otopr.pl Grupy dyskusyjne schab pieczony

schab pieczony

1
Data: 10 listopad 2006, 09:29
Temat:

schab pieczony

Autor: Księżniczk

Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze np. 1
kg schabu i w jakiej temperaturze?
To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie ma
sensu. Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej konkretnej
odpowiedzi, tylko przepisy.
Pozdrawiam
Teli.


2
Data: 10 listopad 2006, 09:44
Temat:

Re: schab pieczony

Autor: Wladyslaw

In article ,


Księżniczka Telimena wrote:




Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze np. 1
kg schabu i w jakiej temperaturze?
To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie ma
sensu.



A co ma jedno do drugiego?


Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej konkretnej
odpowiedzi, tylko przepisy.



Jeżeli przeczytasz te przepisy, to znajdziesz odpowiedzi na wszystkie
swoje pytania,

Władysław

3
Data: 10 listopad 2006, 09:46
Temat:

Re: schab pieczony

Autor: czeremcha

Księżniczka Telimena napisał(a):


Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu?



Nie piec go za długo.


Ile się piecze np. 1
kg schabu i w jakiej temperaturze?



Ok. 200 st., nie więcej niż pół godziny. Ogólna metoda, która zawsze się u
mnie sprawdza - gdy schab przestanie być miękki, "zesztywnieje" - jest już
wystarczająco upieczony.


To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie


ma


sensu.



Ma sens, bo obsmażanie ma na celu utworzenie na powierzchni mięsa ścietej
otoczki, która zapobiega wyciekaniu soków - czyli żeby mięso nie było suche.

Ania



--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

4
Data: 10 listopad 2006, 10:49
Temat:

Re: schab pieczony

Autor: batory


Użytkownik "Księżniczka Telimena" napisał w
wiadomości news:ej1dg3$m4f$1@nemesis.news.tpi.pl...


Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze np.
1 kg schabu i w jakiej temperaturze?
To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie
ma sensu. Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej
konkretnej odpowiedzi, tylko przepisy.
Pozdrawiam
Teli.


Podlej nieco wodą, wstaw do mocno nagrzanego piekarnika, po 15 minutach
ogień zmniejsz, jakby woda wyparowała to dolej. I co jakiś czas polewaj
mięso tym sosikiem. Czas pieczenia - do godziny.
Pozdrawiam - Agnieszka



5
Data: 10 listopad 2006, 11:09
Temat:

Re: schab pieczony

Autor: lotaria


Ksi=EA=BFniczka Telimena napisa=B3(a):


Co zrobi=E6, =BFeby schab nie by=B3 zbyt suchy po upieczeniu? Ile si=EA p=


iecze np. 1


kg schabu i w jakiej temperaturze?
To jest schab w majeranku, wi=EAc obsma=BFanie go przed pieczeniem chyba =


nie ma


sensu. Wie kto=B6 jak to zrobi=E6? szuka=B3am w archiwum, ale =BFadnej ko=


nkretnej


odpowiedzi, tylko przepisy.
Pozdrawiam
Teli.




Jest na to =B6wietny spos=F3b i wypr=F3bowany przeze mnie wielokrotnie,
przed upieczeniem trzeba schab wrzuci=E6 do gor=B1cej wody na 3 min. (bez
gotowania) a potem piec w r=EAkawie foliowym albo naczyniu
=BFarodopornym. Polecam Lidia


6
Data: 10 listopad 2006, 12:06
Temat:

Re: schab pieczony

Autor: Multisenio


"Księżniczka Telimena" wrote in message
news:ej1dg3$m4f$1@nemesis.news.tpi.pl...


Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze np.
1 kg schabu i w jakiej temperaturze?
To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie
ma sensu. Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej
konkretnej odpowiedzi, tylko przepisy.
Pozdrawiam
Teli.




Masz brytfannę z pokrywą? Trzeba najpierw opiec pod promiennikiem - aby


zamknąć pory mięsa, można sparzyć, nie dawać przypraw ziołowych na mięso -
spalą się. Do brytfanny pasującej rozmiarem nalać oleju na dno, włożyć
mięso, przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika. W pokrywie od wewnętrznej
strony powinny byc występy wytłoczone - z nich kapie woda prosto na pieczeń.
Od czasu do czasu podlewamy mięso po pół szklanki wody dla uzupełnienia
odparowanej, oraz polewamy sosem wziętym z dna brytfanny. Gdy już blisko
końca pieczenia dodajemy przyprawy do sosu, zdejmujemy pokrywę i polewamy
pieczeń śmietaną (niekoszerne!) ale za to jaka fantastyczna skóreczka.
Koszerni mogą polewać roztworem miodu, a nawet lekko osłodzoną wodą z
dodatkiem soku cytrynowego...


Gdy mięso jest chude warto naszpikować je słoninką, nacinamy wbijając


wąski nóż w mięso i wsuwamy paski słoniny w głąb nacięcia. W zasadzie
wieprzowiny nie musi się szpikować - wołowinę i dziczyznę...


Jeżeli chcesz używać przyprawy - trzeba dać je do środka wtedy mięso na


pieczeń solimy z obu stron, a przyprawy i dodatki z jednej i zwijamy mięso
dodatkami do środka, a następnie sznurujemy lub spinamy wykałaczkami. W
przypadku Twojego schabu możliwe, że kawałek jest jakimś paskiem którego
niesposób będzie zwinąć. Weź kup słoninę, zetnij ją płasko na cienką około
5mm warstwę na której rozsypiesz przyprawy - owiniesz w nią schab i
osznurujesz i taką "paczkę" dasz do pieczenia...



7
Data: 10 listopad 2006, 12:07
Temat:

Re: schab pieczony

Autor: Multisenio


"Multisenior" wrote in message
news:ej1mfl$s39$1@atlantis.news.tpi.pl...



