otopr.pl Grupy dyskusyjne Przechowywanie bigosu

Przechowywanie bigosu

1
Data: 4 grudzień 2003, 15:27
Temat:

Przechowywanie bigosu

Autor: zarczuk@o2

Witajcie!
Może już ten temat się pojawił, ale liczę na jakieś nowe doświadczenia.
Otóż wielokrotnie zastanawiałam się, jak przechować bigos, żeby jak
najdłużej zachował zdolność poddania się konsumpcji.
Mieszkam w akademiku i często zabieram bigos z domu. Jeżdżę tam dosyć rzadko
dlatego czasem są to duże ilości. Kiedyś słyszałam, że jak nałożę do słoików
jeszcze ciepły bigos, gorący, to po zamknięciu może on stać w szawce aż do
otwarcia. Ale gdy otworzyłam był spleśniały. No i teraz nie wiem, czy to
jakieś nieszczelne pokrywki, czy trzeba było zagotować słoiki....
Jak postawię w słoiku w lodówce, to postoi parę dni, ale w końcu też
pleśnieje
W zamrażalce może leżeć długo, ale i tu mam problem. Po pierwsze nie wiem w
czym najlepiej go mrozić, czy w woreczku, czy w słoiku.
Po drugie, jak go wyjmuję i przygrzewam, to robi się bardzo wodnisty, a
kapusta się rozpada, także wychodzi mi jakaś niezbyt apetyczna breja.
Powiedzcie proszę czy macie już jakiś patent na to żeby przetrwał w jak
najlepszej kondycji?
Pozdrawiam bardzo serdecznie

Monika

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia


2
Data: 4 grudzień 2003, 15:44
Temat:

Re: Przechowywanie bigosu

Autor: Adamo 2. <

Użytkownik "Monika Zarczuk" napisał w wiadomości
news:017b01c3ba72$e0fe34e0$6f00a8c0@ap.siedlce.pl...


Powiedzcie proszę czy macie już jakiś patent na to żeby przetrwał w jak
najlepszej kondycji?



Zdecydowanie zamrażać, zamrożony bigos przetrwa nawet pół roku, a mrożenie
(w moim przypadku w pojemnikach do żywności) wychodzi mu jedynie na dobre:)

Pozdrawiam,
Adam



3
Data: 4 grudzień 2003, 16:02
Temat:

Re: Przechowywanie bigosu

Autor: Cherokee <

Najlepiej jest zamykac w słoiki gorący, pasteryzować a potem przechowywac
niestety w lodówce. Ponieważ bigos zawiera mięso, ciężko jest bezpiecznie
przechowywac go w temperaturze pokojowej.

pozdr

cherokee


4
Data: 4 grudzień 2003, 16:16
Temat:

Re: Przechowywanie bigosu

Autor: zarczuk@o2




Najlepiej jest zamykac w słoiki gorący, pasteryzować a potem przechowywac
niestety w lodówce. Ponieważ bigos zawiera mięso, ciężko jest bezpiecznie
przechowywac go w temperaturze pokojowej.

pozdr

cherokee


A czy pasteryzować, to znaczy zagotować ten bigos w słoiku?
Czy w tym słoiku można go też zamrozić, czy to się jakoś wyklucza i lepiej
wstawić go po prostu do lodówki?

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia


5
Data: 4 grudzień 2003, 16:27
Temat:

Re: Przechowywanie bigosu

Autor: Cherokee <


Użytkownik "Monika Zarczuk" napisał w wiadomości
news:00c401c3ba79$a3b28260$6f00a8c0@ap.siedlce.pl...


>
A czy pasteryzować, to znaczy zagotować ten bigos w słoiku?



Tak, wstawic do zimnej (na spód garnka ścierka) zakryc pokrywką, zagotowac i
tak niech bulgocze leciutko (!) z 15 min. Potem przechowywac w lodówce.


Czy w tym słoiku można go też zamrozić, czy to się jakoś wyklucza i lepiej
wstawić go po prostu do lodówki?



Zamrozić da się, to wiem z autopsji. Jednak nie polecam mrożenia w słoiku ze
względu na niebezpieczeństwo pekniecia szkła.

Jeśli chcesz mrozić, to w plastikowych, szczelnych pojemnikach lub w
woreczkach. Potem rozmrażasz i dopiero na patelnie, inaczej będzie puree.

pozdr

cherokee


6
Data: 4 grudzień 2003, 16:41
Temat:

Re: Przechowywanie bigosu

Autor: mangha

Ja trzymałam mrożony bigos nawet do 2 tygodni.
Niestety, jeśli bigos zawiera mięso, nie trzymaj go w zamrażarce
dłużej niż 4 dni. Po tym czasie ryzykujesz zatruciem.

mangha



7
Data: 4 grudzień 2003, 17:26
Temat:

Re: Przechowywanie bigosu

Autor: Ewa Dacko

Użytkownik mangha napisał:


Ja trzymałam mrożony bigos nawet do 2 tygodni.
Niestety, jeśli bigos zawiera mięso, nie trzymaj go w zamrażarce
dłużej niż 4 dni. Po tym czasie ryzykujesz zatruciem.



