otopr.pl Grupy dyskusyjne Surówka z kapusty - od "Chińczyków"

Surówka z kapusty - od "Chińczyków"

1
Data: 17 czerwiec 2004, 20:14
Temat:

Surówka z kapusty - od "Chińczyków"

Autor: Goosie

Hej,

kto mógłby mi zdradzić, jaki sekret stoi za smakiem (słodko-kwaśnym) surówki
z kapusty białej, podawanej w chińskich jadłodajniach (teraz z młodej jest
jeszcze pyszniejsza)?

Dzieki za pomoc,
Gosia



2
Data: 17 czerwiec 2004, 20:31
Temat:

Re: Surówka z kapusty - od "Chińczyków"

Autor: Agata


Użytkownik Goosie w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:casn2i$18uh$1@mamut1.aster.pl...


Hej,

kto mógłby mi zdradzić, jaki sekret stoi za smakiem (słodko-kwaśnym)


surówki


z kapusty białej, podawanej w chińskich jadłodajniach (teraz z młodej jest
jeszcze pyszniejsza)?

Dzieki za pomoc,
Gosia



raz ze polezy troche i sie zgryzie, dwa ze musi byc ocet zeby kwasnosc
byla...a idealnie gdy to jest ocet ryzowy :) czego do konca bym jednak nie
oczekwiala od budek,po trzecie docukrzone uczciwie...i dosolone...i czekac!

(a jak zaczynali to jeszcze kielki tam bywaly...gdzie te czasy...a w
mieszankach do mies pedy babmusa itp)

agataw



3
Data: 18 czerwiec 2004, 00:40
Temat:

Re: Surówka z kapusty - od "Chińczyków"?

Autor: waldek

Goosie wrote:


Hej,

kto mógłby mi zdradzić, jaki sekret stoi za smakiem (słodko-kwaśnym)
surówki z kapusty białej, podawanej w chińskich jadłodajniach (teraz
z młodej jest jeszcze pyszniejsza)?

Dzieki za pomoc,
Gosia


===
Za tym smakiem kryje się *tajemnica*. Przez długi czas kombinowałem z
surówką grecką. Jej *niepowtarzalny* smak rozbijał mnie o parapet. Po
stopięćdziesiątej próbie odkryłem rzecz *najprostszą*: grecka surówka z
kapusty ma spory dodatek mielonych, zielonych oliwek!!! Teraz tylko taką
robię. Jest najgenialniejsza z genialnych.

Podejżewam, że w tej chińskiej jest jakiś prosty, tradycyjny, typowo chiński
dodatek lub dwa dodatki (słodki i kwaśny). To nie może być skompliukowane!
Najprostszy wzór, jaki przychodzi mi do głowy to ocet ryżowy i cukier, ale
to zbyt banalne. Kombinuj w tym kierunku.

waldek
===


4
Data: 18 czerwiec 2004, 02:46
Temat:

Re: Surówka z kapusty - od ?

Autor: eM eL

Goosie napisał(a):


Hej,

kto mógłby mi zdradzić, jaki sekret stoi za smakiem (słodko-kwaśnym)


surówki


z kapusty białej, podawanej w chińskich jadłodajniach (teraz z młodej jest
jeszcze pyszniejsza)?



Skad te "chinczyki"? Nie ma przeciez kuchni "chinskej" tylko Kantonska,
Pekinska, etc - diamteralnie od siebie rozne.
A nie mozesz ich zapytac o skladniki, eh?

Takie cus robie czasami do salaty, ale to pewnie nie to, choc smakuje
kwasno-slodko.
1/4 szklanki octu jablkowego
1/2 szklanki cukru pudru
lyzeczka czerwonej ostrej zmielonej papryki
2 lyzki stolowe musztardy (dijon albo cus takego, byle by nie z chrzanem.)
1 lyzka nasion selera (calych nasion.)
szczypta soli

woda wedlug uznania (ok. 1/2 szklanki)

Zmieszac dobrze ocet, cukier, musztarde i sol (najlepiej zmiksowac). Dodac
nasiona selera papryke i wymieszac lyzka (nie miksowac.) Sprobowac i
dodawac powoli wody ciagle mieszajac az bedzie "dobre" (to subiektywne.)

--


<
<



--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/


Tematy powiązane z Surówka z kapusty - od "Chińczyków":



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24