otopr.pl Grupy dyskusyjne marynata do karkówki?

marynata do karkówki?

1
Data: 23 listopad 2004, 08:04
Temat:

marynata do karkówki?

Autor: m

Macie jakiś sprawdzony sposób na marynatę do karkówki? Wystarczy natrzec
sola, pieprzem, ziolami i czosnkiem, czy lepiej jeszcze czyms zalac? I czy do
schabu ze śliwkami można użyć podobnej marynaty? Dzieki śliczne za info.

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

2
Data: 23 listopad 2004, 09:46
Temat:

Re: marynata do karkówki?

Autor: A.L.

m wrote:


Macie jakiś sprawdzony sposób na marynatę do karkówki? Wystarczy
natrzec sola, pieprzem, ziolami i czosnkiem, czy lepiej jeszcze czyms
zalac? I czy do schabu ze śliwkami można użyć podobnej marynaty?
Dzieki śliczne za info.



Karkowke robie ostatnio z nastepujaca marynata, wychodzi pyszna:

1 lyzka miodu
1 lyzka musztardy
1 zabek czosnku (jak ktos lubi, mozna wiecej)
2-3 lyzki oliwy
sol, pieprz, papryka

Kotlety zostawiam w powyzszej marynacie na noc, ale wystarcza pewnie ze 2-3
godziny.
Jesli chcesz wiecej przepisow, to 21 listopada ktos pytal o to samo...
--
Pozdrawiam,
Ania
Moje aukcje: http://tinyurl.com/4t9sc


3
Data: 23 listopad 2004, 10:06
Temat:

Re: marynata do karkówki?

Autor: m

A.L. napisał(a):


m wrote:
> Macie jakiś sprawdzony sposób na marynatę do karkówki? Wystarczy
> natrzec sola, pieprzem, ziolami i czosnkiem, czy lepiej jeszcze czyms
> zalac? I czy do schabu ze śliwkami można użyć podobnej marynaty?
> Dzieki śliczne za info.

Karkowke robie ostatnio z nastepujaca marynata, wychodzi pyszna:

1 lyzka miodu
1 lyzka musztardy
1 zabek czosnku (jak ktos lubi, mozna wiecej)
2-3 lyzki oliwy
sol, pieprz, papryka

Kotlety zostawiam w powyzszej marynacie na noc, ale wystarcza pewnie ze 2-3
godziny.
Jesli chcesz wiecej przepisow, to 21 listopada ktos pytal o to samo...



Dzieki, ja jednak bede piekla w calosci, wiec chyba lepiej zostawic na jakies
24 godz., no nie? Chcialabym zeby byla soczysta, dlatego tak w nikam w
marynate:)


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

4
Data: 23 listopad 2004, 10:19
Temat:

Re: marynata do karkówki?

Autor: A.L.

Użytkownik "m" napisał w wiadomości
news:cnuujh$p1t$1@inews.gazeta.pl...


Dzieki, ja jednak bede piekla w calosci, wiec chyba lepiej zostawic na


jakies


24 godz., no nie? Chcialabym zeby byla soczysta, dlatego tak w nikam w
marynate:)



Jezeli chcesz piec w calosci, to karkowka i tak bedzie soczysta, niezaleznie
od marynaty. Gdy mam zamiar piec karkowke w calosci, to tylko sole ja,
posypuje pieprzem i majerankiem - i to wszystko. Najlepiej zostawic tak na
noc. Do naczynia zaroodpornego wkladam karkowke, ktora mozna wczesniej
obsmazyc ze wszystkich stron, ale niekoniecznie. Do tego wkladam 2-3 cebule
pokrojone w cwiartki, kilka zabkow czosnku (ze skorka), sporo pieczarek
(jesli male - w calosci, jesli duze - kroje na polowki i cwiartki) i do
piekarnika, pod przykryciem. Na 15 min. przed koncem pieczenia zdejmuje
przykrywke z naczynia. Wychodzi pyszna karkowka i swietny sos pieczarkowy do
tego, a pieczarki z sosu sa palce lizac.

Ja marynuje karkowke tylko wtedy, gdy mam zamiar ja smazyc, zeby mieso bylo
kruche.

