miód

1
Data: 13 listopad 2001, 22:56
Temat:

miód

Autor: Marcin Mus

Jaki miód najlepszy (o najlepszych wlasciwosciach) do wszystkiego? Jaka
powinien miec konsystencje - szklisty i lejacy, czy raczej twardszy i
matowy. Ja wiem tylko ze powinien byc pszczeli ;). Czy ktos wie na ten temat
troche wiecej niz ja?
pozdrawiam
EMila



2
Data: 13 listopad 2001, 23:28
Temat:

Re: miód (długie)?

Autor: Kaliope



Jaki miód najlepszy (o najlepszych wlasciwosciach) do wszystkiego? Jaka
powinien miec konsystencje - szklisty i lejacy, czy raczej twardszy i
matowy. Ja wiem tylko ze powinien byc pszczeli ;). Czy ktos wie na ten


temat


troche wiecej niz ja?



Hejeczka!

No to proszę oto informacja:

"Miód pszczeli jest jednym z nielicznych naturalnych produktów
węglowodanowych wykorzystywanych przez ludzi od najdawniej zamierzchłych
czasów. Należy on do artykułów spożywczych, które powinny wchodzić w skład
codziennych posiłków dzieci, młodzieży i dorosłych. Stałe spożywanie miodu
przyczynia się do wzmożonego rozwoju umysłowego, zwiększonej odporności
organizmu na choroby. Poprzez swoje właściwości łagodzi on działanie
niekorzystnych czynników wpływających na organizm ludzki. Nowe badania i
obserwacje nad stosowaniem miodu w lecznictwie potwierdzają jego działanie
przeciwbakteryjne. Za stosowaniem miodu przemawia również fakt, że dzięki
zawartości w nim 21 pierwiastków, jest on ważnym czynnikiem pobudzającym
układ immunologiczny organizmu. Podawanie miodu wyraźnie poprawia metabolizm
przemiany węglowodanowej, odtruwa organizm, leczy choroby wrzodowe żołądka i
dwunastnicy, wątroby, gruźlicę skóry i choroby oczu. Dla chorych na
cukrzycę, miód zawierający zaledwie 2% sacharozy może w pewnym stopniu
zastąpić znajdującą się w sprzedaży fruktozę. Ciągły pośpiech, wytężona
praca to podatny grunt do występowania chorób na tle nerwowym. Bezpośrednią
przyczyną tych schorzeń są bardzo często wszelkiego rodzaju używki, jak
mocna kawa, tytoń, alkohol. Środki te, zwłaszcza zażywane w nadmiarze, są
trucizną dla organizmu, zmniejszenie ich toksycznego działania można
osiągnąć przez spożywanie miodu. W celu lepszego wykorzystania właściwości
leczniczych miodu, wskazane jest spożywanie go w postaci roztworu wodnego
przygotowanego na 10 - 12 godzin przed wypiciem. Przez ten czas aktywizują
się substancje o charakterze biokatalizatorów co powoduje wyższe jego
działanie antybiotyczne nawet do 220 razy. Miód jest stężonym roztworem
głównie cukrów prostych, glukozy i fruktozy. Występują w nim również
niewielkie ilości sacharozy, dekstryn miodowych oraz innych cennych
substancji takich jak enzymy, kwasy organiczne, związki mineralne, związki
azotowe, witaminy, olejki eteryczne, barwniki inne. Większość miodów, a
nasze krajowe wszystkie, po pewnym czasie ulega krystalizacji, tzn. ze stanu
ciekłego przechodzą w stan stały. Istnieje szereg czynników, które mają
wpływ na szybkość przebiegu krystalizacji miodu. Proces krystalizacji jest
bardzo ciekawym i charakterystycznym zjawiskiem spotykanym bardzo często w
przyrodzie. Polega on na tym iż wokół ośrodków krystalizacji tzw. kryształów
zarodowych, narastają kryształy różnej wielkości i różnego kształtu, co
powoduje że raz są to drobniutkie, prawie jednolite kryształki występujące w
całej masie miodu, innym razem grube, dosyć twarde kryształy osadzające się
w płynnym "osoczu" miodowym (miód gryczany). Wszystko to powoduje że
konsumenci miodu wolą miód płynny.

