otopr.pl Grupy dyskusyjne ser plesniowy

ser plesniowy

1
Data: 31 maj 2003, 23:00
Temat:

ser plesniowy

Autor: artilla

Hej!
Jestescie wszyscy nie tylko pyszni, ale i pomyslowi, wiec pytam, czy macie
jakies pomysly na ser plesniowy? Jak go podawac, z czym, do czego pasuje?
Bo jak do tej pory mialam go na kanapkach i w tzw. koreczkach.

Pozdrawiam serdecznie i czekam na pomysly:)
A.




2
Data: 1 czerwiec 2003, 00:49
Temat:

Re: ser plesniowy

Autor: wok@poczta


Hej!
Jestescie wszyscy nie tylko pyszni, ale i pomyslowi, wiec pytam, czy macie
jakies pomysly na ser plesniowy? Jak go podawac, z czym, do czego pasuje?
Bo jak do tej pory mialam go na kanapkach i w tzw. koreczkach.

Pozdrawiam serdecznie i czekam na pomysly:)
A.





Można jak najprościej lub w sposób bardziej wyszukany...

Najprościej i najczęściej jem po prostu kawałki serów pleśniowych w miłym
towarzystwie obficie racząc się przy tym przyzwoitym wytrawnym czerwonym winem.

Możesz spróbować nafaszerować np. rokpolem polędwiczki wieprzowe, potraktować je
bejcą z odrobiną miodu i wrzucić całość na ruszt.

Ostatnio miałem wielką przyjemność gościć w domu pewnego Szweda, jednej z szych
przemysłu rybnego, który o rybach i owocach morza oraz ich przyrządzaniu we
własnej kuchni wie chyba wszystko. Jadłem roladki z filetów z najświeższego
dorsza delikatnie faszerowane serem typu "blue" (mam nawet gdzieś zapisane jaki
to był ser)i podane w sosie maślano-śmietankowym z b.dużą ilością koperku i
sokiem z cytryny. Do tego dodatki... REWELACJA!!!

Pozdrawiam!
Wok

P.S. Znowu zgłodniałem (tym bardziej, ze piję piwo), trudno - nie pierwszy raz
będę jadł kolejną kolację o tej porze... :)

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

3
Data: 1 czerwiec 2003, 01:17
Temat:

Re: ser plesniowy

Autor: wlos@tele.

artilla wrote:


Hej!
Jestescie wszyscy nie tylko pyszni, ale i pomyslowi, wiec pytam, czy macie
jakies pomysly na ser plesniowy? Jak go podawac, z czym, do czego pasuje?
Bo jak do tej pory mialam go na kanapkach i w tzw. koreczkach.

Pozdrawiam serdecznie i czekam na pomysly:)



Jaki ser plesniowy?
Zreszta w koncu kazdy mozna usmazyc.

Wladyslaw

4
Data: 1 czerwiec 2003, 02:23
Temat:

Re: ser plesniowy

Autor: Monika Bie

Cebulke podsmazyc, dodac pokrojona w plasterki (ok. 0,5 cm grube) cukinie,
pokrojone czarne oliwki, posolic, popieprzyc - smazyc az bedzie miekawe (ok.
5 min), polozyc na stostowany chleb tostowy, przykryc serem z plesnia i
zapiec w goracym piekarniku, az sie ser zacznie rozplywac - i slinka w
ustach tez!

Monika



5
Data: 1 czerwiec 2003, 10:17
Temat:

Re: ser plesniowy

Autor: artilla



Jaki ser plesniowy?



on nie jest splesnialy, ale plesniowy. Tzn nie ma takich plesniawek w
srodku. Mam obecnie Brie.


Zreszta w koncu kazdy mozna usmazyc.


A jakies szczegoly co do smazenia?




6
Data: 1 czerwiec 2003, 10:42
Temat:

Re: ser plesniowy

Autor: Monika Bie


Dodac musze, ze bierze sie ser z "niebieska" plasnia podobnych do
gorgonzoli.

Monika

"Monika Biermann" schrieb im Newsbeitrag
news:bbbgop$2o5$01$1@news.t-online.com...


