otopr.pl Grupy dyskusyjne Pieczenie mięsa w niskiej temperaturze?

Pieczenie mięsa w niskiej temperaturze?

1
Data: 14 marzec 2004, 12:46
Temat:

Pieczenie mięsa w niskiej temperaturze?

Autor: Wladyslaw

Wzorem Waldka upiekłem dzisiaj kawałek szynki w temperaturze 80 stopni.
Mięso jest doskonałe, ale trzeba jeszce popracować nad jego rumenieniem
i nad sosem.

Władysław

2
Data: 14 marzec 2004, 13:18
Temat:

Re: Pieczenie mięsa w niskiej temperaturze

Autor: Babba Y'ag

Użytkownik "Wladyslaw Los" napisał w wiadomości
news:20040314124654104+0100@news.onet.pl...


Wzorem Waldka upiekłem dzisiaj kawałek szynki w temperaturze 80 stopni.
Mięso jest doskonałe, ale trzeba jeszce popracować nad jego rumenieniem
i nad sosem.

Władysław



A pamiętasz przepis na tjankol? Ja to robię namiętnie, ale za każdym razem
się zastanawiam, czy tak niska temperatura nie omija prionów i innych "be",
które może jednak giną w temp. 150-230 stopni C?

BY



3
Data: 15 marzec 2004, 09:00
Temat:

Re: Pieczenie mięsa w niskiej temperaturze

Autor: waldek

Wladyslaw Los napisał(a):


Wzorem Waldka upiekłem dzisiaj kawałek szynki w temperaturze 80
stopni. Mięso jest doskonałe, ale trzeba jeszce popracować nad jego
rumenieniem i nad sosem.


====
A jaki masz piekarnik i jak utrzymywałeś temperaturę? Dysponujesz może
jakimś porządnym sprzętem? Ile było tego mięsa i jaki był czas pieczenia?
Podaj trochę szczegółów dla porównania.

waldek
====



4
Data: 15 marzec 2004, 09:15
Temat:

Re: Pieczenie mięsa w niskiej temperaturze?

Autor: Wladyslaw

In waldek wrote:


Wladyslaw Los napisał(a):


Wzorem Waldka upiekłem dzisiaj kawałek szynki w temperaturze 80
stopni. Mięso jest doskonałe, ale trzeba jeszce popracować nad jego
rumenieniem i nad sosem.


====
A jaki masz piekarnik i jak utrzymywałeś temperaturę?


;
Mam kuchenkę gazową z piekarnikiem elektrycznym. "Amica Electronic" G5E.
Nastawiłem na trmperaturę 75 stopni.


Dysponujesz może
jakimś porządnym sprzętem?


Nie wiem na ile to "porządny sprzęt".


Ile było tego mięsa



ok. 1,5 kg szynki bez kości. Na Wielkanoc spróbuję tak zrobić schab, a
jak opanuję technikę na wieprzowinie poeksperymentuję z wołowiną.


i jaki był czas
pieczenia?



4 godz. Wstępnie obsmażyłem, pod koniec zwiększyłem temperaturę i
włączyłem górny opiekacz, żeby się zarumieniło.

Podaj trochę szczegółów dla porównania.

Władysław


Tematy powiązane z Pieczenie mięsa w niskiej temperaturze?:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24