otopr.pl Grupy dyskusyjne mrozić czy suszyć?

mrozić czy suszyć?

1
Data: 13 sierpień 2004, 16:05
Temat:

mrozić czy suszyć?

Autor: Aneti

Witam!
Wybieram się jutro na grzyby, i właśnie oglądałam program kulinarny gdzie
dowiedziałm się ,że można grzyby morozić. Nigdy tego nie robiłam i dlaczego
mam do Was pytanie - czy takie grzybki będą dobre po rozmrożeniu? i czy
każdy grzyb można mrozić? a jak długo orzechowywać?
czytałam archiwum, nieiwle tego było, opinie są różne - jak sądzicie?
dziękuję serdecznie

Pozdrawiam
Aneta (zakochana w grzybach)



2
Data: 13 sierpień 2004, 16:16
Temat:

Re: mrozić czy suszyć??

Autor: macabresca

Aneti wrote:


Witam!
Wybieram się jutro na grzyby, i właśnie oglądałam program kulinarny gdzie
dowiedziałm się ,że można grzyby morozić. Nigdy tego nie robiłam i dlaczego
mam do Was pytanie - czy takie grzybki będą dobre po rozmrożeniu? i czy
każdy grzyb można mrozić? a jak długo orzechowywać?
czytałam archiwum, nieiwle tego było, opinie są różne - jak sądzicie?
dziękuję serdecznie



Uzywam grzybow mrozonych, ale kupnych. Robie z nich zupy, sosy do mies i
niemies, grzyby w smietanie. Na moje oko sa oczyszczone, lekko osuszone,


drobne w calosci, wieksze przekrojone na pol, calkiem wielgachne na


plastry, mrozone rozlozone plasko i pozniej pakowane w torebki. Bardzo
je lubie, w potrawach wychodza jak zywe ;)


Kot wielbiciel grzybow tez (ale teraz robie rilettes)
--
Kot
macabrescabezspamu@poczta.onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia


3
Data: 13 sierpień 2004, 16:38
Temat:

Re: mrozić czy suszyć?

Autor: Wladyslaw

In article ,


"Aneti" wrote:




Witam!
Wybieram się jutro na grzyby, i właśnie oglądałam program kulinarny gdzie
dowiedziałm się ,że można grzyby morozić. Nigdy tego nie robiłam i dlaczego
mam do Was pytanie - czy takie grzybki będą dobre po rozmrożeniu? i czy
każdy grzyb można mrozić? a jak długo orzechowywać?
czytałam archiwum, nieiwle tego było, opinie są różne - jak sądzicie?
dziękuję serdecznie





I mrozić i suszyć. Grzyby bardzo dobrze dają się mrozić i używać jak


świeże, ale grzyby suszone dają przecież zupełnie inny efekt niż świeże
czy mrożone.

Władysław

4
Data: 13 sierpień 2004, 17:19
Temat:

Re: mrozić czy suszyć?

Autor: SabAda

Użytkownik "Aneti" napisał w wiadomości
news:cfihrg$b98$1@atlantis.news.tpi.pl...


Witam!
Wybieram się jutro na grzyby, i właśnie oglądałam program kulinarny gdzie
dowiedziałm się ,że można grzyby morozić.



- czy to był program Makłowicza? Powiedział też tam, że sprzedawane grzyby
są mrożone w bardzo niskich temperaturach (na początku) - jakich nie można
uzyskać w domu.



5
Data: 13 sierpień 2004, 18:37
Temat:

Re: mrozić czy suszyć?

Autor: Aneti


Użytkownik "SabAda" napisał w wiadomości
news:cfimsb$704$1@nemesis.news.tpi.pl...


> dowiedziałm się ,że można grzyby morozić.


- czy to był program Makłowicza? Powiedział też tam, że sprzedawane grzyby
są mrożone w bardzo niskich temperaturach (na początku) - jakich nie można
uzyskać w domu.



tzn? nie mogę uzyskać w domu?
czyli jest jakaś technika mrożenia, sądziłąm,że wrzucę w woreczku do
zamrażalnika i będzie ok:)
sama nie wiem teraz.......




6
Data: 13 sierpień 2004, 19:08
Temat:

Re: mrozić czy suszyć??

Autor: Beata Mate



SabAda wrote:



- czy to był program Makłowicza? Powiedział też tam, że sprzedawane grzyby
są mrożone w bardzo niskich temperaturach (na początku) - jakich nie można
uzyskać w domu.




