Serek Tofu

1
Data: 13 maj 1999, 17:39
Temat:

Serek Tofu

Autor: Pszemol

Robiąc wczoraj zakupy w sklepie spożywczym natknąłem się
na taki serek właśnie (od razu pomyślałem sobie o Was,
wegetarianie) i postanowiłem że kupię go sobie kiedyś i posmakuję.
Chciałem jednak zapytać wcześniej czy ktoś wie z jakiego powodu
serek ten występuje w przynajmniej trzech odmianach:
"Silk", "Firm" i "Extra Firm" (jedwabisty, twardy, extra-twardy)?
Do jakich potraw nadaje się najlepiej jaki? Co z takiego serka
można zrobić dobrego? Jak się go je, jak podaje?

Przy okazji, na półce ten było jeszcze dużo innych vege-wyrobów
mięsopodobnych pomiędzy innymi "organic". Np. vege-wędlinki,
vege-hot-dogi, vege-hamburgery i nawet serek tofu w plasterkach
topionych (tak jak serek Kraft). Ku mojemu zaskoczeniu ceny
tych wyrobów były OGROMNE! Kawałeczek vege-kiełbaski dlugości
ok 7-10 cm kosztował $5! Kawałek serka tofu prawie $3 gdy taka
sama ilość normalnego twarogu to mniej jak 50-70 centów!
Czyżby jednak 0lala nie miała racji udowadniając, że dieta vege
nie jest bardzo kosztowna? Według mnie prawdziwe mięso i prawdziwy
ser są znacznie tańsze niż ich vege-odpowiedniki! Nie wiem jak
kwestie smakowe - nie stac mnie aby próbowac wszystkie kiełbaski
(zresztą niezbyt apetycznie wyglądały...) ale sądzę, że mogą smakować
jak każda imitacja: nie-za-bardzo. Jak Wam takie rzeczy smakują?
Czy w Polsce też jest taka różnica cenowa tych produktów? Czy
w Polsce można kupić takie vege-kiełbaski czy serek tofu w kilku
odmianach? Ile to kosztuje w Polsce?

Więc jednak dieta vege jest droższa od mięsnej?


2
Data: 14 maj 1999, 00:32
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: Dawid

Wróciłem właśnie z supermarketu Carrefour i również zwróciłem uwagę na tofu
i jego cenę. Kawałek 150 g kosztował ponad 3 zł. Byłem zaszokowany. W
Chinach za 2 kg płaciłem około 1 dolara. Znam bardzo wiele przepisów na
potrawy z tofu. Większość musiałem wymyślić sam. Tofu niestety jest paskudny
w smaku, acz bardzo pożyteczny (zawiera 20 z 22 niezbędnych człowiekowi
aminokwasów). W kuchni chińskiej tofu zazwyczaj przyrządzają razem z
niewielką ilością wieprzowiny (tfu) i dużą ilością warzyw. Muszę wyjaśnić,
że jestem z zawodu chemikiem i gotowanie oraz eksperymenty kulinarne są
blisko związane z moją profesją (nie będę oszukiwał, lubię smacznie zjeść) i
dodatkowo spędziłem w Azji 7 lat. Niestety po powrocie do Polski zauważyłem,
że warzywa są stosunkowo drogie i ich wybór wcale nie jest taki duży.
Ostatnio zakończyłem eksperyment na samym sobie (reszta się nie zgodziła) -
przeszedłem na dietę vege. Zrezygnowałem z mleka, serów i majonezu (jajek
praktycznie nie jem). Po pierwsze było drogo. Po drugie musiałem nadwyrężać
się twórczo, żeby było smacznie i zabierało to zbyt dużo czasu. Nie
zauważyłem żebym nagle zaczął chudnąć, czyli liczy się ilość a nie jakość.
Nie zauważyłem również żeby moje zdolności intelektualne uległy zmianie, ale
nie mogę być w tym względzie obiektywny. Jestem człowiekiem słabym i nie
wytrzymałem, tym bardziej, że nie miałem żadnych bodźców moralnych ani
religijnych żeby to kontynuować. Po prostu lubię mleko, sery i sałatki z
majonezem.

Chyba jeszcze nie poruszyliśmy tematu wegetarianizm a kariera zawodowa.
Okazuje się, że w pewnych warunkach jest to duży problem. Nie wyobrażam
sobie, że można coś załatwić z japończykiem, któremu odmawiam jedzenia
sushimi ponieważ jestem wegetarianinem. Ci co "muszą" z racji swojej pracy
barć udział w służbowych imprezkach, wiedzą że są one przeważnie mięsne. Ja
unikam mięsa w życiu osobistym, niestety nie mogę tego robić w pracy. Brzmi
to jakoś dziwnie. Czy ktoś z Was miał również takie problemy?
Pozdrowienia,
Dawid

Pszemol wrote in message
news:7hfbio$att$1@h1.uw.edu.pl...


Robiąc wczoraj zakupy w sklepie spożywczym natknąłem się
na taki serek właśnie (od razu pomyślałem sobie o Was,
wegetarianie) i postanowiłem że kupię go sobie kiedyś i posmakuję.
Chciałem jednak zapytać wcześniej czy ktoś wie z jakiego powodu
serek ten występuje w przynajmniej trzech odmianach:
"Silk", "Firm" i "Extra Firm" (jedwabisty, twardy, extra-twardy)?
Do jakich potraw nadaje się najlepiej jaki? Co z takiego serka
można zrobić dobrego? Jak się go je, jak podaje?

Przy okazji, na półce ten było jeszcze dużo innych vege-wyrobów
mięsopodobnych pomiędzy innymi "organic". Np. vege-wędlinki,
vege-hot-dogi, vege-hamburgery i nawet serek tofu w plasterkach
topionych (tak jak serek Kraft). Ku mojemu zaskoczeniu ceny
tych wyrobów były OGROMNE! Kawałeczek vege-kiełbaski dlugości
ok 7-10 cm kosztował $5! Kawałek serka tofu prawie $3 gdy taka
sama ilość normalnego twarogu to mniej jak 50-70 centów!
Czyżby jednak 0lala nie miała racji udowadniając, że dieta vege
nie jest bardzo kosztowna? Według mnie prawdziwe mięso i prawdziwy
ser są znacznie tańsze niż ich vege-odpowiedniki! Nie wiem jak
kwestie smakowe - nie stac mnie aby próbowac wszystkie kiełbaski
(zresztą niezbyt apetycznie wyglądały...) ale sądzę, że mogą smakować
jak każda imitacja: nie-za-bardzo. Jak Wam takie rzeczy smakują?
Czy w Polsce też jest taka różnica cenowa tych produktów? Czy
w Polsce można kupić takie vege-kiełbaski czy serek tofu w kilku
odmianach? Ile to kosztuje w Polsce?