MIÓD WIELOKWIATOWY.
Pochodzący z nektaru różnych kwiatów. Barwa od jasnokremowej do herbacianej.
W smaku łagodny, słodki. Polecany przy alergiach i katarze siennym. Miody po
pewnym czasie ulegają krystalizacji tzn. ze stanu ciekłego (patoki)
przechodzą w stan stały (krupiec), zmieniając barwę na jaśniejszą. Jest to
naturalny proces fizyczny nie majacy żadnego wpływu na wartość miodu.
Podgrzewając go np. w wodzie do temp. max 45 ° C doprowadzamy bez szkody do
stanu płynnego.
MIÓD AKACJOWY
Miód o barwie jasnokremowej, w smaku delikatny, bardzo słodki, lubiany przez
dzieci. Zaiwera dużą ilość fruktozy dlatego powoli ulega krystalizacji.
Stosuje się w leczeniu nadkwasoty żołądka jak i zaburzeń przewodu
pokarmowego nerek i dróg moczowych.
MIÓD LIPOWY
Posiada barwę zielonkawo-jasnobursztynową, smak trochę pikantny, w zapachu
aromatyczny. Działa uspokajająco i antyseptycznie. Tradycyjnie stosowany
przy przeziębieniach i w stanach niepokoju.
MIÓD GRYCZANY
Barwa ciemnoherbaciana, posiada silny zapach i ostry bardzo
charakterystyczny smak. Poleca się na zrastanie kości po złamaniach. Zawiera
znaczną ilość magnezu. Dlatego stosowany jest w diecie antynowotworowej oraz
w leczeniu schorzeń na tle miażdżycowym.
MIÓD WRZOSOWY
Miód wrzosowy w stanie płynnym ma barwę czerwonobrunatną i konsystencję
galaretowatą, silnie aromatyczny w smaku mało słodki, lekko gorzkawy.
Stosowany przy zaburzeniach dróg moczowych i gruczołu krokowego (prostaty)
Profilaktycznie polecany dla panów po trzydziestce.
MIÓD SPADZIOWY
Miód spadziowy posiada przeważnie zabarwienie ciemno-brunatne, aromat słaby
lekko korzenny lub żywiczny. Ma zastosowanie w leczeniu schorzeń górnych
dróg oddechowych.
MIÓD SPADZIOWO - NEKTAROWY
Jest pochodzenia mineralnego. Powstał ze spadzi i nektaru roślin kwiatowych.
Czarakteryzuje się brunatną barwą, posiada słabo wyczuwalny korzenny zapach,
smak łagodny czasami lekko gorzkawy. Krystalizuje szybciej niż miód
spadziowy. Właściwości lecznicze pośrednie między miodami kwiatowymi, a
spadziowymi.
MIÓD SPADZIOWY Z DRZEW IGLASTYCH
Miód spadziowy (sosny, świerka, jodły) posiada zabarwienie od koloru
brązowego poprzez ciemny brąz do prawie czarnego z zielonkamym odcieniem,
silny charakterystyczny zapach przypominający igliwia lub żywicy. Smak
przyjemny, łagodny. Wolno krystalizuje, krystalizacja gruba, kaszkowata.
Miód ten jest bardzo bogaty w biopierwiastki. Polecany w leczeniu anemii
rekonwalescentów po ciężkich chorobach, operacjach, w leczeniu nerwicy
serca, miażdżycy mięśnia sercowego i innych schorzeniach
sercowo-naczyniowych, przeciw infekcjom, przeziębieniu, chorobach układu
oddechowego, zaparciach. Posiada właściwości antyseptyczne.
MIÓD MNISZKOWY
Miód mniszkowy ma jasnożółty kolor, przyjemną woń kwiatów mniszka, smak
łagodny, krystalizacja drobna.Polecany przy chorobach żołądka, zaburzeniach
trawienia, chorobach jelit, chorobach nerek i dróg moczowych oraz chorobach
wątroby.




