otopr.pl Grupy dyskusyjne prazuchy lub prazoki

prazuchy lub prazoki

1
Data: 27 październik 2001, 17:14
Temat:

prazuchy lub prazoki

Autor: Luiza Groe

Moja sw.pamieci Babcia przygotowywala wspaniale prazuchy.Kazdy myslal,ze
Babcia jest wieczna i nikt
nie poprosil o przepis.Wraz z Jej odejsciem skonczyly
sie prazuchy.
Moze ktos wie,jak to sie robi,ja ze skladnikow pamietam tylko ziemniaki i
make(?).
Thanks from the mountains-Luiza.



2
Data: 27 październik 2001, 17:51
Temat:

Re: prazuchy lub prazoki

Autor: czarek

Wraz z Jej odejsciem skonczyly


sie prazuchy.
Moze ktos wie,jak to sie robi,ja ze skladnikow pamietam tylko ziemniaki i
make(?).
Thanks from the mountains-Luiza.


Pamietam, ze przepis na prazuche jest w Kuuchni Polskiej PWE ale o ile


mnie pamiec nie myli ziemniaki nie wchodza w sklad tego dania. Moze masz na
mysli babke ziemniaczna
Czarek


3
Data: 27 październik 2001, 19:31
Temat:

Re: prazuchy lub prazoki

Autor: waldemar <

czarek wrote:


Wraz z Jej odejsciem skonczyly


sie prazuchy.
Moze ktos wie,jak to sie robi,ja ze skladnikow pamietam tylko ziemniaki i
make(?).
Thanks from the mountains-Luiza.


Pamietam, ze przepis na prazuche jest w Kuuchni Polskiej PWE ale o ile


mnie pamiec nie myli ziemniaki nie wchodza w sklad tego dania. Moze masz
na mysli babke ziemniaczna



ziemniaki są. To nie jest kuchnia polska, tylko śląska. Tylko ten
przepis... Mój ojciec próbował robić, ale jego skrzypiało w zębach, a mojej
babci nie. Jeszcze zrobię wywiad, jak to próbował. O ile mnie scierosis nie
myli, to były to gorące ziemniaki plus mąka ziemniaczana.

Waldek


4
Data: 27 październik 2001, 22:39
Temat:

Re: prazuchy lub prazoki

Autor: Wkn


Użytkownik Marek Czajkowski w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:5c8mttk6ushl8lnpg7u6p7qhmsn7j2mn0i@4ax.com...


Dysponuje przepisami na prazuchy:
1. Z maki pszennej i gryczanej plus slonina
2. Prazuche mazowiecka z ziemniakow, maki zytniej lub pszennej
3. Prazuche ziemniaczana

Ktora najbardziej interesuje?


Ja chetnie poznam wszystkie.

Wkn



5
Data: 27 październik 2001, 22:51
Temat:

Re: prazuchy lub prazoki

Autor: Ania Niesz

Jo tyz

Wkn a écrit :


Użytkownik Marek Czajkowski w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:5c8mttk6ushl8lnpg7u6p7qhmsn7j2mn0i@4ax.com...
> Dysponuje przepisami na prazuchy:
> 1. Z maki pszennej i gryczanej plus slonina
> 2. Prazuche mazowiecka z ziemniakow, maki zytniej lub pszennej
> 3. Prazuche ziemniaczana
>
> Ktora najbardziej interesuje?
>
Ja chetnie poznam wszystkie.

Wkn




6
Data: 27 październik 2001, 22:58
Temat:

Re: prazuchy lub prazoki

Autor: Krysia Tho




> Dysponuje przepisami na prazuchy:
> 1. Z maki pszennej i gryczanej plus slonina
> 2. Prazuche mazowiecka z ziemniakow, maki zytniej lub pszennej
> 3. Prazuche ziemniaczana
>
> Ktora najbardziej interesuje?
>
Ja chetnie poznam wszystkie.