Więc jednak dieta vege jest droższa od mięsnej?





3
Data: 14 maj 1999, 01:56
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: Katarzyna


Dawid wrote in message <7hfjqe$523$1@sunsite.icm.edu.pl>...


Chyba jeszcze nie poruszyliśmy tematu wegetarianizm a kariera zawodowa.
Okazuje się, że w pewnych warunkach jest to duży problem. Nie wyobrażam
sobie, że można coś załatwić z japończykiem, któremu odmawiam jedzenia
sushimi ponieważ jestem wegetarianinem. Ci co "muszą" z racji swojej pracy


barć udział w służbowych imprezkach, wiedzą że są one przeważnie mięsne. Ja


unikam mięsa w życiu osobistym, niestety nie mogę tego robić w pracy. Brzmi
to jakoś dziwnie. Czy ktoś z Was miał również takie problemy?<




Nie znam az tak dobrze zwyczajow japonskich, ale we wszystkich japonskich
restauracjach w Stanach mozna zamowic sushi z warzyw (bez ryb i innych
morskich zwierzatek) i mysle, ze Japonczykom chyba nie przeszkodziloby to w
zalatwieniu interesow. Ja w swojej pracy mam maly kontakt z klientami
firmy, ale jesli juz wiaze sie to z jakims jedzeniem, to zawsze pozwalam im
wybrac restauracje, ale mowie, ze jestem weganka. Jak mamy natomiast jakas
impreze dla pracownikow, to dla mnie przygotowuja cos bezmiesnego,
najczesciej tofu wlasnie, bo wiedza, ze lubie. W ogole tu chyba jest
wieksza tolerancja, bo glupie uwagi na temat mojego weganizmu slysze na ogol
od Polakow, Amerykanie w swojej daleko posunietej uprzejmosci, najwyzej
zapytaja dlaczego. W sumie, moj sposob odzywiania wcale nie wiaze sie z
problemami w pracy, ani w zyciu towarzyskim, najgorzej jest jak jezdze do
Polski, gdzie pelne dobrej woli ciotki i kuzynki serwuja mi rybe, bo "ty
przeciez nie jesz miesa". Mysle, ze nie musisz jesc miesa jesli w domu go
nie jadasz, zreszta mozesz zawsze powiedziec, ze jestes na diecie.

Katarzyna Sornat






4
Data: 14 maj 1999, 10:11
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: wachniew@f

Pszemol (Pszemol@PolBox.com) wrote:
: "Silk", "Firm" i "Extra Firm" (jedwabisty, twardy, extra-twardy)?
: Do jakich potraw nadaje się najlepiej jaki? Co z takiego serka
: można zrobić dobrego? Jak się go je, jak podaje?

Odsylam do ksiazek o kuchni chinskiej

: Czyżby jednak 0lala nie miała racji udowadniając, że dieta vege
: nie jest bardzo kosztowna? Według mnie prawdziwe mięso i prawdziwy
: ser są znacznie tańsze niż ich vege-odpowiedniki! Nie wiem jak
: kwestie smakowe - nie stac mnie aby próbowac wszystkie kiełbaski
: (zresztą niezbyt apetycznie wyglądały...) ale sądzę, że mogą smakować
: jak każda imitacja: nie-za-bardzo. Jak Wam takie rzeczy smakują?

Na twojej wypowiedzi pokutuje widzenie diety wegetarianskiej jako
uporczywej walki o zastapienie miesa i wedlin "czyms". To podejscie
prowadzi do powstawania roznego rodzaju "kotletow" sojowych, "kielbas"
sojowych i tym podobnych swinstw. To jest bledne zalozenie. Po prostu dla
kuchni wegetarianskiej wlasciwe jest specyficzne podejscie do surowcow i
specyficzne techniki. W zasadzie nie wiem dla kogo
sa te substytuty. Chybadla miesozercow na diecie, albo poczatkujacych
wegetarian. One nie tylko nie wygladaja apetycznie, ale zwykle nie sa
smaczne.

: Czy w Polsce też jest taka różnica cenowa tych produktów? Czy
: w Polsce można kupić takie vege-kiełbaski czy serek tofu w kilku
: odmianach? Ile to kosztuje w Polsce?

W Polsce te produkty rowniez sa drogie. Tofu niestety wystepuje tylko w
jednej odmianie.

: Więc jednak dieta vege jest droższa od mięsnej?

Problem jest postawiony zbyt ogolnikowo. Dieta oparta na wspomnianych
produktach na pewno jest drozsza.

Przemek




5
Data: 14 maj 1999, 10:13
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: wachniew@f

Dawid (davvid@red.alpha.net.pl) wrote:
: przeszedłem na dietę vege. Zrezygnowałem z mleka, serów i majonezu (jajek
: praktycznie nie jem). Po pierwsze było drogo. Po drugie musiałem nadwyrężać
: się twórczo, żeby było smacznie i zabierało to zbyt dużo czasu. Nie

Dieta wegetarianska nie wyklucza tych produktow.

Przemek

6
Data: 14 maj 1999, 10:52
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: Jolanta Pe

Przemyslaw Wachniew napisał(a) w wiadomości:
<7hglup$id3$3@galaxy.uci.agh.edu.pl>...


Dawid (davvid@red.alpha.net.pl) wrote:
: przeszedłem na dietę vege. Zrezygnowałem z mleka, serów i majonezu (jajek
: praktycznie nie jem). Po pierwsze było drogo. Po drugie musiałem


nadwyrężać


: się twórczo, żeby było smacznie i zabierało to zbyt dużo czasu. Nie

Dieta wegetarianska nie wyklucza tych produktow.




Ale wegańska tak.