No i to tyle... Nie myślcie, że jestem taka mądra info pochodzi ze strony
http://www.pasiekawedrowna.republika.pl , kiedyś szukałam informacji o
pasiekach i akurat miałam w ulubionych ... Zawsze mnie fascynowała skąd
pszczelarze wiedzą gdzie lataja ich pszczoły i jaki będzie miód ;-))))


Pozdrawiam,

Kaliope

PS To żeby było jeszcze bardziej miodowo to dorzucam miodowy przepis:

Midowniczki

25 dkg mąki
125 g miodu
10 dkg cukru
jajko
pół łyżeczki sody
przyprawa piernikowa
bakalie
Miód podgrzać, wymieszać na gładką masę z cukrem i jajkiem, dodać makę,sodę,
przyprawę i bakalie, wyrobić ciasto, rozwałkować i wykroić ciasteczka. Piec
w średnio nagrzanym piekarniku.


3
Data: 14 listopad 2001, 01:59
Temat:

Re: miód (długie)

Autor: Bożena


MIÓD SPADZIOWY Z DRZEW IGLASTYCH



Mniammm... Polecam, jak dla mnie to najlepszy (moze z przyzwyczajenia - moje
pszczoly zbieraly taki).


http://www.pasiekawedrowna.republika.pl , kiedyś szukałam informacji o
pasiekach i akurat miałam w ulubionych ...



Od tej chwili tez juz mam w ulubionych :o))


Zawsze mnie fascynowała skąd
pszczelarze wiedzą gdzie lataja ich pszczoły i jaki będzie miód ;-))))



To zalezy od sezonu i miejsca np. kwitnie lipa, a ule stoja pod lipami lub w
lesie i td. Moje kiedys tak staly (echhh... co to za czasy...). W sezonie
lipy spiewaly (tak zawsze mowil moj dziadek) :o)) . A jako ciekawostke moge
powiedziec, ze pszczoly po jakims czasie rozpoznaja gospodarza. Kiedys w to
nie wierzylam, ale potem przekonalam sie, jak sie mowi, na wlasnej skorze
;o)

Rozmarzona o starych brzeczacych czasach i spiewajacych lipach
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
=================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
=================================



4
Data: 14 listopad 2001, 02:25
Temat:

Re: miód (długie)

Autor: Don Pablo


Mała ciekawostka (jak sądzę)

Ostatnimi czasy będąc u rodzinki w byłym jeleniogórskim, dostałem słoik
miodu... z mleczy.
Robi się go z kwiatostanu ww roślinki. Ślicznie pachnie i wygląda jak miód
pszczeli. Nie wiem jak smakuje (podobno pyszny) bo boję się spróbować ;o)))
Jakby ktoś chciał przepis to dajcie znać.

Don Pablo



5
Data: 14 listopad 2001, 02:44
Temat:

Re: miód (długie)

Autor: Bożena


Nie wiem jak smakuje (podobno pyszny) bo boję się spróbować ;o)))
Jakby ktoś chciał przepis to dajcie znać.



To ja moge sprobowac, tak caly sloik... Nie ma problemu ;o)))) Wyslij :o)

Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
=================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
=================================



6
Data: 14 listopad 2001, 08:40
Temat:

Re: miód (d?ugie)

Autor: Krysia Tho




"Miód pszczeli jest jednym z nielicznych naturalnych produktów




FANTASTYCZNE!!!
Miod kocham, a takie informacje to w ogole....aaa

od lat paru pije moja lemoniadke skaldajaca sie z przegotowanej
wody, bardzo cieplej, miodu i cytryny, co sobie naciaga czas
jakis. Ktosmi powiedzial, ze mardze robie, bo miod ma w sobie
pylki, a jak ja cierpie na katar sienny, to tak jak bym sie
powoli zaszczepiala przeciw niemu. dziala tak sobie, ale
podejrzewam ze ja czesto te ppylki (i miod) zabijam, bo jeje za
goraca wode...
ale i tak mi to smakuje BARDZO

Krysia
K.T. - starannie opakowana
______________________________________________________________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

7
Data: 14 listopad 2001, 15:29
Temat:

Re: miód

Autor: Anna Sheri


Marcin Muszynski wrote in message
news:9ss4o4$1j2b$1@pingwin.acn.pl...


