otopr.pl Grupy dyskusyjne Wladyslaw!!!

Wladyslaw!!!

1
Data: 23 listopad 1999, 15:02
Temat:

Wladyslaw!!!

Autor: Paul Urste

Witam, potrzebna mi twoja wiedza:
Mam zawsze do wyboru: creme acidulee i creme douce, czyli smietane
albo.... no wlasnie co? Jak nazwac smietane ktora nie jest kwasna?
smietanka, krem, slodka smietana (to bzdura...)?

--
Amicalement Paul Urstein




2
Data: 23 listopad 1999, 18:21
Temat:

Re: Wladyslaw!!!

Autor: Bob Gallag

In the USA there is such a thing as sweet cream, although it's used in
desserts.



3
Data: 23 listopad 1999, 23:37
Temat:

Re: Wladyslaw!!!

Autor: wlos@tele.

Paul Urstein wrote:


Witam, potrzebna mi twoja wiedza:
Mam zawsze do wyboru: creme acidulee i creme douce, czyli smietane
albo.... no wlasnie co? Jak nazwac smietane ktora nie jest kwasna?
smietanka, krem, slodka smietana (to bzdura...)?




To juz sie tu po imieniu wywolujemy do tablicy? ;-)
Ne wiem czy starczy mi wiedzy, a zwlaszcza znajomosci francuszczyzny.
Ponadto problem w tym, ze w roznych krajach zwyczaje dotyczace
spozywania smietany oraz jej oficjalnaklasyfikacja sa rozne.
Wiec wedlug mojej najlepszej wiedzy creme acidulee to zapewne smietana
zakwaszana (nowosc na polskim rynku, pisza tez na opakowaniach:
ukwaszona), czyli slodka smietana wtornie zakwaszana bakteriami kwasu
mlekowego.

Rzecz w tym, ze smietane mozna zebrac z mleka slodkiego lub kwasnego. Ta
pierwsza to smietana slodka, ta druga, to prawdziwa kwasna smietana.
Slodka smietana moze nastepnie skwasniec w sposob naturalny. Obecnie
jednak w duzych mleczarniach nie kwasza oczywiscie mleka i nie zbieraja
z niego smietany, ani tez nie pozwalaja smietanie skwasniec naturalnie,
bo moze sie popsuc. Zakwaszaja slodka smietane czystymi szczepami
bakteryjnymi. Podejrzewam, ze ja przedtem pastryzuja, lub zbieraja z
mleka pasteryzowanego.

Wladyslaw


4
Data: 24 listopad 1999, 07:56
Temat:

Slodka smietana -- addendum (bylo: Wladyslaw!!!)

Autor: wlos@tele.

Paul Urstein wrote:


Witam, potrzebna mi twoja wiedza:
Mam zawsze do wyboru: creme acidulee i creme douce, czyli smietane
albo.... no wlasnie co? Jak nazwac smietane ktora nie jest kwasna?
smietanka, krem, slodka smietana (to bzdura...)?
Oczywiscie slodka smietana jest tez nazywana smietanka -- tak jest np.


w "Encyklopedii kulinarnej" wydawnictwa TenTen.

Wladyslaw

5
Data: 24 listopad 1999, 14:37
Temat:

Re: Slodka smietana -- addendum (bylo: Wladyslaw!!!)

Autor: Bogus³aw?=



Wladyslaw Los wrote:



Paul Urstein wrote:

> Witam, potrzebna mi twoja wiedza:
> Mam zawsze do wyboru: creme acidulee i creme douce, czyli smietane
> albo.... no wlasnie co? Jak nazwac smietane ktora nie jest kwasna?
> smietanka, krem, slodka smietana (to bzdura...)?
Oczywiscie slodka smietana jest tez nazywana smietanka -- tak jest np.
w "Encyklopedii kulinarnej" wydawnictwa TenTen.


No wlasnie, sprobujcie dodac do kawy kwasnej smietany, takiej,
jak do sosu,
zamiast slodkiej.

BK

6
Data: 24 listopad 1999, 19:24
Temat:

Re: Wladyslaw!!!

Autor: Magdalena



Paul Urstein wrote:



Witam, potrzebna mi twoja wiedza:
Mam zawsze do wyboru: creme acidulee i creme douce, czyli smietane
albo.... no wlasnie co? Jak nazwac smietane ktora nie jest kwasna?
smietanka, krem, slodka smietana (to bzdura...)?

Amicalement Paul Urstein




Po polsku slowo smietanka oznacza slodka smietanke, kremowke, ktora
mozna ubic, slowo smietana oznacza juz kwasna, ale jeszcze gesto lejaca
sie smietane, ktora niektorzy ludzie pija szklankami, a kwasna smietana
to taka, ktora mozna nozem kroic.

Odpowiedniki angielskie
smietanka - heavy cream, whipping cream
kwasna smietana - sour cream

Slowo krem oznacza to, czym sie przeklada tort (lub kosmetyk)

Rosjanie maja cos takiego pitnego, jak nasza smietana, nazywaja to
sliwki (przez s, nie s', tak jak nasze slowo zlewki). Byl tu kiedys
Eugeniusz, Rosjanin piszacy po polsku, ktory robil urocze pomylki,
miedzy innymi podal przepis na cos z dodatkiem 2 lyzek sliwki, gdy
chodzilo mu o smietane.

