otopr.pl Grupy dyskusyjne zupa z klopsikami

zupa z klopsikami

1
Data: 11 sierpień 2007, 02:02
Temat:

zupa z klopsikami

Autor: darkblue <

przypomnijcie co i jak. na niedziele zamierzam robic

2
Data: 11 sierpień 2007, 02:39
Temat:

Re: zupa z klopsikami

Autor: `..¸¸.-> ß

darkblue :


przypomnijcie co i jak. na niedziele zamierzam robic



nasraj do garnka z wrzaca woda. potem zmniejsz
temperature i dus pod przykryciem okolo 30 minut.
gdy zapach rozejdzie sie po kuchni, to znak
ze klopsiki juz doszly. smacznego.

--
`..¸¸.-> ßloo ta><î <-.¸¸..´


swinia swini dupe slini


°o¤oo¤o°´°o¤oo¤o°


alt.pl.dupa@onet.eu




3
Data: 12 sierpień 2007, 12:55
Temat:

Re: zupa z klopsikami

Autor: darkblue <

myslalem ze ktos poleci jakis przepis :) sprawdzony i dobry.
a tak sprobuje googlowy wcielic w zycie

4
Data: 12 sierpień 2007, 13:42
Temat:

Re: zupa z klopsikami

Autor: darkblue <

jako ze nie bylo odzewu i mozna traktowac temat jako "dziewiczy" dla wielu,
to wrzucę kilka przepisów, które znalazłem w google. bede staral sie robic
zupke wg. pierwszego. inne moze sie wam przydadza do przygody kulinarnej:
1. Zupa z klopsikami
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego, mała bułka, mała cebulka, jajko, sól, pieprz, 2 duże
marchewki, pietruszka, 1/4 selera, natka pietruszki, ok 2 łyżek majeranek,
smietana (2-3 łyżki), ziemniaki

Do mielonego mięsa dodajemy jajko, namoczoną w wodzie i odcisniętą bułkę,
sól, pieprz, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę. Ugniatamy na jednolitą
masę.
Gotujemy wode na zupe wraz z pokrojoną w paski pietruszka, marchewką i
kawałkiem selera.
Do wrzącej zupy wrzucamy uformowane w kuleczki klopsiki. Doprawiamy zupę
solą, pieprzem, wegetą. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, natkę
pietruszki i dodajemy śmietanę. Podajemy z gotowanymi oddzielnie
ziemniakami.

2. Zupa serowa z klopsikami
Składniki
pół kilo mielonego mięsa (drobiowe, mieszane)
duża marchewka
biała i jasnozielona część pora
25 dag pieczarek
3 serki topione kremowe
1/3 szklanki śmietany 12% UHT
2 płaskie łyżki mąki
koperek świeży albo suszony
grzanki albo groszek ptysiowy
sól, pieprz, ostra papryka
kostka rosołowa
mały listek laurowy
2 litry wody
Przygotowanie:
Mielone mięso przyprawić, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego albo
ciut mniejsze i wrzucać na wrzątek. Pogotować chwilę, jeśli trzeba, zebrać
szumowiny, dorzucić kostkę rosołową, liść laurowy, pokrojone pieczarki, por
i marchewkę w słupki. Posolić, popieprzyć, przykryć i gotować na małym ogniu
aż warzywa będą miękkie. Dodać serki topione w małych kawałkach i mieszać aż
do rozpuszczenia. Wlać śmietanę dokładnie wymieszaną z mąką, wsypać koperek.
Doprawić do smaku, można wlać odrobinę sosu sojowego albo sypnąć przyprawy
do zup.
Podawać z grzankami albo z groszkiem ptysiowym.
Zupa jest dość wykwintna. Jeśli chcemy ją zaserwować gościom, to proponuję
inaczej rozpuszczać ser topiony, bo czasem zostają grudki, które szpecą
zupę. Wtedy wystarczy serki zmiksować specjalną nakładną na mikser z niedużą
ilością rosołu z zupy i dopiero wtedy wlać do garnka i wymieszać. Powstanie
wtedy ładny jednolity krem.