Przemek



JoP

Jolanta Pers
jola@user.com.pl jop@magazyn.pl
http://www.magazyn.pl/sf



7
Data: 14 maj 1999, 11:25
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: Indrapani


Przemyslaw Wachniew napisał(a) w wiadomości:
<7hglqk$id3$2@galaxy.uci.agh.edu.pl>...


Pszemol (Pszemol@PolBox.com) wrote:




Na twojej wypowiedzi pokutuje widzenie diety wegetarianskiej jako
uporczywej walki o zastapienie miesa i wedlin "czyms". To podejscie
prowadzi do powstawania roznego rodzaju "kotletow" sojowych, "kielbas"
sojowych i tym podobnych swinstw. To jest bledne zalozenie.



Fakt, nie ma po co zastepowac cos za cos, aczkolwiek lubie kotleciki sojowe
ale poprostu jako kotleciki sojowe a nie dlatego ze wygladaja jak mielone :)



Po prostu dla kuchni wegetarianskiej wlasciwe jest specyficzne podejscie do


surowcow i


specyficzne techniki.



A co specyficznego w gotowaniu , smazeniu , panierowaniu itp ? ;)
Nie robmy wiekszej mistyki z pichcenia w kuchni niz jest ;)


W zasadzie nie wiem dla kogo
sa te substytuty. Chybadla miesozercow na diecie, albo poczatkujacych
wegetarian. One nie tylko nie wygladaja apetycznie, ale zwykle nie sa


smaczne.


Przesadzasz. Mow za siebie, jak jestem na np wyjezdzie to biore ze soba
gotowy np gulasz sojowy do szybkiego zrobienia, bo na oboz trudno brac moja
kolekcje przypraw i suszonych warzyw :)


: Czy w Polsce też jest taka różnica cenowa tych produktów? Czy
: w Polsce można kupić takie vege-kiełbaski czy serek tofu w kilku
: odmianach? Ile to kosztuje w Polsce?

W Polsce te produkty rowniez sa drogie.



Tak akurat co do tofu to sie zgodze, ale on jest poprostu pracochlonny w
produkcji.


Tofu niestety wystepuje tylko w jednej odmianie.




Cos ty ! Widzialem cos sere tofu na 5 roznych sposobow.
Jest z ziolami w sloiczkach, czysty bez dodatkow, tofuburgery i parowki z
tofu.
Ale drogie straszliwe !
Drozszy jest tylko chyba seitan.


: Więc jednak dieta vege jest droższa od mięsnej?

Problem jest postawiony zbyt ogolnikowo. Dieta oparta na wspomnianych
produktach na pewno jest drozsza.




Tak jak ktos by chcial jesc tylko tofu to by zbankrutowal :)
A i ze zdrowim byloby tak sobie :>


Swiatlo, Milosc i Moc

pozdrawiam
Indrapani Lalita Deva G.B.
-----------------------------------------------------------
http://priv.onet.pl/wr/reiki/
http://newage.supermedia.pl/reiki/index.htm
MYO S$++ G ---- REI +++ QO+>+++ Y>+++>+++++ W>++ C++ PCE/PHI++ PPA@ D3
" Co zgodnie z twoim doswiadczeniem i dociekaniem odpowiada twemu rozumowi i
sluzy twemu wlasnemu dobru i szczesciu, jak tez wszystkich innych istot, to
bierz za prawde i zyj wedlug niej."
Budda w "Anuttara Nikaya"




8
Data: 14 maj 1999, 13:29
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: wachniew@f

Indrapani (reiki@priv.onet.pl) wrote:

: >Po prostu dla kuchni wegetarianskiej wlasciwe jest specyficzne podejscie do
: surowcow i
: >specyficzne techniki.

: A co specyficznego w gotowaniu , smazeniu , panierowaniu itp ? ;)
: Nie robmy wiekszej mistyki z pichcenia w kuchni niz jest ;)

Nie wiem co prawda po co tu przywolywac mistyke, ale uwazam, ze
sztuki przygotowywania potraw nie da sie rozlozyc na trywialne czynnosci.
Zrobili to w McDonnald's i efekt jest wiadomy. Gotowanie i smazenie mozna
przeprowadzac na wiele sposobow. W najnowszym numerze "Kuchni" jest mowa o
wielu sposobach smazenia, gotowania, duszenia uzywanych w kuchni chinskiej
i kazdy ma w jezyku chinskim swoja nazwe!

: >W zasadzie nie wiem dla kogo
: >sa te substytuty. Chybadla miesozercow na diecie, albo poczatkujacych
: >wegetarian. One nie tylko nie wygladaja apetycznie, ale zwykle nie sa
: smaczne.


: Przesadzasz. Mow za siebie, jak jestem na np wyjezdzie to biore ze soba
: gotowy np gulasz sojowy do szybkiego zrobienia, bo na oboz trudno brac moja
: kolekcje przypraw i suszonych warzyw :)

Dyskutujemy tu raczej o kuchni domowej, a nie turystycznej.


: > Tofu niestety wystepuje tylko w jednej odmianie.


: Cos ty ! Widzialem cos sere tofu na 5 roznych sposobow.
: Jest z ziolami w sloiczkach, czysty bez dodatkow, tofuburgery i parowki z
: tofu.

Prosze czytac dokladnie. Mowa byla o odmianch czystego tofu, takich jak na
przyklad jedwabisty. W Polsce jest dostepne po prostu "tofu" bez
przymiotnikow. Dodatki ziolowe i inne to calkiem inna sprawa.


Przemek

9
Data: 14 maj 1999, 15:23
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: Pszemol

Przemyslaw Wachniew wrote in message
news:7hglup$id3$3@galaxy.uci.agh.edu.pl...


Dawid (davvid@red.alpha.net.pl) wrote:
: przeszedłem na dietę vege. Zrezygnowałem z mleka, serów i majonezu (jajek
: praktycznie nie jem). Po pierwsze było drogo. Po drugie musiałem


nadwyrężać


: się twórczo, żeby było smacznie i zabierało to zbyt dużo czasu. Nie

Dieta wegetarianska nie wyklucza tych produktow.



