otopr.pl Grupy dyskusyjne ocet winny:bialy i czerwony-do czego?

ocet winny:bialy i czerwony-do czego?

1
Data: 16 lut 2001, 17:56
Temat:

ocet winny:bialy i czerwony-do czego?

Autor: rena

znalazlam w sklepie 2 rodzaje octu winnego: bialy i czerwony. do czego je
uzywac, czym sie roznia?



--
Rena

PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl




2
Data: 16 lut 2001, 19:09
Temat:

Re: ocet winny:bialy i czerwony-do czego?

Autor: Danka

No wlasnie. Kilka dni temu zadalam prawie identyczne pytanie: ktory jest
lepszy - bianco czy ten czarny.

A czy wie ktos moze czy olej z truffli jest dobry?

Pozdr.,
Danka


"rena" schreef in bericht
news:3a8d5b36$1@news.vogel.pl...


znalazlam w sklepie 2 rodzaje octu winnego: bialy i czerwony. do czego je
uzywac, czym sie roznia?



--
Rena

PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl







3
Data: 16 lut 2001, 20:16
Temat:

Re: ocet winny:bialy i czerwony-do czego?

Autor: rena


No wlasnie. Kilka dni temu zadalam prawie identyczne pytanie: ktory jest
lepszy - bianco czy ten czarny.



oj nie - on nie jest czarny tylko w kolorze czerwonego wina! a bialy jestw
kolorze bialego wina



4
Data: 16 lut 2001, 21:47
Temat:

Re: ocet winny:bialy i czerwony-do czego?

Autor: Jerzy <007

Użytkownik rena w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3a8d5b36$1@news.vogel.pl...


znalazlam w sklepie 2 rodzaje octu winnego: bialy i czerwony. do czego


je


uzywac, czym sie roznia?


postępuj podobnie jak z winami białym i czerwonym. Pamiętasz, które do
jakiego mięsa?
pozsdr. Jerzy



5
Data: 17 lut 2001, 09:44
Temat:

Re: ocet winny:bialy i czerwony-do czego?

Autor: wlos@tele.

Danka wrote:


No wlasnie. Kilka dni temu zadalam prawie identyczne pytanie: ktory jest
lepszy - bianco czy ten czarny.



Lepszy -- zalezy do czego, czerwony ma na pewno wiecej smaku niz bialy.
A czarny to pewnie balsamico?

Wg. "Larousse gastronomique":

Bialy ocet uzywany jest do przyprawiania endywii, salaty rzymskiej,
cykorii, do marynowania mies, dziczyzny i ryb, do przygotowywania
"beurre blanc" (bialego sosu maslanego), sosu holenderskiego i
bearnenskiego, do dodprawinia beurre noissette (ciemnego sosu z masla) i
do deglasacji. Tradycyjny francuski bialy ocet jest najlepszy do
przygotowywania w domu octow aromatyzowanych.
Czerwony ocet jest jest najlepszy do przyprawiania delikatnych salat bez
wyraznego smaku, (np. salaty zielonej), gdyz ma bardziej wyrazisty smak.
Uzywa sie go do gotowania czerwonej kapusty, a jego kropla dodaje smaku
smazonej watrobce cielecej, sanguette (potrawie z krwi kurzej), potrawom
z czerwonego miesa, sosowi pieprzowemu, a nawet jajkom sadzonym.





A czy wie ktos moze czy olej z truffli jest dobry?



Nie ma oleju z trufli. Chodzi cu zapewne o olej aromatyzowany truflami,
mogacy sluzyc jako tansaz namiastka trufli.


> znalazlam w sklepie 2 rodzaje octu winnego: bialy i czerwony. do czego je
> uzywac, czym sie roznia?



Bialy jest z bialego wina, czerwony z czerwonego.

Wladyslaw

6
Data: 17 lut 2001, 23:56
Temat:

Re: ocet winny:bialy i czerwony-do czego?

Autor: Danka

Dziekuje Wladyslawie za odpowiedz.
Czy smazac np. mieso moge dodac troche ciemnego balsamico? Czy tez nie
nadaje sie on raczej do tych celow?

"Wladyslaw Los" schreef in bericht
news:1eoyu20.1vfz5181fy4ufhN%wlos@tele.com.pl...



> A czy wie ktos moze czy olej z truffli jest dobry?

Nie ma oleju z trufli. Chodzi cu zapewne o olej aromatyzowany truflami,
mogacy sluzyc jako tansaz namiastka trufli.


Pewnie masz racje. Tak samo powstaje pewnie olej czosnkowy....

Pozdr.
Danka




Tematy powiązane z ocet winny:bialy i czerwony-do czego?:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24