3. Zupa serowa z klopsikami ver.2
Składniki:
1 kg pieczarek
0,5 kg mielonego mięsa
1 kubeczek śmietany
5 serków topionych Hochland
1 jajko
przyprawa do mięsa mielonego,
bułka tarta
Przygotowanie:
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka i dusić. W tym
czasie serki dokładnie wymieszać ze śmietaną tak aby powstała gładka masa.
Kiedy woda z pieczarek odparuje, dolać 0,5 l wody (później można zupę
rozrzedzić, ale na początku lepiej z wodą nie przesadzać), zamieszać i
wrzucić masę z serków i śmietany. Całość dobrze wymieszać i gotować na
wolnym ogniu.
Do mięsa mielonego wbić jajko, wsypać bułki tartej i przyprawy do mięs -
dokładnie wymieszać, a następnie formować w rękach małe klopsiki i wrzucać
do garnka z gotującą się zupą. Po wrzuceniu ostatniego pulpecika, gotować
przez 10 - 15 minut, aż pulpeciki się dobrze ugotują. Do smaku można dodać
Vegety lub przyprawy do zup w płynie.
Jeśli zupa będzie za gęsta, można dolać wody.
Można oddzielnie ugotować dowolny makaron (lub ryż) i po nałożeniu na talerz
zalać go zupą. Nie polecam wrzucania makaronu do zupy.

4. Zupa jarzynowa z klopsikami
Skladniki:
1 mały kalafior (ok. 50 dag)
40 dag brokułów
40 dag ziemniaków
2 marchewki
2 cebule
1/2 puszki (210 ml) kukurydzy
40 dag mielonego wołowego mięsa
3 szklanki rosołu (instant)
3/4 pojemnika (15 dag) gęstej, kwaśnej śmietany
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki oleju
2 łyżeczki musztardy
sól,
pieprz
Wykonanie:
Opłukać i osuszyć natkę pietruszki, drobno posiekać. Zagnieść mięso z połową
natki, doprawić solą i pieprzem. Uformować klopsiki, mocno podsmażyć na
gorącym oleju, zdjąć z patelni. Obrać cebulę, pokroić na cząstki. Obrać
marchew i ziemniaki, dobrze umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w
słupki. Oczyścić i opłukać kalafior oraz brokuły, podzielić na różyczki.
Osączyć kukurydzę. Podsmażyć na tłuszczu ze smażenia mięsa ziemniaki i
cebulę. Wrzucić resztę warzyw, wlać rosół. Zagotować całość, gotować na
małym ogniu jeszcze 10 minut. Krótko przed końcem gotowania włożyć do zupy
klopsiki, wrzucić resztę natki. Wymieszać kwaśną śmietanę z musztardą.
doprawić solą i pieprzem.

5. Zupa klopsowa babuni
Składniki:
a.. około 1,5 do 2 litrów wody
a.. 3 marchewki
a.. 1 seler
a.. 1 por
a.. korzeń pietruszki
a.. 2 kostki rosołowe np knorr
a.. mięso mielone wieprzowe z łopatki 60deka
a.. 5 średnich ziemniaków
a.. jedna mała bułka
a.. liść laurowy
a.. 2 ziele angielskie
a.. sól
a.. pieprz
Wykonanie:
Przygotować wywar warzywny z umytych i obranych warzyw (marchew, seler por,
pietruszka). Pokrojone na kawałki warzywa włożyć do wrzącej wody i dodać
kostki rosołowe oraz posolić i popieprzyć do smaku. Dodać liść laurowy,
ziele angielskie oraz ziemniaki. gdy wywar się gotuje w między czasie
przygotować klopsiki z namoczonej wcześniej bułki w wodzie, mięsa mielonego
oraz jajka. Całość ugnieść rękoma na jednolitą masę. Następnie uformować z
mięsa małe klopsiki, które należy obtoczyć w mące i odłożyć na osobny
talerzyk. gdy warzywa w zupie są prawie miękkie wrzucić klopsiki. Gotować na
małym ogniu pod przykryciem aż warzywa będą miękkie a mięso ugotowane.Pod
koniec zaciągnąć zupę śmietaną (zabielić) bądź mąką z wodą. Nalać do
głębokiego talerza i posypać drobno posiekaną pietruszką. Zupa gotowa do
podania na stół.