Jedyna, prawdziwa dieta wegetariańska to weganizm i ten wyklucz takie
produkty.
Reszta, typu lakto-wegetarianizm, ovo-wegetarianizm czy jaroszyzm są albo
dietami przejściowymi albo oszukiwaniem siebie i mydleniem sobie oczu...
Zwłaszcza gdy ktoś nie kupuje cielęciny bo to "beee" a mleczko z mleczarni
pije!
Absurd i paranoja...
Pszemol


10
Data: 14 maj 1999, 15:27
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: Indrapani


Przemyslaw Wachniew napisał(a) w wiadomości:
<7hh1fd$q0s$1@galaxy.uci.agh.edu.pl>...


Indrapani (reiki@priv.onet.pl) wrote:




: A co specyficznego w gotowaniu , smazeniu , panierowaniu itp ? ;)
: Nie robmy wiekszej mistyki z pichcenia w kuchni niz jest ;)

Nie wiem co prawda po co tu przywolywac mistyke, ale uwazam, ze
sztuki przygotowywania potraw nie da sie rozlozyc na trywialne czynnosci.



Nie ? Ja poprostu kroje, myje, zapiekam, mieszam itp :))))


Zrobili to w McDonnald's i efekt jest wiadomy. Gotowanie i smazenie mozna
przeprowadzac na wiele sposobow.



Faktycznie.


W najnowszym numerze "Kuchni" jest mowa o wielu sposobach smazenia,


gotowania, duszenia >uzywanych w kuchni chinskiej i kazdy ma w jezyku
chinskim swoja nazwe!


No ma, np. sredno wysmazona cebulka do koloru jesiennych lisci w drugiej
polowie pazdziernika :))
Wiesz z czasem jak sie gotuje to wyrabia sie w czlowiekku "intuicja
kucharska" a opisy jak wyzej maja ja pomoc rozwinac. Ot cala mistyka
pichcenia w kuchni :))
Zreszta pichcenie to wspaniala medytacja wyrabiajaca uwaznosc :)


: Przesadzasz. Mow za siebie, jak jestem na np wyjezdzie to biore ze soba
: gotowy np gulasz sojowy do szybkiego zrobienia, bo na oboz trudno brac


moja


: kolekcje przypraw i suszonych warzyw :)

Dyskutujemy tu raczej o kuchni domowej, a nie turystycznej.




Jak mi sie nie chce to i z ww substytotow potrafie zrobic cos przepysznego,
szczypta tego i tamtego dodana gdzie trzeba i kiedy trzeba no i masz
zupelnie inny smak.
No ale tu pomaga chyba owa "kuchenna intuicja".
Jak sie kiedys spotkamy to cie poczesyuje Risotto sojowym, takim ze sklepu i
powiesz czy zle.
Wszystko kwestia przyrzadzenia i podania.


Prosze czytac dokladnie. Mowa byla o odmianch czystego tofu, takich jak na
przyklad jedwabisty. W Polsce jest dostepne po prostu "tofu" bez
przymiotnikow. Dodatki ziolowe i inne to calkiem inna sprawa.




Hmm masz racje. Tofu jest tofu w polskich sklepach, hmm chyba przejade sie
do cCHin i posmakuje innych rodzajow. :))))))
Szkoda ze ono nie ma zbyt dlugiego okresu waznosci bo bym sobie sprowadzil.
Bo co za problem napisac o probki towaru :PPPP

Swiatlo, Milosc i Moc

pozdrawiam
Indrapani Lalita Deva G.B.
-----------------------------------------------------------
http://priv.onet.pl/wr/reiki/
http://newage.supermedia.pl/reiki/index.htm
MYO S$++ G ---- REI +++ QO+>+++ Y>+++>+++++ W>++ C++ PCE/PHI++ PPA@ D3
" Co zgodnie z twoim doswiadczeniem i dociekaniem odpowiada twemu rozumowi i
sluzy twemu wlasnemu dobru i szczesciu, jak tez wszystkich innych istot, to
bierz za prawde i zyj wedlug niej."
Budda w "Anuttara Nikaya"




11
Data: 14 maj 1999, 17:30
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: Pszemol

Indrapani wrote in message news:373c3783@news.vogel.pl...


>Prosze czytac dokladnie. Mowa byla o odmianch czystego tofu, takich jak na
>przyklad jedwabisty. W Polsce jest dostepne po prostu "tofu" bez
>przymiotnikow. Dodatki ziolowe i inne to calkiem inna sprawa.

Hmm masz racje. Tofu jest tofu w polskich sklepach, hmm chyba przejade
sie do cCHin i posmakuje innych rodzajow. :))))))
Szkoda ze ono nie ma zbyt dlugiego okresu waznosci bo bym sobie sprowadzil.
Bo co za problem napisac o probki towaru :PPPP



A jaką ma trwałość takie tofu?
Może przywozę na smaczek takie trzy typy a degustację zrobimy na zlocie?


12
Data: 15 maj 1999, 02:06
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: Katarzyna


Indrapani wrote in message <373c3783@news.vogel.pl>...


Hmm masz racje. Tofu jest tofu w polskich sklepach, hmm chyba przejade sie
do cCHin i posmakuje innych rodzajow. :))))))<



One wszystkie smakuja tak samo, roznia sie tylko konsystencja, np "silken"
jest bardzo gladki i nadaje sie do deserow, a extra firm jest jakby troche
grudkowaty i lepszy do pieczenia, lub smazenia. Nawiasem mowiac, w Stanach
tofu jest bardzo tanie funt (454 g) kosztuje okolo dolara, wiec jest duzo
tansze niz mieso, ryby, sery itd. Jak przyjade do Polski (na jesieni) moge
Ci przywiezc wszystkie rodzaje.

Katarzyna Sornat




13
Data: 15 maj 1999, 05:48
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: Pszemol

Katarzyna Sornat napisał(a) w wiadomości: ...


w Stanach tofu jest bardzo tanie funt
(454 g) kosztuje okolo dolara,



Gdzie jest takie tanie tofu?
W sieciach Jewel-Osco w Chicago jest sprzedawany za prawie $3
w kostkach trochę mniejszych od typowej, polskiej kostki masła (25dkg)
Pewnie w czasie jakiejś sklepowej "sale" byłby za $2... z trudem.
W jakich sklepach Ty Kasiu kupujesz jedzenie w swoich okolicach (Dallas?)


14
Data: 15 maj 1999, 13:48
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: kyniu@kki.

On Thu, 13 May 1999 23:56:34 GMT, "Katarzyna Sornat"
wrote:


najgorzej jest jak jezdze do Polski, gdzie pelne dobrej woli ciotki
i kuzynki serwuja mi rybe, bo "ty przeciez nie jesz miesa".



