otopr.pl Grupy dyskusyjne powtórne zamrażanie ??

powtórne zamrażanie ??

1
Data: 23 lut 2003, 20:35
Temat:

powtórne zamrażanie ??

Autor: Nikodem Ku

Witam!

Czy ktoś mogłby mi wytłumaczyć DLACZEGO nie powinno się powtórnie zamrażać
wcześniej rozmrożonych produktów (ryb, mięs)? Czy to dotyczy wszystkich
produktów?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wyjaśnienia.

Pozdrawiam,

Nik

2
Data: 24 lut 2003, 07:45
Temat:

Odp: powtórne zamrażanie ?

Autor: Kianit / D


Użytkownik Nikodem Kuźnik w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisał:b3b7t8$uun$1@news.polbox.pl...


Witam!

Czy ktoś mogłby mi wytłumaczyć DLACZEGO nie powinno się powtórnie zamrażać
wcześniej rozmrożonych produktów (ryb, mięs)? Czy to dotyczy wszystkich
produktów?



No właśnie, wedle wszystkich reguł nie wolno zamrażać podwójnie, mnie jednak
zaintrygowało to, że w książce "potrawy z zamrażalnika" jest mnóstwo
przepisów, do których wykorzystuje się rozmrożone produkty aby je potem
ponownie zamrozić w potrawie, i co więcej, bez obróbki termicznej.
I co z tym fantem?
Pozdrawiam, Kianit



3
Data: 24 lut 2003, 09:44
Temat:

Re: Odp: powtórne zamrażanie ??

Autor: Waldemar K



Czy ktoś mogłby mi wytłumaczyć DLACZEGO nie powinno się powtórnie zamrażać
wcześniej rozmrożonych produktów (ryb, mięs)? Czy to dotyczy wszystkich
produktów?




No właśnie, wedle wszystkich reguł nie wolno zamrażać podwójnie, mnie jednak
zaintrygowało to, że w książce "potrawy z zamrażalnika" jest mnóstwo
przepisów, do których wykorzystuje się rozmrożone produkty aby je potem
ponownie zamrozić w potrawie, i co więcej, bez obróbki termicznej.
I co z tym fantem?



powtórnego zamrażania należy unikać ze względu na florę bakteryjną,
która się mnoży. W domu nie masz możliwości zamrożenia tak, jak to się
robi przemysłowo (bardzo szybkie chłodzenie do bardzo niskiej
temperatury < -35C ). Bakterie, które się namnożyły w "okresie odwilży"
nie są zabijane, tylko są w stanie hibernacji, a nawet mnożą się dalej,
choć wolniej.

Waldek


4
Data: 24 lut 2003, 09:50
Temat:

Odp: Odp: powtórne zamrażanie ?

Autor: Kianit / D


Użytkownik Waldemar Krzok w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:3E59DB55.5040000@ukbf.fu-berlin.de...



powtórnego zamrażania należy unikać ze względu na florę bakteryjną,
która się mnoży. W domu nie masz możliwości zamrożenia tak, jak to się
robi przemysłowo (bardzo szybkie chłodzenie do bardzo niskiej
temperatury < -35C ). Bakterie, które się namnożyły w "okresie odwilży"
nie są zabijane, tylko są w stanie hibernacji, a nawet mnożą się dalej,
choć wolniej.

Waldek



Więc mam książkę wyrzucić?
A szkoda, bo już myślałam, że znalazłam rozwiązanie mojego lenistwa ;)
Pozdrawiam, Kianit



5
Data: 24 lut 2003, 18:08
Temat:

Re: Odp: powtórne zamrażanie ??

Autor: Nikodem Ku

Waldemar Krzok wrote:




Czy ktoś mogłby mi wytłumaczyć DLACZEGO nie powinno się powtórnie
zamrażać wcześniej rozmrożonych produktów (ryb, mięs)? Czy to dotyczy
wszystkich produktów?