Wkn



pniewaz nie mam pojecia co to prazucha, to ja tez
Krysia
K.T. - starannie opakowana
______________________________________________________________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

7
Data: 27 październik 2001, 23:22
Temat:

Re: prazuchy lub prazoki

Autor: Ania Niesz

No wlasnie dlatego ze nie wiem co to prazucha a czuje cos smakowitego.......

Krysia Thompson a écrit :


pniewaz nie mam pojecia co to prazucha, to ja tez
Krysia
K.T. - starannie opakowana
______________________________________________________________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net




8
Data: 28 październik 2001, 00:18
Temat:

Re: prazuchy lub prazoki

Autor: Luiza Groe


"Ania Nieszkowska" schreef in bericht
news:3BDB25B0.735A8FF4@noos.fr...


No wlasnie dlatego ze nie wiem co to prazucha a czuje cos


smakowitego.......



Krysia Thompson a écrit :

> pniewaz nie mam pojecia co to prazucha, to ja tez
> Krysia
> K.T. - starannie opakowana



Dziewczyny-czujecie dobrze.TO jest cos pysznego.Moja Babcia gotowala
do tego pyszna kapustke ( z grzybami lub -w sezonie-mloda).Palce lizac.

Zycze smacznego i tez czekam na przepis.
Luiza.



9
Data: 28 październik 2001, 00:53
Temat:

Re: prazuchy lub prazoki

Autor: Joanna Dus


Użytkownik "Luiza Groeneveld" napisał w wiadomości
news:mbAC7.57217$Sd6.4237372@amsnews02.chello.com...


Moja sw.pamieci Babcia przygotowywala wspaniale prazuchy.Kazdy myslal,ze
Babcia jest wieczna i nikt
nie poprosil o przepis.Wraz z Jej odejsciem skonczyly
sie prazuchy.
Moze ktos wie,jak to sie robi,ja ze skladnikow pamietam tylko ziemniaki i
make(?).
Thanks from the mountains-Luiza.



http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/tlusty_czwartek.htm
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl



10
Data: 28 październik 2001, 01:16
Temat:

Re: prazuchy lub prazoki

Autor: Ewa (siost

Luizo, spytalam sie mojej chlopiny (wybacz Mechciu) z francuskich Karaibow
(choc Aruba niedaleko!) ; nie wie co to "spiczasta kapusta".
Wiec nie ukrywaj sie pod prazucha (TEZ CHCE, CHCE, CHCE !!!)


Ewcia (Ani siostra)

--
Niesz !



11
Data: 28 październik 2001, 08:22
Temat:

Re: prazuchy lub prazoki

Autor: Krysia Tho

a my mamy spiczasta kapuche (ktos ja nawet posadzil o bycie GM.)
sczupla, wysoka, szpiczasta, ta jak Lenin - wiecznie zywa (w tym
wypadku wiecznie mloda). smak ten sam co mlodej kapustki.
Krysia


Luizo, spytalam sie mojej chlopiny (wybacz Mechciu) z francuskich Karaibow
(choc Aruba niedaleko!) ; nie wie co to "spiczasta kapusta".
Wiec nie ukrywaj sie pod prazucha (TEZ CHCE, CHCE, CHCE !!!)


Ewcia (Ani siostra)



K.T. - starannie opakowana
______________________________________________________________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

12
Data: 28 październik 2001, 08:26
Temat:

Re: prazuchy lub prazoki

Autor: MechaGodzi


Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." napisał w
wiadomości news:9rfelh$3i8$1@neon.noos.net...


Luizo, spytalam sie mojej chlopiny (wybacz Mechciu) z francuskich


Karaibow


(choc Aruba niedaleko!) ; nie wie co to "spiczasta kapusta".
Wiec nie ukrywaj sie pod prazucha (TEZ CHCE, CHCE, CHCE !!!)