Nie zrozum mnie zle, ale co jest zlego w rybach ? Zdaje sobie sprawe ze twoj
sposob odzywiania wyklucza np. rybe w panierce usmazona na tluszczu, ale juz
taki pstrag gotowany na parze to przeciez super rzecz.

Kyniu

**********************************************
* _ __ _ *
* | |/ / _ _ _ (_)_ _ WWW - wkrotce *
* | ' < || | ' \| | || | kyniu@kki.net.pl *
* |_|\_\_, |_||_|_|\_,_| kyniu@polbox.com *
* |__/ *
**********************************************

15
Data: 15 maj 1999, 21:10
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: Katarzyna


Kyniu wrote in message <373c9b2c.9508950@news.vogel.pl>...


Nie zrozum mnie zle, ale co jest zlego w rybach ? Zdaje sobie sprawe ze


twoj


sposob odzywiania wyklucza np. rybe w panierce usmazona na tluszczu, ale


juz


taki pstrag gotowany na parze to przeciez super rzecz.<



Nie zrozum mnie zle, ale ja nie jem zadnych stworzen, chociaz zgodze sie z
Toba w kwestiach smakowych.

Katarzyna Sornat




16
Data: 15 maj 1999, 21:43
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: Pszemol

Katarzyna Sornat napisał(a) w wiadomości:
<1Fj%2.122$817.9212@news.cwix.com>...


Nie zrozum mnie zle, ale ja nie jem zadnych stworzen,



Żadnych?


17
Data: 17 maj 1999, 09:27
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: wachniew@f

Pszemol (Pszemol@PolBox.com) wrote:

: Jedyna, prawdziwa dieta wegetariańska to weganizm i ten wyklucz takie
: produkty.

Byc moze dieta wegetarianska wg. Pszemola wyklucza, ale wiekszosc ludzi
oraz
np. encyklopedie za wegetarianizm uwazaja niejedzenie miesa.

Przemek

18
Data: 17 maj 1999, 09:43
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: Indrapani


Katarzyna Sornat napisał(a) w wiadomości: ...



Indrapani wrote in message <373c3783@news.vogel.pl>...


Hmm masz racje. Tofu jest tofu w polskich sklepach, hmm chyba przejade sie
do cCHin i posmakuje innych rodzajow. :))))))<



One wszystkie smakuja tak samo, roznia sie tylko konsystencja, np "silken"
jest bardzo gladki i nadaje sie do deserow, a extra firm jest jakby troche
grudkowaty i lepszy do pieczenia, lub smazenia.



Ow wo jak czlowiek jes ciemny :))
Ja maoge tylko albo czyste albo z ziolami albo przetwory kupic , no chyba ze
bym robil sam ale mi sie nie chce :)


Nawiasem mowiac, w Stanach tofu jest bardzo tanie funt (454 g) kosztuje


okolo dolara, wiec jest duzo


tansze niz mieso, ryby, sery itd. Jak przyjade do Polski (na jesieni) moge
Ci przywiezc wszystkie rodzaje.




Naprawde ? Byloby mi bardzo milo, tylko czy bedziesz we Wroclawiu ?

Swiatlo, Milosc i Moc

pozdrawiam
Indrapani Lalita Deva G.B.
-----------------------------------------------------------
http://priv.onet.pl/wr/reiki/
http://newage.supermedia.pl/reiki/index.htm
MYO S$++ G ---- REI +++ QO+>+++ Y>+++>+++++ W>++ C++ PCE/PHI++ PPA@ D3
" Co zgodnie z twoim doswiadczeniem i dociekaniem odpowiada twemu rozumowi i
sluzy twemu wlasnemu dobru i szczesciu, jak tez wszystkich innych istot, to
bierz za prawde i zyj wedlug niej."
Budda w "Anuttara Nikaya"




19
Data: 17 maj 1999, 11:02
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: Indrapani


Pszemol napisał(a) w wiadomości: <7hhfkl$fat$1@h1.uw.edu.pl>...


Indrapani wrote in message


news:373c3783@news.vogel.pl...


>Prosze czytac dokladnie. Mowa byla o odmianch czystego tofu, takich jak


na


>przyklad jedwabisty. W Polsce jest dostepne po prostu "tofu" bez
>przymiotnikow. Dodatki ziolowe i inne to calkiem inna sprawa.

Hmm masz racje. Tofu jest tofu w polskich sklepach, hmm chyba przejade
sie do cCHin i posmakuje innych rodzajow. :))))))
Szkoda ze ono nie ma zbyt dlugiego okresu waznosci bo bym sobie


sprowadzil.


Bo co za problem napisac o probki towaru :PPPP



A jaką ma trwałość takie tofu?
Może przywozę na smaczek takie trzy typy a degustację zrobimy na zlocie?




Obawiam sie ze ok 5 dni.
Przynajmniej ten ktory czasami kupuje.


Swiatlo, Milosc i Moc

pozdrawiam
Indrapani Lalita Deva G.B.
-----------------------------------------------------------
http://priv.onet.pl/wr/reiki/
http://newage.supermedia.pl/reiki/index.htm
MYO S$++ G ---- REI +++ QO+>+++ Y>+++>+++++ W>++ C++ PCE/PHI++ PPA@ D3
" Co zgodnie z twoim doswiadczeniem i dociekaniem odpowiada twemu rozumowi i
sluzy twemu wlasnemu dobru i szczesciu, jak tez wszystkich innych istot, to
bierz za prawde i zyj wedlug niej."
Budda w "Anuttara Nikaya"




20
Data: 17 maj 1999, 13:15
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: Piotr Tauz

Pszemol wrote:


Robi±c wczoraj zakupy w sklepie spo¿ywczym natkn±³em siê
na taki serek w³a¶nie (od razu pomy¶la³em sobie o Was,
wegetarianie) i postanowi³em ¿e kupiê go sobie kiedy¶ i posmakujê.



Tez kiedys popelnilem ten blad. Moim zdaniem dobra ma jedynie nazwe : to
fu


21
Data: 17 maj 1999, 13:40
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: Indrapani


Piotr Tauzowski napisał(a) w wiadomoœci: <373FFA4A.D77370D6@ippt.gov.pl>...