Cebulke podsmazyc, dodac pokrojona w plasterki (ok. 0,5 cm grube) cukinie,
pokrojone czarne oliwki, posolic, popieprzyc - smazyc az bedzie miekawe


(ok.


5 min), polozyc na stostowany chleb tostowy, przykryc serem z plesnia i
zapiec w goracym piekarniku, az sie ser zacznie rozplywac - i slinka w
ustach tez!

Monika






7
Data: 1 czerwiec 2003, 10:55
Temat:

Re: ser plesniowy

Autor: wlos@tele.

artilla wrote:


> Jaki ser plesniowy?

on nie jest splesnialy, ale plesniowy. Tzn nie ma takich plesniawek w
srodku. Mam obecnie Brie.

> Zreszta w koncu kazdy mozna usmazyc.
A jakies szczegoly co do smazenia?



Panieruje sie i smazy. Najlepiej w glebokim tluszczu. Jak poszukasz w
archiwum grupy znajdziesz przynjamniej kulka przepisow.

Wladyslaw

8
Data: 1 czerwiec 2003, 11:21
Temat:

Re: ser plesniowy

Autor: Demona


Ostatnio miałem wielką przyjemność gościć w domu pewnego Szweda, jednej z


szych


przemysłu rybnego, który o rybach i owocach morza oraz ich przyrządzaniu


we


własnej kuchni wie chyba wszystko. Jadłem roladki z filetów z


najświeższego


dorsza delikatnie faszerowane serem typu "blue" (mam nawet gdzieś zapisane


jaki


to był ser)i podane w sosie maślano-śmietankowym z b.dużą ilością koperku


i


sokiem z cytryny. Do tego dodatki... REWELACJA!!!

Pozdrawiam!
Wok




Moze podasz jakies szczegoly tego dania?

--
Demona
-----
"Mow do mnie jeszcze..."


Kazimierz Przerwa-Tetmajer





9
Data: 1 czerwiec 2003, 16:19
Temat:

Odp: ser plesniowy

Autor: Aleksander


Użytkownik Wladyslaw Los > Jaki ser plesniowy?


Zreszta w koncu kazdy mozna usmazyc.

Wladyslaw



Przepraszam, ale nie bardzo wyobrażam sobie smażenie
Gorgonzoli albo Lazura
pozdr.Alex


10
Data: 1 czerwiec 2003, 16:51
Temat:

Re: Odp: ser plesniowy

Autor: Krysia Tho

On Sun, 1 Jun 2003 16:19:52 +0200, Aleksander K?osiewicz
wrote:



U?ytkownik Wladyslaw Los > Jaki ser plesniowy?


Zreszta w koncu kazdy mozna usmazyc.

Wladyslaw



Przepraszam, ale nie bardzo wyobra?am sobie sma?enie
Gorgonzoli albo Lazura
pozdr.Alex




ja tez nie...sama moc kawalka takiego sera (sczegolnie
gorogonzola lub roquefort) to powala z nog...ale za to kopytka
(lub po snobistycznemu gnocchi - jesli kartoflane, to kopytka ;))
z delikatnym sosem serowym, z odrobinka pokruszonego serka
gorgoznola lub dolcelatte, to poemat. mnie sie nie udalo
odtworzyc tego, zco jadlam w barze/trattorii a la Cafe za Slupem
(wystroj), z boku Piazza Signoria we Florencji cos 7 czy 8 lat
temu...a probowalam wiele razy...moze bylo sztuczne ale okruchy
sera byly prawdziwe ;)))))

Trys
K.T. - starannie opakowana

11
Data: 1 czerwiec 2003, 19:55
Temat:

Re: ser plesniowy

Autor: artilla

a wiec ja sie pochwale co dzisiaj sobie zrobilam tez z owego serka
plesniowego:)))) znalazlam chyba w archiwum


"makaron (najlepiej włoski i nie nitki ani wstązki, tylko jakis zabawny
ksztalt, może farfale)
pomidory
tuńczyk z puszki
brokuł
ser zółty
serek pleśniowy camembert

Przygotowanie jest błyskawiczne. Gotuję makaron, podgotowuję brokuła do
miękkości, w międzyczasie pomidory na plasterki, serek pleśniowy takoż,
serek zółty ścieram na drobnej tarce. Następnie wykładam na talerze -
gorący makaron, na to plasterki sera pleśniowego (3-4 na porcję), na to
tunczyka, na to plasterki pomidorów, na to różyczki brokuła (gorące) i
wszystko posypuję tartym serem zółtym. Do tego białe wiono - półwytrawne, a
najlepiej chardonnay."

chardonnaya nie bylo, ale tokaj nawet spasowal;)))

i wyszlo przeeeeeeepyszne:))))))))))))))))) naprawde POLECAM
pzdr
a.