No właśnie, wedle wszystkich reguł nie wolno zamrażać podwójnie, mnie
jednak zaintrygowało to, że w książce "potrawy z zamrażalnika" jest
mnóstwo przepisów, do których wykorzystuje się rozmrożone produkty aby je
potem ponownie zamrozić w potrawie, i co więcej, bez obróbki termicznej.
I co z tym fantem?



powtórnego zamrażania należy unikać ze względu na florę bakteryjną,
która się mnoży. W domu nie masz możliwości zamrożenia tak, jak to się
robi przemysłowo (bardzo szybkie chłodzenie do bardzo niskiej
temperatury < -35C ). Bakterie, które się namnożyły w "okresie odwilży"
nie są zabijane, tylko są w stanie hibernacji, a nawet mnożą się dalej,
choć wolniej.

Waldek



Dziekuje pieknie za odpowiedz.
Nasuwa mi sie teraz nastepne pytanie:
Na pewno jest mnostwo bakterii w swiezych produktach, np. miesie cielaka czy
w swiezych rybach (podobnie jak po 'odwilzy' tych produktow zamrozonych),
wiec czy powinno sie w ogole zamrazac swieze mieso w domowych zamrazalkach,
czy to jest ten sam problem 'hibernacji' bakterii?

Pozdrawiam,

Nik

6
Data: 25 lut 2003, 09:51
Temat:

Re: Odp: powtórne zamrażanie ??

Autor: Waldemar K



Dziekuje pieknie za odpowiedz.
Nasuwa mi sie teraz nastepne pytanie:
Na pewno jest mnostwo bakterii w swiezych produktach, np. miesie cielaka czy
w swiezych rybach (podobnie jak po 'odwilzy' tych produktow zamrozonych),
wiec czy powinno sie w ogole zamrazac swieze mieso w domowych zamrazalkach,
czy to jest ten sam problem 'hibernacji' bakterii?



w świeżych produktach jest dużo mniej bakterii gnilnych, dlatego nie
jest tak źle. Oczywiście też są i ożywają po rozmrożeniu. Dlatego w celu
dłuższego przechowywania należy zamrażać jak najszybciej. Większość
zamrażarek ma specjalny guzik załączający toto na pełną moc. Należy
zamrażarkę jak najbardziej ochłodzić, zanim się włoży doń zwłoki.

Jak chcesz coś więcej, to pytaj. Pytania przekażę do mojego domowego
higienika, czyli żony (weterynarz)

Waldek


7
Data: 25 lut 2003, 21:06
Temat:

Re: Odp: powtórne zamrażanie ??

Autor: Nikodem Ku

Waldemar Krzok wrote:




Dziekuje pieknie za odpowiedz.
Nasuwa mi sie teraz nastepne pytanie:
Na pewno jest mnostwo bakterii w swiezych produktach, np. miesie cielaka
czy w swiezych rybach (podobnie jak po 'odwilzy' tych produktow
zamrozonych), wiec czy powinno sie w ogole zamrazac swieze mieso w
domowych zamrazalkach, czy to jest ten sam problem 'hibernacji' bakterii?



w świeżych produktach jest dużo mniej bakterii gnilnych, dlatego nie
jest tak źle. Oczywiście też są i ożywają po rozmrożeniu. Dlatego w celu
dłuższego przechowywania należy zamrażać jak najszybciej. Większość
zamrażarek ma specjalny guzik załączający toto na pełną moc. Należy
zamrażarkę jak najbardziej ochłodzić, zanim się włoży doń zwłoki.

Jak chcesz coś więcej, to pytaj. Pytania przekażę do mojego domowego
higienika, czyli żony (weterynarz)

Waldek



Bardzo, bardzo dziekuje! Na chwile obecna wystarczy, ale ciesze sie, ze
wiem, do kogo moge sie zwrocic z takimi pytaniami.

Pozdrawiam serdecznie,

Nik


Tematy powiązane z powtórne zamrażanie ??:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24