Pszemol wrote:


Robiąc wczoraj zakupy w sklepie spożywczym natknąłem się
na taki serek właśnie (od razu pomyślałem sobie o Was,
wegetarianie) i postanowiłem że kupię go sobie kiedyś i posmakuję.



Tez kiedys popelnilem ten blad. Moim zdaniem dobra ma jedynie nazwe : to fu




Przesadzasz ja go umiem znosnie przyrzadzic, najfajniejszy jest np smazony z
cebulka.


Swiatlo, Milosc i Moc

pozdrawiam
Indrapani Lalita Deva G.B.
-----------------------------------------------------------
http://priv.onet.pl/wr/reiki/
http://newage.supermedia.pl/reiki/index.htm
MYO S$++ G ---- REI +++ QO+>+++ Y>+++>+++++ W>++ C++ PCE/PHI++ PPA@ D3
" Co zgodnie z twoim doswiadczeniem i dociekaniem odpowiada twemu rozumowi i
sluzy twemu wlasnemu dobru i szczesciu, jak tez wszystkich innych istot, to
bierz za prawde i zyj wedlug niej."
Budda w "Anuttara Nikaya"




22
Data: 17 maj 1999, 15:52
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: Pszemol

Przemyslaw Wachniew wrote in message
news:7hogch$b0s$1@galaxy.uci.agh.edu.pl...


Pszemol (Pszemol@PolBox.com) wrote:

: Jedyna, prawdziwa dieta wegetariańska to weganizm i ten wyklucz takie
: produkty.

Byc moze dieta wegetarianska wg. Pszemola wyklucza, ale wiekszosc ludzi
oraz np. encyklopedie za wegetarianizm uwazaja niejedzenie miesa.



Czy te encyklopedie nie wyróżniają wegetarianizmu ścisłego czyli właśnie
weganizmu oraz odmian złagodzonych czyli lakto- lub ovo-??
Ja to interpretuję właśnie w ten sposób: ścisły = prawdziwy,
złagodzony = "na niby"


23
Data: 17 maj 1999, 15:55
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: Pszemol

Indrapani wrote in message news:373fd47b@news.vogel.pl...


>Jak przyjade do Polski (na jesieni) moge
>Ci przywiezc wszystkie rodzaje.

Naprawde ? Byloby mi bardzo milo, tylko czy bedziesz we Wroclawiu ?



No jasne, że będzie - przywiezie Ci na pewno pod sam nos taksówką,
wyjdzie po schodach, zapuka do drzwi i ładnie podziękuje :-)


24
Data: 17 maj 1999, 16:09
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: Pszemol

Piotr Tauzowski wrote in message
news:373FFA4A.D77370D6@ippt.gov.pl...


Pszemol wrote:
> Robi±c wczoraj zakupy w sklepie spo¿ywczym natkn±³em siê
> na taki serek w³a¶nie (od razu pomy¶la³em sobie o Was,
> wegetarianie) i postanowi³em ¿e kupiê go sobie kiedy¶ i posmakujê.

Tez kiedys popelnilem ten blad. Moim zdaniem dobra ma jedynie nazwe :
to fu



Juz to slyszalem z kilku zródel - u mnie w domu tez ktos próbowal i uwaza,
ze jest to przyklad na rzecz kompletnie bez smaku. Rozmyslilem sie...
Za te trzy dolce wole kupic sobie paczke marshmallows, czekolade i grahamki
i potem zrobic sobie s'more ("want some more") - przepyszne przysmaki!
(przepis pojawil sie niedawno na pl.rec.kuchnia) Moja doktryna kulinarna
nie ogranicza mnie az tak abym byl zmuszony do tak desperackich kroków
jak jedzenia niesmacznych rzeczy tylko aby zapewnic sobie niezbedna ilosc
protein... No cóz, jeszcze raz pojawilo sie u mnie wspólczucie dla wegan,
biedaczki :-)


25
Data: 17 maj 1999, 16:11
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: Indrapani


Pszemol napisał(a) w wiadomości: <7hp7g0$njb$2@h1.uw.edu.pl>...


Indrapani wrote in message


news:373fd47b@news.vogel.pl...


>Jak przyjade do Polski (na jesieni) moge
>Ci przywiezc wszystkie rodzaje.

Naprawde ? Byloby mi bardzo milo, tylko czy bedziesz we Wroclawiu ?



No jasne, że będzie - przywiezie Ci na pewno pod sam nos taksówką,
wyjdzie po schodach, zapuka do drzwi i ładnie podziękuje :-)


PLONK




26
Data: 17 maj 1999, 17:05
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: Katarzyna


Indrapani wrote in message <373fd47b@news.vogel.pl>...




Naprawde ? Byloby mi bardzo milo, tylko czy bedziesz we Wroclawiu ?<




Naprawde, co do Wroclawia to sie okaze, ale to najmniejszy problem

katarzyna sornat




27
Data: 17 maj 1999, 17:13
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: Pszemol

Malgorzata Krzyzaniak wrote in message
news:Pine.LNX.4.05.9905171639220.17812-100000@fanthom.math.put.poznan.pl...


On Mon, 17 May 1999, Pszemol wrote:
Pszemol, ja się zapytam po raz enty - to po jasną cholerę zawracasz głowę
ludziom na pl.soc.wegetarianizm? Nie zamierzasz być wegetarianinem,
a jedynie celujesz w ironizowaniu i wysnuwaniu pseudonaukowych teorii.



A ja poraz enty odpowiem - mam różne powody, które wielokrotnie wyjasniałem.


I poza tym - patrz, gdzie piszesz. Przestań crosspostować.



Widzę gdzie piszę... A dlaczego by nie crosspostować? Nie czepiaj się!


28
Data: 17 maj 1999, 18:47
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: Malgorzata

On Mon, 17 May 1999, Pszemol wrote:

[...]


Moja doktryna kulinarna
nie ogranicza mnie az tak abym byl zmuszony do tak desperackich kroków
jak jedzenia niesmacznych rzeczy tylko aby zapewnic sobie niezbedna ilosc
protein... No cóz, jeszcze raz pojawilo sie u mnie wspólczucie dla wegan,
biedaczki :-)



Pszemol, ja się zapytam po raz enty - to po jasną cholerę zawracasz głowę
ludziom na pl.soc.wegetarianizm? Nie zamierzasz być wegetarianinem, a
jedynie celujesz w ironizowaniu i wysnuwaniu pseudonaukowych teorii.