Jaki miód najlepszy (o najlepszych wlasciwosciach) do wszystkiego? Jaka
powinien miec konsystencje - szklisty i lejacy, czy raczej twardszy i
matowy. Ja wiem tylko ze powinien byc pszczeli ;). Czy ktos wie na ten


temat


troche wiecej niz ja?
pozdrawiam
EMila


Jaki miod (tzn z jakich kwiatow) to rzecz smaku i gustu. Najwazniejsze, zeby
byl cold extracted (nie wiem, jak to bedzie opisane po polsku i czy takie
rozroznienie w miodzie kupnym jest). Jak sie nie da cold extracted, to
polecalabym miod w plastrach, ktore sie odlamuje i wysysa. Wtedy wiesz, ze
nie bylo zadnej obrobki. U nas w Australii pokazal sie niedawno tzw
medihoney, z Nowej Zelandii, piekielnie drogi, ale jest on aktywny
bakteriobojczo i zalecany przy chorobach gardla, wrzodach w buzi, a nawet do
przylozenia na trudnogojace sie rany. Dobrze byloby wiedziec, z jakiego
rejonu tez miod pochodzi (zanieczyszczenie srodowiska itd - lepiej, zeby
bylo 'daleko od szosy'). Nie uzywam duzo miodu, wiec pozwalam sobie na
drogi... :-) - po prostu czasem zjem lyzeczke prosto ze sloika, bo podobno
nie powinno sie podgrzewac go do ponad 40 C - wiec kupowanie miodu z zimnego
wycisku i uzywanie go w herbacie to troche moim zdaniem marnotrawstwo. Ale
moze jak purystka przesadzam. To tyle moje 3 grosze :-)
Ania



8
Data: 14 listopad 2001, 20:23
Temat:

Re: miód

Autor: Marcin Mus


Użytkownik "Anna Sheridan" napisał w wiadomości
news:HVtI7.731$2Z5.39304@ozemail.com.au...


Jaki miod (tzn z jakich kwiatow) to rzecz smaku i gustu. Najwazniejsze,


zeby


byl cold extracted (nie wiem, jak to bedzie opisane po polsku i czy takie
rozroznienie w miodzie kupnym jest). Jak sie nie da cold extracted, to
polecalabym miod w plastrach, ktore sie odlamuje i wysysa. Wtedy wiesz, ze
nie bylo zadnej obrobki. U nas w Australii pokazal sie niedawno tzw
medihoney, z Nowej Zelandii, piekielnie drogi, ale jest on aktywny
bakteriobojczo i zalecany przy chorobach gardla, wrzodach w buzi, a nawet


do


przylozenia na trudnogojace sie rany. Dobrze byloby wiedziec, z jakiego
rejonu tez miod pochodzi (zanieczyszczenie srodowiska itd - lepiej, zeby
bylo 'daleko od szosy'). Nie uzywam duzo miodu, wiec pozwalam sobie na
drogi... :-) - po prostu czasem zjem lyzeczke prosto ze sloika, bo podobno
nie powinno sie podgrzewac go do ponad 40 C - wiec kupowanie miodu z


zimnego


wycisku i uzywanie go w herbacie to troche moim zdaniem marnotrawstwo. Ale
moze jak purystka przesadzam. To tyle moje 3 grosze :-)
Ania




To znaczy, że jeśli do dość ciepłej (pow. 40 C) herbaty z cytryną dodam
miód, to wszystko co w nim najlepsze przepada??? Postanowiłam, ze względu na
swoje i mojego "w drodze" dziecka zamiast cukru używać miodu, ale chicałabym
by zachował jak najbardziej pełną wartość.
EMila



9
Data: 14 listopad 2001, 23:15
Temat:

Re: miód?= (d?ugie)

Autor: FeLicja (K

Krysia Thompson wrote:


"Miód pszczeli jest jednym z nielicznych naturalnych produktów




FANTASTYCZNE!!!
Miod kocham, a takie informacje to w ogole....aaa

od lat paru pije moja lemoniadke skaldajaca sie z przegotowanej
wody, bardzo cieplej, miodu i cytryny, co sobie naciaga czas
jakis. Ktosmi powiedzial, ze mardze robie, bo miod ma w sobie
pylki, a jak ja cierpie na katar sienny, to tak jak bym sie
powoli zaszczepiala przeciw niemu.