Ewcia (Ani siostra)

--
Niesz !



ja tez chce
(chlopina absolutnie nie ma pojecia co to prazucha, powiedzial tylko "oby
tylko to nie byla fasolka po bretonsku")

Mechcia



13
Data: 28 październik 2001, 08:29
Temat:

Re: prazuchy lub prazoki

Autor: MechaGodzi


Użytkownik "Joanna Duszczyńska" napisał w
wiadomości news:9rfdsv$rid$1@news.onet.pl...



http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/tlusty_czwartek.htm
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl




dzieki Joanno:)

ale zeby tak bez slowa....

Mechcia



14
Data: 28 październik 2001, 10:53
Temat:

Re: prazuchy lub prazoki

Autor: Joanna Dus


Użytkownik "MechaGodzilla" napisał w wiadomości
news:9rgc57$ov1$1@news.tpi.pl...



Użytkownik "Joanna Duszczyńska" napisał w
wiadomości news:9rfdsv$rid$1@news.onet.pl...
>
> http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/tlusty_czwartek.htm




dzieki Joanno:)

ale zeby tak bez slowa....



Ok! _lenistwo_ :-)
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl

Ps. Ale Luizie pewnie nie dokładnie o to chodziło, bo u niej podobno miały
być ziemniaki...



15
Data: 28 październik 2001, 12:20
Temat:

Re: prazuchy lub prazoki-znlazlam i podaje przepis

Autor: Luiza Groe



--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl

Ps. Ale Luizie pewnie nie dokładnie o to chodziło, bo u niej podobno miały
być ziemniaki...



Mimo wszystko Joanno-dzieki!!!!!!!!!
Skorzystalam z niezawodnego jak zawsze Copernica i znalazlam przepis na
prazuche.
Sadzac z opisu-to wlasnie ta pyszna prazucha mojej Babci.
Juz podaje:
1 kg ziemniakow
4 lyzki maki
4 cebule
150 g masla lub sloniny
sol

Obrane i wyplukane ziemniaki gotowac w osolonej wodzie.Kiedy beda juz na
wpol
miekkie,wsypac make i przykryc garnek.Gdy ziemniaki sie ugotuja,zdjac
pokrywke
i potrzymac jeszcze chwile garnek na malym ogniu celem odparowania resztek
wody.
Nastepnie ugniesc ziemniaki na gesta jednolita mase.Lyzka umaczana w
tluszczu nak-
ladac porcje prazuchy na talerz,polac tluszczem z podsmazona cebulka lub/i
topiona
slonina.
Smacznego-Luiza.

P.S.Jutro kupuje cebule i robie pyszny obiadek(mam nadzieje!).Wrazenia
opisze.



16
Data: 28 październik 2001, 12:24
Temat:

Re: prazuchy lub prazoki

Autor: Luiza Groe


"Ewa (siostra Ani) N." schreef in bericht
news:9rfelh$3i8$1@neon.noos.net...


Luizo, spytalam sie mojej chlopiny (wybacz Mechciu) z francuskich


Karaibow


(choc Aruba niedaleko!) ; nie wie co to "spiczasta kapusta".
Wiec nie ukrywaj sie pod prazucha (TEZ CHCE, CHCE, CHCE !!!)


Ewcia (Ani siostra)

--
Niesz !


Ja sie pod prazucha nie ukrywam.Spiczasta kapusta -hol.spitskool-przypomina
nasza mloda kapuste.
A to Malgonia pisala o spiczastej kapuscie,ot co.
Pozdrawiam- Luiza.





17
Data: 28 październik 2001, 13:58
Temat:

Re: prazuchy lub prazoki

Autor: waldemar <



Ja sie pod prazucha nie ukrywam.Spiczasta kapusta
-hol.spitskool-przypomina nasza mloda kapuste.
A to Malgonia pisala o spiczastej kapuscie,ot co.



w naszej telewizorni podawali kiedyś, że spitskool, Spitzkohl, kapusta
spiczasta to to samo, co normalna "zielona", tylko inaczej wygląda ;-)

Waldek

18
Data: 28 październik 2001, 14:18
Temat:

Re: prazuchy lub prazoki

Autor: Luiza Groe


"waldemar" schreef in bericht
news:9rgrqm$12j$05$1@news.t-online.com...



