otopr.pl Grupy dyskusyjne zoladki drobiowe

zoladki drobiowe

1
Data: 10 lipiec 2000, 12:49
Temat:

zoladki drobiowe

Autor: Jader

Co mozna fajnego zrobic z zoladkow z kurczakow (bez polskich liter trudno to
napisac - chodzi mi o to co sluzy kurczakowi do trawienia pokarmu)?
Wyciagniete z rosolu sa calkiem smaczne, ale domyslam, sie, ze to nie
wszystko.


Jader





2
Data: 10 lipiec 2000, 12:54
Temat:

Re: zoladki drobiowe

Autor: Ana

U nas sie je robi "gulaszowo", mniam mniam, w gęstym sosiku do kaszki albo
ziemnaczków.
A kiedyś wykombinowałam sobie jakąś sałątkę z gotowanych żołądków krojonych
w plasterki, ogórka konserwowego, kukurydzy i czegośtam jeszce, nie pomnę,
ale to przecież i tak zależy od inwencji i stanu lodówki. W każdym razie
było w sosie majonezowym i po "przegryzieniu" naprawdę nieźle smakowało.
A największy kłopot miałam zawsze z upilnowaniem coby mąż mi nie wyżarł z
gara ugotowanych żołądków jeszcze przed zrobieniem sałatki ...
--
Ania K.
Użytkownik Jader w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:8kc9nr$2v1$1@flis.man.torun.pl...


Co mozna fajnego zrobic z zoladkow z kurczakow (bez polskich liter trudno


to


napisac - chodzi mi o to co sluzy kurczakowi do trawienia pokarmu)?
Wyciagniete z rosolu sa calkiem smaczne, ale domyslam, sie, ze to nie
wszystko.

Jader






3
Data: 10 lipiec 2000, 13:57
Temat:

Re: zoladki drobiowe

Autor: ostry


Wyciagniete z rosolu sa calkiem smaczne, ale domyslam, sie, ze to nie
wszystko.



Właściwie przepis jest trywialny :)

Składniki - żołądki ( polecam z gęsi, fakt, że trzeba dłużej gotować ( dusić
znaczy :) ale są przeważnie już dokładnie wyczyszczone no i mięsa tam
sporo - właściwie to mięśni ?:)
Ale jak masz kurze to nie szkodzi, do tego do moczenia - ocet, sos sojowy,
do duszenia majeranek, sól, pieprz.

Wykonanie - żołądki wrzucasz do gara, zalewasz wodą, dodajesz octu i sosu
sojowego, odstawisz na jakieś godzina do dwóch. Następnie czyścisz i kroisz
w kawałki. uznania - możesz na dwie części wzdłuż, albo na cztery ( jeszcze
w poprzek - ja tak kroję ). Następnie rozgrzewasz tłuszcz w naczyniu,
wrzucasz żołądki, przesmażasz ok 30 minut mieszając od czasu do czasu,
zalewasz wodą albo bulionem, dodajesz majeranku wg smaku i upodobania,
dusisz pod przykryciem na małym ogniu aż żołądki zmiękną, odparowaną ciecz
uzupełniasz. Jak żołądki będą miękkie zagęszczasz sos, doprawiasz do
ostatecznego smaku. Serwować jak już było wspomniane w innym poscie z kaszą
i buraczkami

OS3




4
Data: 18 lipiec 2000, 03:13
Temat:

Re: zoladki drobiowe

Autor: f.



ostry wrote in message
news:8kce85$4d2$2@flis.man.torun.pl...


> Wyciagniete z rosolu sa calkiem smaczne, ale domyslam, sie, ze to nie
> wszystko.

Właściwie przepis jest trywialny :)

Składniki - żołądki ( polecam z gęsi, fakt, że trzeba dłużej gotować
dusić
znaczy :) ale są przeważnie już dokładnie wyczyszczone no i mięsa tam
sporo - właściwie to mięśni ?:)
Ale jak masz kurze to nie szkodzi, do tego do moczenia - ocet, sos sojowy,
do duszenia majeranek, sól, pieprz.

Wykonanie - żołądki wrzucasz do gara, zalewasz wodą, dodajesz octu i sosu
sojowego, odstawisz na jakieś godzina do dwóch. Następnie czyścisz i


kroisz


w kawałki. uznania - możesz na dwie części wzdłuż, albo na cztery
jeszcze
w poprzek - ja tak kroję ). Następnie rozgrzewasz tłuszcz w naczyniu,
wrzucasz żołądki, przesmażasz ok 30 minut mieszając od czasu do czasu,
zalewasz wodą albo bulionem, dodajesz majeranku wg smaku i upodobania,
dusisz pod przykryciem na małym ogniu aż żołądki zmiękną, odparowaną ciecz
uzupełniasz. Jak żołądki będą miękkie zagęszczasz sos, doprawiasz do
ostatecznego smaku. Serwować jak już było wspomniane w innym poscie z


kaszą


i buraczkami

OS3


Ja gotowalem w podobny sposob, ale bez majeranku a z ostrym pieprzem i curry
a sos zaprawialem z hinduska yogurtem i podawalem z ryzem...Pachnialo to
kuchnia orientalna i egzotyka...( i tlumilo zapach zoladkow )
f.




Tematy powiązane z zoladki drobiowe:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24