Mrożony? Nie dłużej niż 4 dni?? A czemu akurat 4, a nie na przykład 5,
i w ogóle skąd takie dane? :-0

Ja wszystko mrożę. Zupy, bigos, gulasz, kotlety, biały ser, chleb.
Potrawy "płynne" w plastikowych pojemnikach zamykanych, tak
jak już Cherokee w tym wątku radziła.
Trzymam w zamrażarce po kilka tygodni, czasem dłużej i zawsze
wszystko jest w porządku. Oczywiście rzeczy raz rozmrożonych
nie zamrażam ponownie.

Jedna uwaga - zamrażarka i zamrażalnik w lodówce to nie to samo. Ten ostatni
utrzymuje zwykle nieco wyższą temeperaturę (czyli "mniejszy mróz");
wiele mrożonek ma podane różne czasy przechowywania, tzn. w zamrażarce
(-18 stopni) np. 6 miesięcy, a w zamrażalniku (-5 stopni) kilka dni,
maksymalnie 2 tygodnie.

Pozdrawiam,

Evva


8
Data: 4 grudzień 2003, 22:36
Temat:

Re: Przechowywanie bigosu

Autor: Marcin E.

Cherokee napisal(a):


Najlepiej jest zamykac w słoiki gorący, pasteryzować a potem przechowywac



Moja matka ta robila gdy mieszkalem w akademiku...


niestety w lodówce.



... i nie trzymalem w lodowce. Nic sie nie psulo.


Ponieważ bigos zawiera mięso, ciężko jest bezpiecznie
przechowywac go w temperaturze pokojowej.



A teraz zamarazam i tez jest Ok. Kiedys zamrazalem w woreczkach
foliowych, a ostatnio sobie nakupilem odpowiednich pudelek
plastikowych i one sa optymalne.

--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla

"Every day I make the world a little bit worse."

9
Data: 4 grudzień 2003, 23:01
Temat:

Re: Przechowywanie bigosu

Autor: Cherokee <


Użytkownik "Marcin E. Hamerla" napisał
w wiadomości news:n4avsv45ndo2nerr9uc9u9dmrmbg8r9fqf@4ax.com...


... i nie trzymalem w lodowce. Nic sie nie psulo.



Mi niestety pare razy popsuło się, momo pasteryzowania i odtad przechowuje w
lodówce.

pozdr

cherokee


10
Data: 5 grudzień 2003, 07:37
Temat:

Re: Przechowywanie bigosu

Autor: hzk

Użytkownik "mangha" napisał w wiadomości
news:bqnkk1$4du$1@atlantis.news.tpi.pl...


Ja trzymałam mrożony bigos nawet do 2 tygodni.



Nawet ? :-)
Ja czesto zjadalem bigos który mial ponad pól roku. I byl swietny ! Ale
rekord to byly pierogi z kapusta i grzybami (danie wigilijne) które mialy
blisko rok. Przypomnialem sobie o nich bo mialem dostac kolejna porcje na
swieta. Moim zdaniem duzo zalezy od sposobu przyrzadzania potraw. Jesli
zachowa sie rygorystyczna czystosc oraz kilka prostych zasad (np. próbowanie
czysta lyzka), to okres przechowywania znacznie sie wydluza.

Pozdrawiam
Zbigniew Kordan



11
Data: 5 grudzień 2003, 10:37
Temat:

Re: Przechowywanie bigosu

Autor: Krystyna C

Monika Zarczuk wrote:
(...)


Kiedyś słyszałam, że jak nałożę do słoików
jeszcze ciepły bigos, gorący, to po zamknięciu może on stać w szawce aż do
otwarcia. Ale gdy otworzyłam był spleśniały. No i teraz nie wiem, czy to
jakieś nieszczelne pokrywki, czy trzeba było zagotować słoiki....



Bigos gorący nałozyc do wyparzonego słoika. Zakrecic i postawic "na
glowie", żeby zassało. Przy okazji wyjdzie ewentualna nieszczelność
pokrywki.


W zamrażalce może leżeć długo, ale i tu mam problem. Po pierwsze nie wiem w
czym najlepiej go mrozić, czy w woreczku, czy w słoiku.



Do mrozenia uzywam pudełek po lodach, ktore niewatpliwie nadają
sie do mrozenia ;-)

Krycha


12
Data: 5 grudzień 2003, 15:01
Temat:

Re: Przechowywanie bigosu

Autor: Mechagodzi

On 03-12-04 15:44Adamo 2. wrote:


Użytkownik "Monika Zarczuk" napisał w wiadomości
news:017b01c3ba72$e0fe34e0$6f00a8c0@ap.siedlce.pl...