12
Data: 1 czerwiec 2003, 23:17
Temat:

Re: ser plesniowy - w salacie

Autor: Darek

toja jeszcze 3 grosze dodam... tak robie salate
skladniki:
salata, najlepiej mix salaciany (salata, marchewka, pomidor i ich
przyjaciele) pestki pini, ewentualnie zamiast pini dyniowe lub
slonecznikowe, miod, ocet balsamiczny, czerwone wytrawne, czosnek, olej z
oliwek no i gorgonzola

przygotowanie:

Slata z przyjaciolmi jezeli jeszcze nie pokrojona to pokroic i wyplokac w
biezacej wodzie zostawic by ocieklo.

Garsc pestek pini (ewentualnie dyniowe lub slonecznikowe) na goraca patelnie
z odrobina oleju z oliwek zarumienic mieszajac uwazaj latwo sie pala i czrne
sa niedobre.
Zarumienione odsatawic do ostygniecia.

dresing:
w maly sloiczek jak od muszczardy, wlej mala lampke wina (czerwone wytrawne)
dolej 2-3 lyzek stolowych octu balsamicznego, zmiazdrzony solidny zabek
czosnku, dwie lyzki miodu zamknij szczelnie wieczkiem i dobrze wymieszaj
silnie wstrzasajac tak by sie miod rozpuscil, dolej 3-4 lyzki oleju z oliwek
i jeszcze raz zamieszaj. Istotne by dodac olej na koncu bo inaczej miod sie
ciezko z olejem rozpuszcza.

Wystygniete pestki wysyp na salate z przyjaciolmi na to pokruz obficie
gorgonzola albo innym niebieskim (blue) serem, wstrzasnij mocna sloiczkiem z
dresingiem i wylej zawartosc na to wszystko, dobrze wymieszaj...

i zycze smacznego...

Darek



13
Data: 2 czerwiec 2003, 11:59
Temat:

Re: ser plesniowy

Autor: Agata

Ja robie tak:

bagietka nacieta wdluz, posmarowana maslem wymieszanym z czosnkiem i
Delikatem (lub inna przyprawa uniwersalna), na to przychodza pieczarki
pokrojone w plasterki, pokruszony rokpol lub gorgonzola, starty zolty ser,
posypane natka pietruszki i ponownie przyprawa. Cala bule zawijam w folie
aluminiowa i ok. 10 min przypiekam na grilu, az sery sie roztopia. Plauszki
lizac, tylko ze wzgledu na aromatycznosc sera i czosnku trzeba mocno potrawe
"podlac", najlepiej piwkiem :)

Pozdrawiam sympatycznych grupowiczow

Agatka



14
Data: 2 czerwiec 2003, 13:29
Temat:

Re: ser plesniowy

Autor: Gosia

Witam
Ostatnio u przyjació jadłam ser pleśniowy "Sekret Mnicha" usmażony w
panierce: mąka, jajko, bułka tarta. Kładziemy na lekko rozgrzaną patelnie,
smażymy kilka minut pod przykryciem na złoty kolor z obu stron. Do tego
żurawiny i brzoskwinie, zielony ogórek i pomidorek. Super smakuje, polecam
gorąco.
Pozdrawiam Gosia


15
Data: 2 czerwiec 2003, 16:55
Temat:

Re: ser plesniowy - w salacie

Autor: rena

użytkownik "Darek" napisał w wiadomości
news:1054502274.556153@halkan.kabelfoon.nl...


toja jeszcze 3 grosze dodam... tak robie salate



ojej , brzmi bardzo pysznie, na pewno sprubuje!!!




Tematy powiązane z ser plesniowy:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24