otopr.pl Grupy dyskusyjne pasztetowa - jak?

pasztetowa - jak?

1
Data: 1 wrzesień 2000, 12:28
Temat:

pasztetowa - jak?

Autor: jarko

witam.
Wlasnie przymierzam sie do zrobienia kilku wedlin ( kielbasa, szynki itp.)
chce tez zrobic pasztetowa.
Ale nie wiem jak. Co i jak podpichcic i jakie skladniki
dzieki za odpowiedzi
pozdrawiam
jarko



2
Data: 2 wrzesień 2000, 07:26
Temat:

Re: pasztetowa - jak?

Autor: f.



jarko wrote in message
news:8oo04v$839$1@news.telbank.pl...


witam.
Wlasnie przymierzam sie do zrobienia kilku wedlin ( kielbasa, szynki itp.)
chce tez zrobic pasztetowa.
Ale nie wiem jak. Co i jak podpichcic i jakie skladniki
dzieki za odpowiedzi
pozdrawiam
jarko


Kiedys ponoc dodawano do pasztetowej papier toaletowy, ale to byl specjalny
komunistyczny, szarobury papier.
F.
PS. Serio wiem, tylko tyle, ze daje sie kasze manna.



3
Data: 2 wrzesień 2000, 21:34
Temat:

Re: pasztetowa - jak?

Autor: Boguslaw K

"f." wrote:



jarko wrote in message
news:8oo04v$839$1@news.telbank.pl...
> witam.
> Wlasnie przymierzam sie do zrobienia kilku wedlin ( kielbasa, szynki itp.)
> chce tez zrobic pasztetowa.
> Ale nie wiem jak. Co i jak podpichcic i jakie skladniki
> dzieki za odpowiedzi
> pozdrawiam
> jarko
>
Kiedys ponoc dodawano do pasztetowej papier toaletowy, ale to byl specjalny
komunistyczny, szarobury papier.
F.
PS. Serio wiem, tylko tyle, ze daje sie kasze manna.


To nieprawda, prawdziwa domowa pasztetowa robi sie bez kaszy, glownym
skladnikiem jest wieprzowe podgadle. Poza tym cebula, skwarki, sol,
pieprz
i chyba cos jeszcze, ale nie pamietam, bo osobiscie nie robiem, tylko
pomagalem.
Postaram sie znalezc przepis, to posle.

BK

4
Data: 3 wrzesień 2000, 00:49
Temat:

Re: pasztetowa - jak?

Autor: lechu.SPAM

"f." wrote:




Kiedys ponoc dodawano do pasztetowej papier toaletowy, ale to byl specjalny
komunistyczny, szarobury papier.



I to niewatpliwie powodowalo nieustanny brak papieru toaletowego w sklepach
:-) A Pasztetowej tez nie bylo wiec widocznie szla na export :-))))

Lechu

5
Data: 11 wrzesień 2000, 03:23
Temat:

Re: pasztetowa - jak?

Autor: Antoni


jarko wrote in message
news:8oo04v$839$1@news.telbank.pl...


witam.
Wlasnie przymierzam sie do zrobienia kilku wedlin ( kielbasa, szynki itp.)
chce tez zrobic pasztetowa.
Ale nie wiem jak. Co i jak podpichcic i jakie skladniki
dzieki za odpowiedzi
pozdrawiam
jarko

Witam
W zakladach masarskich kiszke pasztetowa produkuje sie wg nastepujacej
receptury:


-mieso wieprzowe kl I lub cielecina peklowana kl I 15%
-mieso wieprzowe kl II nie peklowane 15%
-watroba wieprzowa lub cieleca nie solona 25%
-tluszcz drobny nie solony 40%
-slonina nie solona
5%


Przyprawy na 10 kg surowca:


-cebula
0,25kg
-majeranek
0,02kg
-pieprz naturalny
0,01kg
Oslonki[jelita] - wieprzowe grube lub krzyzowki.

Proces produkcylny nie jest zbyt skomplikowany ale wymaga dokladnego
rozdrobnienia poszczegolnych skladnikow na specjalnych szybkotnacych
maszynach i dokladnym ich wymieszaniu co powoduje ze pasztetowa
jako juz produkt gotowy ma taka a nie inna konsystencje.Domowym
sposobem bedzie trudno rozdrobnic skladniki (moze duzy mikser?)
Kiszke po napelnieniu w oslonki gotuje sie od 50 do 90 min.Czas zalezy
od srednicy oslonek(jelit).
To tyle w wielkim skrocie oczywiscie.
Pozdrawiam
Antoni



6
Data: 21 wrzesień 2000, 11:42
Temat:

Re: pasztetowa - jak?

Autor: Bogusław?=



Boguslaw Kempny wrote:



Postaram sie znalezc przepis, to posle.


Dlugo to trwalo, pzrepraszam, nie mialem czasu. Podaje przepis
na taka prawdziwa, z domowego swiniobicia:
1 kg tlustego podgardla
1 kg watroby
20 dkg sloniny
dwie bulki
7 dkg soli 3 dkg przypraw - pieprz, majeranek, galka muszkatolowa
jelita (o to w domu najtrudniej, mozna sprobowac pasteryzowaz w
sloikach,
smak ten sam, ale mniej atrakcyjne)
Podgardle i watrobe ugotowac do miekkosci, po ostudzeniu przepuscic
wszystko
przez maszynke do miesa z drobna siatka (bulke namoczonyc i odcisnac).
Wymieszac starannie dodajac przyprawy i troche rosolu
z gotowania podgardla. Napelnic jelito (sloiki) luzno, zeby nie peklo
i gotowac na bardzo malym ogniu przez 45 minut. Uwaga, ogien musi byc
bardzo maly, woda nie moze wrzec, bo jelita popekaja.




To przepis z ksiazki "Krupnioki i moczka, czyli gawedy o kuchni
slaskiej"
Przepisalem prawie doslownie, ale mam wrazenie, ze autorka zapomniala o
cebuli?

BK

1 kg


BK


Tematy powiązane z pasztetowa - jak?:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24