otopr.pl Grupy dyskusyjne wędzenie kurczaka, mięsa

wędzenie kurczaka, mięsa

1
Data: 14 czerwiec 2004, 09:18
Temat:

wędzenie kurczaka, mięsa

Autor: sławek

z wędzeniem ryb jakoś mi wyszło , ale czy ktoś z grupowiczów podał by przepis
jak przygotować kurczaka do wędzenia, czy tro tez ma być solanka, alby do
karkóweczki, jak to przygotować. W internecie nic konkretnego nie mozna znaleść

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

2
Data: 14 czerwiec 2004, 12:14
Temat:

Re: wędzenie kurczaka, mięsa

Autor: fagot


z wędzeniem ryb jakoś mi wyszło , ale czy ktoś z grupowiczów podał by


przepis


jak przygotować kurczaka do wędzenia, czy tro tez ma być solanka, alby do
karkóweczki, jak to przygotować. W internecie nic konkretnego nie mozna


znaleść
*****************************************************************
Do kurczaka zdecydowanie solanka, przed samym wędzeniem trzeba kuraka
wytrzeć. Karkówk przed wędzeniem marynuje w zalewie z saletry.
Pozdrawiam fagot



3
Data: 14 czerwiec 2004, 15:09
Temat:

Re: wędzenie kurczaka, mięsa

Autor: Rafał Wylo

Witam.

Użytkownik "fagot" napisał w wiadomości
news:cajtqv$2hlu$1@mamut.aster.pl...


Do kurczaka zdecydowanie solanka, przed samym wędzeniem trzeba kuraka
wytrzeć.



Wiesz że bije, tylko nie wiesz w którym kościele:))
Nic nie trzeba wycierać. Można nawet nastrzyknąć solanką, żeby był bardziej
soczysty.


Karkówk przed wędzeniem marynuje w zalewie z saletry.




Każde mięso należy zapeklować. Minimum 3-4 dni przed wędzeniem. 200-220 g
peklosoli na 10 kg mięsa. Peklować można zarórwno na sucho, jak i na
"mokro". Przed wędzeniem także dobrze jest nastrzyknąć. Jeżeli nie masz
peklosoli to mieszanka soli z saletrą (na opakowaniu powinna być informacja
o proporcjach).

Z ryb wędziłem tylko łososia i peklowałem go 2 dni na sucho.

Miłego wędzenia.

--
___________________________________________
Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz.
Pozdrawiam
.Rafał - z pozwoleniem na budowę nowej wędzarni :))



4
Data: 14 czerwiec 2004, 17:33
Temat:

Re: wędzenie kurczaka, mięsa?

Autor: eM eL

sławek napisał(a):


z wędzeniem ryb jakoś mi wyszło , ale czy ktoś z grupowiczów podał by


przepis


jak przygotować kurczaka do wędzenia, czy tro tez ma być solanka, alby do
karkóweczki, jak to przygotować. W internecie nic konkretnego nie mozna


znaleść





Osobiscie nie przepadama za kurczakami moczonymi w solance ale mozna tez
wedzic np. tak.
4 lyzki octu z jablek
2 lyzki oleju warzywnego
4 zabki czosnku przpuszczonego przez praske
lyzka soli
lyzeczka czarnego piperzu
lyzeczka cukru (brazowy jest OK)

Kurcze porzadnie umyc, wysuszyc i natrzec tym roztworem na zewnatrz i w
srodku. Wstawic do lodowki na 2-3 godziny.

Duza cebule drobno posiekac i zmieszac z puszka piwa.

Wedzarnie rozgrzac, gdy jest gotowa postawic duza blaszanke napelniona piwem
z cebula bezposrednio pod kurczakiem. Wedzic ok. 4 godzin w dobrze
zamknietej wedzarni (czym mniejszej - tym lepiej) az skora bedzie ciemna,
mieso rozowe a z naklutego gleboko kurczaka wyplynie bezbarwny sos. Dolewac
piwa do blaszanki gdy wyparuje. Z praktyki wiem ze wychodzi 6 puszek piwa -
3-4 dla gotujacego i dwie-trzy do kurczakow :-)

--


<
<5 out of 3 people don't understand statistics><



--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/


Tematy powiązane z wędzenie kurczaka, mięsa:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24