otopr.pl Grupy dyskusyjne kwasna smietana - skad mam to wiedziec?

kwasna smietana - skad mam to wiedziec?

1
Data: 14 styczeń 2001, 10:40
Temat:

kwasna smietana - skad mam to wiedziec?

Autor: rena

czasami w przepisie jest podane, ze trzeba dodac kwasna smietane, albo
rzadka albo gesta - jak wy to poznajecie po zamknietym kartoniku w sklepie?

--
Rena lub Gregor*

ZAJRZYJ DO MOICH AUKCJI:
http://www.allegro.pl/mojastrona.php?id=86312



*) niepotrzebne skreślić :)))



2
Data: 14 styczeń 2001, 14:33
Temat:

Odp: kwasna smietana - skad mam to wiedziec?

Autor: Marta MJ <


Użytkownik rena w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3a6173ca$1@news.vogel.pl...


czasami w przepisie jest podane, ze trzeba dodac kwasna smietane, albo
rzadka albo gesta - jak wy to poznajecie po zamknietym kartoniku w


sklepie?

Ja używam Danona (Szefa Kuchni) - w pojemniczkach okrągłych jest śmietana
gęsta, kwaśna, a w pojemnikach prostokątnych jest śmietana rzadka, też
kwaśna.
Śmietanki kremówki używam z Łowicza.


--
Pozdrawiam,

MMJ


... Always look on the bright side of life ...






3
Data: 14 styczeń 2001, 14:46
Temat:

Re: kwasna smietana - skad mam to wiedziec?

Autor: rena

dzieki:)
Użytkownik "Marta MJ" napisał w wiadomości
news:3a61a8dc@news.astercity.net...



Użytkownik rena w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3a6173ca$1@news.vogel.pl...
> czasami w przepisie jest podane, ze trzeba dodac kwasna smietane, albo
> rzadka albo gesta - jak wy to poznajecie po zamknietym kartoniku w
sklepie?

Ja używam Danona (Szefa Kuchni) - w pojemniczkach okrągłych jest śmietana
gęsta, kwaśna, a w pojemnikach prostokątnych jest śmietana rzadka, też
kwaśna.
Śmietanki kremówki używam z Łowicza.


--
Pozdrawiam,

MMJ

... Always look on the bright side of life ...







4
Data: 14 styczeń 2001, 14:56
Temat:

Re: kwasna smietana - skad mam to wiedziec?

Autor: Joanna Dus


Użytkownik "rena" napisał w wiadomości
news:3a6173ca$1@news.vogel.pl...


czasami w przepisie jest podane, ze trzeba dodac kwasna smietane, albo
rzadka albo gesta - jak wy to poznajecie po zamknietym kartoniku w


sklepie?




12% tłuszczu powinna być rzadka
18% tłuszcz średnia
a 22% gęsta
Jednak trzeba próbować z różnych firm
U Danone tak jest... I w jeszcze kilku firmach też...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl



5
Data: 14 styczeń 2001, 18:52
Temat:

Re: kwasna smietana - skad mam to wiedziec?

Autor: Jerzy <007

Użytkownik rena w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3a61ad66@news.vogel.pl...


dzieki:)


zabrakło ci "nożyczek"?
PS
to weź gumkę "myszkę"!



6
Data: 14 styczeń 2001, 19:45
Temat:

Re: kwasna smietana - skad mam to wiedziec?

Autor: Jerzy <007

Użytkownik rena w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3a6173ca$1@news.vogel.pl...


czasami w przepisie jest podane, ze trzeba dodac kwasna smietane, albo
rzadka albo gesta - jak wy to poznajecie po zamknietym kartoniku w


sklepie?
czasami niektórzy producenci to podają, jeśli nie to świeża dostawa raczej
słodka a...
pozdr. Jerzy



7
Data: 14 styczeń 2001, 22:03
Temat:

Re: kwasna smietana - skad mam to wiedziec?

Autor: Danka

Jest jeszcze cos takiego jak "creme freche" lub "creme frache" ( nie wiem
dokladnie jak sie pisze ). Jako co mozna to stosowac? Czy to jest cos w
stylu kwasnej smietany czy raczej cos serkowatego?
Pozdr.,
Danka

"rena" schreef in bericht
news:3a6173ca$1@news.vogel.pl...


czasami w przepisie jest podane, ze trzeba dodac kwasna smietane, albo
rzadka albo gesta - jak wy to poznajecie po zamknietym kartoniku w


sklepie?



--
Rena lub Gregor*

ZAJRZYJ DO MOICH AUKCJI:
http://www.allegro.pl/mojastrona.php?id=86312



*) niepotrzebne skreślić :)))






8
Data: 15 styczeń 2001, 02:05
Temat:

Re: kwasna smietana - skad mam to wiedziec?

Autor: B.Ogryczak

On Sun, 14 Jan 2001 10:40:23 +0100, citizen rena testified:


czasami w przepisie jest podane, ze trzeba dodac kwasna smietane, albo
rzadka albo gesta - jak wy to poznajecie po zamknietym kartoniku w sklepie?