Czy mozesz podac odpowiedniki francuskie?
Magdalena

7
Data: 24 listopad 1999, 23:38
Temat:

Re: Wladyslaw!!!

Autor: Paul Urste

Wladyslaw Los a écrit :



To juz sie tu po imieniu wywolujemy do tablicy? ;-)



do ekranu raczej, ale to bylo raczej wolanie o pomoc w stylu "Heeeeelp"
a gwoli "bienseance" powinienem byl napisac "Wladyslawie"

Witaj Wladyslaw,
Strzeliles w sedno. Niezdarnie zadalem pytanie, ale nie wiedzialem jak
nazwac nie kwasna smietane. Jak wynika z twojego listu mozna ja nazwac
po
prostu slodka smietana i o to mi chodzilo.
Dowiedzialem sie przy tym ze smietana moze byc ukwaszona....uszy bola.

--
Amicalement Paul Urstein


8
Data: 25 listopad 1999, 04:10
Temat:

Re: Wladyslaw!!!

Autor: Anita


Magdalena Bassett wrote in message <383C2D5A.28549818@west.net>...


Odpowiedniki angielskie
smietanka - heavy cream, whipping cream
kwasna smietana - sour cream


Jak nalezy przetlumaczyc "Half and half cream" i do czego uzywac?

Anita



9
Data: 25 listopad 1999, 04:35
Temat:

Re: Wladyslaw!!!

Autor: dzieciol <



Anita wrote:


Magdalena Bassett wrote in message <383C2D5A.28549818@west.net>...
>Odpowiedniki angielskie
>smietanka - heavy cream, whipping cream
>kwasna smietana - sour cream
>
Jak nalezy przetlumaczyc "Half and half cream" i do czego uzywac?

Anita



Nie tlumaczyc! 8-9% tluszczu, w PRL-u nazywalo sie to smietana.
Dodawac do kawy. Zazywane bezposrednio /nie w naparstkowych ilosciach/
niektorym dodaje przyspieszenia w szukaniu ustronnego miejsca.


10
Data: 25 listopad 1999, 09:51
Temat:

Re: Wladyslaw!!!

Autor: Aneta Bara

Magdalena Bassett wrote:


Czy mozesz podac odpowiedniki francuskie?


Kwaśna śmietana - creme fraiche epaisse, w Szwajcarii acidulee.
Słodka - creme fraiche fluide.

Anetek
--


Aneta.Baran@cern.ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/


Anything is good and useful if it's made of chocolate.

11
Data: 26 listopad 1999, 07:27
Temat:

Re: Smietanka/Half&Half

Autor: Magdalena



Anita wrote:



Magdalena Bassett wrote in message <383C2D5A.28549818@west.net>...
>Odpowiedniki angielskie
>smietanka - heavy cream, whipping cream
>kwasna smietana - sour cream
>
Jak nalezy przetlumaczyc "Half and half cream" i do czego uzywac?

Anita



Half&Half to pol mleka pol smietanki, uzywane do kawy.
-=M=-

12
Data: 13 grudzień 1999, 13:16
Temat:

Re: Slodka smietana -- addendum (bylo: Wladyslaw!!!)

Autor: Przemyslaw


No wlasnie, sprobujcie dodac do kawy kwasnej smietany, takiej,
jak do sosu,
zamiast slodkiej.

BK



Ja na przyklad wszystkie sosy przyrzadzam na slodkiej smietanie UHT 30%.
Tylko wtedy jest gwarancja, ze sie nie zwarza.

Przemyslaw Koziarski



13
Data: 14 grudzień 1999, 13:15
Temat:

Re: Slodka smietana -- addendum (bylo: Wladyslaw!!!)

Autor: ostry

Ja ma 100 % powodzenia niezwarzeń sosów przy dodawaniu kwaśnej śmietany -
szczerze nie wiem w czym macie problem ???? - swoją drogą kwaśnia jest
bardziej wyrazista a słodka za mdła ? IMO oczywiście

--
-------------------------------------------


OS3 - 28752610


Member of Spammers Club
-------------------------------------------
Przemyslaw Koziarski napisał(a) w wiadomości:
<832o45$qsi$1@sunsite.icm.edu.pl>...


No wlasnie, sprobujcie dodac do kawy kwasnej smietany, takiej,
jak do sosu,
zamiast slodkiej.

BK



Ja na przyklad wszystkie sosy przyrzadzam na slodkiej smietanie UHT 30%.
Tylko wtedy jest gwarancja, ze sie nie zwarza.

Przemyslaw Koziarski






14
Data: 14 grudzień 1999, 13:37
Temat:

Re: Slodka smietana -- addendum (bylo: Wladyslaw!!!)

Autor: Przemyslaw


Użytkownik ostry w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:835csp$nv4$1@flis.man.torun.pl...


Ja ma 100 % powodzenia niezwarzeń sosów przy dodawaniu kwaśnej śmietany -
szczerze nie wiem w czym macie problem ???? - swoją drogą kwaśnia jest
bardziej wyrazista a słodka za mdła ? IMO oczywiście




Po to sa dodatki, zeby sos dobrze smakowal. Zreszta kremowka tez nie kazda
sie nadaje. Moje najlepsze to(w kolejnosci) : Laciata , Lowicka. Nie polecam
nikomu natomiast Sielskiej Doliny , ktora nawet ubic sie nie bardzo chce.

Przemyslaw Koziarski




Tematy powiązane z Wladyslaw!!!:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24