I ja tez Ci powiem, ze madrze robisz, bo taka herbatka z sama cytryna jest
wspanialym tonikiem na watrobe, szczegolnie z samego rana na pusty zoladek.
pozdrawiam :)
Kasia niepalaca





10
Data: 15 listopad 2001, 14:23
Temat:

Re: miód

Autor: Bożena


To znaczy, że jeśli do dość ciepłej (pow. 40 C) herbaty z cytryną dodam
miód, to wszystko co w nim najlepsze przepada???



Niestety, ale tak. Miodu nie powinno sie podgrzewac powyzej 40-45 C, wiec
lepiej zafunduj sobie i przyszlemu maluszkowi napoj Krysi T. (tylko cieply,
nie goracy).

Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
=================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
=================================



11
Data: 15 listopad 2001, 16:06
Temat:

Re: miód

Autor: Anna Sheri


Marcin Muszynski wrote in message
news:9sug58$h9j$1@pingwin.acn.pl...



To znaczy, że jeśli do dość ciepłej (pow. 40 C) herbaty z cytryną dodam
miód, to wszystko co w nim najlepsze przepada??? Postanowiłam, ze względu


na


swoje i mojego "w drodze" dziecka zamiast cukru używać miodu, ale


chicałabym


by zachował jak najbardziej pełną wartość.
EMila



Cytuje z tego, co wyczytalam w kilku ksiazkach, w tym jedna z nich o
robieniu kosmetykow w domu (gdzie zalecaja dodawanie miodu do kremow gdy juz
sa wystygniete). Jezeli chcesz polaczyc przyjemne z pozytecznym, to daj
dziecku jedna lyzeczke do buzi, a druga do herbaty :-). A potem, pod
prysznicem, jak juz umyjesz twarz, wytrzyj ja lekko recznikiem, posmaruj
warstwa miodu, dobrze wmasuj, dokoncz prysznic, a na koncu oplucz twarz z
tego miodu. Skora wygladzi sie cudownie. A jezeli miod jest lekko scukrzony
tzn ma grudeczki cukru, to taki masaz zeskrobie martwa powierzchnie naskorka
(a jak nie jest zcukrzony, a chcesz skrobac, wmieszaj do miodu troszke
zmielonych migdalow). Wogole wiele produktow ktore wkladamy do geby dzialaja
cudownie zewnetrznie - np maseczka z awokado, jogurt naturalny, czy np sok
ze swiezego ananasa ktory zawiera enzymy podobne do enzymow w zoladku, ktore
doskonale 'rozrozniaja' martwe komorki od zywych, i np posmarowanie twarzy
takim sokiem na jakies 15 minut 'strawi' martwe powierzchniowe komorki - to
dla tych osob z delikatna skora gdzie mechaniczne 'zeskrobywanie' moze skore
niepotrzebnie podraznic. Tak samo zreszta sok jablkowy czy z papaji.

Rozgadalam sie, ale bawie sie w robienie domowym sposobem kremow i mydel -
niech sie schowaja te sklepowe.
A przyjemnosc niemal jak z gotowaniem :-)

Ania





12
Data: 16 listopad 2001, 01:49
Temat:

Re: miód

Autor: Kamila Per


Użytkownik "Anna Sheridan" napisał w wiadomości
news:qyPI7.1628$2Z5.74145@ozemail.com.au...