"Księżniczka Telimena" wrote in message
news:ej1dg3$m4f$1@nemesis.news.tpi.pl...


Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze
np. 1 kg schabu i w jakiej temperaturze?
To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie
ma sensu. Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej
konkretnej odpowiedzi, tylko przepisy.
Pozdrawiam
Teli.



Masz brytfannę z pokrywą? Trzeba najpierw opiec pod promiennikiem - aby
zamknąć pory mięsa, można sparzyć, nie dawać przypraw ziołowych na mięso -
spalą się. Do brytfanny pasującej rozmiarem nalać oleju na dno, włożyć
mięso, przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika. W pokrywie od wewnętrznej
strony powinny byc występy wytłoczone - z nich kapie woda prosto na
pieczeń. Od czasu do czasu podlewamy mięso po pół szklanki wody dla
uzupełnienia odparowanej, oraz polewamy sosem wziętym z dna brytfanny. Gdy
już blisko końca pieczenia dodajemy przyprawy do sosu, zdejmujemy pokrywę
i polewamy pieczeń śmietaną (niekoszerne!) ale za to jaka fantastyczna
skóreczka. Koszerni mogą polewać roztworem miodu, a nawet lekko osłodzoną
wodą z dodatkiem soku cytrynowego...
Gdy mięso jest chude warto naszpikować je słoninką, nacinamy wbijając
wąski nóż w mięso i wsuwamy paski słoniny w głąb nacięcia. W zasadzie
wieprzowiny nie musi się szpikować - wołowinę i dziczyznę...
Jeżeli chcesz używać przyprawy - trzeba dać je do środka wtedy mięso na
pieczeń solimy z obu stron, a przyprawy i dodatki z jednej i zwijamy mięso
dodatkami do środka, a następnie sznurujemy lub spinamy wykałaczkami. W
przypadku Twojego schabu możliwe, że kawałek jest jakimś paskiem którego
niesposób będzie zwinąć. Weź kup słoninę, zetnij ją płasko na cienką około
5mm warstwę na której rozsypiesz przyprawy - owiniesz w nią schab i
osznurujesz i taką "paczkę" dasz do pieczenia...



Oczywiście jest jeszcze folia aluminiowa...



8
Data: 10 listopad 2006, 12:12
Temat:

Re: schab pieczony

Autor: Księżniczk


Użytkownik "Wladyslaw Los" napisał w wiadomości
news:wlalos-64F033.09440210112006@news.gazeta.pl...


Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze
np. 1
kg schabu i w jakiej temperaturze?
To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie
ma
sensu.



A co ma jedno do drugiego?



majeranek jak się przysmaży to jest gorzki.


Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej konkretnej
odpowiedzi, tylko przepisy.



Jeżeli przeczytasz te przepisy, to znajdziesz odpowiedzi na wszystkie
swoje pytania,



a schab robaki wyniosą...
Teli


9
Data: 10 listopad 2006, 13:22
Temat:

Re: schab pieczony

Autor: Gusiek


Użytkownik "Księżniczka Telimena" napisał w
wiadomości news:ej1dg3$m4f$1@nemesis.news.tpi.pl...


Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze np.


1


kg schabu i w jakiej temperaturze?
To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie


ma


sensu. Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej konkretnej
odpowiedzi, tylko przepisy.



Ja piekę w rękawie :)
Pozdrawiam, A.


10
Data: 10 listopad 2006, 14:48
Temat:

Re: schab pieczony

Autor: RaV

Użytkownik "Księżniczka Telimena" napisał w
wiadomości news:ej1dg3$m4f$1@nemesis.news.tpi.pl...


Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze np.


1


kg schabu i w jakiej temperaturze?
To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie


ma


sensu. Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej konkretnej
odpowiedzi, tylko przepisy.




Ja piekę w rękawie, po obsmażeniu. Temperatura 100-120 °C. Czas ok. 1,5 na
kg mięsa. Jest miękki, soczysty i nie kurczy się.
Sprawdzam termometrem temp. w środku mięsa - max 80 °C
--
Pozdrawiam
.Rafał



11
Data: 10 listopad 2006, 15:45
Temat:

Re: schab pieczony

Autor: Gkhar

Użytkownik "Księżniczka Telimena" napisał w
wiadomości news:ej1dg3$m4f$1@nemesis.news.tpi.pl...


Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze np.


1


kg schabu i w jakiej temperaturze?
To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie


ma


sensu. Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej konkretnej
odpowiedzi, tylko przepisy.
Pozdrawiam



Ja obkładam jabłkami.

Gkhar


12
Data: 10 listopad 2006, 22:04
Temat:

Re: schab pieczony

Autor: Księżniczk


Użytkownik "Gkhar" napisał w wiadomości
news:ej24a6$90l$1@news.onet.pl...


Dziękuję za podpowiedzi.
Zrobiłam tak:
około1 kg schabu, do środka kawałek polędwiczki zawiniętej w 3 plastry
boczku z czosnkiem i solą, potem ponakłuwane i do dziurek czosnek, wszystko
posolone i "panierowane" w majeranku, oblane olejem i zawinięte w folie na
noc. A dzisiaj włożyłam do piekarnika o temp. 220stopni na 40 minut. Piekł
się w żaroodpornym naczyniu, odkrytym. Na dno nalałam wody (ok 1 cm) i przez
cały czas podlewałam sosem, który się wytworzył. W połowie pieczenia
odwróciłam na druga stronę.Wyszedł super. Ani się nie kruszy, ani nie jest
suchy. Mówiąc krótko- już go nie ma :(
Pozdrawiam
Teli.



Tematy powiązane z schab pieczony:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24