--
Pozdrawiam,
Ania
Moje aukcje: http://tinyurl.com/4t9sc


5
Data: 23 listopad 2004, 10:28
Temat:

Re: marynata do karkówki?

Autor: m

A.L. napisał(a):


Użytkownik "m" napisał w wiadomości
news:cnuujh$p1t$1@inews.gazeta.pl...

> Dzieki, ja jednak bede piekla w calosci, wiec chyba lepiej zostawic na
jakies
> 24 godz., no nie? Chcialabym zeby byla soczysta, dlatego tak w nikam w
> marynate:)

Jezeli chcesz piec w calosci, to karkowka i tak bedzie soczysta, niezaleznie
od marynaty. Gdy mam zamiar piec karkowke w calosci, to tylko sole ja,
posypuje pieprzem i majerankiem - i to wszystko. Najlepiej zostawic tak na
noc. Do naczynia zaroodpornego wkladam karkowke, ktora mozna wczesniej
obsmazyc ze wszystkich stron, ale niekoniecznie. Do tego wkladam 2-3 cebule
pokrojone w cwiartki, kilka zabkow czosnku (ze skorka), sporo pieczarek
(jesli male - w calosci, jesli duze - kroje na polowki i cwiartki) i do
piekarnika, pod przykryciem. Na 15 min. przed koncem pieczenia zdejmuje
przykrywke z naczynia. Wychodzi pyszna karkowka i swietny sos pieczarkowy do
tego, a pieczarki z sosu sa palce lizac.

Ja marynuje karkowke tylko wtedy, gdy mam zamiar ja smazyc, zeby mieso bylo
kruche.



Ja pieke w piwie z dodatkiem miodu, czosnku i musztardy francuskiej, plus
oczywiscie ziola. Dotad szlam na latwizne i kupowalam juz peklowana, jednak
sa rozne teorie co do swiazosci takiej karkowki.


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

6
Data: 23 listopad 2004, 12:51
Temat:

Re: marynata do karkówki

Autor: Rafał Wylo

Witam.

Użytkownik "m" napisał w wiadomości
news:cnundm$r1n$1@inews.gazeta.pl...


Macie jakiś sprawdzony sposób na marynatę do karkówki? Wystarczy natrzec
sola, pieprzem, ziolami i czosnkiem, czy lepiej jeszcze czyms zalac? I czy


do


schabu ze śliwkami można użyć podobnej marynaty? Dzieki śliczne za info.



Olej, gin lubuski, majeranek, czosnek, ocet balsamiczny (nie za dużo bo
zdominuje smak). Na 12-18 godzin do lodówki (zwykle wieczorem zalewam na
obiad dnia następnego). Solić po usmażeniu.

--
___________________________________________
Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz.
Pozdrawiam
.Rafał



7
Data: 23 listopad 2004, 15:30
Temat:

Re: marynata do karkówki?

Autor: Krystyna C

m wrote:
(...)



Dzieki, ja jednak bede piekla w calosci, wiec chyba lepiej zostawic na jakies
24 godz., no nie? Chcialabym zeby byla soczysta, dlatego tak w nikam w
marynate:)



Nie używam marynat do karkówki i wychodzi soczysta. Myślę, że jest to
kwestia pieczenia pod przykryciem, a nie marynaty. Ostatnia była
naszpikowana czosnkiem i natarta solą z majerankiem, pieczona pod folią,
dopiero ostatnie 15 minut bez przykrycia.

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,


choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

8
Data: 23 listopad 2004, 20:15
Temat:

Re: marynata do karkówki?

Autor: JerzyN

Użytkownik "Krystyna Chiger"


Nie używam marynat do karkówki i wychodzi soczysta. Myślę, że jest to
kwestia pieczenia pod przykryciem, a nie marynaty. Ostatnia była
naszpikowana czosnkiem i natarta solą z majerankiem, pieczona pod


folią,


dopiero ostatnie 15 minut bez przykrycia.



Najwyraźniej jesteś z tych co wyczuwają smak mięsa.
:-)
--
Pozdrawiam, Jerzy


---

Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.799 / Virus Database: 543 - Release Date: 04-11-19



Tematy powiązane z marynata do karkówki?:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24