Rozgadalam sie, ale bawie sie w robienie domowym sposobem kremow i mydel -
niech sie schowaja te sklepowe.
A przyjemnosc niemal jak z gotowaniem :-)



Możesz podać szczegóły, jakiś przepisik? Ja już od jakiegoś czasu myślę o
zrobieniu sobie własnego, niepowtarzalnego kremu, ale jakoś brak mi
inspiracji i wiedzy teoretycznej.

Kamila Pe.(może się na kosmetyczkę przekwalifikuję)






13
Data: 17 listopad 2001, 15:43
Temat:

Re: kosmetyki (bylo miod)

Autor: Anna Sheri



Możesz podać szczegóły, jakiś przepisik? Ja już od jakiegoś czasu myślę o
zrobieniu sobie własnego, niepowtarzalnego kremu, ale jakoś brak mi
inspiracji i wiedzy teoretycznej.

Kamila Pe.(może się na kosmetyczkę przekwalifikuję)


Zacznij od najprostszej w swiecie rzeczy, czyli balsamu do warg - na 4
czesci oleju migdalowego 1 czesc wosku pszczelego. Roztopic to w bain marie
(ja uzywam szklana miarke wstawiona do garnka z woda ktory stoi na piecu i
woda sie gotuje. Jak sie wosk roztopi wlej wszystko do wysterylizowanego
sloiczka, i jak juz jest chlodne ale jeszcze plynne dodaj essential oil -
doslownie kilka kropel i dobrze wstrzasnij. Lawendowy np, czy sandalwood.
Uwazaj z cytrusowymi bo moga podraznic skore. Taki balsam jest dobry nie
tylko do warg ale no na popekane piety - posmaruj stopy przed pojsciem do
lozka i naloz bawelniane skarpety. jak chcesz troche koloru do warg, rozpusc
kawalek szminki.
Ja robie konkokcje aromaterapeutyczne - z dodatkiem essential oils i na
bazie tylko roslinnych olejow i wosku pszczelego.
Jezeli myslisz powaznie o robieniu domowych kosmetykow powinnas zainwestowac
w nastepujace:
Waga z dokladnoscia do 1 grama
szklane sloiczki (plastik moze wejsc w reakcje z essential oils)
Mixer z metalowa (stainless steel) miska.
dobra ksiazka o essenatial oils - ja mam dwie - Julia Lawless "The
illustrated encyclopedia of essential oils" i Robert Tisserand "The art of
aromatherapy"
znalezc dobrego dostawce skladnikow - wyciskanych na zimno olejow, essential
oils, wosku, masla kakaowego, shea butter itd

Dobrze sprawdzony krem ktory nawet sprzedaje kolezankom mojej mamy nazwalam
Jedwabisia i robi sie go tak:

Skladniki:

50g wosku pszczelego
100g masla kakaowego (cocoa butter)
20g shea butter
30g almond oil
100g apricot oil
100g wody rozanej (rosewater)
3g boraxu (z apteki)
2g wyciagu z nasion grapefruita (prezerwatywa)

Essential oils:
3g fennel (60 drops) - zawiera phytohormony - zalecane dla pan w wieku
balzakowskim
2g geranium bourbon (40 drops) - dla skory suchej
2g rosewood (40 drops) - dla skory suchej
2g basil (40 drops) - bardzo pobudzajacy mentalnie i go lubie, wiec dodalam

total essential oils 3% i nie powinno byc wiekszego stezenia w kontakcie ze
skora.

