otopr.pl Grupy dyskusyjne maka kukurydziana

maka kukurydziana

1
Data: 27 kwiecień 1999, 11:12
Temat:

maka kukurydziana

Autor: Marta Nowa

niedawno kupilam sobie make kukurydziana ale poza mozliwoscia
dodania jej do nalesnikow zeby byly "dziurkowane " nie wiem do
czego jeszcze moglabym ja wykorzystac
jezeli macie jakies pomysly, chetnie poeksperymentuje :)





Mala




2
Data: 27 kwiecień 1999, 21:19
Temat:

Re: maka kukurydziana

Autor: magdalenab

Czy chodzi ci o make kukurydziana, takie maciupkie, zolte kuleczki, czy o
skrobie kukurydziana?
Magdalena

3
Data: 28 kwiecień 1999, 14:27
Temat:

Re: maka kukurydziana

Autor: Marta Nowa

Chodzi mi o make kukurydziana - normalnie wyglada to jak zolty
proszek. Maciupkie zolte kuleczki to jest kaszka kukurydziana ale
to jest cos innego...

On 27 Apr 1999, MagdalenaB wrote:

Czy chodzi ci o make kukurydziana, takie maciupkie, zolte kuleczki, czy o
skrobie kukurydziana?
Magdalena






Mala




4
Data: 6 maj 1999, 10:24
Temat:

Re: maka kukurydziana

Autor: A. Blikle

Bardzo prosze,
Chleb kukurydziany.

Skladniki:
3 filizanki maki kukurydzianej
3 filizanki maki pszennej
3 jaja
3 filizanki mleka
3 filizanki oleju
25 dkg bialego sera
proszek do pieczenia
sól

Ser przetrzec przez sito. Jaja roztrzepac w mleku, dodac kukurydziana i
przenna make, przetarty ser, olej, sól i proszek do pieczenia. Wszystko
dobrze wymieszac i wylozyc do posmarowanej foremki. Piec w umiarkowanej
temperaturze okolo godziny.

Moze ten przepis jest malo dokladny, ale sam go nie wykonywalem. Jest jak
jest.
Generalnie make kukurydziana mozna dodawac w celu oslabienia glutenu
zawartego w mace przennej i poprawy koloru ciast (zólty). Mozna spróbowac
zastosowac ja w przepisach cukierniczych jako zamiennik maki ziemniaczanej.

BoBig
Marta Nowakowska napisał(a) w wiadomoœci: ...


niedawno kupilam sobie make kukurydziana ale poza mozliwoscia
dodania jej do nalesnikow zeby byly "dziurkowane " nie wiem do
czego jeszcze moglabym ja wykorzystac
jezeli macie jakies pomysly, chetnie poeksperymentuje :)




Mala





5
Data: 7 maj 1999, 12:00
Temat:

Re: maka kukurydziana

Autor: Marta Nowa


Bardzo prosze,
Chleb kukurydziany.

Skladniki:
3 filizanki maki kukurydzianej
3 filizanki maki pszennej
3 jaja
3 filizanki mleka
3 filizanki oleju
25 dkg bialego sera
proszek do pieczenia
sól

Ser przetrzec przez sito. Jaja roztrzepac w mleku, dodac kukurydziana i
przenna make, przetarty ser, olej, sól i proszek do pieczenia. Wszystko
dobrze wymieszac i wylozyc do posmarowanej foremki. Piec w umiarkowanej
temperaturze okolo godziny.

Moze ten przepis jest malo dokladny, ale sam go nie wykonywalem. Jest jak
jest.
Generalnie make kukurydziana mozna dodawac w celu oslabienia glutenu
zawartego w mace przennej i poprawy koloru ciast (zólty). Mozna spróbowac
zastosowac ja w przepisach cukierniczych jako zamiennik maki ziemniaczanej.

BoBig

dzieki wielkie, jak tylko pojade do domu to od razu wyprobuje,
wcale przepis nie jest niedokladny, przynajmniej tak mi sie
wydaje.





Mala




6
Data: 9 maj 1999, 16:02
Temat:

Re: maka kukurydziana

Autor: Leszek Gor

czesc
jesli lubisz skrzydelka z KFC to mozesz wykorzystac ta make do panierki.
najpierw obtaczasz je w bitej pianie z bialka a potem w mace kukurydzianej i
wrzucasz na gleboki olej. jezeli lubisz takie ostre to musisz pewnie do tego
dodac cos ostrego albo zrobic wczesniej ostra marynate...

A. Blikle Sp. z o.o. napisał(a) w wiadomości: ...


Bardzo prosze,
Chleb kukurydziany.

Skladniki:
3 filizanki maki kukurydzianej
3 filizanki maki pszennej
3 jaja
3 filizanki mleka
3 filizanki oleju
25 dkg bialego sera
proszek do pieczenia
sól

Ser przetrzec przez sito. Jaja roztrzepac w mleku, dodac kukurydziana i
przenna make, przetarty ser, olej, sól i proszek do pieczenia. Wszystko
dobrze wymieszac i wylozyc do posmarowanej foremki. Piec w umiarkowanej
temperaturze okolo godziny.

Moze ten przepis jest malo dokladny, ale sam go nie wykonywalem. Jest jak
jest.
Generalnie make kukurydziana mozna dodawac w celu oslabienia glutenu
zawartego w mace przennej i poprawy koloru ciast (zólty). Mozna spróbowac
zastosowac ja w przepisach cukierniczych jako zamiennik maki ziemniaczanej.

