Typy maki

1
Data: 26 marzec 2002, 19:25
Temat:

Typy maki

Autor: syso

Jaka to jest maka wysokoglutenowa? W przepisie na chlebek jest pszenna,
zytnia i jeszcze wysokoglutenowa. Jakiej dodac poradzcie.

Pozdrawiam
Sylwia


2
Data: 26 marzec 2002, 20:35
Temat:

Re: Typy maki

Autor: Ivona Bagn

Typ mąki i zawartość glutenu to są dwie różne rzeczy.
Typ mąki np. typ 500 chodzi o zawartość popiołu w mące, im wyższy typ tym
ciemniejsza.
Z wysoko glutenowej maki możesz mieć makaron, słyszałaś o pszenicy durum? ma
bardzo wysoka zawartoć glutenu i karotenu.
Jeżeli zrobisz chleb z wysoko glutenowej mąki (bez dodatku innej) to nie
wyrośnie.
Pzdr. Ivona
Użytkownik "syso" napisał w wiadomości
news:a7qemh$rsm$1@news.tpi.pl...


Jaka to jest maka wysokoglutenowa? W przepisie na chlebek jest pszenna,
zytnia i jeszcze wysokoglutenowa. Jakiej dodac poradzcie.

Pozdrawiam
Sylwia





3
Data: 26 marzec 2002, 20:44
Temat:

Re: Typy maki

Autor: syso


Osoba znana jako "Ivona Bagnowska" zapodała:
: Typ mąki i zawartość glutenu to są dwie różne rzeczy.
: Typ mąki np. typ 500 chodzi o zawartość popiołu w mące, im wyższy typ tym
: ciemniejsza.
: Z wysoko glutenowej maki możesz mieć makaron, słyszałaś o pszenicy durum?
ma
: bardzo wysoka zawartoć glutenu i karotenu.
: Jeżeli zrobisz chleb z wysoko glutenowej mąki (bez dodatku innej) to nie
: wyrośnie.

To ma byc jedynie jakas czesc maki w stosunku do calej ilosci maki w
przepisie. Nie wiem tylko jaka maka podpasowac pod wysokoglutenowa, bo mam
dac make pszenna, zytnia i wysokoglutenowa.
--
Pozdrawiam
Sylwia




4
Data: 26 marzec 2002, 20:50
Temat:

Re: Typy maki

Autor: syso


Osoba znana jako "syso" zapodała:

: To ma byc jedynie jakas czesc maki w stosunku do calej ilosci maki w
: przepisie. Nie wiem tylko jaka maka podpasowac pod wysokoglutenowa, bo mam
: dac make pszenna, zytnia i wysokoglutenowa.

Czy moze to byc maka jeczmienna?
--
Pozdrawiam
Sylwia


5
Data: 27 marzec 2002, 11:34
Temat:

Re: Typy maki

Autor: Ania Onet


Użytkownik "syso" napisał w wiadomości
news:a7qjs8$34q$1@news.tpi.pl...



Osoba znana jako "syso" zapodała:

: To ma byc jedynie jakas czesc maki w stosunku do calej ilosci maki w
: przepisie. Nie wiem tylko jaka maka podpasowac pod wysokoglutenowa, bo


mam


: dac make pszenna, zytnia i wysokoglutenowa.




Gluten występuje w mące pszennej w największych ilościach. Spróbuj odwiedzić
jakąś piekarnię, może będą mieli sam gluten. Gdzie mieszkasz jeśli to bardzo
ważne to napisz na priv. postaram się trochę glutenu Tobie przesłać, jeśli
nigdzie nie znajdziesz.

pozdr
Ania
--
chcesz napisac na priv usuń no.spam z adresu



6
Data: 27 marzec 2002, 11:55
Temat:

Re: Typy maki

Autor: syso


Osoba znana jako "Ania Onet" zapodała:

: Gluten występuje w mące pszennej w największych ilościach. Spróbuj
odwiedzić
: jakąś piekarnię, może będą mieli sam gluten. Gdzie mieszkasz jeśli to
bardzo
: ważne to napisz na priv. postaram się trochę glutenu Tobie przesłać, jeśli
: nigdzie nie znajdziesz.

Dziekuje bardzo za odpowiedz. Glutenm mozna u nas dostac w sklepie ze zdrowa
zywnoscia.

--
Pozdrawiam
Sylwia


7
Data: 27 marzec 2002, 18:52
Temat:

Re: Typy maki

Autor: Magdalena



syso wrote:


Dziekuje bardzo za odpowiedz. Glutenm mozna u nas dostac w sklepie ze zdrowa
zywnoscia.

