otopr.pl Grupy dyskusyjne kwasek cytrynowy szkodliwosc

kwasek cytrynowy szkodliwosc

1
Data: 19 kwiecień 2003, 14:32
Temat:

kwasek cytrynowy szkodliwosc

Autor: persifler

dziendobry cz y mógłbym otrzymac informacje na pow. temat dziekuje



2
Data: 6 maj 2003, 17:43
Temat:

Re: kwasek cytrynowy szkodliwosc

Autor: jan.t.roje

"Wyobraźmy sobie, że do jakiegoś artykułu spożywczego, do jakiegoś przetworu
warto by dodać środek zakwaszający. W niektórych przetworach dodatek słabego
kwasu bywa niezmiernie pożyteczny. A mamy do wyboru cały szereg różnych kwasów.
Najpożyteczniej byłoby wykorzystanie np. kw. askorbinowego. Nie jest wcale
drogi, a to przecież czysta witamina C, o ile nie jest wytworzony syntetycznie.
Pamiętają czytelnicy, co wcześniej napisałem o związkach organicznych
naturalnych, które są w swej budowie lewoskrętne, i o związkach syntetycznych,
prawoskrętnych. Niby podobne, ale wcale nie to samo... Tymczasem, jeśli zechce
ktoś zadać sobie trud przestudiowania składników wymienianych na etykietkach
przetworów spożywczych, to zauważy, że zamiast pożytecznego kwasu
askorbinowego, dodawany jest kwas cytrynowy. Potrafią nawet bezczelnie napisać
na opakowaniu "naturalny kwasek cytrynowy" .A to jest bujda. Kto by wysilał się
produkować naturalny, bawić się w ekstrakcję cytryn, kiedy kwas cytrynowy
kosztuje dziesięciokrotnie taniej? Nie poruszałbym tej sprawy, gdyby ten kwasek
cytrynowy dodawano tylko do niektórych przetworów, gdzie jego zastosowanie było
by jakoś "spożywczo" usprawiedliwione. Tymczasem rzeczywistość przechodzi
wszelkie oczekiwania! Kwasek cytrynowy można znaleźć teraz, od paru lat, prawie
w każdym przetworze! Nawet we wszystkich pożywkach dla niemowląt, nawet w
przetworach, które z natury rzeczy i tak są już kwaśne! Nawet w przetworach
gdzie już dodano parę innych kwasów, potrzebnych, czy nie, to obojętne, ale
niejednokrotnie widziałem artykuły spożywcze, do których dodano dwa różne
kwasy, a kwasek cytrynowy, jako trzeci, na dokładkę!
Nigdy bym się nie domyślił, czym kierują się producenci dodając kwasek
cytrynowy do przetworów, prawie do wszystkich przetworów znajdujących się na
półkach sklepowych, gdybym nie zetknął się przypadkiem z rodakiem, pracującym
swego czasu w jakimś "tajnym" instytucie naukowym USA. Robiono tam
doświadczenia z działaniem kwasu cytrynowego na pracę neuronów w mózgu.
Stwierdzono, że kwas cytrynowy (sztuczny, oczywiście) narusza system
przewodnictwa elektrochemicznego w pracy komórek mózgowych. Inaczej mówiąc,
jest w stanie z normalnego człowieka zrobić... kretyna. ': Innymi słowy, kwasek
cytrynowy może być stosowany jako środek zmieniający układy chemiczne w mózgu w
sposób umyślny i celowy. Trudno mi uwierzyć, aby producenci przetworów
spożywczych o tym wiedzieli. Najwidoczniej podano im coś zupełnie innego do
wierzenia. ! Może przekonano ich, że dodatek. kwasu cytrynowego "uszlachetnia"
przetwory , może ma gwarantować jeszcze większą trwałość produktu. No, jakoś
ich do tego nakłoniono. Podejrzewam jednak, że ci, co ich do tego nakłaniali,
wiedzieli o rzeczywistym celu: hodowanie tępaków, którzy nigdy nie będą opierać
się "demokratycznej" władzy ... "

