tortellini

1
Data: 18 marzec 1998, 12:37
Temat:

tortellini

Autor: Agnieszka

Czy ktoś może zna w miarę prosty i szybki przepis na prawdziwe włoskie
tortellini?

Agnieszka


2
Data: 18 marzec 1998, 18:43
Temat:

Re: tortellini

Autor: Ewa M.

Agnieszka Sikora wrote:


=




Czy kto=B6 mo=BFe zna w miar=EA prosty i szybki przepis na prawdziwe w=B3=


oskie


tortellini?
=




Agnieszka



hej,
przeciez tortellini to nic innego jak nasze polskie "uszka" do barszczu
tylko z innym nadzieniem.
o rany, komu sie chce robic uszka w okresie innym niz przedwigilijny?
Agnieszka, nie mozesz sobie kupic mrozonych?
No chyba ze chcesz sie zalepic na pare godzin..

pozdrowienia,
Ewa.

3
Data: 19 marzec 1998, 10:03
Temat:

Re: tortellini

Autor: Przemyslaw


hej,
przeciez tortellini to nic innego jak nasze polskie "uszka" do barszczu
tylko z innym nadzieniem.
o rany, komu sie chce robic uszka w okresie innym niz przedwigilijny?
Agnieszka, nie mozesz sobie kupic mrozonych?
No chyba ze chcesz sie zalepic na pare godzin..

pozdrowienia,
Ewa.

Cos mi sie zdaje, ze to niezupelnie tak jest. Tortellini maja inne ciato,
takie bardziej makaronowe.

Przemyslaw Koziarski



4
Data: 19 marzec 1998, 20:08
Temat:

Re: tortellini

Autor: Ewa M.

Przemyslaw Koziarski wrote:



Cos mi sie zdaje, ze to niezupelnie tak jest. Tortellini maja inne ciato,
takie bardziej makaronowe.



Czesc,
co to znaczy ciasto bardziej lub mniej makaronowe?
I czy makaron z takiego ciasta jest bardziej makaronowy niz makaron
zrobiony z ciasta mniej makaronowego?

:-) Pozdrowienia,


Ewa.

5
Data: 20 marzec 1998, 09:53
Temat:

Re: tortellini

Autor: Przemyslaw


Czesc,
co to znaczy ciasto bardziej lub mniej makaronowe?
I czy makaron z takiego ciasta jest bardziej makaronowy niz makaron
zrobiony z ciasta mniej makaronowego?

:-) Pozdrowienia,
Ewa.



Ciasto na klasyczne pierogi badz uszka jest dosc miekkie i nieco grubsze (to
wszystko zalezy od przepisu i wykonawcy, ale zwykle tak jest). Natomiast na
tortellini i ravioli robi sie sprezyste, gladkie ciasto jak na makaron i
walkuje sie je wyjatkowo cienko. Ciasta na pierogi nigdy tak cienko nie
rozwalkujesz. Ciasto takie gotuje sie "al dente" i stad zblizenie do
makaronu.

Przemyslaw Koziarski



6
Data: 20 marzec 1998, 18:06
Temat:

Re: tortellini

Autor: Ewa M.

Przemyslaw Koziarski wrote:



Ciasto na klasyczne pierogi badz uszka jest dosc miekkie i nieco grubsze (to
wszystko zalezy od przepisu i wykonawcy, ale zwykle tak jest).



Jesli chodzi o ciasto na pierogi - zgoda, ale nie porownujmy pierogow z
uszkami, gdyz robiac uszka ciasto walkujemy bardzo, bardzo cieniutko, o
wiele cieniej niz na pierogi.


Natomiast na
tortellini i ravioli robi sie sprezyste, gladkie ciasto jak na makaron i
walkuje sie je wyjatkowo cienko. Ciasta na pierogi nigdy tak cienko nie
rozwalkujesz. Ciasto takie gotuje sie "al dente" i stad zblizenie do
makaronu.

Przemyslaw Koziarski



Z tym co powyzej zgadzam sie w zupelnosci.
Wnioski z dyskusji widze nastepujace:
Jesli przyjmiemy zalozenie, ze ciasto na uszka walkuje sie o wiele
cieniej niz na pierogi, to znaczy prawie tak samo jak na makaron,
to dochodzimy do wniosku ze sposob walkowania ciasta na uszka i na
tortellini jest taki sam, o czym pisalam w mojej pierwszej wiadomosci.

A wiec podazamy Przemku podobnym tokiem rozumowania, tylko wychodzimy z
nieco innych zalozen: Ty uwazasz ze ciasto na pierogi i uszka robi sie w
taki sam sposob, dlatego zasugerowales roznice co do tortellini, ja
natomiast uwazam ze roznica miedzy ciastem na pierogi i na uszka jest
ogrrrromna, i dlatego uszka robie raz do roku, a pierogi nieco czesciej.


Pozdrawiam serdecznie i... smacznych tortellini!
Ewa.

7
Data: 21 marzec 1998, 18:06
Temat:

Re: tortellini

Autor: Przemyslaw





Pozdrawiam serdecznie i... smacznych tortellini!
Ewa.



A jak chcesz swietny przepis na ciasto raviolli to podam w poniedzialek

Przemyslaw Koziarski



8
Data: 21 marzec 1998, 18:24
Temat:

Re: tortellini

Autor: Przemyslaw



Jesli przyjmiemy zalozenie, ze ciasto na uszka walkuje sie o wiele
cieniej niz na pierogi, to znaczy prawie tak samo jak na makaron,
to dochodzimy do wniosku ze sposob walkowania ciasta na uszka i na
tortellini jest taki sam, o czym pisalam w mojej pierwszej wiadomosci.
Ewa.



Ja tak robie ale wytlumacz to np. mojej tesciowej :)))))
Ona robi uszka z ciasta jak na ruskie :))))))))

Przemyslaw Koziarski




Tematy powiązane z tortellini:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24