BoBig
Marta Nowakowska napisał(a) w wiadomoœci: ...


niedawno kupilam sobie make kukurydziana ale poza mozliwoscia
dodania jej do nalesnikow zeby byly "dziurkowane " nie wiem do
czego jeszcze moglabym ja wykorzystac
jezeli macie jakies pomysly, chetnie poeksperymentuje :)




Mala








7
Data: 17 maj 1999, 15:59
Temat:

Re: maka kukurydziana

Autor: Ewa Bialok

Marta Nowakowska wrote:
: niedawno kupilam sobie make kukurydziana ale poza mozliwoscia
: dodania jej do nalesnikow zeby byly "dziurkowane " nie wiem do
: czego jeszcze moglabym ja wykorzystac
: jezeli macie jakies pomysly, chetnie poeksperymentuje :)




: Mala
Ciasto jak na nalesniki tylko bardziej geste , no i zamiast zwyklej maski to
kukurydzianke, smazysz na oleju placki i jesz z serkiem homogenizowanym
naturalnym + jakis dzem, pycha.

8
Data: 18 maj 1999, 07:40
Temat:

Re: maka kukurydziana/Tortillas

Autor: Marta Nowa

Marta Nowakowska wrote:
: niedawno kupilam sobie make kukurydziana ale poza mozliwoscia
: dodania jej do nalesnikow zeby byly "dziurkowane " nie wiem do
: czego jeszcze moglabym ja wykorzystac
: jezeli macie jakies pomysly, chetnie poeksperymentuje :)




: Mala
Ciasto jak na nalesniki tylko bardziej geste , no i zamiast zwyklej maski to
kukurydzianke, smazysz na oleju placki i jesz z serkiem homogenizowanym
naturalnym + jakis dzem, pycha.

a ja wlasnie niedawno znalazlam przepis na oryginalne tortillas z
maki kukurydzianej.
Oto przepis :
30 dkg maki kukurydzianej
15 dkg maki pszennej
10 dkg margaryny
sol

Z obu mak, tluszczu i soli zagniesc ciasto. Podzielic na kawalki
wielkosci jajka i odlozyc na kilkanascie minut. Nastepnie ciasto
rozwalkowac na placki i smazyc na tluszczu jak nalesniki z obu
stron.

Smacznego


Mala




9
Data: 20 maj 1999, 20:15
Temat:

Re: maka kukurydziana/Tortillas

Autor: mariola@gm

W liscie Marta Nowakowska wystukal(a)...


Marta Nowakowska wrote:
: niedawno kupilam sobie make kukurydziana ale poza mozliwoscia
: dodania jej do nalesnikow zeby byly "dziurkowane " nie wiem do
: czego jeszcze moglabym ja wykorzystac
: jezeli macie jakies pomysly, chetnie poeksperymentuje :)




: Mala
Ciasto jak na nalesniki tylko bardziej geste , no i zamiast zwyklej maski to
kukurydzianke, smazysz na oleju placki i jesz z serkiem homogenizowanym
naturalnym + jakis dzem, pycha.

a ja wlasnie niedawno znalazlam przepis na oryginalne tortillas z
maki kukurydzianej.
Oto przepis :
30 dkg maki kukurydzianej
15 dkg maki pszennej
10 dkg margaryny
sol



Wydaje mi sie, ze w oryginalnym przepisie nie ma margaryny, chyba ze w
Ameryce od kilkuset lat uzywali "Kamy" :)))

--
M.G.

10
Data: 21 maj 1999, 09:50
Temat:

Re: maka kukurydziana/Tortillas

Autor: Ida Andrys

przepraszam, a co jest w zamian margaryny?

--
idzia

Mariola Gmyr wrote in message ...



a ja wlasnie niedawno znalazlam przepis na oryginalne tortillas z
maki kukurydzianej.
Oto przepis :
30 dkg maki kukurydzianej
15 dkg maki pszennej
10 dkg margaryny
sol



Wydaje mi sie, ze w oryginalnym przepisie nie ma margaryny, chyba ze w
Ameryce od kilkuset lat uzywali "Kamy" :)))

--
M.G.





11
Data: 21 maj 1999, 11:39
Temat:

Re: maka kukurydziana/Tortillas

Autor: Marta Nowa

nie wiem, pewnie mozna ja zastapic maslem, ale nie wiem czym
jeszcze innym. Warto poprobowac :)))




przepraszam, a co jest w zamian margaryny?

--
idzia

Mariola Gmyr wrote in message ...



a ja wlasnie niedawno znalazlam przepis na oryginalne tortillas z
maki kukurydzianej.
Oto przepis :
30 dkg maki kukurydzianej
15 dkg maki pszennej
10 dkg margaryny
sol



Wydaje mi sie, ze w oryginalnym przepisie nie ma margaryny, chyba ze w
Ameryce od kilkuset lat uzywali "Kamy" :)))

--
M.G.










Mala




12
Data: 21 maj 1999, 12:14
Temat:

Re: maka kukurydziana/Tortillas

Autor: Marta Nowa

aha juz wiem bo sprawdzilam, w oryginalnym przepisie nie ma
margaryny tylko smalec.

sa tam tez podane rozniaste rzeczy ktorymi mozna przekladac
Tortillas i tysiac innych meksykanskich potraw wiec chyba zrodlo
jest w miare wiarygodne


przepraszam, a co jest w zamian margaryny?

--
idzia

Mariola Gmyr wrote in message ...



a ja wlasnie niedawno znalazlam przepis na oryginalne tortillas z
maki kukurydzianej.
Oto przepis :
30 dkg maki kukurydzianej
15 dkg maki pszennej
10 dkg margaryny
sol



Wydaje mi sie, ze w oryginalnym przepisie nie ma margaryny, chyba ze w
Ameryce od kilkuset lat uzywali "Kamy" :)))

--
M.G.










Mala









Mala





Tematy powiązane z maka kukurydziana:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24