otopr.pl Grupy dyskusyjne LECZO - jak to sie robi?

LECZO - jak to sie robi?

1
Data: 21 czerwiec 1999, 10:15
Temat:

LECZO - jak to sie robi?

Autor: A.De

Czy ktos z Was moglby mi dac przepis na leczo?
Z gory bardzo dziekuje za pomoc :-)
A gdyby jeszcze przepis na enchilade - dnie kuchni meksykanskiej (sorry
jezeli zrobilam blad - nie pamietam jak sie pisze ta nazwe) to bylaby pelnia
szczescia.

Pozdrawiam
Agnieszka
agnieszka@enertel.com.pl




2
Data: 21 czerwiec 1999, 13:26
Temat:

Re: LECZO - jak to sie robi?

Autor: Ida Andrys

czesc
ja leczo robie tak
cebula, kielbasa, papryka, pomidory ( wszystkiego w takich samych
ilosciach )
kielbase w kostke smaze na patelni i przerzucam do duzego gara, cebule w
kostke smaze na patelni i dorzucam do gara, kroje papryke w drobna kostke i
dorzucam do wspomnianego juz gara a na koncu sparzone pomidory i pokrojone
drobno tez do gara ...
wszystko przyprawiam do smaku i gotuje az bedzie miekkie i smaczne

mam nadzieje ze choc troche pomoglam :))

--
idzia

A.De wrote in message <2xmb3.5527$dL.70618@news.tpnet.pl>...


Czy ktos z Was moglby mi dac przepis na leczo?
Pozdrawiam
Agnieszka
agnieszka@enertel.com.pl







3
Data: 22 czerwiec 1999, 07:50
Temat:

Re: LECZO - jak to sie robi?

Autor: wlos@tele.

Ida Andrysiak wrote:


czesc
ja leczo robie tak
cebula, kielbasa, papryka, pomidory ( wszystkiego w takich samych
ilosciach )
kielbase w kostke smaze na patelni i przerzucam do duzego gara, cebule w
kostke smaze na patelni i dorzucam do gara, kroje papryke w drobna kostke i
dorzucam do wspomnianego juz gara a na koncu sparzone pomidory i pokrojone
drobno tez do gara ...
wszystko przyprawiam do smaku i gotuje az bedzie miekkie i smaczne

mam nadzieje ze choc troche pomoglam :))

--
idzia


Klasyczne leczo to zasadniczo potrawa z warzyw smazonych na smalcu,
podawana jako dodatek do dania lub po dodaniu kielbasy, ew. ryz lub
jajka jako danie samodzielne. Wiec przepis wyglada tak:

1,4 kg papryki w strakach
600 g pomidorow
150 g cebuli
80 g smalcu
50 g wedzonego boczku lub sloniny
5 g papryki w proszku
sol do smaku

Papryke krajemy na paski wzdluz. Jezeli jest ostra, to wycinamy z niej
gniazda z nasionami i wstepnie obgotowujemy. z pomidorow sciagamy skorke
i kroimy na cwiartki. Cebule krajemy na polowki, a nastepnie na polowki
plasterkow. Bierzemy tak duzy garnek, zeby skladniki mozna bylo w nim
swobodnie mieszac. Podsmazamy w nim na smalcu boczek pokrajany w kostke,
dodajemy cebule ktora podsmazamy na zlocisto-brazowy kolor. Zdejmujemy
na moment z ognia, mieszamy papryke w proszku i dodajemy papryke w
strakach i pomidory. Wstawiamy z powrotem na ogien i dusimy mieszajac od
czasu do czasu najpierw na silnym ogniu pod przykryciem, az warzywa
puszcza sok, potem na slabym ogniu, aby leczo zagescic.

Aby zrobic z tego danie, dodajemy do gotowania kielbaski w calosci lub
duza kielbase w plasterkach. Tuz przed podaniem mozna wbic do leczo po
jednym jajku na osobe. Jezeli chcemy dodac ryz, to wsypujemy go na
poczatku gotowania, aby dochodzil razem z leczo.

Smacznego,

Wladyslaw

4
Data: 22 czerwiec 1999, 10:29
Temat:

Re: LECZO - jak to sie robi?

Autor: ebti@polbo

On Mon, 21 Jun 1999 08:15:58 GMT, "A.De"
wrote:


Czy ktos z Was moglby mi dac przepis na leczo?
Z gory bardzo dziekuje za pomoc :-)


http://www.kuchnia.3miasto.pl/99_2527.htm i okolice


A gdyby jeszcze przepis na enchilade - dnie kuchni meksykanskiej (sorry
jezeli zrobilam blad - nie pamietam jak sie pisze ta nazwe) to bylaby pelnia
szczescia.



Smacznego

Mariusz Marczak
Merlin

http://www.kuchnia.3miasto.pl "Wirtualna Kuchnia Polska"
http://friko3.onet.pl/el/kuchnia "Wirtualna Kuchnia Polska"
http://ebowo.vc.pl Kanal IRC #EBowo

5
Data: 23 czerwiec 1999, 10:24
Temat:

Re: LECZO - jak to sie robi?

Autor: A.De

Mariusz Marczak napisał(a) w wiadomoœci:
<376f48e2.10721114@news.tpnet.pl>...