--
Pozdrawiam
Sylwia



Sylwio, jesli robisz ten chleb z mojego przepisu, to mozesz zastapic
make wysokoglutenowa 1 do 1 maka pszenna plus 1 lyzka sproszkowanego
glutenu (ja teraz tak robie, bo nie mam zawsze pod reka
wysokoglutenowej, a gluten trzymam w zamrazalniku.
Magdalena Bassett

8
Data: 27 marzec 2002, 19:00
Temat:

Re: Typy maki

Autor: syso


Osoba znana jako "Magdalena Bassett" zapodała:

: Sylwio, jesli robisz ten chleb z mojego przepisu, to mozesz zastapic
: make wysokoglutenowa 1 do 1 maka pszenna plus 1 lyzka sproszkowanego
: glutenu (ja teraz tak robie, bo nie mam zawsze pod reka
: wysokoglutenowej, a gluten trzymam w zamrazalniku.

Dzieki Magdo, tak wlasnie zrobie. Od wczoraj robi sie zakwas, jutro kupie
gluten. :-)
--
Pozdrawiam
Sylwia


9
Data: 27 marzec 2002, 19:51
Temat:

Re: Typy maki

Autor: Ania Onet


Użytkownik "Magdalena Bassett" napisał w wiadomości
news:3CA206DE.B6CADAD0@west.net...

(...)


, a gluten trzymam w zamrazalniku.



dlaczego w zamrażalniku?

pozdr
Ania



10
Data: 27 marzec 2002, 20:51
Temat:

Re: Typy maki

Autor: Magdalena



Ania Onet wrote:



Użytkownik "Magdalena Bassett" napisał w wiadomości
news:3CA206DE.B6CADAD0@west.net...

(...)
>, a gluten trzymam w zamrazalniku.

dlaczego w zamrażalniku?




Hmmm, sama nie wiem, mysle, ze dlatego, ze trzymam ja ponad rok i boje
sie, ze mi sie zestarzeje. Moze nie, ale stara maka ma zapach, ktorego
ja nie cierpie. Mysle, ze gluten tez moze nabyc takiego zapachu z czasem.
MB

11
Data: 28 marzec 2002, 08:00
Temat:

Re: Typy maki

Autor: Aleksander


Użytkownik "Magdalena Bassett" napisał w
wiadomości news:3CA222C1.4EF78384@west.net...




Ania Onet wrote:
>
> Użytkownik "Magdalena Bassett" napisał w


wiadomości


> news:3CA206DE.B6CADAD0@west.net...
>
> (...)
> >, a gluten trzymam w zamrazalniku.
>
> dlaczego w zamrażalniku?


Hmmm, sama nie wiem, mysle, ze dlatego, ze trzymam ja ponad rok


i boje


sie, ze mi sie zestarzeje. Moze nie, ale stara maka ma zapach,


ktorego


ja nie cierpie. Mysle, ze gluten tez moze nabyc takiego zapachu


z czasem.


MB



Powiedz czego nie przechowujesz w lodówce ??? ;-))
To chyba taka amerykańska specjalność - lodówka wielkości szafy
trzydrzwiowej. ;-)))
pozdr.Alex



12
Data: 28 marzec 2002, 09:24
Temat:

Re: Typy maki

Autor: Ania Onet


Użytkownik "Magdalena Bassett" napisał w wiadomości
news:3CA222C1.4EF78384@west.net...




Hmmm, sama nie wiem, mysle, ze dlatego, ze trzymam ja ponad rok i boje
sie, ze mi sie zestarzeje. Moze nie, ale stara maka ma zapach, ktorego
ja nie cierpie. Mysle, ze gluten tez moze nabyc takiego zapachu z czasem.
MB



glutem rok powinien wytrzymać w normalnych, nie zamrażalnikowych warunkach.
pozdr

Ania



13
Data: 28 marzec 2002, 16:44
Temat:

Re: Typy maki

Autor: Magdalena



Aleksander Kłosiewicz wrote:


Powiedz czego nie przechowujesz w lodówce ??? ;-))
To chyba taka amerykańska specjalność - lodówka wielkości szafy
trzydrzwiowej. ;-)))
pozdr.Alex



Rzeczywiscie, nauczylam sie w Ameryce trzymac wszystko co mozna w
lodowce. Mysle, ze glownie z powodu karaluchow w Nowym Yorku, ale teraz
tak sie przyzwyczailam, ze trudno mi nie trzymac otwartych, napoczetych
opakowan jedzenia w szafce, musi byc lodowka. Miod tylko biedaczek
samotnie w szafce stoi, razem z puszkami i nieotwartymi sloikami.
MB


Tematy powiązane z Typy maki:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24