Konstanty Z.Hanff
SZKICE O AMERYCE I O TRUJĄCEJ ŻYWNOŚCI
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
co ciekawsze produkty z polskiego rynku
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Cytrynka skoncentrowana Dodatek do napojów sałatek i ciast
Skład: zagęszczony sok cytrynowy, woda, cukier kwas cytrynowy,
konserwowane bezoesanem sodu E 211. Wyprodukowano przez AFD S.A, zakład Nr 1
ul. Kłełczowska 2, 55~90 Mirków (JEMY)
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
AGROS - FORTUNA Sp. z O.O. w Tarczynie
Oddział w Tarczynle
05-555 TARCZYN Wyprodukowano w systemie zapewnienia jakości zgodnym z PN-ISO-
9001 certyfikat nr 107/1/97.
Skład napoju wieloowocowego -Multiwitamina: woda, cukier, zagęszczone soki z:
pomarańczy, cytryn, ananasów, winogron, mandarynek i owoców passiflory,
kremogeny z: moreli, nektarynek, mango, kiwi i bananów, regulator kwasowości -
kwas cytrynowy, witaminy, aromaty naturalne i identyczne z naturalnymi.
Pasteryzowany. Nie zawiera środków konserwujących.
ZN-98/TARCZYN/3 Zaw. netto O,33l (+/-3%)
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
MULTIWITAMINA Dr Witt
Zawiera 10 witamin
Wieloowocowy napój niegazowany wzbogacony dodatkiem 10 witamin. Bez środków
konserwujących.
Składniki: woda oligoceńska, cukier, zagęszczone soki z: pomarańczy, ananasów,
białych winogron, jabłek, cytryn i gruszek, przeciery z: nektarynek, mango,
moreli i bananów, kwas cytrynowy (regulator kwasowości, aromaty identyczne z
naturalnymi. Nieklarowany, Pasteryzowany. ZN.98/DW-4 C.2
Producent: Dr Witt S.A. Biuro Handlowe Stara Iwiczna, ul. Nowa 17, 05-500
Piaseczno
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Napój cytrynowy dla całej rodziny.
Sunquick to superskoncentrowany napój wytworzony z naturalnego soku owocowego.
Zawiera ważną witaminę C.
Sunquick nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników, dodatków smakowych ani
sztucznych środków słodzących.
Rozcieńczyć 1 część Sunquicka w 9-ciu częściach wody -lub rozcieńczyć do smaku.
Dokładine ywymieszać.
Skłądniki: cukier rafinowany, koncentrat soku cytrynowego,
woda, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), dodatki smakowe z kazeiną,
stabilizatory (pektyny, guar gum, aLginian sodu), witamina C, barwnik (
chlorofil, beta-karoten).
Produced by/Producent CO-RO FOOD AIS 1 Ellekaer, 3600 Frederikssund