Powiedzcie proszę czy macie już jakiś patent na to żeby przetrwał w jak
najlepszej kondycji?



Zdecydowanie zamrażać, zamrożony bigos przetrwa nawet pół roku, a mrożenie
(w moim przypadku w pojemnikach do żywności) wychodzi mu jedynie na dobre:)

Pozdrawiam,
Adam



tutaj sie nie zgoidze. zadne potrawy z kapusty po rozmrozeniu nie sa dobre.
w sloiki, ale KONIECZNIE, pasteryzowac.


MechaGodzilla


13
Data: 5 grudzień 2003, 16:29
Temat:

Re: Przechowywanie bigosu

Autor: Adamo 2. <

Użytkownik "Mechagodzilla" napisał w wiadomości
news:bqq34p$um8$1@zeus.man.szczecin.pl...


> Zdecydowanie zamrażać, zamrożony bigos przetrwa nawet pół roku, a


mrożenie


> (w moim przypadku w pojemnikach do żywności) wychodzi mu jedynie na


dobre:)


tutaj sie nie zgoidze. zadne potrawy z kapusty po rozmrozeniu nie sa


dobre.


w sloiki, ale KONIECZNIE, pasteryzowac.



ależ ja się zgodzę z Tobą, bo są różne szkoły a moja mówi, że bigos
przemrożony jest dobry:)

Jak wiesz(?) wiele osób zaleca aby w trakcie robienia bigosu go przemrozić
choć kilka godzin, to jaka różnica czy w trakcie czy później?

"*5
Bigos doprawić do smaku solą i pieprzem, można też dodać 1-2 łyżki przecieru
pomidorowego...... według uznania. Następnie odstawić z ognia, ostudzić i
włożyć do zamrażarki. Przemrozić kilka godzin (przynajmniej)"
http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=3416

czy http://www.ha.art.pl/shuty/shuty_styczen.html

a nawet zdanie będące mocno w opozycji do Twojego:
"Aby bigos był smaczniejszy należy go kilkakrotnie na przemian schładzać, a
nawet przemrażać i podgrzewać."
http://www.polonia.org/bigos.htm

czy też zacytuję jedną z forumowiczek mniamniama:
"Nastepnego dnia na malutkim ogniu rozgrzac, doprowadzic do zawrzenia,
mieszajac, aby sie przypalil i jak tylko zawrze, znow na mroz i tak przez 7
dni. Nalezy zrobic odpowiednio wczesniej i jest wspanialy."

http://www.mniammniam.pl/forum/viewtopic.php?topic=1274&forum=4
proponuję obejrzeć powyższy link do dyskusji na temat zamrażania bigosu.

jak również zeszłoroczny wątek bigosowy, gdzie wyraziłaś to samo zdanie:
na który Dorunia odpowiedziała , że chwali sobie mrożony a jej ślubny woli
taki po rozmrożeniu,
Krycha napisała cytuję:
"Bo trzeba go rozmrozic przed jedzeniem ;-)
Jedna zapomniana paczka wielkanocnego bigosu dotrwala
u mnie do sierpnia i byl doskonaly."
a Joasia napisała, że zna takich co przed pierwszym podaniem do stołu
zamrażają,
bo tylko przemrożony jest dobry ich zdaniem...
podaję linka:
http://tinylink.com/?oZCYfrhePU

a ostatnio oglądałem Kuroń gotował bigos na żywo we Wrocławskim Centrum
Bielany i też mówił, że powinno się go przemrozić, więc również tą szkołę
reprezentuje (mrożeniowcy;)

więc jak widać zdania mogą być podzielone i każdy musi sobie je wypracować.
Ty twierdzisz, że mrożenie psuje smak, ja twierdzę, że go poprawia:)
Moim zdaniem bigos poprostu się mrozi, moja babcia trzyma bigos zamrożony
poza domem i kiedy chce ktoś zjeść bigosu to musi sobie kawałek niemal
odrąbać;)

Pozdrawiam,
Adam



14
Data: 5 grudzień 2003, 18:15
Temat:

Re: Przechowywanie bigosu

Autor: Maciej L.

Dnia 2003-12-04 15:27, Użytkownik Monika Zarczuk napisał :


Witajcie!
Może już ten temat się pojawił, ale liczę na jakieś nowe doświadczenia.
Otóż wielokrotnie zastanawiałam się, jak przechować bigos, żeby jak
najdłużej zachował zdolność poddania się konsumpcji.



Ja zawsze pakuje ciepły, ale nie goracy do sloikow 1-1.5l zakrecany
malymi zakretkami. Potem pasteryzacja jak w przypadku kompotow i do
piwnicy (chlod). Jest dobry i po pol roku.

--
Maciej Lewczuk
Redakcja CD-Action / Sukiennice 6 (3 piętro)
50-107 Wrocław / www.cdaction.com.pl
tel. (0 71) 343 61 67 w. 108, faks (0 71) 341 99 11


Tematy powiązane z Przechowywanie bigosu:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24