I poza tym - patrz, gdzie piszesz. Przestań crosspostować.


Zuzanka



--


Małgorzata "Zuzanka" Krzyżaniak ..... zuzanka@venco.com.pl


http://www.venco.com.pl/~zuzanka/ ..... http://muzeum.topnet.pl/ - MRN


- Profesorze, kiedyś zabiłam pięć ćmów.


- Ciem, Entomologio.
- Ciapem, profesorze.




29
Data: 17 maj 1999, 23:09
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: Konrad 'ka

Katarzyna Sornat wrote:



Nie zrozum mnie zle, ale ja nie jem zadnych stworzen, chociaz zgodze sie z
Toba w kwestiach smakowych.

Katarzyna Sornat



Pomysl o tych biednych roslinkach! Cietych, rwnych i szarpanych! Pomysl
o tym jak leza pol-martwe na twoim talezu i cierpia! Jak mozesz byc taka
okrutna? Jak mozesz przypiekac je na ogniu, a pozniej pochlaniac? Twoj
zalodek to dla nich cmentarzysko!

;)))

--
-- Konrad "Kaspy" Palczynski --
-- http://www.kaspy.z.pl ------
-- AGH - EAIiE - robotics -----

30
Data: 17 maj 1999, 23:47
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: Pszemol

Konrad 'kaspy' Palczynski wrote in message news:374085A0.648A460@student.uci.agh.edu.pl...


Katarzyna Sornat wrote:
>
> Nie zrozum mnie zle, ale ja nie jem zadnych stworzen,
> chociaz zgodze sie z Toba w kwestiach smakowych.
>
Pomysl o tych biednych roslinkach! Cietych, rwnych i szarpanych! Pomysl
o tym jak leza pol-martwe na twoim talezu i cierpia! Jak mozesz byc taka
okrutna? Jak mozesz przypiekac je na ogniu, a pozniej pochlaniac? Twoj
zalodek to dla nich cmentarzysko!

;)))



Dobre. Cieszę się, że przynajmniej studenci AGH wydziału EAIiE
mają jeszcze zdrowe poczucie humoru!


31
Data: 18 maj 1999, 08:20
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: Indrapani


Katarzyna Sornat napisał(a) w wiadomości:
<5fW%2.16$5g.3636@news.cwix.com>...



Indrapani wrote in message <373fd47b@news.vogel.pl>...




Naprawde ? Byloby mi bardzo milo, tylko czy bedziesz we Wroclawiu ?<




Naprawde, co do Wroclawia to sie okaze, ale to najmniejszy problem

katarzyna sornat



OK to jakby co to daj znac wczesniej kiedy bedziesz w Polsce na moj
prywatny email.


Swiatlo, Milosc i Moc

pozdrawiam
Indrapani Lalita Deva G.B.
-----------------------------------------------------------
http://priv.onet.pl/wr/reiki/
http://newage.supermedia.pl/reiki/index.htm
MYO S$++ G ---- REI +++ QO+>+++ Y>+++>+++++ W>++ C++ PCE/PHI++ PPA@ D3
" Co zgodnie z twoim doswiadczeniem i dociekaniem odpowiada twemu rozumowi i
sluzy twemu wlasnemu dobru i szczesciu, jak tez wszystkich innych istot, to
bierz za prawde i zyj wedlug niej."
Budda w "Anuttara Nikaya"




32
Data: 18 maj 1999, 08:42
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: Bamiku


Dawid napisał(a) w wiadomości: <7hfjqe$523$1@sunsite.icm.edu.pl>...
||Chyba jeszcze nie poruszyliśmy tematu wegetarianizm a kariera zawodowa.Okazuje
się, że w pewnych warunkach jest to duży problem. Nie wyobrażam sobie, że można
coś załatwić z japończykiem, któremu odmawiam jedzenia sushimi ponieważ jestem
wegetarianinem. Ci co "muszą" z racji swojej pracy barć udział w służbowych
imprezkach, wiedzą że są one przeważnie mięsne. Ja
unikam mięsa w życiu osobistym, niestety nie mogę tego robić w pracy. Brzmi to
jakoś dziwnie. Czy ktoś z Was miał również takie problemy?
|Pozdrowienia,
|Dawid

Juz jakis czas temu zauwazylam ze ludzie, zreszta niewazne czy bliscy znajomi
czy wrecz przeciwnie, sa niesamowicie nietolerancyjni.
Kilka miesiecy temu musialam przejsc na ostra diete w zwiazku z problemami
zdrowotnymi.
Przedtem nie musialam sie ograniczac i jadlam wszystko co lubilam.
Gdy zaczelam przynosic do pracy zamiast buleczek "zielenine" wzbudzilo to
smiechy i docinki o odchudzaniu.
I z czego to wynika?

A swoja droga faktycznie, odkad zaczelam sie odzywiac bardziej wegetariansko
znacznie wiecej wydaje na jedzenie.

Pozdrawiam
Barbara




33
Data: 18 maj 1999, 09:37
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: wachniew@f

Pszemol (Pszemol@PolBox.com) wrote:

: Czy te encyklopedie nie wyróżniają wegetarianizmu ścisłego czyli właśnie
: weganizmu oraz odmian złagodzonych czyli lakto- lub ovo-??
: Ja to interpretuję właśnie w ten sposób: ścisły = prawdziwy,
: złagodzony = "na niby"

No dobra, w mojej encyklopedii jest mowa o weg. absolutnym i wzglednym.
Swoja droga glupie nazwy, kojarzy sie bardziej z filozofia, a nie
jedzeniem.

Przemek

34
Data: 20 maj 1999, 12:08
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: Piotr Tauz

Pszemol wrote:


Piotr Tauzowski wrote in message
news:373FFA4A.D77370D6@ippt.gov.pl...
> Pszemol wrote:
> > Robi±c wczoraj zakupy w sklepie spo¿ywczym natkn±³em siê
> > na taki serek w³a¶nie (od razu pomy¶la³em sobie o Was,
> > wegetarianie) i postanowi³em ¿e kupiê go sobie kiedy¶ i posmakujê.
>
> Tez kiedys popelnilem ten blad. Moim zdaniem dobra ma jedynie nazwe :
> to fu

Juz to slyszalem z kilku zródel - u mnie w domu tez ktos próbowal i uwaza,
ze jest to przyklad na rzecz kompletnie bez smaku. Rozmyslilem sie...