6. Zupa kalafiorowa z klopsikami
Składniki:
- kalafior
- fix do kotletów mielonych winiary
- cebula
- 1 tost
- pieprz
- 15 dag mięsa mielonego
- żółtko
- łyżka oleju
- 15 dag dymki
- 3 dag masła
- 3 dag mąki
- 20 dag śmietany kremówki
- 5 dag sera goudy
- 2 łyżki bułki tartej
- ziarenka smaku winiary
Wykonanie:
Zblanszuj różyczki kalafiora. Potem dokładnie wymieszaj z mięsem posiekaną
cebulę, pokruszony tost i żółtko. Dodaj do smaku fix. Następnie uformuj
kuleczki i usmaż je na oleju. Część dymki pokrój na ćwiartki, resztę w
talarki. Roztop masło, dodaj mąkę, potem wlej 400 ml wywaru z kalafiora i
śmietanę, całość przypraw Ziarenkami Smaku. W foremce ułóż mięso, duże
kawałki dymki i kalafiora. Wszystko zalej sosem i posyp tartym serem. Na
wierzchu ułóż pozostałą dymkę wymieszaną z bułką tartą. Zapiekaj 10 minut w
temperaturze 250°C.

------
to tyle. powinno na początek wystarczyć :)
Smacznego


begin 666 p2.gif
M1TE&.#EA$ `,`-7_`/___^#@][Z][+JZ[*VLZI.2XY.1XHF(X(:%X(6$WH2"
MWG)PV6QKV&5CUF5CU6)@U6%>U5]MSD- SD$^SD ]SD ]S3\]S3TZS3PYS2MQ1H7Q!D6Q0```,# P ``````````````````````````````````````````
M`````````````````````````````````"'Y! $``"P`+ `````0``P`0 8[
M0)9PB!@:CRQ/:(-L!B*;2;/9F+*BF\QI6_(T$@?KPMHLD(T%3(),F'BVI QD
0*K"$0B?/G%QGG(<19$$`.P``
`
end


5
Data: 12 sierpień 2007, 13:51
Temat:

Re: zupa z klopsikami

Autor: Fiora


Użytkownik "darkblue" napisał w wiadomości
news:f9iu96$1k3j$1@news2.ipartners.pl...


przypomnijcie co i jak. na niedziele zamierzam robic.


To moja "rodzinna" potrawa z dawnych czasów - uwielbiam.
Dobre mięso mielone, robimy klopsiki.
Gotujemy wywar z włoszczyzny, wkładamy klopsiki i gotujemy parę minut.
Jak ugotowane, zaciągamy dobrą śmietaną (polecam "różową" 15% ukwaszoną
z Łowicza - nigdy się nie warzy) i doprawiamy -


daję ciut octu dobrego winnego, by było kwaskowate.


Jak kto lubi bardziej zawiesiste, można do śmietany dać troszkę mąki,
oczywiście zielona pietruszka.
Do tego gotujemy osobno ziemniaki i dobrze odparowane nakładamy
na talerze i nalewamy zupy z klopsikami.
Niebo w gębie...
Fiora



6
Data: 12 sierpień 2007, 19:08
Temat:

Re: zupa z klopsikami

Autor: nightmen <

Dziękuje za fajne przepisy nieomieszkam skorzystać
Pozdrawiam JULIUSZ




Tematy powiązane z zupa z klopsikami:



Copyright 2007-2008 © otopr.pl Informacje Prasowe
Projekt i wykonanie: E2


web stats stat24