wszystkie naczynia i utensylia wysterylizowac bardzo dokladnie (ja wszystko
myje bardzo goraca woda a potem wycieram spirytusem)
w kapieli wodnej stopic wosk i oleje
wode rozana podgrzac prawie do wrzenia (ja to robie w mikrofalce) i
rozpuscic w nej borax
przelac plynne oleje do miski mixera
mieszajac dolewac powoli wode z boraxem - mieszanina zmatowieje - to borax
reaguje z woskiem, nastepuje saponifikacja. Mieszac az do prawie calkowitego
ostygniecia i zgeszczenia. (Jak mieszam, to dodaje troszke spirytusu dla
dodatkowej dezynfekcji - zanim skoncze i tak odparuje, a swoje zrobi). Dolac
essential oils, pomieszac jeszcze troszke, przelozyc do sloiczkow, zakrecic.
Jeden, ktorego uzywasz trzymac w lazience, reszte w lodowce. Wychodzi z tego
400g kremu - starczy na cala wiecznosc.
takie domowe kremy sa geste i tluste - nalezy je nakladac na zwilzona skore,
poczekac 15 minut i zetrzec nadmiar serwetka papierowa.
Jezeli uzywasz wosku, woda nie moze stanowic wiecej niz 40% calosci - jezeli
chcesz wiecej wody (lekki krem) trzeba kupic co sie nazywa emulsifying wax -
ale przekonalam sie, ze im wiecej wody, tym krocej sie krem utrzymuje
(plesnieje).
Inne oleje ktorych mozesz probowac to awokado, coconut, jojoba, hemp (bardzo
nawilzajacy), rosehip oil (uzywany w szpitalach brazylijskich do gojenia
pooperacyjnych blizn - jest w skladzie najbardziej podobny do sebum ktore
wydziela nasza skora), carrot seed oil, a nawet zwykla oliwa z oliwek, ktora
ma lekkie dzialanie jak sunscreen. Mozna dodac gliceryny, ktora przyciaga
wilgotnosc z powietrza. Mozna dodac miodu (do kremu na noc, bo bedzie bardzo
lepki). Inne essential oils dobre dla skory to sandalwood, rozany, jasmin
(te dwa ostatnie sa piekielnie drogie, ja kupuje 3% w jojoba oil.)
Wyliczylam sobie, ze 50g takiego kremu kosztuje mnie w skladnikach $1.92
(australijskich dolarow). Wstepna inwestycja troche kosztuje, ale potem
wstawiasz skladniki do lodowki i starczaja na bardzo dlugo.

To tyle - jak masz jeszcze jakies pytania chetnie Ci doradze.

Ania




14
Data: 17 listopad 2001, 22:24
Temat:

Re: kosmetyki (bylo miod)

Autor: Kamila Per


Użytkownik "Anna Sheridan" napisał w wiadomości
news:votJ7.3332$2Z5.126571@ozemail.com.au...



>
Zacznij od najprostszej w swiecie rzeczy, czyli balsamu do warg - na 4
czesci oleju migdalowego 1 czesc wosku pszczelego.



Wiesz, że trafiłaś w dziesiątkę? Ostatnio mam problem właśnie z ustami.


Ja robie konkokcje aromaterapeutyczne - z dodatkiem essential oils i na
bazie tylko roslinnych olejow i wosku pszczelego.



To mamy temat do pogaduch, bo ja też jakiś czas temu zainteresowałam się
aromaterapią :-).


Jezeli myslisz powaznie o robieniu domowych kosmetykow powinnas


zainwestowac


w nastepujace:
Waga z dokladnoscia do 1 grama
szklane sloiczki (plastik moze wejsc w reakcje z essential oils)
Mixer z metalowa (stainless steel) miska.
dobra ksiazka o essenatial oils - ja mam dwie - Julia Lawless "The
illustrated encyclopedia of essential oils" i Robert Tisserand "The art of
aromatherapy"
znalezc dobrego dostawce skladnikow - wyciskanych na zimno olejow,


essential


oils, wosku, masla kakaowego, shea butter itd



Mam kilka książek i dostawcę, czyli początek już zrobiłam :-). Czy miksera
należy używać tylko do kosmetyków, czy można nim również miksować jedzenie?


To tyle - jak masz jeszcze jakies pytania chetnie Ci doradze.



Na razie tylko jedno: jaką rolę w tej recepturze pełni boraks?

Kamila Pe. (coraz bardziej zapalona do produkcji kosmetyków)




15
Data: 20 listopad 2001, 10:53
Temat:

Re: kosmetyki (bylo miod)

Autor: Anna Sheri


Kamila Perczak wrote in message
news:9tc612$35m$2@news.tpi.pl...



Wiesz, że trafiłaś w dziesiątkę? Ostatnio mam problem właśnie z ustami.