Gęsta ma w składzie gumę guar. Przynajmniej ta z Danona. :-/
A i tak nalepszą 'kwaśną śmietaną' jest jest jogurt śmietankowy Campiny.

bart
--


AK-47: *** No targets. Stop.


bart @bart.w-wa.pl || http://bart.w-wa.pl || http://faq.pl/php/

9
Data: 15 styczeń 2001, 02:53
Temat:

Re: kwasna smietana - skad mam to wiedziec?

Autor: Witold Szc


"Danka" wrote in message
news:3a621441$0$28486@news2.zeelandnet.nl...


Jest jeszcze cos takiego jak "creme freche" lub "creme frache" ( nie wiem
dokladnie jak sie pisze ). Jako co mozna to stosowac? Czy to jest cos w
stylu kwasnej smietany czy raczej cos serkowatego?
Pozdr.,
Danka



Dokladniej - "Crčme fraîche ". Jest to rodzaj smietany, ktora przeszla
proces fermentacji mlekowej, ma min. 30% tluszczu (zwykle pomiedzy 30 a
40%), jest gesta o gladkiej konsystencji i lekko kwasnym smaku. Stosowac ja
mozna wszedzie tam, gdzie kazdy inny rodzaj smietany - do zup, sosow (nad
kwasna smietana ma te przewage, ze nie zwazy sie po zagotowaniu), do
dekoracji potraw, deserow, ciast, owocow albo kawioru.

Beata



10
Data: 15 styczeń 2001, 09:45
Temat:

Re: kwasna smietana - skad mam to wiedziec?

Autor: Joanna Dus


Użytkownik "Bart Ogryczak"
napisał...


On Sun, 14 Jan 2001 10:40:23 +0100, citizen rena testified:
> czasami w przepisie jest podane, ze trzeba dodac kwasna smietane, albo
> rzadka albo gesta - jak wy to poznajecie po zamknietym kartoniku w


sklepie?


Gęsta ma w składzie gumę guar. Przynajmniej ta z Danona. :-/
A i tak nalepszą 'kwaśną śmietaną' jest jest jogurt śmietankowy Campiny.



Faktycznie ta 22% ma jeszcze inne składniki prócz śmietany - mączka z chleba
świętojańskiego, białka serwatkowe i sól.
Po przeczytaniu Twojego posta zerknęłam na etykietę. Do głowy mi nie
przyszło, ze musze sprawdzać, z czego zrobiona jest śmietana. Na szczęście
prawnie zakazane jest używanie nazwy masło dla produktów, które masłem nie
są. Np.nie ma czegoś takiego jak masło roślinne - jeśli produkt zawiera
tłuszcze roślinne to nie można go nazwać masłem. Jednak do masła często
dodawane są barwniki np. karoten... Etykiety od masła od pewnego czasu
czytam...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl



11
Data: 15 styczeń 2001, 12:58
Temat:

Re: kwasna smietana - skad mam to wiedziec?

Autor: Sunnie

Bart Ogryczak wrote:


On Sun, 14 Jan 2001 10:40:23 +0100, citizen rena testified:


czasami w przepisie jest podane, ze trzeba dodac kwasna smietane, albo
rzadka albo gesta - jak wy to poznajecie po zamknietym kartoniku w sklepie?



Gęsta ma w składzie gumę guar. Przynajmniej ta z Danona. :-/


No coz, ja Danone nie kupuje od momentu jak moja mama, ktora je wszystko
dostala uczulenia i czerwonych wypryskow na skorze od ich jogurtu.
A smietane polecam jogurtowa z Kosciana, w W-wie widzalam w Hali Banacha
:-).

Anka



12
Data: 15 styczeń 2001, 13:50
Temat:

Re: kwasna smietana - skad mam to wiedziec?

Autor: Danka

Dziekuje Ci bardzo. Wytlumacyzlas mi moje watpliwosci.
Pozdr.,
Danka

"Witold Szczechura" schreef in bericht
news:0Ms86.15640$mb.455727@news.hananet.net...



"Danka" wrote in message
news:3a621441$0$28486@news2.zeelandnet.nl...
> Jest jeszcze cos takiego jak "creme freche" lub "creme frache" ( nie


wiem


> dokladnie jak sie pisze ). Jako co mozna to stosowac? Czy to jest cos w
> stylu kwasnej smietany czy raczej cos serkowatego?
> Pozdr.,
> Danka

Dokladniej - "Crčme fraîche ". Jest to rodzaj smietany, ktora przeszla
proces fermentacji mlekowej, ma min. 30% tluszczu (zwykle pomiedzy 30 a
40%), jest gesta o gladkiej konsystencji i lekko kwasnym smaku. Stosowac


ja


mozna wszedzie tam, gdzie kazdy inny rodzaj smietany - do zup, sosow (nad
kwasna smietana ma te przewage, ze nie zwazy sie po zagotowaniu), do
dekoracji potraw, deserow, ciast, owocow albo kawioru.

Beata







Tematy powiązane z kwasna smietana - skad mam to wiedziec?:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24