> Ja sie pod prazucha nie ukrywam.Spiczasta kapusta
> -hol.spitskool-przypomina nasza mloda kapuste.
> A to Malgonia pisala o spiczastej kapuscie,ot co.

w naszej telewizorni podawali kiedyś, że spitskool, Spitzkohl, kapusta
spiczasta to to samo, co normalna "zielona", tylko inaczej wygląda ;-)

Waldek



Przepraszam,mialo byc biala kapuste,a nie mloda.Faktycznie,tylko inaczej
wyglada-z jednej strony jest dluga i spiczasta.

Pozdrawiam-Luiza.



19
Data: 28 październik 2001, 21:41
Temat:

prazuchy lub prazoki - przepisy

Autor: mczaj@alph

On Sat, 27 Oct 2001 22:39:16 +0200, in pl.rec.kuchnia you wrote:



Użytkownik Marek Czajkowski w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:5c8mttk6ushl8lnpg7u6p7qhmsn7j2mn0i@4ax.com...


Dysponuje przepisami na prazuchy:
1. Z maki pszennej i gryczanej plus slonina
2. Prazuche mazowiecka z ziemniakow, maki zytniej lub pszennej
3. Prazuche ziemniaczana



Prosze bardzo.

1. Prazucha

1/2 kg maki pszennej,
1/2 kg maki gryczanej
10 dag sloniny (najlepiej ze szczesliwej swinki :-)

Make pszenna i gryczana wsypac w duzy rondel, postawic na ogniu i
mieszac ciagle lyzka, dopoki maka nie nabierze brunatnego koloru.
Wtedy przesiac przez sito, gruzelki rozetrzec - wsypac do takiego
samego rondla, posolic, wlac roztopionej sloniny, zmieszac z trzecia
czescia wody wrzacej - trzymac na ogniu ciagle mieszajac. Gdy bedzie
sucha, wlac troche tluszczu i mieszac, az masa od rondla odstawiac
bedzie, wylozyc na polmisek i polac suto slonina. Tylko od sloniny
zalezy dobroc prazuchy. Musi byc bardzo tlusta, bo inaczej bedzie
klejowata i niesmaczna.

2. Prazucha mazowiecka

1 kg ziemniakow
1 szklanka maki zytniej lub pszennej
sol

Obrane, pokrojone na polowki ziemniaki zalac wrzaca woda i gotowac.
Gdy sa na pol miekkie, posolic do smaku, wsypac na wierzch make i
gotowac, az zaczna sie rozpadac. Jezeli jest dizo wywaru, czesc odlac
do innego naczynia. Ziemniaki utluc i wymieszac, az utworza zwarta
mase i w razie potrzeby dolac wywaru. Mase wykladac lyzka na polmisek
(powstana tzw. pecyny). Osobno podaje sie slonine lub boczek smazony z
cebula. Wg starego zwyczju w dnie postne "pecyny" kraszono olejem, a
dla dzieci - maslem i cukrem.

3. Prazucha ziemniaczana.

50 dag ziemniakow
6 dag maki
3 dag cebuli
2 dag oleju
2 dag masla
sol, 1/2 l. wody

Ugotowac ziemniaki pokrojone na cwiartki.
Make prazyc na lekko brazowow rondelku, na sucho. Cebuledrobno
pokroic. Podsmazyc na oleju na zloty kolor, dodac maslo, odstawic.Do
ugotowanych , nie odcedzonych ziemniakow dodac makei zaniesc na
jednolita mase, pokroic. Porcjowac lyzka moczona w tluszczu.
Podawac polane maslem z cebula.

Wszystkie przepisy za ksiazka: "Kuchnia polska regionalna"

Artykul na temat prazuchy w 11/2001 numerze "Kuchni"
Moze byc na stronie wydawcy: www.proszynski.pl

Smacznego,

Marek Czajkowski


--
----
Nowość! Bezpłatny Parking Domen + Wizytówka
Szczegóły: www.oferta.alpha.pl
----



Tematy powiązane z prazuchy lub prazoki:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24