Tak. To MakLowicz mówił coś takiego.

Pozdrawiam


Bea





7
Data: 13 sierpień 2004, 20:46
Temat:

Re: mrozić czy suszyć?

Autor: HaNkA ReDh


Użytkownik "Aneti" napisał w wiadomości
news:cfihrg$b98$1@atlantis.news.tpi.pl...


czy takie grzybki będą dobre po rozmrożeniu?



Po mojemu sie rozpaćkają jeśli je zamrozisz swierze. Poczytaj na necie o
kriogenicznym mrożeniu - najwiecej będzie po angielsku cryogenic freezing.
Natomiast tu sposób na zamrozenie grzybów
http://www.recipelink.com/mf/20/3613

HaNkA




8
Data: 13 sierpień 2004, 20:49
Temat:

Re: mrozić czy suszyć?

Autor: HaNkA ReDh


Użytkownik "Aneti" napisał w wiadomości
news:cfihrg$b98$1@atlantis.news.tpi.pl...


czy takie grzybki będą dobre po rozmrożeniu?



Po mojemu sie rozpaćkają jeśli je zamrozisz swieże. Poczytaj na necie o
kriogenicznym mrożeniu - najwiecej będzie po angielsku cryogenic freezing.
Natomiast tu sposób na zamrozenie grzybów
http://www.recipelink.com/mf/20/3613

HaNkA



9
Data: 13 sierpień 2004, 20:51
Temat:

Re: mrozić czy suszyć??

Autor: Piotr

Aneti wrote:


tzn? nie mogę uzyskać w domu?
czyli jest jakaś technika mrożenia, sądziłąm,że wrzucę w woreczku do
zamrażalnika i będzie ok:)
sama nie wiem teraz.......



Osobiście nigdy nie próbowałem mrozić grzybów (zresztą zawsze co zbiorę to
prawie od razu zjadam :-)) ale podobno jest to możliwe w warunkach
domowych, pod tymi linkami jest trochę opisów na ten temat:
http://www.grzyby.pl/fjedzeni.htm#MROZENIE
http://www.grzyby.pl/discus/messages/34/58.html
http://users.nethit.pl/forum/read/grzybypodhala/985903/

pozdrawiam
Piotr


10
Data: 13 sierpień 2004, 23:22
Temat:

Re: mrozić czy suszyć??

Autor: Laik

Hello Aneti
w wiadomości z Fri, 13 Aug 2004
16:05:17 +0200 przeczytałem:


Witam!
Wybieram się jutro na grzyby, i właśnie oglądałam program kulinarny gdzie
dowiedziałm się ,że można grzyby morozić.



oczywiscie, ze mozna mrozic. u mnie robie (hm... robi to żona) w
zamrazarce przy -18C.
do tej pory mam paczke z zeszlego roku. zaleta jest to, ze smakuja jak
swieze. polecam te metode, jesli chcesz miec kompletna potrawke z grzybow.
natomiast do sosow, zup - polecam jednak suszone.
acha - zamrazarka lubi pachniec grzybami, warto mrozonke szczelnie
zapakowac.
acha, dotyczy to praktyki z grzybami sitkowymi (prawdziwki, maslaki)
--
Pozdrawiam, Laik.
(a teraz zgaduj, czy powyższe "my" to bank, stowarzyszenie umarłych poetów
czy po prostu trzynastu gniewnych, czyli ja i moja dwunastnica)
simon

11
Data: 14 sierpień 2004, 16:58
Temat:

Re: mrozić czy suszyć?

Autor: SabAda

Użytkownik "Aneti" napisał w wiadomości
news:cfiqo8$kgm$1@atlantis.news.tpi.pl...


tzn? nie mogę uzyskać w domu?
czyli jest jakaś technika mrożenia, sądziłąm,że wrzucę w woreczku do


zamrażalnika i będzie ok:)

-wrzuca sie je na początku (nie chcę skłamać bo dobrze nie pamiętam) ale
chyba do - 80 stopni. Nie wiem w jakim celu - potem przechowuje normalnie.
To ma znaczenie bodajże dla właściwości smakowych i ogólnych grzybów. Moja
mama mroziła normalnie i przechowywała w zamrażarce do wigilii.




Tematy powiązane z mrozić czy suszyć?:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24