Denmark


Dystrybutor w Polsce: Geo-market, Poznan -(061)
653 1240-41
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
SCHWEPPES LEMON NAPÓJ GAZOWANY C-3 PN-93/A.79032. EKSTR. MIN. 9,5%
SKŁAD: WODA, CUKIER, SOK CYTRYNOWY, DWUTLENEK WĘGLA, KWAS CYTRYNOWY -REGULATOR
KWASOWOSCI, NATURALNE AROMATY, KWAS ASKORBINOWY-PRZECIWUTLENIACZ, SORBINIAN
POTASU-SRODEK KONSERWUJĄCY, GUMA ARABSKA-STABlLIZATOR, BETA.KAROTEN -BARWNIK
IDENTYCZNY Z NATURALNYM. KONSERWOWANY CHEMICZNIE. WYPRODUKOWANO ZA ZGODĄ
SCHWEPPES INTERNATIONAL LTD. DLA " PEPSI-COLA GENERAL BOTTLERS POLAND" S~ Z
0.0., ul. FORT WOLA 22,00-961 WARSZAWA
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
LIFT CYTRYNOWY NAPÓJ GAZOWANY SŁODZONY CUKREM I SUBSTANCJAMI SŁODZĄCYMI, E-1
SKŁAD: WODA, A-CUKIER VLUB B-SYROP GlUKOZOWY (PATRZ KOD NA ETYKIECIE),
DWUTLENEK WĘGLA, KWAS CYTRYNOWY (REGULATOR KWASOWOŚCI), CYTRYNIAN SODU
(REGULATOR KWASOWOŚCI), SOK CYTRYNOWY; CYKLAMINIAN SODU (SUBSTANCJA SŁODZĄCA),
SACHARYNIAN SODU (SUBSTANCJA SŁODZĄCA), GUMA ARABSKA (STABILIZATOR), ESTER
GLICEROLU I ZYWICY ROŚLINNEJ (STABILIZATOR), BENZOESAN SODU (SUBSTANC.JA
KON,SERWUJĄCA), KWAS ASKORBINOWY (PRZECIWUTLENIACZ), AROMATY NATURALNE, ZÓŁCIEN
CHINOLINOWA (BARWNIK).
SYNTETYCZNIE BARWIONE. KONSERWOWANE CHEMICZNIE. ZN-2001/COCA-COLA-O22
WYPRODUKOWANE PRZEZ COCA-COLA BEVERAGES POLSKA SP: Z 0.0.,
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
FANTA LEMON NAPOJ GAZOWANY C-3 EKSTR. MIN. 9%
SKŁAD: WODA, A-CUKIER, B-SYROP GWKOZOWY PATRZ KOD NA ETYKIECIE),
SOK CYTRYNOWY, DWUTLENEK WEGLĄ KWAS CYTRYNOWY (REGULATOR "KWASQWOSCI)~ GUMA
ARABSKA (STABILIZATOR), ESTER GLICEROLU I ŻYWICY ROŚLINNEJ (STABILIZATOR),
BENZOESAN SODU SUBSTANCJA KONSERWUJĄCA), KWAS ASKORBINOWY I
(PRZECIWUTLENIACZ) .AROMATY NATURALNE I IDENTYCZNE Z NATURALNYMI. I BETA-
KAROTEN (BARWNIK IDENTYCZNY Z NATURALNYM.
KONSERWOWANE CHEMICZNIE. PN-93/A-79032
WYPRODUKOWANE PRZEZ COCA-COLA BMRAGES POLSKA SP. Z 0.0..
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
FRUGO Napój gazowany C-4. Zawartość ekstraktu 9%.
Składniki: woda, cukier, dwutlenek węgla, kwas cytrynowy -regulator kwasowości,
aromat identyczny z naturalnym, koncentrat soku cytrynowego, benzoesan sodu -
środek konserwujący, kwas askorbinowy -przeciwutleniacz, guma arabska -
stabilizator, chlorofil -barwnik naturalny, beta-karoten -barwnik identyczny) z
naturalnym. Aquakonrad S .A. Iwiny 29, 59-252 Iwiny, Wyprodukowano za
zezwoleniem i pod kontrolą Alima-Gerber S.A. w Warszawie -właściciela znaku
towarowego.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Żelki Cytrynowe
SKŁAD: CUKIER, SYROP SKROBIOWY, SUBSTANCJA ZAGĘSZCZAJĄCA ŻELATYNA WIEPRZOWA,
REGULATOR KWASOWOŚCI, KWAS CYTRYNOWY I KWAS WINOWY. ((KOCENTRAT CYTRYNY W
PROSZKU, AROMATNA NATURALNY CYTRYNOWY, BARWNIK NATURALNY - EKSTRAKT KURKUMY.
PRZEDSIĘBIORSTWO CUKIERNICZE "JUTRZENKA" SA
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
witaminy naturalne L czy syntetyczne L+D