On Mon, 21 Jun 1999 08:15:58 GMT, "A.De"
wrote:
Smacznego

Mariusz Marczak
Merlin



Dzieki,
Jak zrobie, to sie pochwale efektami, ale jak bedzie niejadalne to przyznam
sie do porazki - obiecuje ;-)

Usciski
A.De
agnieszka@enertel.com.pl





6
Data: 24 czerwiec 1999, 15:51
Temat:

Re: LECZO - jak to sie robi?

Autor: Jola Backi


Czy ktos z Was moglby mi dac przepis na leczo?



Pomidorowe leczo:

1 kg. pomidorow
1 kg. papryki
3 duze cebule
3 lyzki oleju
3 lyzki cukru
sol do smaku

Papryke przekroic, usunac pestki pokroic wzdluz na paski.
Z pomidorow zdjac skorke i pokroic na cwiartki, cebule obrac,
pokroic w plastry. Na glebokiej patelni lub rondlu rozgrzac
olej, podsmazyc cebule, dodac rozdrobniona papryke i pomidory
oraz przyprawy, dusic ok. 15 min. Goraca potrawe przelozyc
do przygotowanych sloikow (2 cm ponizej brzegow), zamknac.
Pasteryzowac 30-40 min od chwili zagotowania.

Leczo mozna zmieszac z miesem, po podgrzaniu podawac z ryzem
albo makaronem. Smacznego!

Pozdrawiam,
Jola
ilanka@friko7.onet.pl http://friko7.onet.pl/bk/ilanka/


A gdyby jeszcze przepis na enchilade - dnie kuchni meksykanskiej (sorry
jezeli zrobilam blad - nie pamietam jak sie pisze ta nazwe) to bylaby


pelnia


szczescia.



Napisz co to w ogole jest?

Pozdrawiam,
Jola
ilanka@friko7.onet.pl http://friko7.onet.pl/bk/ilanka/




7
Data: 25 czerwiec 1999, 07:53
Temat:

Re: LECZO - jak to sie robi?

Autor: wlos@tele.

Jola Backiel wrote:



> A gdyby jeszcze przepis na enchilade - dnie kuchni meksykanskiej (sorry
> jezeli zrobilam blad - nie pamietam jak sie pisze ta nazwe) to bylaby
pelnia
> szczescia.

Napisz co to w ogole jest?


Kawalek miesa np. kurczaka, lub kielbaska zawinieta w tortille, polany
ostrym sosem izapieczony w piecu.

Wladyslaw

8
Data: 29 czerwiec 1999, 11:32
Temat:

Re: LECZO - jak to sie robi?

Autor: A.De


Enchilada - jest to potrawa kuchni meksykanskiej, ktora rzucila mnie na
kolana.
Jadlam ja w Krakowie, na ul. Poselskiej jest restauracja meksykanska Taco
Mexikano (prosze o wybaczenie jezeli nazwy te pisze niezbyt poprawnie)

Wszystkim polecam przeprowadzenie takiego doswiadczenia swojemu
podniebieniu - tym, bardziej odwaznym polecam sosy ostre, ale widzialam
takich smialkow, ktorzy po zamowieniu takiego sosu tuz po pierwszym kesie
mogli tylko plakac zamiast jesc, bo meksykanski sos ostry to znaczy ostry!
Druga z potraw tejze kuchni, ktora rowniez mozna zjesc w wyzej wspomnianej
knajpce jest burrito - rowniez polecam.

Starczy tej reklamy, bo niektorzy z Was moga mnie posadzic, ze mam z tego
jakies profity ;-))

A co do samej enchilady.
Potrawa wyglada bardzo ciekawie. Na talerzu wsrod salatek lezy sobie
nalesnik z nadzieniem miesnym (lub nie - jest rowniez jej odmiana
wegetarianska), duzo fasoli i ....

Tak czy inaczej chcialabym sama posilowac sie z jej przygotowaniem, ale
napotkalam bariere w postaci braku receptury.
Jezeli ktos z Was moglby mnie poratowac przepisem bylabym wdzieczna.

Pozdrawiam
Aga
agnieszka@enertel.com.pl




9
Data: 29 czerwiec 1999, 12:20
Temat:

Odp: LECZO - jak to sie robi?

Autor: Dana

Ja kroje wszystko w paski, polkrazki i dodaje czosnek, a jak jest -
cukinie.
Dana

Użytkownik Ida Andrysiak w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:376e20d6.0@luna.olicom.dk...


czesc
ja leczo robie tak
cebula, kielbasa, papryka, pomidory ( wszystkiego w takich samych
ilosciach )
kielbase w kostke smaze na patelni i przerzucam do duzego gara, cebule w
kostke smaze na patelni i dorzucam do gara, kroje papryke w drobna kostke


i


dorzucam do wspomnianego juz gara a na koncu sparzone pomidory i pokrojone
drobno tez do gara ...
wszystko przyprawiam do smaku i gotuje az bedzie miekkie i smaczne

mam nadzieje ze choc troche pomoglam :))

--
idzia

A.De wrote in message <2xmb3.5527$dL.70618@news.tpnet.pl>...
>Czy ktos z Was moglby mi dac przepis na leczo?
>Pozdrawiam
>Agnieszka
>agnieszka@enertel.com.pl
>
>
>







Tematy powiązane z LECZO - jak to sie robi?:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24