otopr.pl Grupy dyskusyjne Kwasek cytrynowy a ocet

Kwasek cytrynowy a ocet

1
Data: 14 październik 1999, 11:05
Temat:

Kwasek cytrynowy a ocet

Autor: Gandalf

Witam,


Wiem, ze zakwaszajac czerwony barszcz


mozna zastapic ocet kwaskiem cytrynowym.


Czy mozna tez ocet zastapic kwaskiem w


przypadku przetworow (np. dynia w occie)?


Czy ktos tak robil? Jakie wtedy przyjac


proporcje (np. w przepisie jest szklanka
octu 10%, to ile nalezaloby wziasc kwasku
cytrynowego)?

Pozdrawiam Gandalf




2
Data: 14 październik 1999, 12:00
Temat:

Re: Kwasek cytrynowy a ocet

Autor: MW.


Gandalf napisał(a) w wiadomości: <7u468q$65p$1@sunsite.icm.edu.pl>...


Witam,

Wiem, ze zakwaszajac czerwony barszcz
mozna zastapic ocet kwaskiem cytrynowym.

Czy mozna tez ocet zastapic kwaskiem w
przypadku przetworow (np. dynia w occie)?

Czy ktos tak robil? Jakie wtedy przyjac
proporcje (np. w przepisie jest szklanka
octu 10%, to ile nalezaloby wziasc kwasku
cytrynowego)?




Z tego co wiem to do konsewacji lepszy jest nie kwas cytrynowy tylko mlekowy
Patrz ogorki i kapusta kiszona :-)

Co do kwasku cytrynowego w barszczu to znacznie smaczniejszy jest sok ze
swierzo wycisnietej cytryny :-)

Pozdrawiam
M.W.



3
Data: 14 październik 1999, 13:10
Temat:

Re: Kwasek cytrynowy a ocet

Autor: ostry



Z tego co wiem to do konsewacji lepszy jest nie kwas cytrynowy tylko


mlekowy


Patrz ogorki i kapusta kiszona :-)

Co do kwasku cytrynowego w barszczu to znacznie smaczniejszy jest sok ze
swierzo wycisnietej cytryny :-)

Pozdrawiam
M.W.




Sok z cytryny ( świeżo wyciśnięty ) jest obiektywnie lepszy :))) w każdej
sytuacji
Jednakże zaprawy czyli tzw. marynaty wymagają octu i żaden kwasek czy sok
tego nie zastąpi - IMO oczywiście.
Z octów polecam ( co zrobiłem już wcześniej ) chiński ocet na winie
ryżowym - delikatny i smaczny ( w potrawach :)





4
Data: 14 październik 1999, 15:33
Temat:

Re: Kwasek cytrynowy a ocet

Autor: Slavek

Nie w kazdej. Jesli zrobisz chrzan z cytryna to bedzie gorzki.

Slav

ostry wrote:


>Z tego co wiem to do konsewacji lepszy jest nie kwas cytrynowy tylko
mlekowy
>Patrz ogorki i kapusta kiszona :-)
>
>Co do kwasku cytrynowego w barszczu to znacznie smaczniejszy jest sok ze
>swierzo wycisnietej cytryny :-)
>
>Pozdrawiam
>M.W.

Sok z cytryny ( świeżo wyciśnięty ) jest obiektywnie lepszy :))) w każdej
sytuacji
Jednakże zaprawy czyli tzw. marynaty wymagają octu i żaden kwasek czy sok
tego nie zastąpi - IMO oczywiście.
Z octów polecam ( co zrobiłem już wcześniej ) chiński ocet na winie
ryżowym - delikatny i smaczny ( w potrawach :)




5
Data: 14 październik 1999, 16:40
Temat:

Re: Kwasek cytrynowy a ocet

Autor: ostry

Czepiasz się ;)))

--
Ryzyk fizyk
UIN : 28752610




6
Data: 14 październik 1999, 18:01
Temat:

Re: Kwasek cytrynowy a ocet

Autor: Slavek

Bron Bog!!!
tylko uprzedzam przed robieniem chrzanu z cytrynowym sokiem.

Slav

ostry wrote:


Czepiasz się ;)))

--
Ryzyk fizyk
UIN : 28752610




7
Data: 14 październik 1999, 19:49
Temat:

Re: Kwasek cytrynowy a ocet

Autor: ostry

Jak ma iść zaraz doo konsumpcji to czemu nie ???
A tak poza tym ( na dłużej to jasne że ocet ) - to polecam gotowce firmy
Koch

--
Ryzyk fizyk
UIN : 28752610
Slavek napisał(a) w wiadomości: <3805FE62.C1164F6E@usa.net>...


Bron Bog!!!
tylko uprzedzam przed robieniem chrzanu z cytrynowym sokiem.

Slav

ostry wrote:


Czepiasz się ;)))

--
Ryzyk fizyk
UIN : 28752610







8
Data: 15 październik 1999, 07:56
Temat:

Re: Kwasek cytrynowy a ocet

Autor: wlos@tele.

Gandalf wrote:


Witam,

Wiem, ze zakwaszajac czerwony barszcz
mozna zastapic ocet kwaskiem cytrynowym.


Nie, nie mozna. A to z tego prostego powodu, ze do barszczu nie uzywa
sie nigdy octu! To czyste barbarzynstwo. Juz lepszy kwas cytrynowy.
Ale naprawde barszcz robi sie na soku z kwaszonych burakow, a w braku
tego mozna ewentualnie uzyc zuru zytniego. Oba zawieraja kwas mlekowy,
wiec w ostatecznosci mozna dac kupny, spozywczy kwas mlekowy. Zreszta
ta sprawa byla juz tu wielokrotnie omawiana.

Wladyslaw

9
Data: 20 październik 1999, 16:42
Temat:

Re: Kwasek cytrynowy a ocet

Autor: Piotr Jóźw


ostry napisał(a) w artykule


Sok z cytryny ( świeżo wyciśnięty ) jest obiektywnie lepszy :))) w


każdej


sytuacji
Jednakże zaprawy czyli tzw. marynaty wymagają octu i żaden kwasek czy sok
tego nie zastąpi - IMO oczywiście.


Nie, nie. Monika ma rację. Sok z cytryn to nie kwasek i do utrwalania
marynat się nie nadaje, jak zresztą i kwasek c. Natomiast w przem. spoż.
coraz częściej używa się kwas mlekowy, który od octu różni się przede
wszystkim tym, że nie niszczy tak przeraźliwie wątroby. Wszelkie sałatki a
zwłaszcza śledziowe często zadawane są właśnie kw. mlek.
Uważam, że octu należy unikać zawsze o ile to możliwe. Ja w kuchni nie mam
w ogóle octu. Jest zbędny. Wszystkie winegrety można zrobić bez niego. Kwas
mlekowy można już kupić w sklepach.
Jestem jednak ciekaw, czy ktoś próbował konserwować mlekowym ogórki, lub
grzyby, musztardę ? To wyjątki dla których jeszcze dopuszczam obecność
octu.
GRUPO, OCET WON!!!


Tematy powiązane z Kwasek cytrynowy a ocet:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24