Eksperymentuj z proporcjami - jak za twarde/miekkie, rozpusc na nowo i zmien
proporcje. Mozesz tez dodawac lanoliny - ja na lanoline jestem uczulona.
Mozesz dodac benzoin (to jest gesta resin - jak to po polsku? aha, zywica)
ale trzeba ja rozpuscic w odrobinie alkoholu, bo inaczej nie idzie - zrobi
sie zawiesina, olej jej nie rozpuszcza. Oprocz cech gojacych daje cudowny
lekko waniliowy zapach.




Mam kilka książek i dostawcę, czyli początek już zrobiłam :-). Czy


miksera


należy używać tylko do kosmetyków, czy można nim również miksować


jedzenie?

Pewnie, ze mozna jak dobrze umyjesz. Ja mam stick blender ktory uzywam do
mydla i tez nim blenduje jedzenie, mam tez slow cooker (tez do mydla), z
ceramicznym garnkiem, na druga zmiane gotuje mi risotta i curries i tez
dobrze.




Na razie tylko jedno: jaką rolę w tej recepturze pełni boraks?


Borax reaguje z woskiem tworzac mydlopodobne cos, dziala to emulsyfikujaco -
pozwala mieszac sie wodzie i olejom. powinno go byc 6% wosku tzn na 50g
wosku 3g boraksu. Ja trzymam wszystkie przepisy w spreadsheecie to latwo mi
zmieniac proporcje - wiem dokladnie ile procentowo czego, lacznie z
essential oils itd. Jak masz Excel 97 (czesc Office 97) to Ci podesle. Jest
wiele fajnych miejsc na sieci z ktorych sciagnelam sobie wiele pozytecznych
informacji.
Jezeli chcesz oczyscic wosk (np kupilas od pszczelarza) to rozpusc go i wlej
na wode (jak na Andrzejki) a potem zbierz z powierzchni - zanieczyszcenia
pojda na dno.
Milej zabawy!
Ania




16
Data: 20 listopad 2001, 20:47
Temat:

Re: kosmetyki (bylo miod)

Autor: Paulina Go

kto zna dobry przepis na pizze? Bede wdzieczna
Użytkownik "Kamila Perczak" napisał w wiadomości
news:9tc612$35m$2@news.tpi.pl...



Użytkownik "Anna Sheridan" napisał w wiadomości
news:votJ7.3332$2Z5.126571@ozemail.com.au...
>
> >
> Zacznij od najprostszej w swiecie rzeczy, czyli balsamu do warg - na 4
> czesci oleju migdalowego 1 czesc wosku pszczelego.

Wiesz, że trafiłaś w dziesiątkę? Ostatnio mam problem właśnie z ustami.

> Ja robie konkokcje aromaterapeutyczne - z dodatkiem essential oils i na
> bazie tylko roslinnych olejow i wosku pszczelego.

To mamy temat do pogaduch, bo ja też jakiś czas temu zainteresowałam się
aromaterapią :-).

> Jezeli myslisz powaznie o robieniu domowych kosmetykow powinnas
zainwestowac
> w nastepujace:
> Waga z dokladnoscia do 1 grama
> szklane sloiczki (plastik moze wejsc w reakcje z essential oils)
> Mixer z metalowa (stainless steel) miska.
> dobra ksiazka o essenatial oils - ja mam dwie - Julia Lawless "The
> illustrated encyclopedia of essential oils" i Robert Tisserand "The art


of


> aromatherapy"
> znalezc dobrego dostawce skladnikow - wyciskanych na zimno olejow,
essential
> oils, wosku, masla kakaowego, shea butter itd

Mam kilka książek i dostawcę, czyli początek już zrobiłam :-). Czy


miksera


należy używać tylko do kosmetyków, czy można nim również miksować


jedzenie?



> To tyle - jak masz jeszcze jakies pytania chetnie Ci doradze.

Na razie tylko jedno: jaką rolę w tej recepturze pełni boraks?

Kamila Pe. (coraz bardziej zapalona do produkcji kosmetyków)








Tematy powiązane z miód:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24