Pare razy probowalem jesc produkty sojowe raz tofu, raz kotlety, raz parowki
sojowe i mimo najszczerszych checi nalezy stwierdzic paskudne.


35
Data: 20 maj 1999, 12:10
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: Piotr Tauz


Pszemol, ja siê zapytam po raz enty - to po jasn± cholerê zawracasz g³owê
ludziom na pl.soc.wegetarianizm? Nie zamierzasz byæ wegetarianinem, a
jedynie celujesz w ironizowaniu i wysnuwaniu pseudonaukowych teorii.



O przepraszam. W dorabianiu faktow na potrzeby ideologii to akurat celuja
wegetarianie.


36
Data: 20 maj 1999, 14:14
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: Malgorzata

On Thu, 20 May 1999, Piotr Tauzowski wrote:


> Pszemol, ja się zapytam po raz enty - to po jasną cholerę zawracasz głowę
> ludziom na pl.soc.wegetarianizm? Nie zamierzasz być wegetarianinem, a
> jedynie celujesz w ironizowaniu i wysnuwaniu pseudonaukowych teorii.

O przepraszam. W dorabianiu faktow na potrzeby ideologii to akurat celuja
wegetarianie.


Ale wegetarianie nie crosspostują na pl.rec.kuchnia z takim upodobaniem
jak Pszemol. Nie interesuje mnie, więc nie czytam.


Zuzanka



--


Małgorzata "Zuzanka" Krzyżaniak ..... zuzanka@venco.com.pl


http://www.venco.com.pl/~zuzanka/ ..... http://muzeum.topnet.pl/ - MRN


Cnotliwa dziewczyna nigdy nie lata za chłopcem. Czy kto widział, żeby


pułapka goniła mysz? JT




37
Data: 20 maj 1999, 14:42
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: Jaroslaw B

Piotr Tauzowski wrote:



Pare razy probowalem jesc produkty sojowe raz tofu, raz kotlety, raz parowki
sojowe i mimo najszczerszych checi nalezy stwierdzic paskudne.


De gustibus non disputandum est :)
--
Pozdrawiam
--
Jaroslaw Buryk
UIN 21553100

38
Data: 20 maj 1999, 21:31
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: Jacek Wilc



Pszemol wrote:


Zwłaszcza gdy ktoś nie kupuje cielęciny bo to "beee" a mleczko z mleczarni
pije!
Absurd i paranoja...
Pszemol



Sory, ale jest pewna podstawowa roznica - zeby napic sie mleka nie musisz nikogo
zabijac!
Pozdrowienia - Wilu


39
Data: 20 maj 1999, 22:45
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: Pszemol

Jacek Wilczkowski wrote in message news:37446324.47FB0B90@nosbbdo.com.pl...


Pszemol wrote:
> Zwłaszcza gdy ktoś nie kupuje cielęciny bo to "beee"
> a mleczko z mleczarni pije!
> Absurd i paranoja...

Sory, ale jest pewna podstawowa roznica -
zeby napic sie mleka nie musisz nikogo zabijac!



No właśnie... czyli doszliśmy do punktu wyjścia.
Otóż właśnie aby napić się mleka TRZEBA zabić - cielaka!
Odsyłam do UWAŻNEGO czytania postów pojawiających się na grupie!!!!

Można trąbić od miesięcy o tym na grupie
a i tak ktoś wyskoczy z takim postem...
Można się załamać... i zwątpić w siłę swojej perswazji :-)


40
Data: 20 maj 1999, 23:32
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: Pszemol

Malgorzata Krzyzaniak wrote in message
news:Pine.LNX.4.05.9905202316190.20651-100000@fanthom.math.put.poznan.pl...


On Thu, 20 May 1999, Pszemol wrote:
> Można trąbić od miesięcy o tym na grupie
> a i tak ktoś wyskoczy z takim postem...
> Można się załamać... i zwątpić w siłę swojej perswazji :-)

Właśnie, Pszemol, właśnie. Kiedy przestaniesz trąbić w koło na około
o tym samym i przestaniesz crosspostować na inne grupy?



Może już wkrótce... :-)

p.s. zauważ, że Ty również crosspostujesz, czy coś w tym złego? ;-)


41
Data: 21 maj 1999, 01:17
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: Malgorzata

On Thu, 20 May 1999, Pszemol wrote:


Można trąbić od miesięcy o tym na grupie
a i tak ktoś wyskoczy z takim postem...
Można się załamać... i zwątpić w siłę swojej perswazji :-)



Właśnie, Pszemol, właśnie. Kiedy przestaniesz trąbić w koło na około o tym
samym i przestaniesz crosspostować na inne grupy?


Zuzanka



--


Małgorzata "Zuzanka" Krzyżaniak ..... zuzanka@venco.com.pl


http://www.venco.com.pl/~zuzanka/ ..... http://muzeum.topnet.pl/ - MRN


Za każdym razem, kiedy słucham Wagnera, mam ochotę najechać na Polskę. WA




42
Data: 21 maj 1999, 11:09
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: Jacek Wilc



Pszemol wrote:


Można trąbić od miesięcy o tym na grupie
a i tak ktoś wyskoczy z takim postem...
Można się załamać... i zwątpić w siłę swojej perswazji :-)



Zalam sie dla dobra i spokoju innych.
Bez odbioru
Wilu


43
Data: 21 maj 1999, 13:32
Temat:

Re: Serek Tofu

Autor: Piotr Tauz


De gustibus non disputandum est :)



No nie wiem czy tak bezdyskusyjna. A co powiesz na to jak sie niektorym gust
zmienia pod wplywem ideologii? Zwykle najpierw ideologia wegetarianska przez
ktora sila rzeczy trzeba jesc takie rozne wynalazki i dopiero z czasem czlowiek
sie przyzwyczaja (albo i nie).Czyli ideologia potrafi dyskutowac ze wszystkim
nawet z gustami. A ludzi ktorzy zostali wegetarianami glownie dlatego, ze im tofu
smakowalo jest jak sadze bardzo malo.



Tematy powiązane z Serek Tofu:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24