otopr.pl Grupy dyskusyjne Tort z bitą śmietaną?

Tort z bitą śmietaną?

1
Data: 29 maj 2003, 00:03
Temat:

Tort z bitą śmietaną?

Autor: Dorota***

Witajcie

Mam zamiar zmierzyć się z tortem z bitą śmietaną (typu np. Rafaello). Czy
ktoś z Was robił takowe? U mnie bita śmietana po jakimś czasie "rozpływa"
się (nawet w lodówce , ze stabilizatorem). Martwię się, czy nie stanie się
tak z tortem. Czy ktoś wie, jak długo może taki tort stać w lodówce bez
zamiany w stawek? Czy można użyć zamiast kremówki 30 % jakiejś innej
śmietany (np. kwaśnej)? Czy można zrobić taki tort dzień wcześniej przed
imprą, czy trzeba bezpośrednio przed podaniem? No i czy biszkopt nie
nasiąknie wilgocią ze smietany i nie zrobi się ciapa?


Dorota



2
Data: 29 maj 2003, 00:22
Temat:

Re: Tort z bitą śmietaną?

Autor: Ewa W

Jeśli uda Ci się kupić PRAWDZIWĄ śmietanę kremówkę, 30 %, to beż żadnych
stabilizatorów będzie się trzymała doskonale, w dodatku dwa dni i dłużej;) A
wiem, co mówię, bo torty robię wyłącznie z bitą śmietaną, nie przepadam za
cięższymi masami.

Śmietanę kupuję w małym sklepiku na osiedlowym targowisku, WYŁĄCZNIE w
półlitrowych butelkach, nie żadnych kartonikach. Schładzam w lodówce,
ubijam, dodaję trochę pudru - nigdy się nie zsiadła, czy spłynęła.
Jest naprawdę sztywna i puszysta.
Śmietanki "kartonikowe" zawsze są "stabilizowane karagenem", może dlatego
nigdy nie byłam zadowolona z efektu ubijania.

Pozdr. Ewa



3
Data: 29 maj 2003, 07:20
Temat:

Re: Tort z bit±?= ¶mietan±? ??

Autor: wlos@tele.

Ewa W wrote:


Je¶li uda Ci siê kupiæ PRAWDZIW¡ ¶mietanê kremówkê, 30 %, to be¿ ¿adnych
stabilizatorów bêdzie siê trzyma"a doskonale, w dodatku dwa dni i d"u¿ej;)



Zgadza sie.


A wiem, co mówiê, bo torty robiê wy"±cznie z bit± ¶mietan±, nie przepadam za
ciê¿szymi masami.




¦mietanê kupujê w ma"ym sklepiku na osiedlowym targowisku, WY£¡CZNIE w
pó"litrowych butelkach, nie ¿adnych kartonikach. Sch"adzam w lodówce,
ubijam,



dodam, ze schlodzic nalezy solidnie, a dobrze jest tez schlodzic
naczynie i trzepaczke.

.


¦mietanki "kartonikowe" zawsze s± "stabilizowane karagenem", mo¿e dlatego
nigdy nie by"am zadowolona z efektu ubijania.



Zobacz w naszym archiwum:



Niestety od czasu wylanie tego postu takze Piatnica zaczela dodawac
stabilizatora do swojej smietanki.

Ponadto:



Wladyslaw

4
Data: 29 maj 2003, 11:40
Temat:

Re: Tort z bitą śmietaną?

Autor: Basia


U mnie bita śmietana po jakimś czasie "rozpływa"


się (nawet w lodówce , ze stabilizatorem). Martwię się, czy nie stanie się
tak z tortem.




W takim razie dodaj do smietany zelatyne, wtedy nie bedzie miala szans na
podplyniecie i tort moze stac spokojnie ze 2-3 dni.

pozdrawiam
Basia




5
Data: 29 maj 2003, 13:58
Temat:

Odp: Tort z bitą śmietaną?

Autor: szanna1

Smietana Piątnica 36%, z lodówki. Ew. dodac śmietana-fiz np. oetkera
Ania
Użytkownik "Dorota***" napisał w wiadomości
news:bb3br0$65n$1@news.onet.pl...
: Witajcie
:
: Mam zamiar zmierzyć się z tortem z bitą śmietaną (typu np. Rafaello). Czy
: ktoś z Was robił takowe? U mnie bita śmietana po jakimś czasie "rozpływa"
: się (nawet w lodówce , ze stabilizatorem). Martwię się, czy nie stanie się
: tak z tortem. Czy ktoś wie, jak długo może taki tort stać w lodówce bez
: zamiany w stawek? Czy można użyć zamiast kremówki 30 % jakiejś innej
: śmietany (np. kwaśnej)? Czy można zrobić taki tort dzień wcześniej przed
: imprą, czy trzeba bezpośrednio przed podaniem? No i czy biszkopt nie
: nasiąknie wilgocią ze smietany i nie zrobi się ciapa?
:
:
: Dorota
:
:



6
Data: 29 maj 2003, 14:33
Temat:

Re: Tort z bit± ¶mietan±??

Autor: gdaMa

Ewa W wrote:


¦mietanę kupuję w małym sklepiku na osiedlowym targowisku, WYŁˇCZNIE w
półlitrowych butelkach, nie żadnych kartonikach.


Może też być tzw. z folii (torebka foliowa) tez się doskonale ubija i
długo się trzyma
--
Pozdrawiam,
gdaMa (Magda)

PS. Dawno tu nie byłam... mniam, mniam chyba nie zdołam przecyztac tych
wszystkich zaległych pyszności, niemniej jednak pozdrawiam wszystkich
kuchmistrzów



Tematy powiązane z Tort z bitą śmietaną?:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24