--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

3
Data: 11 maj 2003, 16:25
Temat:

=?iso-8859-2?Q?Re:_szkodliwo=B6=E6_kwasu_cytrynowego=3F?=

Autor: brchb5@gim

Jeżeli podana informacja o szkodliwym oddziaływaniu lewoskrętnego kwasu
cytrynowego na na pracę neuronów w mózgu jest prawdopodobna --należałoby
przypomnieć o tym odpowiednim służbom w kraju.dopuszczającym żywność do
obrotu w handlu np PZH czy też wojewódzkim stacjom sanitarnym.Sprawa wydaje
się bardzo poważna. Nie znam aktualnych światowych publikacji na ten temat
Będe wdzięczny jeżeli ktoś z szanownych grupowiczów przybliży mi je. Temat
jest bardzo ciekawy a zagrożenie jest dość powszechne. Kwas cytrynowy
znajduje się w handlu i stosowany jest również przez wiekszość gospodyni
domowych. Podawany jest również w różnych patentach na kompozycje soków oraz
produktów spożywczych. Podejrzewam iż jest także składnikiem nagrodzonych
produktów spożywczych w konkursie "Teraz Polska".Zastąpienie kwasu
cytrynowego kwasem askorbinowym nie tylko ze względów ekonomicznych jest
wątpliwe -ponieważ ten ostatni jest tylko z nazwy kwasenm Jak wiadonmo kwas
askorbinowy jest tautomerem laktonu kwasu 2-okso -L gulonowego i nie zawiera
grupy karboksylowej a jego pK =5 jest spowodowane przez ugrupowanie
endiolowe(dwie grupy OH przy podwójnym wiązaniu C=C) Prawdopodobnie
przyczyną jego stosowania przez wiekszośc prododucentów- jako regulatora
kwasowości jako drugi lub trzeci kwas można wyjaśnić tym że powoduje on
powstanie układu buforowego stabilizującego pH.



----- Wiadomość oryginalna -----
Od:
Do:
Wysłano: 6 maja 2003 17:43
Temat: Re: kwasek cytrynowy szkodliwosc



> Nigdy bym się nie domyślił, czym kierują się producenci dodając kwasek
cytrynowy do przetworów, prawie do wszystkich przetworów znajdujących się


na


półkach sklepowych, gdybym nie zetknął się przypadkiem z rodakiem,


pracującym


swego czasu w jakimś "tajnym" instytucie naukowym USA. Robiono tam
doświadczenia z działaniem kwasu cytrynowego na pracę neuronów w mózgu.
Stwierdzono, że kwas cytrynowy (sztuczny, oczywiście) narusza system
przewodnictwa elektrochemicznego w pracy komórek mózgowych. Inaczej


mówiąc,


jest w stanie z normalnego człowieka zrobić... kretyna. ': Innymi słowy,


kwasek


cytrynowy może być stosowany jako środek zmieniający układy chemiczne w


mózgu w


sposób umyślny i celowy. Trudno mi uwierzyć, aby producenci przetworów
spożywczych o tym wiedzieli. Najwidoczniej podano im coś zupełnie innego


do


wierzenia. ! Może przekonano ich, że dodatek. kwasu cytrynowego


"uszlachetnia"


przetwory , może ma gwarantować jeszcze większą trwałość produktu. No,


jakoś


ich do tego nakłoniono. Podejrzewam jednak, że ci, co ich do tego


nakłaniali,


wiedzieli o rzeczywistym celu: hodowanie tępaków, którzy nigdy nie będą


opierać


się "demokratycznej" władzy ... "

Konstanty Z.Hanff
SZKICE O AMERYCE I O TRUJĄCEJ ŻYWNOŚCI
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
co ciekawsze produkty z polskiego rynku
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++



--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.sci.medycyna



Tematy powiązane z kwasek cytrynowy szkodliwosc:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24