otopr.pl Grupy dyskusyjne pytanie do diabetologa

pytanie do diabetologa

1
Data: 14 styczeń 2004, 11:05
Temat:

pytanie do diabetologa

Autor: Ishdi

Mam cukrzycę ciążową i w związku z tym kilka pytań, na które nie miał czasu
odpowiedzieć lekarz w przychodni.
1. Jaka jest różnica między cukrem krystalicznym i fruktozą? Podobno wolno
mi skosztować czekolady, ale dżemu już nie. Domyślam się, że słodzik to
jeszcze cos innego.
2.Czy podniesiony poziom cukru+zmiany pogodowe+stres+wstrząsy
(pasażer)=skurcze macicy?
Czy ma to coś wspólnego jedno z drugim?
Byłabym wdzięczna za fachową odpowiedź.Pozdrawiam.



2
Data: 14 styczeń 2004, 14:45
Temat:

Re: pytanie do diabetologa

Autor: C.Jola


Użytkownik "Ishdi" napisał w wiadomości
news:bu348v$p9$1@news.onet.pl...


Mam cukrzycę ciążową i w związku z tym kilka pytań, na które nie miał


czasu


odpowiedzieć lekarz w przychodni.
1. Jaka jest różnica między cukrem krystalicznym i fruktozą? Podobno wolno
mi skosztować czekolady, ale dżemu już nie. Domyślam się, że słodzik to
jeszcze cos innego.



Cukier krystaliczny to sacharoza, czyli cukier złożony, zaś fruktoza to
cukier prosty. Przy cukrzycy należy unikać szczególnie cukrów prostych. A o
słodziku zapomnij.....



2.Czy podniesiony poziom cukru+zmiany pogodowe+stres+wstrząsy
(pasażer)=skurcze macicy?
Czy ma to coś wspólnego jedno z drugim?



Podwyższona glikemia nie bardzo, zaś stres i jazda po wybojach rzeczywiście
jak najbardziej mogą indukować skurcze.
--
Jola
Nakarm głodne dziecko
www.pajacyk.pl



3
Data: 14 styczeń 2004, 15:38
Temat:

Re: pytanie do diabetologa

Autor: Marek Bien

On Wed, 14 Jan 2004 14:45:46 +0100, C.Jola wrote:


Mam cukrzycę ciążową i w związku z tym kilka pytań, na które nie miał


czasu


odpowiedzieć lekarz w przychodni.
1. Jaka jest różnica między cukrem krystalicznym i fruktozą? Podobno wolno
mi skosztować czekolady, ale dżemu już nie. Domyślam się, że słodzik to
jeszcze cos innego.



Cukier krystaliczny to sacharoza, czyli cukier złożony, zaś fruktoza to
cukier prosty.



Zasadniczo się zgadzam:)


Przy cukrzycy należy unikać szczególnie cukrów prostych.



Których? Fruktozy? A to dlaczego???
Do metabolizmu fruktozy nie jest konieczna obecność insuliny. Dlatego
nie widze powodu, dla którego osoba z cukrzycą musiała by za wszelką
cenę unikać fruktozy. O ile pamiętam spora część produktów dla
diabetyków była (lub jest) słodzona fruktozą właśnie z tego powodu.


A o
słodziku zapomnij.....



Możesz napisać dlaczego?
Aspartam (czyli podstawowy składnik słodzików nie opartych na
sacharynie) to aminokwasy. Z metabolicznego punktu widzenia - dla
cukrzyka zasadniczo obojętny. Gdyby chodziło o fenyloketonurię - zgodził
bym sie w 100%, ale dlaczego w cukrzycy?... Jeśli kobieta chce unikać
glukozy a lubi słodką herbatę / kawę - nie widze powodu dla ktorego
miała by zapominać o słodziku:)

m.
--
Pozdrawiam,
Marek Bieniek (mbieniek na onet pl)
Zadziwiające jest, że mało dokształcający sie lekarz może praktykować
medycynę, nie dziwi jednak, że robi to źle /Sir William Osler/

4
Data: 14 styczeń 2004, 16:16
Temat:

Re: pytanie do diabetologa

Autor: C.Jola


Użytkownik "Marek Bieniek" napisał w wiadomości
news:nyh8ecu3dj0w.dlg@always.coca.cola...


> A o
> słodziku zapomnij.....

Możesz napisać dlaczego?
Aspartam (czyli podstawowy składnik słodzików nie opartych na
sacharynie) to aminokwasy. Z metabolicznego punktu widzenia - dla
cukrzyka zasadniczo obojętny. Gdyby chodziło o fenyloketonurię - zgodził
bym sie w 100%, ale dlaczego w cukrzycy?... Jeśli kobieta chce unikać
glukozy a lubi słodką herbatę / kawę - nie widze powodu dla ktorego
miała by zapominać o słodziku



Nie z powodu cukrzycy bynajmniej.... Słodzik zawiera, jak sam napisałeś
aspartam, substancja ta jest uznana za niekorzystną w ciąży.... Z tego
samego powodu ciężarna nie powinna żyć gum do żucia.
--
Jola
Nakarm głodne dziecko
www.pajacyk.pl



5
Data: 14 styczeń 2004, 16:45
Temat:

Re: pytanie do diabetologa

Autor: Marek Bien

On Wed, 14 Jan 2004 16:16:13 +0100, C.Jola wrote:


Nie z powodu cukrzycy bynajmniej.... Słodzik zawiera, jak sam napisałeś
aspartam, substancja ta jest uznana za niekorzystną w ciąży.... Z tego
samego powodu ciężarna nie powinna żyć gum do żucia.



Jeśli jesteś w stanie podać mi wiarygodne źródło tych informacji - będę
wdzięczny. Przed chwilką męczyłem medline na ten temat i jakoś nic
konkretnego nie znalazłem. Może nie umiem szukać ;)

m.
--
Pozdrawiam,
Marek Bieniek (mbieniek na onet pl)
Umieranie człowieka jest większym problemem dla osób pozostających
przy życiu, niż dla niego samego. /Tomasz Mann/

6
Data: 14 styczeń 2004, 16:49
Temat:

Re: pytanie do diabetologa

Autor: Michal Jan

Marek Bieniek writes:


Aspartam (czyli podstawowy składnik słodzików nie opartych na
sacharynie) to aminokwasy. Z metabolicznego punktu widzenia - dla
cukrzyka zasadniczo obojętny.



A jak jest z sacharyna? Dziadek tym slodzil, chorujac na cukrzyce,
potem sie mowilo, ze sacharyna jest szkodliwa, a aspartam znacznie
lepszy.

A teraz w sprzedazy sa konserwy (takie zwyczajne, nie zadne dla
cukrzykow) z dodatkiem sacharyny, no i nie wiem, uciekac z krzykiem
czy nie?


MJ

7
Data: 14 styczeń 2004, 19:02
Temat:

Re: pytanie do diabetologa

Autor: Michal Jan

Marek Bieniek writes:


aspartam, substancja ta jest uznana za niekorzystną w ciąży.... Z tego



Jeśli jesteś w stanie podać mi wiarygodne źródło tych informacji - będę



Mysle, ze to na tej samej zasadzie, z ktorej wynika, ze _wszystkie_
lekarstwa maja napisane "nie podawac w ciazy".


MJ





Tematy powiązane z pytanie do diabetologa:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24