, starannie
"opaćkać" marynatą, układać w naczyniu; resztę marynaty polać od góry.
Mięso powinno poleżeć w lodówce przynajmniej 3-4 godziny, ja zawsze
robię w dniu poprzedzającym grilowanie.

Smacznego.
Aga


10
Data: 23 czerwiec 2004, 11:54
Temat:

Re: karczek na grilla

Autor: Ivan

Użytkownik "mistasz" napisał w wiadomości
news:cba0t3$i0k$1@inews.gazeta.pl...


W kazdym przepisie jest czosnek a ja czosnku nie
dawalem.
Czy ma on wlasnosci zmiekczajace mieso?


Raczej nie, ale kieliszek wódki do marynaty nie zaszkodzi.

--
Pozdrawiam
Ivan

Jeśli chcesz pisać na priv, wywal "conieco" z adresu



11
Data: 23 czerwiec 2004, 18:58
Temat:

Re: karczek na grilla

Autor: mistasz



> Prosze o przepis jak prawidlowo przyprawic karczek na grilla aby wyszedl
> smaczny, oraz na co zwracac uwage aby nie zrobic z niego podeszwy.


Serdeczne dzięki z zyczliwosc i tyle iformacji. Widze duzo moich bledow i
robie wg. Waszych wskazowek. Karczek przyprawiony lezy w lodowce, jutro
wieczorem napisze jak mi wyszlo.


Jeszce jedno pytanko, jak lepiej, ruszt wylozyc folia czy piec na golych


drabinkach?






12
Data: 23 czerwiec 2004, 20:08
Temat:

Re: karczek na grilla

Autor: firma

Użytkownik "mistasz" napisał w wiadomości


Serdeczne dzięki z zyczliwosc i tyle iformacji. Widze duzo moich bledow i
robie wg. Waszych wskazowek. Karczek przyprawiony lezy w lodowce, jutro
wieczorem napisze jak mi wyszlo.
Jeszce jedno pytanko, jak lepiej, ruszt wylozyc folia czy piec na


golych


drabinkach?



Koniecznie na golych drabinkach. I jesli wegiel sie podpali to musisz miec
przygotowana butelke z woda - najlepiej z mala dziurka coby dobrze trafic w
zrodlo ognia.

Pozdrawiam
Kuba



13
Data: 24 czerwiec 2004, 00:19
Temat:

Re: karczek na grilla

Autor: ramsey


Użytkownik "mistasz" napisał w wiadomości
news:cb9cva$fuu$1@inews.gazeta.pl...


Witam wszystkich
Nigdy nie udalo mi sie jeszcze samemu przyprawic karczku na grilla tak aby
wyszedl mieki i soczysty. Robie wedlug przepisu (przyprawy + olej) i za
kazdym razem co probowalem wychodzi mi podeszwa. Natomiast kupione gotowe



Ja robie to tak i wychodzi przepyszny:

Mięso zbijam piescia, gruby kotlet, (jak zrobimy to tluczkiem to bedzie za
suche, a jak w ogole nie rozbijemy, to bedzie za twarde)
Przepis na marynate:
mieszam sos sojowy (najlepiej gesty), miod i sok z cytryny (wlasnie cytryna
nadaje kruchosc) w rownych proporcjach, dodaje pieprz, sol i majeranek. Nic
poza tym, zaufaj mi.
Marynata zalewam mieso na kilka godzin. Moze lezec nawet 2 dni w lodowce.
Daje glowe, ze bedzie lepsze niz kupione gotowe.
Pozniej wystarczy upiec na grillu, po okolo 4-5 min z kazdej strony.
Smakuje wysmienicie.

Paweł





14
Data: 24 czerwiec 2004, 21:15
Temat:

Re: karczek na grilla

Autor: mistasz


> Nigdy nie udalo mi sie jeszcze samemu przyprawic karczku na grilla tak


aby


> wyszedl mieki i soczysty.



Witam
Dzisiaj upieklem na grillu karczek wczoraj przyprawiony. Na poczatek nie
kombinowalem za duzo i dalem tylko sol czosnek pieprz majeranek i olej.
Nareszcie pierwszy raz w zyciu wyszedl mi karczek samemu przygotowany. Byl
naprawde smakowity i soczysty tak ze gotowce moga sie schowac. Robilem tak
jak radziliscie, mieso rozbite, z wegla zrobilem zar i wtedy polozylem
karczek. Trzymalem ok. 2-3 min. az wierzch zrobil sie rumiany i na talerz.
PYYCHAAAAA.
Wszystkie Wasze rady pomogly mi w koncu dobrze zrobic grilla za co
serdecznie wszystkim dziekuje i przesylam pozdrowienia dla calej grupy.


Mistasz


P.S. To byla proba, prawdziwy debiut w sobote dla 8 osob.



15
Data: 24 czerwiec 2004, 21:16
Temat:

Re: karczek na grilla

Autor: mirek


Użytkownik "mistasz" napisał w wiadomości
news:cbf985$q49$1@inews.gazeta.pl...


P.S. To byla proba, prawdziwy debiut w sobote dla 8 osob.


wtedy Ci nie wyjdzie!
m.



16
Data: 24 czerwiec 2004, 21:30
Temat:

Re: karczek na grilla

Autor: mistasz



> P.S. To byla proba, prawdziwy debiut w sobote dla 8 osob.
>
wtedy Ci nie wyjdzie!


Nie strasz mnie. Dlaczego nie ma wyjsc?




Tematy powiązane z karczek na grilla:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24